Автор Тема:  Резултати от ПСР - изследването  (Прочетена 32444 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен irka

• усмихната
  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 734
    • Профил
  • Вид лечение: Телапревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Хроничен хепатит C
Резултати от ПСР - изследването
« -: Февруари 28, 2007, 16:27:35 »
Ето, че и моя ПСР стана готов най-накрая! Днес си го взех и  :o  Направо ми изхвръкнаха очите! Та понеже не знам кое какво означава точно ще го напиша тук да си кажете мнението, че няма да издържа до вторник, когато ще ходя до ВМА.
Пиша го така както го пише на листа!

HCV RNA
Верижна полимеразна реакция - качествено изследване
Чувствителност - 50 IU/ml

HCV RNA - пол/+/ 3 070 000 Iu/ml   
Верижна полимеразна реакция - количествено изследване
Линеен обхват на реакцията 600-700 000 IU/ml

HCV генотип -

Това е! След като прочетах на Стефан, че количеството на вируса в кръвтта му е 35 000 и като видях моите 3 070 000 и леееекинко се отчаях! И   съм генотип 1 -най-трудно лекувания! :-\ А какво е това "б"? Търсих инфо на бълг. ез, но не намерих никъде. Пише само, че е подвид на генотип 1.

Линеен обхват на реакцията 600-700 000 IU/ml- а това какво е?
Чувствителност - 50 IU/ml- и това също не ми е ясно!

Мъж ми неговия ПСР го е дал направо в болницата и не помни колко му е количеството на вируса в кръвта , а само, че и той е генотип 1 и не мога да сравня с него.

Може ли да споделите вие от кой генотип сте /били/ и колко ви е било първоначалното количество на вируса в кръвта?

Поздрави!

Неактивен Stefan

• Степен на активност - Студент
  • Публикации: 175
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
Re: Резултати от ПСР - изследването
« Отговор #1 -: Февруари 28, 2007, 21:44:16 »
Zdrasti Irka,

Naistina losho 4e si genotip 1, izglejda tova e po razprostranenia genotip kato cialo. za a i b neznam to4no, no razlikata e minimalna, sigurno Rado znae po dobre poneje i toi e bil 1. kolkoto do kolichestvenoto izsledvane okolo 3 miliona 4eta 4e e chesto sreshtan rezultat, t.e. ne s es4ita 4e e mnogo visok, a po skoro za sredno nivo. moito e nisko. tozi koli4estven pokazatel ima tendencia da se promenia barzo - namaliava ili uvelichava i ne e osoben factor pri predvijdane na izhoda ot lechenieto.

ne si spomniam praviha li ti biopsia ili oshte ne?

Неактивен irka

• усмихната
    • Профил
« Отговор #2 -: Февруари 28, 2007, 22:05:22 »
Здрасти Стефан!

Да биопсия ми е правена, ама още не си знам резултата от нея! Тя е готова отдавна. Във вторник ще ходя при лекарката от ВМА и ще ми даде всички резултати и протокола за лечението. Тогава ще знам и резултата от нея.

Аз точно затова имам тази молба да си напишем първоначалните резултати от ПСР, за да знаем кое количество е "нормално" и кое е много високо/ниско. Че аз днес бях в потрес направо! Ти ме успокои поне, че явно това е в рамките на нормалното! :-\

Поздрави!

Неактивен Stefan

• Профил
« Отговор #3 -: Март 01, 2007, 03:53:14 »
Imashe edna tablica niakade iz neta za PCR testa, sega shte ia nameria i postna. kakto ve4e razbra biopsiata e nai vajna, zatova kato polu4ish rezultatite pishi ni kakvi sa. 

Неактивен Stefan

• Профил
« Отговор #4 -: Март 01, 2007, 04:26:20 »
Цитат
HCV Viral Load Tests
Alan Franciscus, Editor-in-Chief
Liz Highleyman

Viral load tests are blood tests that measure HCV ribonucleic acid (RNA, or genetic material) in the blood. The presence of viral RNA indicates that the virus is actively replicating (reproducing and infecting new cells). A viral load test is usually first done after a person has tested positive for exposure to HCV based on an antibody test. A blood sample is taken and the amount of HCV RNA in a milliliter of blood is measured. Viral load tests confirm whether an individual is actively infected with HCV. Viral load test results were previously measured in number of copies, but are now typically reported in terms of International Units per milliliter (IU/mL).

Types of HCV Viral Load Tests
There are two categories of HCV viral load tests:

Qualitative viral load tests — These tests determine the presence of HCV RNA in the blood. This type of test is usually used to confirm chronic infection with HCV. If viral RNA is detected, a positive result is reported; if viral RNA is not detected, the test result is negative.

Quantitative viral load tests — These tests measure the amount of virus in one milliliter of blood. They are often used to assess whether or not treatment with interferon or interferon plus ribavirin is likely to be successful and, later, if treatment is working.

There are currently three tests commonly used for HCV viral load testing:

Polymerase chain reaction (PCR) — PCR tests detect HCV RNA in the blood, which indicates current active infection. This type of quantitative PCR test is very sensitive, and can measure as few as 50 IU/mL.

Branched-chain DNA (bDNA) — The bDNA method quantitative viral load testing is easier (and cheaper) to use for a large number of samples, but only measures viral loads greater than 500 IU/mL. This means that if a person has a viral load below 500 IU/mL, HCV could be present in the blood but not detected by the test.

Transcription-mediated amplification (TMA) — TMA technology allows for the amplification and detection of nucleic acids (components of genetic material) in the blood. This test can measure as few as 5-10 IU/mL. This newer test appears easier and cheaper to use, streamlining test processing and producing consistent, reliable, and more rapid results.

Interpreting Viral Load Test Results
HCV viral load is often reported as low or high.
Expressed as copies/mL:
 ·Low: less than 2 million copies
 ·High: more than 2 million copies

Expressed as International Units (IU/mL):
 ·Low:less than 800,000 IU/mL
 ·High:more than 800,000 IU/mL

If no HCV RNA is found by a test, a person’s viral load is said to be undetectable. Note that whether viral load is undetectable depends on which test is used. PCR and TMA tests can measure viral loads much lower than those a bDNA test can detect. Importantly, the blood of an individual with a very low viral load may still contain HCV even though the current tests cannot measure it; that is, the virus may not have been truly eradicated from the body.

Viral load test results can vary depending on how a blood sample is handled and stored. Furthermore, results may vary from lab to lab. For this reason, most experts recommend that people should get their viral load testing done by the same laboratory each time, so that results are more comparable.

Changes in viral load are sometimes expressed in terms of logs. A log change is a 10-fold increase or decrease. For example, a change from 1,000,000 IU/mL to 10,000 IU/mL is a 2-log decrease.

tozi otkas opisva PCR testovete, chesno da ti kaja i az malko se obarkah, poneje na tvoia ima 2 cifri - 3 miliona i 700 000 iu. ta nemoga da razbera koia za koe se otnasia. no pak sega kato se rovih 4etoh 4e koli4estvoto na virusa ne e opredeliashto za kolko vreda e nanesena na chernia ti drob.

ako iskash da vidish cialata statia koiato e super podrobna eto go linka
http://janis7hepc.com/Viral_Loads.htm#hcv%20viral
« Последна редакция: Март 01, 2007, 04:38:43 от Stefan »

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #5 -: Март 01, 2007, 10:51:44 »
Здрасти Ирка,
Ето още един документ за PCR тестовете, на английски е и не знам колко ще ти е от помощ, но можеш да го погледнеш, версията му е от ноември 2006: HCV Viral Load Tests
Там също цитират две граници:
Цитат
• Low: less than 800,000 IU/mL
• High: more than 800,000 IU/mL
Като International Unit отговаря на определен брой копия, които при различните типове тестове отговарят на различен брой копия на вируса:
Цитат
Assay                                            Conversion Factor
Amplicor HCV Monitor v2.0
(manual procedure) ........................1 IU/mL = 0.9 copies/mL
Cobas Amplicor HCV Monitor v2.0
(semi-automated procedure).............1 IU/mL = 2.7 copies/mL
Versant HCV RNA 3.0
Quantitative Assay..........................1 IU/mL = 5.2 copies/mL
Cx HCV RNA
Quantitative Assay..........................1 IU/mL = 3.8 copies/mL
SuperQuant....................................1 IU/mL = 3.4 copies/mL
Но това не е толкова важно, 3 млн. IU/ml не са малко, но не са и чак толкова много, бях чел някъде че рекорда е 45 млн. IU/ml
На листчето ти пише и двете изследвания, защото то се ползва и при качествен и при количествен PCR. В случая са ти правили количествен PCR и затова тази графа е попълнена.
600 IU/ml е чувствителността на метода, т.е. той не може да засича количества по-малки от 600 IU/ml
За 700 000 IU/ml не съм много сигурен, не може да е горната граница, защото метода мери до по-големи стойности.
Чувствителността на качествения PCR e 50 IU/ml, но мисля че ти си си правила само количествен, поне само тази графа ти е попълнила д-р Цветанска. Всъщност от качествен PCR ще имаш нужда след завършване на лечението. По време на лечението се използва количествения, тъй като чрез него може да се следи как реагираш на лечението и дали пада количеството на копията на вируса в кръвта ти.
Качествения PCR не брои, той само казва, да засякох количества на вируса и те са над 50 IU/ml и тогава е положителен, или пък казва, не можах да засека копия на вируса над 50 IU/ml и тогава е отрицателен. Всъщност качествения PCR е най-добрия съществуващ метод за търсене на вируса в кръвта. Засега няма изследване, което да може да мери по-ниски количества и затова всъщност понякога лекарите не говорят с термина "излекуван", тъй като никой не може да каже имаш ли малки количества от вируса или изобщо нямаш, но пък в крайна сметка това не е най-важното, а че количествата са му малки.
Не мисля, че трябва да се отчайваш и ако мога да ти дам съвет, трябва винаги да подхождаш оптимистично и да вярваш, че ще успееш да се излекуваш. Колкото и абстрактно да ти звучи, настройката която човек има, настроението в което се намира оказва влияние и само можеш да спечелиш, когато си положително настроена.
Количеството на вируса не може да бъде решаващ фактор в бъдещото ти лечение, то по-скоро показва активност на вируса и дори и да имаш 10 млн. това не трябва да те спира по никакъв начин :)
А за генотипа, дали е a или b няма значение по отношение на лечението, важен е генотипа, който определя продължителността на лечението. Аз например не знаех подгенотипа си, при моето изследване пишеше само: генотип 1
Резултатите от биопсията също ще са ти полезни, те ще покажат фиброзата, но в резултатите от изследването има и показател за активността на вируса, мисля че беше A и съответно имаше цифров показател.
А колко са ти ALT и AST в момента?
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен irka

• усмихната
    • Профил
« Отговор #6 -: Март 01, 2007, 13:35:50 »
Здравейте!

Абе, изясниха ми се горе-долу нещата! Просто вчера ми се видя наистина много голяма тази цифра от 3млн. :o

АSAT - 23 /4.0-31.0/
ALAT - 24 /4.0-32.0/

Това са ми стойностите от ноември.Напълно в нормата. Вчера ми взеха кръв, може би за нови. Ама тази докторка от ВМА все бърза и много малко обяснява. Вече почвам да й се ядосвам.  Във вторник вече ще я приклещя всичко да казва - кое, какво, защо!

Иначе, гледам позитовно на нещата, че даже и с лек хумор! ::) Ще видим какво ще стане!

Поздрави!

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #7 -: Март 01, 2007, 13:43:11 »
Да, това че си в нормата е добре :)
Само трябва да се види здравната каса дали ще има проблем с нея заради ниските стойности на ALT и AST.

Неактивен irka

• усмихната
    • Профил
« Отговор #8 -: Март 01, 2007, 13:53:36 »
Ами и аз това се чудя като са ми в норма стойностите дали ще ми отпуснат лечение, ама лекарите са надъхани, че ставам за лечение и да си пусна документите!Аз предполагам, че другата седмица ще ги пуснеме в здравната каса.

Ти колко време след като ги беше подал получи отговор от касата, че ще ти се отпусне лечение?

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #9 -: Март 01, 2007, 13:59:18 »
Аз съм от случаите, които през 2005-та минаха с дарението от Българския Червен Кръст и след това Здравната каса отпусна лекарства за завършване на лечението, от които аз ползвах лекарства за 4 месеца.
Стандартно чакането е около година доколкото знам, обикновено има поне около 150 човека в списъците, но сега заради спирането на отпускането на пари за лечение може би и да има повече хора, които да са в списъка на чакащите.

Неактивен irka

• усмихната
    • Профил
« Отговор #10 -: Март 01, 2007, 14:17:53 »
Значи да не се притеснявам, че ще започна скоро лечение! ;D  Няма да е в близката година! ::)

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #11 -: Март 01, 2007, 14:37:32 »
Може пък здравната каса да си е променила политиката, или поне да я промени съвсем скоро и да отпусне още повече пари. От парите които беше обявено че са отпуснати за тази година (около 6 млн. лева) за лечение на болни от хепатит C, по моя груба сметка ще стигнат за 180 човека. Така, че има шансове да успееш в близката една година, всичко зависи от това колко чакащи има.

Неактивен irka

• усмихната
    • Профил
« Отговор #12 -: Март 11, 2007, 11:12:41 »
Здравейте!

Ние със съпруга ми вече си знаем всички изследвания и резултати!

Най - странното от всичко е, че се оказа, че не сме се заразили един от друг, а всеки се е заразил от различно място явно! Направо шок!  :o Как е станало това идея нямам! Непрекъснато мисля откъде аджеба сме се заразили? За него предполагат, че е от татуировките, ама аз откъде съм го пипнала? Лекарите предположиха, че може да е при някое от ражданията, ама как ...? Непрекъснато си блъскам главата и нямам отговор на въпроса! :-\ Мислех си, че аз съм се заразила от него, а той от татуировките, но се оказа нещо съвсем различно! Както и да е това май не е най-важното, макар че си ме тормози въпроса!

Аз както съм написала по-горе съм генотип - 1б, а той е генотип -3.

Количеството на вируса в кръвтта на мен е 3 070 000, а на него 38 000!

При мен биопсията показва активност - 2 , фиброза 1, или както е написано там А2Ф1. При него  е А1Ф1!

Алат и Асат и при двамата са в норма.

И при двамата се касае за активен хроничен хепатит С, но моя е много по-агресивен от неговия. Както се и вижда от изследванията той има много добри шансове за успешно лечение и то само за 6 месеца, което е супер! :)

Протоколите за лечение са му подписани и подпечатани и тази седмица ще ги подаваме в Здравната каса!

При мен, обаче нещата стоят лошо. Няма да се подлагам на лечение! :( Причината е, че имам автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, което само по себе си не е опасно ако се активира, защото вече го имам и мога да го контрoлирам с лекарства! Опасността идва от там, че щом организма ми е склонен към автоимунни заболявания, интерферона може да отключи нови такива, които да доведат дори и до фатален край! Доц. Кацаров беше категоричен за лечението! Каза, че са имали случаи когато са се опитвали да лекуват такива хора в началото, преди да знаят последствията, и наистина се е стигало при някои от тях до страшни последствия! :( Затова като преценили рискoвете от провеждане на лечение при такива пациенти, и рисковете от това те да останат с хепатита и да живеят с него, вторите били по-малки.   ??? Както той каза, за момента, не ми остава друго освен да чакам да измислят лекарство с нова молекула, позволяваща лечението и на хора като мен!

Честно казано много зле го приех! :'(

Сега не ни остава нищо друго освен да чакаме- съпруга ми лекарствата, а аз .......!

Това което ни казаха за Алат и Асат,  че това, че са в норма няма значение за отпускане на лечение при хепатит С. Гледат се другите показатели. Единствено имат значение за отпускане на лечение при хриничен хепатит Б!

ПП- аз пиша за съпруга ми от негово име. Той също чете във форума, но е оставил засега писането на мен! ::)

Поздрави!

« Последна редакция: Март 12, 2007, 22:48:05 от irka »

Неактивен Stefan

• Профил
« Отговор #13 -: Март 12, 2007, 05:30:56 »
Zdrasti Irka,

sajaliavam da chuia che nemoje da se lekuvash na toia etap. Ako popadna na info po tazi tema za shtitovidnata jleza shte ti pisha.

Ne sum siguren za rezultatite ot biopsiite vi zashtoto ne sum zapoznat s terminite na balgarski. Tuka se izpolzva Stage i Grade. Naprimer az sum Stage 1 Grade 1.  Taka kato gledam sas sapruga ti sme na ednakvi pokazateli - Genotip 3, kolichestvo na virusa - 36 000. Az podadoh moite dokumenti za bezplatni lekarstva sega v petak i chakam otgovor sled okolo dve-tri sedmici. Ako mi gi dadat pochvam lechenie vednaga, ako li ne moje i da poizchakam niakoi druga godinka. Dano i na tvoia saprug da mu otpusnat lekarstvata skoro. Nie sme 'kasmetlii''4e sme genotip 3.

Kolkoto do zaraziavaneto, naistina e mnogo stranno  4e ste se zarazili ot razlichni mesta. S moita priatelka i dvamata sme genotip 3. samo neinoto kolichestvo na virusa e  malko po goliamo ot moito. Naistina mnogo veroiatno e sapruga ti da se e zarazil ot zamarseni igli za tatuirovki. Ama ti ak osi niamala kravoprelivane predi napravo neznam kak bi mogla da se zarazish i to s genotip 1.

Tova che ne gledat Asat i Alat za zapochvane na lechenie e mnogo hubavo, zashtoto men doktorite v bg vseki pat me vrashtaha i mi kazvaha 4e shtom asat i alat sa ok niama pari ot zdravnata kasa da ima.

Pozdravi

Stefan

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #14 -: Март 12, 2007, 18:05:02 »
Здравей, Ирка
Наистина е много странно, че сте се заразили от две различни места, но то и донякъде показва че явно шанса да се заразиш с хепатит C изобщо не е толкова малък, колкото си мислим.
Много съжалявам заради това, че няма да можеш да се лекуваш! Все пак виждам че черния ти дроб е в начална степен на увреждане, което значи че имаш време да изчакаш да излязат новите лекарства. И аз знам същото за автоимунните заболявания - че е много опасно предприемането на интерфероново лечение, когато имаш автоимунно заболяване.
Не трябва да се отчайваш от новината, имаш време и дано по-скоро се появят нови лекарства, които да не са противопоказни за твоето заболяване! Тук във форума можеш да имаш ако не друго, то поне нашата морална подкрепа!
Мъжът ти наистина е имал може да се каже късмет, че е заразен точно с генотип 3, дано скоро успее да се пребори и да се изчисти от вируса!

Поздрави,
Радо

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007