Автор Тема:  Стеатозен хепатит, омазнен черен дроб + цитомегаловирус?  (Прочетена 33343 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен golden

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 4
 • Пол: Мъж
  • Профил
 • Вид лечение: Алтернативно
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Чернодробна стеатоза
Здравейте на всички! :)
Поставиха ми диагноза стеатозис хепатис или омазнен черен дроб през 2008г,като симптомите съпътстващи диагнозата ги имах от около 2г преди това.Мъж съм на 27г. 65-70кг.Показателите на чернодробните ензими по време на хоспитализацията пре 2008г ми бяха Алат 2-7 а Асат 2-4 пъти над нормата,анти HCV отр., HbsAg отр.,EBV отр.,CMV пол,.Вирусен хепатит В и С  отр. По това време черния дроб ми е бил 2-3см под ребрената дъга увеличение.
В процеса на изследване се установи че имам и Цитомегаловирус активен.
Пил съм по програма Изопринозин,Трансметил,Легалон,Есенциале форте като през годините ензимите ту са падали,ту пак са се повишавали,като Цитомегаловируса дори е падал под нормата.
 Ето някои правени изследвания от 2008г
СУЕ 2,Hb 169,Ery 5.9,Hct 0.53,Leu 7.4,Thr 191,MCV 86,MCH 29,St 2,Sg 64,Eo 2,T/D bil 18/5,
ASAT 44,
ALAT 79,
GGT 43,
Глюк 4.5,
Холест 4.2,
3-Гл 1,
Креатинин 67,Урея 3.5,
Пик к-на 469,
Т.Protein 79,Albumin 54,Fe 16,ЖСК 51,PH 5,Отн.т. 1020,
Уробил H,Седимент Ед Ле
Anti Hbcor Ig(-), анти HCV(-),IgG 9.7g/l, IgA 0.94, IgM 1.13, ANA(-), AMA(-), ASMA(-), ANCA(-)
Церулоплазмин 0.4(0,1-4), CMV IgM(-), IgG (+)пол 56 Rh/ml, EBV IgM(-), IgG(-)
Серумна мед 15.1мкмол/л

Ензими 09.2009г
ASAT 51.09, ALAT 79.07, GGT 56.88

Ензими 10.2010г.
ASAT 37.68, ALAT 62.91, GGT 58.14, Холестерол - общ 4.46

Изследвания от 07.2011г.
Билирубин общ 13, АСАТ 59.80, АЛАТ 84.10,Урина белтък 0, билирубин (-), уробилиноген 3.4
Гранулоцити 73.90%,Гранулоцити бр. 7.560 x10 9/l, Еритроцити бр. 6.260х 10 12/l
CMV (+) 3.7

На последната ехография през юли.2011 дроба е с размер 132мм,като не съм пил хепатопротектори от  август.Спрях ги по средата след последната среща на която ме гледаха и ми изписаха да пия по програа Изопринозин,Трансметил.
От години съм на по ограничен режим откъм мазни,пърчени,алкохолни питиета,като е имало и изключения разбира се,но от няколко месеца хранителния ми режим е стриктен без гореспоменатите и газирани,наблягам на плодове и зеленчуци,и соковете от тях,ограничени количества пилешко месо,риба от време на време.
Не попаднах в подраздела на случай на стеатоза с активен цитомегаловирус и каква му е връзката със самото омазнняване,дали е причина за омазняването или е следствие,поне при последните изследвания е положителен пак 3,7.
От години не съм правил изследвания за хеп В и С,но и ензимите са ниски за активен хепатит нали.
Също ми е интересно каква е връзката на тази стеатоза,цитомегаловируса и диабет например. При мерене на кръвна захар сутрин на гладно началото на м.11.2011г беше ниска 3,9.
Бих помолил за анализ на картината като цяло,връзката на омазняването с вируса,колко е сериозно положението,с какви темпове се развива,каква е вероятността за цироза макар и след години? Благодаря предварително!
Поздрави
« Последна редакция: Ноември 20, 2011, 23:22:18 от golden »

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Здравей и добре дошъл във форума!
Случаят ти е много специфичен и трудно ще можем да бъдем конкретни. Тук огромната част от хората са с хепатит B или C и съответно с тези теми сме най-запознати.
На нашия сайт имаме малко информация за CMV хепатита: Не-хепатитни вируси, причиняващи хепатит . Но тя е по-скоро за по-тежките форми на такова носителство. При теб прилагани ли са някои от изброените лекарства в статията: ганцикловир (ganciclovir), фоскарнет (foscarnet), или цидофовир (cidofovir)?
Доколкото виждам, АЛАТ винаги ти е бил над нормата, което е сигурен индикатор, че има проблем с черния дроб и в него протича активен процес на възпаление.
Относно някои от въпросите, които задаваш:
Не попаднах в подраздела на случай на стеатоза с активен цитомегалувирус и каква му е връзката със самото омазнняване,дали е причина за омазняването или е следствие,поне при последните изследвания е положителен пак 3,7.
Наистина, във форума има само няколко случая на стеатоза, която да не е в комбинация с някой от вирусните хепатити B и C. Трудно е да се отговори детайлно и конкретно дали има такава връзка, тъй като ти си първия случай във форума с такава комбинация от стеатоза + цитомегаловирус.

От години не съм правил изследвания за хеп В и С,но и ензимите са ниски за активен хепатит нали.
Не е задължително да си с високи ензими, когато имаш активен хепатит B или C. Но не мисля, че в твоя случай е замесен някой от тези вируси, още повече, че вече си си пускал такива изследвания. Все пак, ако искаш, можеш пак да си пуснеш такива, за да изключиш напълно наличието на такава инфекция. Има и още нещо - АЛАТ-а ти от месец юли тази година, е 80, което изобщо не е дори близо до нормата. Така, че това са си чернодробни ензими над нормата, ит то 2 пъти над нормата. И дори и да нямаш активен хепатит B или C, тази стойност ясно показва, че в черния дроб протича възпаление, т.е. имаш някакъв хепатит.
Също ми е интересно каква е връзката на тази стеатоза,цитомегалувируса и диабет например. При мерене на кръвна захар сутрин на гладно началото на м.11.2011г беше ниска 3,9.
Не мога да отговоря на толкова специализиран въпрос. Може би ако се разровиш в интернет, ще откриеш някакви изследвания, но тук също би трябвало да ти помогне и лекуващия лекар, с конкретна и точна информация.

Бих помолил за анализ на картината като цяло,връзката на омазняването с вируса,колко е сериозно положението,с какви темпове се развива,каква е вероятността за цироза макар и след години?
При теб проблема най-вероятно идва от съчетанието на CMV хепатит със стеатоза (или на чиста CMV инфекция със стеатоза). Може би ако имаше само едното от тези заболявания, щеше да се пребориш много по-лесно с него. Например, ти вече от 3 години спазваш много стриктна диета, която в стандартния случай на стеатоза, би помогнала много в намаляването на омазняването на черния дроб.
Ако беше без стеатоза и имаше само цитомегаловируса, то тогава най-вероятно нямаше пък да имаш някакви сериозни проблеми с черния дроб и нямаше и да имаш хепатит, причинен от вируса. Всъщност, и сега не е ясно доколко този вирус играе роля във възпалението на черния дроб. Да, той може да причини CMV хепатит (както се говори в статията, която цитирах по-горе), но това не е задължително и доколкото знам, не е толкова често срещано. Така, че при теб основната роля според мен, е на стеатозата. Може би съчетанието на CMV инфекция и стеатоза прави случая ти толкова специфичен и проблемен.
Относно това кога можеш да очакваш черния дроб да се увреди сериозно, много е трудно да се каже, всичко е много индивидуално. Може да стигнеш до цироза чак след 20-30 години, може и никога, а може и да стане по-рано. Това в голяма степен зависи от тежестта на стеатозата и дали тя се разраства, или ще бъде овладяна и ще намалее и изчезне. Според мен, в един момент, би трябвало да си направиш чернодробна биопсия, за да разбереш какво се случва с черния дроб, и дали наистина има вече наличие на някакво увреждане. Това изследване може не само да покаже дали и колко е увреден черния дроб, а би могло да покаже и какъв процент от чернодробните клетки са омазнени (т.е. колко е разпространена стеатозата в черния ти дроб).
За мен, най-доброто, което можеш да направиш, е да намериш подходящ лекар, който да поеме твоя случай. Доколкото се подразбира от цялата ти история, и изследванията, които си правил, най-вероятно си при доста добър лекар. Но винаги е хубаво да чуеш и второ мнение от добър специалист. Аз поне знам само за един специалист, който се занимава доста сериозно със стеатоза и стеатохепатит - това е проф. Матева от болница "Св. Иван Рилски". Ако не си ходил при нея, бих те посъветвал да се опиташ да си запишеш час за преглед при нея и да видиш дали тя няма да ти помогне повече.


Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен golden

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 4
 • Пол: Мъж
  • Профил
 • Вид лечение: Алтернативно
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Чернодробна стеатоза
Здравей Радо,благодаря за скоростното включване! ;)
Значи биопсия така и не ми правиха когато бях в И.Рилски 2008,но не пречи да се направи за по точно установяване на мастите.Не познавам професора който ми препоръчваш но бих се поинтересувал за евентуална консултация.През годините съм ходил при най различни гастроентеролози,пил съм хепатопротектори,не съм сигурен дали са оказали силно влияние обаче,за това и прекъснах последния цикъл който беше август тази година.
Тези хапове които посочваш не съм ги чувал,никога не са ми били изписвани,даже незнаех че има CMV хепатит,при мен поне не е това,ензимите никога не са ми били над 600,но от статията нещо неразбрах самостоятелно CMV лекували се с тези хапчета или само когато е и с хепатит? Много странно защото принципно този вирус го има в голяма част от населението глобално,активира се при занижен имунитет,доколкото знам.Като си мисля че единствено засилване на защитните сили на организма са единствения начин за борба с него,а отделно стеатозата би следвало да се повлияе от правилен хранителен и двигателен режим.Е комбинацията от двете е тегава за борене поне за сега.Ензимите винаги са били Асат<Алат макар и над нормата,и да явно има възпаление и постоянен разпад на чернодробна тъкан,но един вид хепатопротекторите не свалят достатъчно ниско тези стойности,не решават проблема.Не съм пил хепатопротектори през цялото време,ами на цикли от около 1,5месеца до колкото помня,ако въобще това е било правилно.
Ти казваш че стеатозата е водеща тук,и аз съм се чидил коя е причината,но все пак стеатозата я има при едно 50% от възрастното население на Бг. диагностицирана или не,предполагайки за нея или не,причина неправилното хранене с продукти минали обработки и натъпкани с добавки.В моя случай лично да преди години когато за 1 път почувствах тежест от дясно се хранех и с доста мазна храна,общо взето с всякаква храна,комбинирана по всевъзможен начин и по всяко време,което е история,но никога не съм бил пълен,нито съм имал висок процент мазнини по тялото,тъкмо обратното от по слабичките съм,което ме кара да мисля че причина за усложнението е или вирусът като главна причина а в последствие комбинацията от него и стеатозата.Трябва да има главна причина за това усложнение,която нещо натурално да я повлияе!
Поздрави ;)

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Тези хапове които посочваш не съм ги чувал,никога не са ми били изписвани,даже незнаех че има CMV хепатит,при мен поне не е това,ензимите никога не са ми били над 600,но от статията нещо неразбрах самостоятелно CMV лекували се с тези хапчета или само когато е и с хепатит?
Здравей,
Така като чета сега пак статията, май лечение се прилага само когато има симптоми, т.е. някаква сериозна реакция, причинена от вируса. Но пак тук мнение трябва да даде лекар-специалист.
Ти казваш че стеатозата е водеща тук,и аз съм се чидил коя е причината,но все пак стеатозата я има при едно 50% от възрастното население на Бг. диагностицирана или не,предполагайки за нея или не,причина неправилното хранене с продукти минали обработки и натъпкани с добавки.В моя случай лично да преди години когато за 1 път почувствах тежест от дясно се хранех и с доста мазна храна,общо взето с всякаква храна,комбинирана по всевъзможен начин и по всяко време,което е история,но никога не съм бил пълен,нито съм имал висок процент мазнини по тялото,тъкмо обратното от по слабичките съм,което ме кара да мисля че причина за усложнението е или вирусът като главна причина а в последствие комбинацията от него и стеатозата.Трябва да има главна причина за това усложнение,която нещо натурално да я повлияе!
Да, стеатозата би трябвало да се повлияе от хранителен режим. Но явно ти си специфичен случай и ми е трудно да кажа как си взаимодействат двете заболявания. Иначе изобщо не е задължително човек да е с наднормелно тегло, за да има стеатоза. Тя главно зависи от начина на хранене, но би могла да бъде предизвикана или засилена и от други състояния или заболявания. Затова пак стигаме до това, че само лекар, който е специалист в тази област може да ти е наистина полезен.
Моля, ако някой, който чете темата, и знае за други специалисти, които имат опит с хора със стеатоза, да сподели имена и контакти!


Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен anita

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *****
 • Публикации: 2988
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Много е специфичен този случай. Не знам кои болници от изброените може да са по-добри.
Консултация с ендокринолог правил ли си?


Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен golden

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 4
 • Пол: Мъж
  • Профил
 • Вид лечение: Алтернативно
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Чернодробна стеатоза

Да, стеатозата би трябвало да се повлияе от хранителен режим. Но явно ти си специфичен случай и ми е трудно да кажа как си взаимодействат двете заболявания. Иначе изобщо не е задължително човек да е с наднормелно тегло, за да има стеатоза. Тя главно зависи от начина на хранене, но би могла да бъде предизвикана или засилена и от други състояния или заболявания. Затова пак стигаме до това, че само лекар, който е специалист в тази област може да ти е наистина полезен.
Моля, ако някой, който чете темата, и знае за други специалисти, които имат опит с хора със стеатоза, да сподели имена и контакти!
Ето последните резултати от 11.2011г
Асат  41,90  с 1,9 над нормата
Алат  38,90  с 2,1 под нормата
ГГТ    18,00  с 42 под нормата
Като Асат винаги е  бил < Алат,сега е обратното,която зависимост също говори за нещо конкретно,но кой да каже.
Навярно сам ги свалил заради режима на който съм последните 4-5месеца.Салати от пресни зеленчуци или на пара,плодове на гладно и сокове от тях,готвени ястия с бобови култури,месо 1ж най-много 2 седмично от риба или понякога пилешко плюс изчиствания на дроба с разстително масло и лимонов сок.
Много е специфичен този случай. Не знам кои болници от изброените може да са по-добри.
Консултация с ендокринолог правил ли си?
Според мен никои болници не са по-добри  :pardon:,но не пречи да се търси истината и там,колко години пия хапове а файда от тях няма,пък и активен вирус има.
На ендокринолог не съм ходил никога,даже незнам каква симптоматика насочва към ендокринолог,трябва да разуча.
Поздрави

Неактивен Buba

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Дипломант
 • *****
 • Публикации: 302
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Неуспешно
 • Статус: Хроничен хепатит C
Здравей и от мен Голдън, понеже и аз съм със стеатоза и то огнищна и съответно поне за сега с нелечим вирус на хеп. С реших да вметна: Аз също се интересувах от връзката между двете неща и дори започнах да си градя някакви теории. Вчера бях на преглед и ги споделих с лекарката - тя каза " да така е - хепатитът си омазнява дроба" -  създавал си мастна тъкан. Нямаше време да я разпитвам как точно,  но след като хепатитният вирус има такъв ефект логично е да и твоят цитомегаловирус да има същия. Не знам защо аз реших, че това е някаква защитна реакция на дроба срещу вируса, някъде пък в този форум мисля, че прочетох, че при унищожаването на чернодробните клетки, заразени с вируса  се образувала фиброзирала или мастна тъкан. Струва ми се второто е за предпочитане, ако изобщо може да се използва този израз в случая. Вероятно ако е възможно да се отървеш от вируса  ще ти се намали и стеатозата. Тя също така се образувала и от алкохол и цигари, не само от храни.  Ензимите ти като гледам са в норма и нямаш особени основания за притеснения. Диетата ти е интересна, ако успея да си наложа дисциплина бих я пробвала да видя ще имам ли същия успех.

Неактивен golden

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 4
 • Пол: Мъж
  • Профил
 • Вид лечение: Алтернативно
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Чернодробна стеатоза
Здравей Buba,
навярно е права лекарката за връзката на омазняването на дроба при наличие на активен вирус.Има логика и в твоите думи когато в следствие от възпалението на дроба и при разпадането на заразени клетки, това води до увеличено отделяне на ензими от черния дроб и оттам в кръвта.
Дотук става ясно че каквато и да е причината за омазняване на дроба следствие вирус или някаква интоксикация без значение един вид само силният имунитет е в състояние да се справи с тая ситуация по естествен път.
В тоя ред на мисли би следвало да се наблегне именно на качествени хранителни продукти-било то някакви супер храни или други много по богати на ензими и жовот от стандартната трапеза.Затова всички преработени храни от магазинната мрежа или заведения за хранене не само че не вършат работа ами напротив забавят и правят дори невъзможно справянето на организма сам с какъвто и да е вирус.
Аз набързо съм нахвърлял за моя хранителен режим,има и още хранителни продукти които включвам разбира се,но като цяло посоката е тази естествени хранителни продукти а не пакетирани преработени такива.
За тая част от диетата с детоксикацията на органите в тялото с натурални продукти също е от много важно значение не само за дроба ами и за останалите органи които засяга,бъбреци,жлъчка,бели дробове,разбира е лична преценка на всеки дали иска да върви и по този път  :smile:
Минал съм такова чистене и знам че ефекта е много силен,но трябва и да се изпълни в детайли за да няма проблеми.Ето линк ако проявяваш интерес към една моя тема в друг форум отностно черноодробните чистения и детоксикация

http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=4181.0

също и там от където се запалих по този метод на детоксикация

http://www.dattila.com/

Поздрави

 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007