И аз доста време се канех да кажа на колегите и докато намеря подходящия момент размислих и реших да не ги уведомявам. И то не защото се страхувам от дискриминация (още повече че работя в администрация) , а по същата логика като на tetibulka – аз не съм уведомена, (а аз не държа да съм) за всички техни здравословни проблеми, болежки, лечения и медицински картони, освен на тези които са ми близки приятели, следователно няма нужда, а още по-малко задължение аз да ги осведомявам за моите. Реших че болестите ти са нещо свързано с дълбоко личната ти сфера и не са нещо което си длъжен да разгласяваш ако не изпитваш такава необходимост - от споделяне, подкрепа, информация или нещо такова.
Що се отнася до конкретния случай и законовата гледна точка, ако законът не е наложил изрична забрана да бъде извършвана тази дейност от лице с хроничен хепатит то нито работотдателят има право да го отстрани от работа нито лицето е длъжно да го уведомява. Порових се да видя какви са ограниченията за работа на определени места, попаднах на следната "Наредба № 15 от 27 юни 2006г. за здравните изисквания към лицата, работещи в детските заведения, специализираните институции за деца и възрастни, водоснабдителните обекти, предприятията, които произвеждат или търгуват с храни, бръснарските, фризьорските и козметичните салони." Лицата работещи в такива заведения трябва да имат лична здравна книжка. В наредбата се посочени и прегледите, на които подлежат лицата за издване на здравна книжка и ако крайното заключение там е "допуска се на работа" то значи лицето съвсем легално може да работи. В наредбата са посочени прегледите на които подлежиш за издване на книжката – не видях нищо за изследване за хепатит.
В чл. 7 е посочено че:
Чл. 7. Подлежат на временно отстраняване от работа лицата, работещи в обектите по чл. 1, ал. 1, за които при периодичния медицински преглед или при преглед или изследване по друг повод се установи съмнение за заразно заболяване и/или положителен резултат от изследванията по чл. 5, т. 2, както и при диагностициране на следните заболявания:
1. остри чревни заразни заболявания, вкл. диарии с неизяснена етиология;
2. възпалителни процеси на очите от заразен произход;
3. гнойни риносинуити, остри ангини и тонзилити;
4. гнойни бронхити;
5. активна форма на туберкулоза на белите дробове с бацилоотделяне и/или с наклонност към прогресиране (пресни инфилтрати, пресни разсейки, вкл. без находка на туберкулозни бактерии в храчките);
6. анална фистула;
7. незаразни болести, разположени по откритите части на тялото (лупус, екзема и др.), само за работещи в обектите по чл. 1, ал. 1, т. 5;
8. краста, епидермофития и други заразни болести по кожата;
9. гнойни заболявания на кожата;
10. сифилис в заразния период, остра гонорея, мек шанкър;
11. актиномикоза с разязвявания или фистули на откритите части на тялото;
12. протозоози и контактни хелминтози.
Отново не виждам хепапатитът да е сред изрично изброените, освен ако не се нарежда в графата „заразно заболяване” каквото той всъщност е, но хроничният хепатит все пак се предава по твърде специфичен начин и според мен не това се има предвид, но вероятно е въпрос на тълкуване......