ЗДРАВОСЛОВНО: В търсене на добавки - 1-ва частАвтор: Lucinda K. Porter
Дата: 1 февруари 2012 Позволете ми да започна с едно признание: когато става дума за билки и други хранителни добавки аз съм изпълнена с противоречиви чувства. От една страна дълбоко уважавам силата на билките и народната медицина. Това е вековна мъдрост, от която можем да черпим; много преди хората да стигнат до аспирина, те са използвали кората на бялата върба. Вярвам в по-добрия начин на живот постигнат с помощта на биологията.
От друга страна не харесвам начина, по който се използват добавките. В нашето общество, стремящо се към бързо решаване на проблемите, някои биха предпочели да вземат едно хапче вместо да се занимават с даден проблем. Чувствате се уморени? Някои посягат към жен-шен, докато истинският проблем всъщност са лошите навици за сън. Имате проблеми с паметта? Лекарството може да е физически упражнения, намаляване на стреса или справяне с нарушения в съня, но вместо това някои от нас приемат Гинко.
Аз гледам на здравето по-скоро като на ежедневни навици, а не цел, навици за добър сън, хранене, физически упражнения, медитация и почивка. Ако се нуждая от допълнителна помощ, предпочитам да приемам съставки от пълнозърнести храни или чайове, а не от хапче. Приемането на една билкова капсула ме кара да се чувствам така, сякаш съм се поддала на навика да посегна към лекарствено хапче, който е толкова характерен за западното общество. Например, вместо да взема екстракт от боровинки, аз ям цели боровинки Предпочитам да се снабдявам с омега-3 от храна, с антиоксиданти - от зелен чай. Изключението, което правя е, че приемам мулти-витамини и калций с витамин D.
Интересувам се от билки и хранителни добавки вече четиридесет години и съм в течение на най-новите научни изследвания. Ако съобщенията за някоя добавка изглеждат наистина убедителни, ще я имам предвид. Както съм готова да приема лекарство за лечение на хронична инфекция с вируса на хепатит С (НСV), така също съм склонна да приема добавка, която може да се бори с този вирус. Обаче обмислям строго критично всяко едно лекарство, което слагам в устата си.
...
Цялата статия може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив:
ЗДРАВОСЛОВНО: В търсене на добавки - 1-ва част