Автор Тема:  Стойностите на HBV-ДНК изследването се увеличават!  (Прочетена 5957 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен selin-123

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 48
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Здравейте!
Много,ама много съм притеснена! Днес по телефона разбрах резултата от изследването на вирусния товар на черния дроб-около 8000 копия./предишното беше м.септември, мин.година около 2900 копия/. Преди 20 дена ензимите ми бяха доста високи - асат 113,4 и алат 57. След 2 седмици на Карсил 90 мг,бяха асат - 24, алат 33.И сега ПСР е около 8000 копия.По преценка на проф.Антонов - един прекрасен лекар и човек с голямо ч - ще изчакаме и след 3 месеца ще направя отново изследване на асат и алат и след 6 месеца отново ПСР.Ако се увеличават копията, може да се мисли за лечение.
Имам следните въпроси: С толкова копия, аз активен или неактивен носител съм? Мога ли да заразя децата си, които са ваксинирани и имат антитела? Възможно ли е асат и алат да са се понижили вследствие на Карсил? Да почна ли да взимам отново Карсил? Има ли вероятност имунната система от само себе си да се справи с вируса и до 6 месеца копията да намалеят? Да взимам ли имуномодулатори и нещо за подсилване на имунната система?
Много благодаря предварително за отговорите!

Добавено от модераторите: Предишните теми на Селин във форума:
- Здравейте и от мен
- Има ли нужда и колко да са реимунизационните дози при нисък anti-HBs титър
- Високи ли са стойностите на HBV-ДНК изследването ми?
« Последна редакция: Февруари 10, 2011, 09:00:05 от Радослав Русинов »

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Стойностите на HBV-ДНК изследването се увеличават!
« Отговор #1 -: Февруари 10, 2011, 09:26:49 »
Имам следните въпроси: С толкова копия, аз активен или неактивен носител съм?
Здравей,
Учудвам се как можеш да си притеснена при толкова нисък вирусен товар, никой не трябва и не може да е притеснен от HBV вирусен товар от порядъка на 1600 IU/mL!
Относно въпроса ти - според изследванията, които си пуснала преди време, ти имаш HBeAg-положителен хепатит B. Според сегашните консенсуси, хората с HBeAg-положителен хепатит B се приемат за неактивни носители на вируса, в случай, че вирусния им товар е под 100 000 copies/ml (което прави 20 000 IU/ml). Ти имаш само 8000 копия/мл, което значи, че ти все още си неактивен носител. И освен това си много далече от горната граница.

Мога ли да заразя децата си, които са ваксинирани и имат антитела?
Първо, с този изключително нисък вирусен товар и това неактивно носителство, ти си много малко заразна. Т.е. много трудно можеш да заразиш човек по някакъв друг път, различен от кръвния. Приема се, че хората с HBeAg-положителен хепатит Б са по-заразни, но ти си с много нисък вирусен товар, което пак значи ниска заразност.
Дори и да заразиш човек, който е ваксиниран и има висок титър на антителата (anti-HBs е > 10 IU/L), то той няма да се разболее, защото имунната му система веднага ще унижощи вируса. Точно в това е смисъла на ваксината. Ако човек е ваксиниран и въпреки това може да се зарази, то тогава какъв е смисъла от ваксината!?

Възможно ли е асат и алат да са се понижили вследствие на Карсил?
Да, възможно е - хепатопротекторите могат да свалят чернодробните ензими.

Да почна ли да взимам отново Карсил?
Това трябва да го каже проф. Антонов (поправи ме ако има промяна в това, което казвам, но той май все още официално е доцент, въпреки, че защити професурата си - трябва да се освободи щатно място за професор в "Иван Рилски" за да стане официално професор).

Има ли вероятност имунната система от само себе си да се справи с вируса и до 6 месеца копията да намалеят?
Селин, тези копия са смешно ниски и това не може да се приеме за събуждане на вируса, докато те не станат поне 80 000 - 100 000 копия/мл. Дотогава ще си в границата на неактивните носители. Лавирането нагоре-надолу с по няколко хиляди копия е нещо, което не може и не трябва да те притеснява. Има хора във форума с милиарда копия/мл - ако на някой от тях му скочи вирусния товар с 5 000 копия, то той няма и да забележи!

Да взимам ли имуномодулатори и нещо за подсилване на имунната система?
Имала си АЛАТ, който е бил със 17 над нормата, това пак е много ниско за каквито и да било изводи. След взимането на Карсил вече ти е 33, което е в нормата. Пак не мога да разбера за кое точно си притеснена?

Най-важното е, че наблюдаваш периодично хепатита си, щом стане някаква промяна в състоянието ти, това веднага ще се разбере и ще могат да се вземат навреме съответните мерки. Само при 30% от хората с хроничен хепатит Б се стига до тежко чернодробно увреждане, и то само след като са минали десетки години, през които са живели с хроничния хепатит. Не мога да разбера как с вирусен товар от 8000 копия/мл и ензими в нормата, ти си решила, че излизаш от тези 70%, които никога няма да стигнат до цироза.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен selin-123

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 48
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Стойностите на HBV-ДНК изследването се увеличават!
« Отговор #2 -: Февруари 10, 2011, 10:03:30 »
Привет Радо! Много, много ти благодаря за отговорите! Да,8000 копия са малко, но аз така се панирах като чух в хиляди, че 8000 ми се сториха като 80000000  :smile:.Сега вече съм спокойна.Ще си правя периодично изследвания и дано всичко се оправи.
Желая лек ден и много усмивки на всички  :smile:

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007