Здравей,
Да, това че вирусния товар е нисък може пък наистина да намали сериозно риска от възникване на резистентност. Това е нещо, в което има логика, но не го знаех като медицински факт. Така, че като се вземе предвид този довод, може би ламивудина не е толкова опасен, колкото ни изглеждаше на пръв поглед.
Цената на ламивудина, доколкото знам е 120 лева на месец, така че наистина не е много скъп.
А за биопсията, може да я отложите щом и доц. Антонов не е настоявал. Но нещо ми се губи в логиката - вариците са едно от следствията на порталната хипертония, с която е диагностициран Николай. А в големия процент от случаите наличието на портална хипертония означава сериозно чернодробно увреждане.
Но както и да е, най-важното за вас е да спрете вируса, да стигнете до отрицателен ПСР, за да стопирате увреждането, каквото и да е то. А щом при този нисък вирусен товар риска да се развие резистентност от ламивудина, е толкова нисък, то тогава започнете с приема му.
Относно това дали да чакате Здравната каса да ви го отпусне, според мен, ако можете да отделите 120 лева на месец от семейния бюджет, по-добре да го започнете веднага. Подайте си документи в НЗОК, но започнете приема още сега.
Поздрави,
Радо