Автор Тема:  Здравейте и от мен!  (Прочетена 32204 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Vencislava

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 34
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Има близък с хепатит B
Re: Здравейте и от мен!
« Отговор #30 -: Юли 16, 2010, 13:04:41 »
Радо, през цялото време може би не, но през по- голямата му част да. Направих една таблица с всички изследвания, които са му казвали да прави за да е по-лесно проследяването и от лекаря, прикачам я.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #31 -: Юли 16, 2010, 13:55:50 »
Благодаря ти за подробната история на заболяването. От това, което виждам той е бил почти постоянно с АЛАТ от поне 1.5 пъти над нормата. Така, че той не е бил с постоянно ниски ензими, а те постоянно са били високи.
Интересното е, че виремията (HBV DNA) му е изследвана само през 2001-2002 година, когато е кандидатствал за лечение с ламивудин през НЗОК.
А какви са резултатите от биопсията му от 2001 година?
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Vencislava

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #32 -: Юли 17, 2010, 10:15:01 »
Преписвам дословно:
Абдоминална ехография: черен дроб с нормални размери, лека неравност на контурите на десния дял, хомогенна структура. Жл.мехур без конкременти. вена порте с нерширен лумен. Слезка леко увеличена. Бъбреци и панкреас - б.о.Закл. Дифузен паренхимен процес на черен дроб.
Биопсично изследване: Е-2266/30.10.01. - чернодробна биопсия вкл. 1. цяло и фрагменти от портални зони, което не позволява степенуване. слабо изразено портално възпаление, без " пийс-мил" накрози и лобуларно възпаление. При оцв. по Малори - не се забелязва фиброзна експанзия, липсват и фиброзни септи.
Обсъждане: Касае се за пациент с хроничен активен хепатит В - пре.-кормутантен вариант / НВеАг отр., анти НВе пол./ при повишени стойности на трансамилази и хистологични данни за портални възпаления. Препоръчва се да започне лечение с Лавимудин 1год/100 мг.
д-р Мухтаров
проф. Мендизова.
Радо, аз като едим пълен лайк в тази област си задавам въпроса без да е направил биопсия д-р Коцев, а само от ехографията може ли да констатира степента на фиброза и цироза?

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #33 -: Юли 17, 2010, 10:22:46 »
Здравей,
С ехограф фиброза не може да се установи. Единствено цироза може да се забележи при преглед с ехограф, но не съм сигурен дали това важи за всички случаи на цироза.
Биопсията от 2001 година обаче не е успяла да установи каква е фиброзата, което е било най-важното. Доколкото виждам, взетия материал от черния дроб не е бил достатъчен, за да се направи достатъчно добре изследването.
А иначе препоръката за лечение през 2001 година, може да се каже, че е била правилна, защото хепатита е бил активен, чернодробните ензими също са били високи, т.е. Николай е бил показан за лечение. Друг е въпроса дали това е било най-правилното лечение, защото поне е можело да се опита лечение с непегилиран интерферон и едва след това да се минава на нуклеозиден аналог.

Поздрави,
Радо

Неактивен Vencislava

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #34 -: Юли 17, 2010, 10:26:37 »
А това което съм написала за стойности
Радо, през цялото време може би не, но през по- голямата му част да. Направих една таблица с всички изследвания, които са му казвали да прави за да е по-лесно проследяването и от лекаря, прикачам я.
[/quote]те за АСАТ и АЛАТ са усреднени за годината/ правени са всеки месец/ има по-ниски има и по-високи. През последните три години на всеки три месеца е бил при Коцев / естествено в чстния му кабинет/ ,а защо няма назначено изследване за виаремията незнам. Знае си само докрора.

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #35 -: Юли 17, 2010, 10:43:45 »
Не знам, караш ме да давам оценка за работата на професора, който е специалист в тази област. Не искам да го правя, но за мен много въпроси остават неизяснени:
- какво е станало преди 10 години, за да не се лекува той поне с ламивудин, НЗОК ли е виновна, или някой друг
- как така пациент с 20-годишна история на хроничен хепатит Б с предполагаемо още по-ранно заразяване, никога досега не му е направена биопсия с цел да се установи има ли налично чернодробно увреждане, при положение, че е поддържал почти постоянно високи чернодробни ензими
- как така той посещава 3 години кабинета на проф. Коцев без да се направи опит да се установ има ли той чернодробно увреждане, а то се установява чак тази година, когато явно се е появила и портална хипертония, явен симптом на сериозно чернодробно увреждане
- кака така 10 години по-късно отново му се изписва ламивудин, при положение, че има много по-мощни нуклеозидни аналози, които са доказали своята ефективност и освен това се заплащат от Здравната каса
- защо никога никой не е предложил на Николай той да опита лечение с непегилиран или пегилиран интерферон
- защо през последните 10 години не е правено изследване за вирусен товар

Неактивен Vencislava

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #36 -: Юли 17, 2010, 14:08:41 »
Незнам Радо, всички тези въпроси си ги задаваме и ние. Не си мисля, че сме се отнасяли несериозно, може би просто сме се предоверявали на еднолично мнение. Винаги през тези години сме били на нокти, защото двамата с брат си са се сдобили с вируса явно още в детска възраст, а за нещастие преди 15 год. брат му си отиде от тази болест по много нелеп начин и размотаване от страна на докторите на 39 год. Притеснени сме и дано не сме закъсняли, но този път ще се борим с нокти и зъби. Извинявам се, че ви натоварвам с тези лични проблеми, споделена болка - половин болка!
Поздрави на всички!
Венци

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #37 -: Юли 19, 2010, 09:27:35 »
Здравей, Венци,
В крайна сметка няма смисъл да се ровите в миналото, защото нищо не може да се промени. Сега по-важното е, че вече сте взели нещата в свои ръце и сте готови да се борите.
Стискам палци нещата едно по едно да се подредят, а ние ще помагаме с каквото можем!

Поздрави,
Радо

Неактивен Vencislava

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #38 -: Юли 19, 2010, 13:35:23 »
Благодаря ви, безценни сте!
Днес Николай е на преглед при д-р Антонов в 16,30 ч. и ми е доста притеснено. Довечера ще пиша за резултата.
Стискай те палци  :bravo2:

Неактивен Vencislava

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #39 -: Юли 20, 2010, 09:56:37 »
Накратко за прегледа при д-р Антонов: определено ни даде надежда и светлина в тунела. Според него въобще не може да се говори за преминаване към цироза, за болест на дроба - да, но не и цироза. При ниското вирусно натоварване на Николай HBV-DNA =1153 lU/ml =3,06IU/ml   според него Ламивудина е добър и би повлиал за бързото му спадане . Трансметила и легалона, които пие от 2-4 месеца са довели и до спадането на АСАТ и АЛАТ.  Учуди се че не е направена биопсия в " Св. Марина" Варна, но обяснението му е в намалените тромбоцити. Според него трябва да даваме протокола в здравната каса за отпускане на Ламивудин, но се съмнява, че с тези ниски показатели за вирусното натоварване пак ще ни бъде отпуснат. Мнението му е и да не го отпуснат да си го купуваме и за кратко време прогнозите му са вирусите да изчезнат и да се подобри работата на дроба, а даже можело да намалеят варяците/ които за съжаление да си доста и по хронопровода и по стомаха/ . Отново поради ниското вирусно натоварване не можело да се говори за резистентност, а според него от както се занимава с чернодробни заболявания в БГ са докладвани едва за 3 случая на такъв изход от лечението. Предложи на 6-тия месец сле приемането на лавимудина пак да го посетим. Та това е и си мисля, че ще започнем да събираме документите за  ЗК. Какво мислите вие?
Поздрави !
Венци

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #40 -: Юли 20, 2010, 10:30:05 »
Здравей,
Да, това че вирусния товар е нисък може пък наистина да намали сериозно риска от възникване на резистентност. Това е нещо, в което има логика, но не го знаех като медицински факт. Така, че като се вземе предвид този довод, може би ламивудина не е толкова опасен, колкото ни изглеждаше на пръв поглед.
Цената на ламивудина, доколкото знам е 120 лева на месец, така че наистина не е много скъп.
А за биопсията, може да я отложите щом и доц. Антонов не е настоявал. Но нещо ми се губи в логиката - вариците са едно от следствията на порталната хипертония, с която е диагностициран Николай. А в големия процент от случаите наличието на портална хипертония означава сериозно чернодробно увреждане.
Но както и да е, най-важното за вас е да спрете вируса, да стигнете до отрицателен ПСР, за да стопирате увреждането, каквото и да е то. А щом при този нисък вирусен товар риска да се развие резистентност от ламивудина, е толкова нисък, то тогава започнете с приема му.
Относно това дали да чакате Здравната каса да ви го отпусне, според мен, ако можете да отделите 120 лева на месец от семейния бюджет, по-добре да го започнете веднага. Подайте си документи в НЗОК, но започнете приема още сега.

Поздрави,
Радо

Неактивен Vencislava

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #41 -: Юли 20, 2010, 11:04:35 »
Задравей Радо, това което си написал е и моето мнение. Колкото за отделянето от семейния бюджет си мисля, че от здравето по-ценно няма така, че и невъзможното ще направим / то в тая държава няма  лесни неща /. Имам един въпрос относно подаването на документите: Трябва ли три поредни месеца да се правят изследвания и така да се подават, или е три месеца поредни / т.е. такива и преди издаването на протокола /. Благодаря ти за това, че винаги толкова бързо отлкикваш на всеки  :flowers:

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #42 -: Юли 20, 2010, 11:38:36 »
Тук оставям да отговори някой, който скоро е подавал документи за лечение с нуклеозиден аналог. Аз бих могъл да направя тълкуване по техните изисквания, но мисля, че е много по-добре да чуем мнението на човек, минал по този път.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3197
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #43 -: Юли 20, 2010, 11:47:50 »
На мен ми поискаха 6 поредни месеца за обикновените изследвания, и един ПСР който не трябва да е по-стар от три месеца- т.е. три месеца следите асат, алат и тн, и на четвъртият месец пускате ПСР, после още два месеца ензими и т.н. и чак тогава подавате. Това е за Виреад. Предполагам същото е и със Зефикса, от една група са.
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Vencislava

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #44 -: Юли 20, 2010, 14:10:29 »
Благодаря ти Силве

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007