Здравей,
HBsAg и anti-HCV са двата стандартни серологични маркери, които се пускат за хепатит B и C. Има някаква малка вероятност например в момента да си в острата фаза на някой от двата хепатита (която се случва през първите 6 месеца след заразяването), но като имам предвид, че нямаш никакви видими симптоми на остър хепатит и си хванал високите ензими случайно, то по-скоро трябва да търсиш причините другаде.
Тъй като знам, че си жена, а не мъж, съветът ми е да си пуснеш и изследвания за автоимунен хепатит (среща се най-вече при жени), за всеки случай. Изследванията са специализирани и би трябвало лекаря да ти ги назначи, разбира се, ако прецени, че има вероятност за такова заболяване.
Има и други (по-малко стресиращи) варианти, като стеатоза например. Възможно е стеатозата да предизвика високи чернодробни ензими.
Възможно е високите ензими да са предизвикани и от някакво лекарство или добавка, която си приемала през последните месеци.
Би трябвало лекаря ти да направи всички необходими изследвания, за да установи причината за тези високи ензими. Много по-важно е да се открие причината за завишените ензими, отколкото това да се свали нивото им от 60 на 30 например, както се е опитал да направи личния лекар като ти е изписал Хепасейв. Тези високи стойности не са нормални и задължително трябва да се установи причината за тях. Ако досега си ходила само при личния си лекар, съветът ми е да отидеш на преглед при някой от лекарите в този списък:
Центровете за лечение на хронични вирусни хепатити в България.
Поздрави,
Радо