Автор Тема:  Имам нужда от малко разяснения и съвет!  (Прочетена 16060 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен irka

• усмихната
  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 734
    • Профил
  • Вид лечение: Телапревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Хроничен хепатит C
Здравейте!

Ето, че днес ни се обадиха и ни казаха, че е дошло писмото от Здравната каса за съпруга ми да започне лечение.

Но в момента ни е много сложна ситуацията, не знаем да се радваме ли, или не!

Преди 2 месеца дойдохме в САЩ. В България продължаваме да си плащаме всички осигуровки, разбира се! Но сега ни е много трудно да решим какво и как да направим! ???

Тук тепърва се устройваме, работа, училище, разходи. Не можем да се върнем всички в България, а не мога аз да остана тук с две малки деца сама, да работя и да уча и да успявам да се издържаме! Ако той се върне в България с децата и започне лечението, няма да му е лесно, ама хич с двете деца, макар че ще има помощта на родителите си. 

Имам няколко въпроса към тези които са на лечение, чийто отговори може би ще ни помогнат да вземем правилното решение.

1. Когато започне лечението, през колко време се правят контролни изследвания? Те поемат ли се от ЗК и следят ли се от лекар постоянно или му се показват само ако има нещо притеснително?

2.Как се дават лекарствата? В смисъл, взимаш ги един път в месеца за един месец, или се взимат от аптеката седмица за седмица? Или пък ги дават за по-голям период от време - 2-3 месеца наведнъж?

3. Променя ли се дозата на лекарството по време на лечението?

Върти ни се в главата и възможността, ако може да ни ги пращат и той тук да си ги бие и да си прави изследвания, ама всъщност не знаем изобщо дали е възможно!

Или пък да се върне в България за първите 2 - 3 месеца от лечението и след това да дойде пак в САЩ като останалите лекарства му ги пращат от там!?

Затова и питам какви изследвания се правят и кога!

Ох, много ни е объркано, направо не знаем какво да правим!

Давайте идсеи и съвет!

А знаете ли дали може да се отложи  лечението по наше искане за определен период?

Да допълня само, че лечението му е 6 месеца!

Поздрави!

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3207
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Имам нужда от малко разяснения и съвет!
« Отговор #1 -: Януари 05, 2008, 23:48:59 »

1. Когато започне лечението, през колко време се правят контролни изследвания? -през 2 седмици, след края на лечението се правят по-сериозни такива.
Те поемат ли се от ЗК и следят ли се от лекар постоянно или му се показват само ако има нещо притеснително?-поемат се, но дори и в частна лаборатория в Бг излизат към 10-15 лв.т.е. не са непосилни,ако си ги плащаш сам. Не знам обаче цените в Америка.Винаги се съобщават на лекуващият доктор, но предполагам бихте могли да си направите устна договорка с него

2.Как се дават лекарствата? В смисъл, взимаш ги един път в месеца за един месец, или се взимат от аптеката седмица за седмица? Или пък ги дават за по-голям период от време - 2-3 месеца наведнъж?Взимат се веднъж в месеца, 4 инжекции за 4 седмици.

3. Променя ли се дозата на лекарството по време на лечението? Зависи как му понася, понякога се налага да се намали дозата,ако има притеснителни показатели.

Върти ни се в главата и възможността, ако може да ни ги пращат и той тук да си ги бие и да си прави изследвания, ама всъщност не знаем изобщо дали е възможно!

Или пък да се върне в България за първите 2 - 3 месеца от лечението и след това да дойде пак в САЩ като останалите лекарства му ги пращат от там!? По правило първата инж се прави в болница, за наблюдение. Ако се осигурявате там, може би трябва да се поинтересувате дали може да постъпи без проблеми

Затова и питам какви изследвания се правят и кога!

Ох, много ни е объркано, направо не знаем какво да правим!

Давайте идсеи и съвет!

А знаете ли дали може да се отложи  лечението по наше искане за определен период?

Да допълня само, че лечението му е 6 месеца!

Поздрави!
[/quote]

Надявам се да съм ти била полезна. Просто трябва да съберете повече информация, да поговорите с лекуващият и да прецените. Ако на съпруга ти хепатита не е високо активен, може би няма да е проблем да изчакате, но от друга страна, лечение се отпуска само на 200 души годишно, и както се казва, сте големи късметлии. Желая Ви късмет
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 352
  • хепB
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
« Отговор #2 -: Януари 05, 2008, 23:53:56 »
 Много съжалявам, че така е станало и от сега мога да ти кажа, че историята няма да трогне никого от касата! Цялата простотия няма да ви позволи да се връщате от САЩ (или да се връща той) на няколко месеца. Единствения вариант, който виждам аз е или да се откаже от  лечението и да потърси такова в САЩ - което ще е много скъпо защото няма да може да получи медицинска застраховка, както и всички останали живеещи в САЩ и имат хроничен хепатит или да остане с децата в България. Шест месеца не са много!

По принцип знам, че бг-тата не мислят много за застраховки в САЩ, но аз не препоръчвам на никой хронично болен да живее там. Просто, ако стане злополука.....
Ако можете отивайте в Канада, там е универсална здравноосигурителна система и има безплатно лечение за всички болни....тогава няма да има какво да му мислите!

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • хепB
    • Профил
« Отговор #3 -: Януари 05, 2008, 23:58:05 »
Забравих и да спомена, при износа на тези скъпоструващи медикаменти може да си имате големи проблеми. Особено в САЩ...

Неактивен irka

• усмихната
    • Профил
« Отговор #4 -: Януари 06, 2008, 00:16:28 »
Silvana благодаря за бързия отговор! Ама това на всеки 2 седмици ли се прави през 6те месеца? Става въпрос за изследванията. Аз си мислех, че само в началото се правят толкова начесто изследвания.

Емо, аз и не се надявам да ги трогна! Все пак това е наш избор. Но и не можех да седя и да чакам незнайно колко в България докато излезне това лечение. Ходих и ги питах през две седмици до касата преди да заминем - има ли някаква информация кога -горе -долу ще започне лечение - след месец -два, след година- две! Все пак човек си прави някакви планове и не може всичко да изостави при положение, че му изпадат възможности които не са за изпускане, и само да чака незнайно колко! Но никой и хабер си нямаше, естествено!

Ясно е, че лечението не е за изпускане. А тук Здравна застраховка на този етап нямаме, и ако чакаме тук за лечението му, ще трябва да почакаме поне 2 години., ако не и повече! 

Аз си мислех дали ще се получи той да се прибере, да започне лечението там, да изкара там първите 3 месеца, да речем,  след което да дойде пак в САЩ. Да му пращат близките ни лекарствата - все ще се намери начин как-следващите три месеца, и после пак да се върне в България за последните изследвания след края на лечението. Ама ако се правят контролни изследвания на всеки 2 седмици, май няма как да се получи! :-\

Уф, имаме 2-3 дни за мислене! Дано успеем да измислим нещо!

Благодаря за отговорите!

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3207
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #5 -: Януари 06, 2008, 00:20:25 »
да, на всеки 2 седмици през времето на лечението, аз съм с хеп б, но мисля че важи и за хеп ц, още повече ,че там лечението е по-тежко и трябва редовно да се следят показателите. Може би варианта да изкара тук 6 м не е за изпускане,но все пак вие си знаете най-добре. Аз само мога да кажа късмет и дано всичко завърши благополучно.
Ирка, лека нощ от мен.

Силвана

Неактивен irka

• усмихната
    • Профил
« Отговор #6 -: Януари 06, 2008, 00:34:30 »

Ирка, лека нощ от мен.

Силвана

Хе, хе, лека нощ! Ама при мен е все още ранен следобед! ;)

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • хепB
    • Профил
« Отговор #7 -: Януари 06, 2008, 01:02:12 »
 Не искам да те плаша допълнително, но няма и да имате застраховки "благодарение" на клаузата на "Pre-existing Condition Exclusion" където едно от хилядите заболявания като астма, вроден сърдечен порок....е и хроничния хепатит.

Има едно спасение до колкото съм чел, ако не греша pre-existing condition exclusion period. Когато е на работа, която е с здравно покритие, и работникът е без застраховка, при подаването на документи се вписва заболяването и след 12-18 месеца може да се потърси лечение (което ще бъде покрито) за въпросната предхождаща болест.
 Извинявам се ако греша или ти казвам неща, с които си запозната, но просто се опитвам да помогна, защото на един болен от хроничен хепатит със здравна застраховка му се улеснява значително живота и обратното когато няма.

Неактивен irka

• усмихната
    • Профил
« Отговор #8 -: Януари 06, 2008, 01:51:47 »
Ами да ти кажа, Емо, то затова му мислим варианта да се лекува в България, че тук много, много не сме на ясно с нещата. А за моето лечение, и плюс това вече не го броя за възможно в близките 10 години, та дотогава се надявам да имам възможност да се лекувам където и да съм. Благодаря за споделената информация!

Аз все се чудя, ми какво ще стане ако просто не кажа че имам Хепатит когато си правя застраховката, а после уж, случайно се изследвам и се окаже, че имам. Все пак никой тук не знае за него!
« Последна редакция: Януари 06, 2008, 02:08:57 от Emanuil Denkov »

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • хепB
    • Профил
« Отговор #9 -: Януари 06, 2008, 02:10:04 »
Цитат
Аз все се чудя, ми какво ще стане ако просто не кажа че имам Хепатит когато си правя застраховката, а после уж, случайно се изследвам и се окаже, че имам. Все пак никой тук не знае за него!
И аз това съм си мислел, защото една от мечтите ми винаги е била да поживея една две години поне в САЩ.
Опасно е защото могат да те хванат. Вярно е, че в САЩ все още не си регистрирана, като болна от хепатит, но в България все някъде се водиш като такава. И си мисля, че в момента, който започнеш лечение могат да започнат да ровят за въпросните pre-existing conditions и може да стане лошо. Мога да ти препоръчам като за начало да гледаш филма на Майкъл Мур - SICKO !С този филм ще ти станат ясни много неща за здравното осигуряване в САЩ. Филмът го има в тук в аренабг.ком

Мога да ти помогна с повече информация по въпросите за тези клаузи:
Pre-Existing Condition Exclusion Period
Pre-Existing Conditions

Изобщо тази страница може да ти даде отговори не само за здравната система на прост и разбираем американски английски, но и за много други неща в САЩ: http://health.howstuffworks.com/
« Последна редакция: Януари 06, 2008, 13:40:11 от Emanuil Denkov »

Неактивен irka

• усмихната
    • Профил
« Отговор #10 -: Януари 06, 2008, 04:21:16 »
Благодаря за инфото, ще го разгледам. От полза ще ми е! :)

Неактивен desi

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 120
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #11 -: Януари 06, 2008, 08:22:55 »
Незнам дали да се радвам при такава ситуация. От една страна е чудесно че сте на прага от дългоочаквания интерферон, а от друга той ви обърква плановете. Мога само да ви пожелая да намерите начин да започнете лечението като да ви пращат лекарствата всеки месец, струва ми се трудно, но едва ли е невъзможно. То че пари все си нямаме, ама ако опре работата до там че да трябва да се откажете от лечението, по добре се връщайте в БГ - все пак здравето на човек е по важно от всичко.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
« Отговор #12 -: Януари 06, 2008, 08:52:08 »
Здравей Ирка :)
Отдавна не сме си писали във форума :)
Аз мога да изкажа субективното си мнение, според мен ще е грешка ако мъжът ти реши да започне лечение с лекарствата от България, като в същото време се опитва да работи в щатите. Това е общо взето невъзможно, обмислял съм варианти да правя същото, само че за Европа и дори и този вариант е доста сложен. Просто лекарствата трябва да се взимат всеки месец и това значи той да пътува от щатите до България, за да си ги вземе. Варианта да си издействате начин да ги вземате наведнъж примерно за 3 месеца и да ги пренесете без проблеми отвъд океана е почти невъзможен и не мога да си представя какви усилия и сугурно пари под масата ще ви струва. Можеш да пренасяш лекарства през летището, когато са за собствени нужди и го докажеш с епикриза, но когато той носи в себе си 10-12 инжекции, нямам идея какво точно ще се случи на летището, може да мине, но може и да го върнат. Да не говорим как се работи на другия край на света, когато тъкмо започваш работа на ново място, трябва тепърва да се доказваш и си на интерфероново лечение. Просто не го допускайте.
По-нормален вариант за мен е той да  се прибере в България и да си работи някаква спокойна работа в България през това време.
Не забравяй, че лечението все пак не е и една година, а 11 месеца, ще понесете някак раздялата.
Другия вариант е да не вземе изобщо лекарствата от здравната каса, но да си пусне някакъв специален документ, в който да ги откаже с обяснение, че се намира извън България. Така ще си гарантира, че за в бъдеще евентуално ще могат да му ги отпуснат пак. Тогава му остава да се добере до лечение в щатите като разчита на програмите за безплатно отпускане на лекарства, които има. Съветвам те да се обърнеш директно към Стефан, който фактически си издейства такова лечение от Roche и знае всички процедури. Митко също може да ти е много полезен, защото и той в момента е в щатите и познава доста добре цялата ситуация с хепатит C там. Свържи се с тях през форума и ги помоли за съдействие с информация.
Ако се спрете на този вариант, не го правете през първата една година, просто той не трябва да съчетава огромния стрес от новата работа, новото място и т.н. с едно такова тежко лечение. Нека първо да се установите, нещата да влязат в релси и едва след това да задейства нещата с лечението там.
По отношение на това дали може да се добере до лечение, осигурено от здравен фонд, изобщо не съм сигурен, че ще стане толкова лесно. Както Емо ти е споменал, в щатите трудно можеш да получиш лекарства ако си здравно осигурен, а пък камо ли ако току-що си дошъл там.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • хепB
    • Профил
« Отговор #13 -: Януари 06, 2008, 13:39:37 »
 Мисля, че това ще й помогне много Радо, което си написал. Само, че доколкото си спомням мъжа на Ирка беше генотип 3 - така че 6 месеца не са голяма пречка.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
« Отговор #14 -: Януари 06, 2008, 13:53:05 »
Да, прав си, сега проверих.
Тогава в този случай може да се помисли и за варианта с пренасяне на лекарствата, но според мен в този случай по-хитро ще бъде той да се върне за 4 месеца в България и да си проведе лечението спокойно тук. След като си вземе последните 4 инжекции, ще може с тях да замине за щатите. По този начин престоят му в България ще бъде най-много 4 месеца и половина.
Само трябва да проучи как може да мине с последните инжекции през охраната на летището. Мисля, че трябва да има епикриза, но най-вероятно трябва да има и копие, преведено и заверено на английски език.
Определено с това кратко лечение нещата изглеждат доста по-лесни за менажиране.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007