Автор Тема:  Може би и аз скоро...  (Прочетена 25042 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен irka

• усмихната
  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 734
    • Профил
  • Вид лечение: Телапревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Хроничен хепатит C
Може би и аз скоро...
« -: Ноември 25, 2009, 08:01:55 »
Здравейте!

Мноооого, мноооого отдавна не съм писала във форума. Причини много. Няй важната която беше, е че всеки път влизайки тук и четейки вашите истории, излизах от форума леко депресирана. Аз нямаше какво да напиша, все едно и също. Опитвах се да забравя за болестта, защото така или иначе не можех да я лекувам, а само да чета за последствията от нелекуването й ми влияеше зле.  :sad3: Затова започнах да разреждам влизанията си тук, липсата на време от своя страна си каза своето, и скоро съвсем ги разредих. Така и не мислех много много за хепатита.

За тези които не ме познават, или не си ме спомнят, ето в тези  теми може да прочетете моята история:
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=7.msg7#msg7
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=33.0;all

От преди близо 3 години са, така че към годинките прибавете 3! :wink3:

Но ето че реших все пак да видя как е моя стар съквартирант - хепатитчето С.

Както знаете вече сме в САЩ, тук здравната система е малко сложна, но все пак се добрах до гастроентеролог, минах разните му процедури и миналия месец ми направиха биопсия и тук. Още в началото ми казаха, че имам шанс за лекуване, и че те ще ме лекуват въпреки придружаващото ме заболяване / Автоимунен Теородит на Хашимото/, заради което ми отказаха лечение в Бг, преди 3 години. Искаха преди това разбира се, първо да ми направят биопсия и пълни изследвания.

Биопсията в Бг показа Активност 2, Фиброза 1. Днес си видях резултатите от тукашната биопсия. Меко казано бях шокирана. За три години резултатите ми са се променили на: Активност 2 /както преди/, Фиброза 3! :shocked1: През това време съм се опитвала да живея здравословно ,доколкото мога, не пия алкохол, абе няма нищо което да предизвика тази промяна. Стоях като гръмната в кабинета и не можех да повярвам.

Естествено, лекаря каза, че няма за къде да чакаме, започвам лечение. Сега трябва само да си подготвя документите и да кандидатствам за безплатни лекарства, и се надявам до 8 седмици да съм започнала.

Та така хора, още едно доказателство, че не трябва да се чака! Няма за къде и за какво да чака човек. Хваща бика за рогата и започва да се бори за лечение, защото звяра в нас работи безспир. Не вярвайте на разните му лекари, които ви убеждават че може да си живеете така с години спокойно, особено ако АЛАТ и АСАТ са в в норма. Да може и да изкарате години, но може да са много малко на брой, прекалено малко! :sad3:

За протокола, моите АСАТ и АЛАТ са все още в норма! На Ехографа на който ме гледаха преди 2 месеца, не се видя нищо обезпокоително. Всичко изглеждаше в норма.  Знам, че биопсията не е супер тоно изследване, но дори и така да е, дори да са случили и взели частица от повредената ми част на дроба, за мен е стряскащо. Не искам да ми казват, че ще изкарам така още години, че дори и със цироза мога да си живея още 10-15-20 години. Това не ме радва. Искам да нямам краен период. Когато-тогава, но не заради Хепатита, който съм можела да подложа на лечение.

Лекаря в началото ме убеждаваше как лечението е трудно, за мен е 1 година /тип 1б съм/, резултата е 50 на 50, да си помисля добре дали го искам и пр. Но днес като видя резултатите, направо ми каза - Няма за къде да чакаме -почваш!

Малко дълго стана, дано не ви оттегча!

Поздрави и лек ден на всички -за мен е лека нощ! :smile:

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3209
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re:Може би и аз скоро...
« Отговор #1 -: Ноември 25, 2009, 09:08:18 »
Здравей Ирка,

Първото което искам да ти кажа е,че няма нищо лошо, че за позабравила форума за известно време; аз самата го направих защото имаше моменти в които не можех повече да възприемам думата "хепатит". Самото съзнание иска време да свикне с мисълта за това заболяване и няма как да стане насила и бързо. Затова според мен всеки от нас има тези "периоди" в които защитната му реакция се включва за да го предпази от прекалено многото информация.  :chat:

По отношение на биопсията просто ще ти цитирам доц. Антонов който наскоро ми каза " никога не можем с точност да сравним резултатите от две биопсии- правени са от различни хора и с материал взет от различни места". Така че има все пак и вероятност и преди да си била с Ф2 или 3, защото за три години ми изглежда почти невъзможно да преминеш два стадия. Така че не гледай назад, не се чуди "Ако", " Защо" защото -полза няма.

Започни го това лечение с хъс и борбеност и си помисли, че само след година ще си излекувана,черният ти дроб ще е успял да върне фиброзата назад до Ф1  :doubleup: и това просто ще остане като една от големите битки в живота ти  :fight:

Желая ти бързо започване на лечението и поносими странични ефекти  :girl_in_love:

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1558
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #2 -: Ноември 25, 2009, 11:41:54 »
Здравей, Ирка!
Дано да нямаш проблеми със щитовидната по време на лечение, но и да имаш такива, мисля, че с лекарства ще го избуташ.
Важното е да се оттървеш завинаги от вируса.Желая ти го от сърце  :doubleup:
Ваня  :girl_in_love:

Неактивен Eli

• Публикации: 705
    • Профил
    • Счетоводна кантора Елвада
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #3 -: Ноември 25, 2009, 14:13:35 »
Здравей Ирка,  :flowers:

Няма значение колко време не си влизала във форума, по-важното е, че всички ние сме тук, когато ти имаш нужда от това да бъдеш с нас, сред нас и да ни споделиш нещата, които те вълнуват, притесняват, огорчават или те правят доволна или удовлетворена. Поздравления, че започваш лечение!  :bravo2: Аз лично ти пожелавам много кураж, търпение, късмет и разбира се успешно лечение!!  :bravo2: Много е важно да вярваш в огромния минус на ПСР и пълната победа над хепатита!!  :fight: Така че стискам палци и от все сърце ти пожелавам успех!! :bravo2:

Поздрави,  :flowers:
Ели
"Животът е решение, а не компромис"

Моите албуми: http://bit.ly/df4dMR

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #4 -: Ноември 25, 2009, 17:30:22 »
Здравей Ирка!
Много се радвам, че си писала, отдавна не беше наминавала!  :flowers:
Относно фиброзата, не знам какво да ти кажа. Моето мнение е близо до това, което е споделила Силви. Изобщо не е ясно колко ти е била фиброзата при първата биопсия. Именно поради това, все повече подкрепям идеята да се дублират изследванията за увреждането на черния дроб. Освен биопсия да се направи и някой от другите сравнително точни неинвазивни методи. От тях мога да отлича само два: Фиброскан и Фибротест. Само така човек ще може да е що-годе сигурен, че си знае степента на фиброзата.
Но в този случай мисля, че това не е най-важното. Най-важното е, че си на път да започнеш лечение и да се пребориш с вируса!
Твоя случай е поредното доказателство, че нормалните чернодробни ензими трябва да престанат да бъдат критерий за това дали има или няма чернодробно ивреждане или пък да влияят върху взимането на решение за започване на лечение.
Пожелавам ти успех с начинанието и стискам палци!  :bravo2:

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен tedi

• Публикации: 1168
    • Профил
« Отговор #5 -: Ноември 25, 2009, 17:56:44 »
здравей Ирка,
Искам и аз да ти пожелая успешно лечение,което да протече глатко.Надявам се да нямаш сериозни проблеми по време на лечението с щитовидната.

Теди

Неактивен tedibon

• Публикации: 1341
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #6 -: Ноември 25, 2009, 18:21:28 »
Здравей,Ирка!

Най-напред искам да те поздравя отново сред нас-аз,самата не съм болна и понякога само чета във форума,просто защото нямам какво да добавя,но пък не мога да изкарам повече от седмица,без да знам как са "другарчетата" ми!Просто се чувствам,като в голямо семейство!

Поздравления,за решението да се лекуваш-мисля,че е правилното решение,а дали фиброзата е била ,или не е била вярно оценена преди 3 години,няма голямо значение!Важното е,че сега е 3,и че няма време за отстъпление!

Сигурна съм ,че ще се справиш с лечението,всички ние сме на линия,за подкрепа и кураж!
 :flowers: :flowers4:

Поздрави,Теди

Неактивен Мери_

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2373
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #7 -: Ноември 25, 2009, 18:37:33 »
Здравей, Ирка!

И аз искам да ти пожелая успех в борбата с болестта и накрая да ни зарадваш с един отличен отрицателен резултат!!!

Поздрави,
Мери

Неактивен irka

• усмихната
    • Профил
« Отговор #8 -: Ноември 25, 2009, 19:26:21 »
Мерси много за окуражителните думи!

Очевидно при едната от двете ми биопсии резултата не е точен. Може би в Бг са попаднали на частица от здравото място на дроба, а тук са попаднали на болното. Но за мен резултата е стяскащ. Всичко ми показва, че може би си го имам от дете - заразена при някоя манипулация. Не е възможно при моя начин на живот за 3 години да се влоши състоянието на черния дроб толкова много.  Не е възможно да го имам от 6 години /както предполагат при някое от ражданията/ и вече да съм на фиброза 3 степен. Струва ми се твърде бързо. Може би както четох някъде и Хашимотото ми се е появило в следствие на хепатита, а него го имам от 14 години вече.

Но както и да е, фактите са си факти.

Искам да споделя за биопсията тук. беше ме много страх когато отидах да ми я правят. От Бг имах ужасни спомени.  Тогава много ме болеше и при самата манипулация /бях с месна упойка/ и след интервенцията.  Тук ми я направиха също с месна упойка, но вярвайте ми, не разбрах кога я направиха. Нищо не усетих. Преди самата процедура, те гледат на ехограф. Гледаха ме 3ма лекари. Накараха ме да застана в ена поза, без да мърдам и сантиметър с каквото и да било. Отбелязаха с X мястото където трябваше да ме боцнат. Процедурата се извършва с нещо като пистолет, от който се подава около 5-8 сантиметрова игла. Когато лекаря натисне спусъка, иглата се изстрелва и взима частица от органа.  Всичко става за секунда. Разбираш, че биопсията е направена когато чуеш изщракването от натиска на спусъка. След това лежиш 2 часа на едната страна, още един час се излежаваш както си искаш, ставаш и си тръгваш. Болка усещах съъъъвсеееем лека.  Идеше ми да разцелувам докторите. :smile: Освен това през цялото време лежиш на едно и също легло с колелца, с което те разкарват насам-натам по стаите. Така избягваш неудобството да се местиш след манипулацията.

Споделям това, защото аз бях много впечатлена от разликите.

Тук ще ми правят изследвания на всеки 2 седмици.  след третия месец се прави преценка на това как Хепатита се влияе от лечението, как реагира организма и пр. Ако се види, че няма резултат, лечението се спира. Щом няма резултат до 3тия месец, се приема, че няма да има дори и да се изкара пълния курс. така пестят на организма излишното натоварване с лекарства.

Много се надявам при мен да има резултат и да продължа.

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #9 -: Ноември 25, 2009, 19:50:28 »
Здравей Ирка,
Не се и учудвам, че методите са по-различни, въпреки че поне в това отношение не трябва да има големи разлики, защото метода е много стар. Явно обаче там инструментите и подхода е по-различен. Ехографа също е много важен, за да знаят как да насочат пистолета.
Много ми е интересно този пистолет материал с каква дължина е взел. По принцип дължината на взетия материал е директно обвързана и с точността на биопсията.

Неактивен irka

• усмихната
    • Профил
« Отговор #10 -: Ноември 25, 2009, 19:59:57 »
Радо, те ми го показаха след манипулацията. Плуваше си свободно в едно бурканче с някаква течност. не бе черно както очаквах от името  :mocking: :wink3: Дълго беше около... знам ли ...около 1,5см. някъде. Длъжко ми се стори на мен. Аз очаквах, че взимат по-малко парченце. Може и да бъркам с няколко милиметра, ама в този порядък.

А каква е връзката с резултата и дължината на парчето? Предполагам колкото по-дълго, толкова по- верен резултат,а?

Неактивен ellena

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 68
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
« Отговор #11 -: Ноември 25, 2009, 20:12:47 »
Здравейте! 
Да споделя само, че при мен процедурата при биопсията беше абсолютно същата, тук в България (юни, т.г.). Болка почти никаква, само леко придърпване при "засмукването" на материала; и мен ме гледаха обстойно и продължително на ехографа, за да отбележат с Х мястото, после и мен ме разхождаха с легло на колела, и моят материал плуваше в бурканче с прозрачна течност (формалин май). Явно зависи от конкретната болница, а не от това дали си в България или в чужбина.
Пожелавам успешно лечение и изтребване на вируса до край!  :fight2:
« Последна редакция: Ноември 25, 2009, 23:50:49 от ellena »

Неактивен galq

• Публикации: 906
  • Животът може да бъде и хубав......
    • Профил
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #12 -: Ноември 25, 2009, 23:05:59 »
Браво ,Ирка!
Чудесна новина .Дано скоро започнеш лечение. :flowers:

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #13 -: Ноември 26, 2009, 00:09:10 »
А каква е връзката с резултата и дължината на парчето? Предполагам колкото по-дълго, толкова по- верен резултат,а?
Да, колкото по-дълго парче вземат, толкова повече материал за анализ ще имат и съответно могат да са по-точни в оценката си. Както и да е, просто ми стана интересно, сега важно е лечението, а не биопсията  :smile:

Неактивен pamche

• Публикации: 980
    • Профил
« Отговор #14 -: Ноември 26, 2009, 11:00:10 »
Здравеи Ирка,
преди време си писахме с теб на скйпе , за хашимото и хепатита ,тъй като имаме сходни проблеми ,незнам дали си спомняш . Аз от 3 месеца съм на лечение .

Поздравявамте за решението да се лекуваш и ти желая наистина едно безпроблемно и супер успешно лечение. Да премахнеш завинаги вируса от себеси и да си се радваш дълги години на семейството си .
Известен с това , че не е известен !

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007