Венцислава по-скоро попита хипотетично как би трябвало да постъпи, ако се наложи да смени лекаря, поне аз така го тълкувам.
Венцислава, ти все още изпускаш най-важното - лечението с нуклеозидни аналози предполага много добре обмислено решение, след като го започнеш не можеш да правиш много промени. Зефикса може да се подмени с тенофовир, но това значи нови процедури и чакане. Да не говорим, че тук големият риск е резистентността, ако тя се появи, докато се лекувате със Зефикс, вие няма да имате възможност да чакате за тенофовир, а ще трябва да си го купувате.
Ние вече многократно се опитваме да ти кажем в по-мек вариант - според всички тук Зефикса е грешка, и когато говорим за нуклеозиден аналог това не означава пари, а здравето на съпруга ти. Знаеш ли например какво става много често като се спре Зефикс - болестта се връща с още по-голяма скорост и увреждането се ускорява много бързо. Именно затова спирането на нуклеозидния аналог се прави под надзора на лекуващия лекар и обикновено се прилага няколкомесечно лечение с интерферон, за да се намали този ефект (поне това е един от вариантите, за които знам).
Затова намекваме да искаш мнение от други лекари, защото сме почти сигурни какво ще ти кажат другите лекари в София. Ясно е, че не можеш да основаваш решението си на нашето мнение, ние сме пациенти, не сме лекари, затова и препоръката е да чуеш тези неща от друг лекар-спеицалист в тази област.
Но това лечение със Зефикс е грешка, казвам ти го в прав текст. Спрете с тези протоколи и търсете второ и трето мнение, а не бързайте с подаването. Забавяне от 2-3 месеца с лечението не е нищо в сравнение с белите, които могат да се случат, ако започнете Зефикс.
Пак казвам, може екипа на проф. Коцев да е имал някаква конкретна причина, за да изпише Зефикс, за която ние не знаем, но единствената причина, за която аз се сещам, е тази, който описах, когато за първи път писах в твойта тема.
Относно това от кой да потърсиш второ мнение, избери си един от двамата: доц. Антонов и проф. Кръстев, те са от една болница и една школа. А за третото мнение си избери друга болница.
Поздрави,
Радо