Автор Тема:  Нов проблем...лезия - хемангиом в черния дроб :(  (Прочетена 46887 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен tweenG

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 30
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Остър хепатит В
Здравейте приятели!

Аз съм на 30 г. След като преди 2 години успешно преборих острия хепатит Б, напоследък имах някой оплаквания в областта на черния дроб и така... стигнах до преглед при специалист - доц. Желев от УМБАЛ Св. Иван Рилски, тъй като доц. Антонов се оказа в отпуск....
Днес ми направиха ехография, а заключението от нея доста силно ме притесни и затова реших да потърся Вашата помощ и разяснения.... "Черен дроб: горно гранични р-ри, леко повишена ехогенност на паренхима дифузно. В областта на 4-ти сегмент се скенира окръглена хипоехогенна зона 20 мм, без съдови сигнали в нея...... Лек дифузен паренхимен процес в ЧД (с характер на бенигнена лезия - хамангиом?.... Заключение: за ЦЕУС или СТ с контраст уточняване на лезията в черния дроб...."
Само да вмъкна, че изследванията на ензимите ми от преди месец са: АСАТ-16, АЛАТ-11, ГГТ-19.
Доц. Желев ми спомена за различни варианти за скенер или ехография с контрастно вещество - чрез личния лекар с ново направление за специалист или платен вариант, както и хоспитализация за ехография с контрастно вещество..... Много съм объркан и не знам откъде да започна, към кой скенер да се насоча евентуално.....
Каза ми и, че задължително трябва да се изясни какво е, защото ако е хемангиом - било безобидно, но ако било "друго" - тогава не било добре..... Интересно ми е какво е това "другото" за което може да има съмнения.....
Освен това когато прочетох в интернет за лезиите и хамангиомите ми се изправи косата..... :(

Много моля, ако някой се е сблъсквал с това или от практиката си е чувал и има понятие да ми помогне с информация... както за вариантите за скенер - добри болници и специалисти, така и с евентуално инфо за самите находки.....

Предварително ви благодаря....
« Последна редакция: Юни 19, 2012, 08:12:50 от Радослав Русинов »

Неактивен Miglena

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 95
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
Re: Нов проблем... :(
« Отговор #1 -: Юни 18, 2012, 13:39:46 »
Здрасти!
А мислиш ли, че проблемът ти в момента се дължи на острия хепатит Б, който си изкарал преди 2 години? Нали след като си се бреборил веднъж с него си се излекувал...Аз в момента се лекувам от остър хепатит Б и ти малко ме стресна...  :smile:

Поздрави,
Меги

Неактивен tweenG

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #2 -: Юни 18, 2012, 14:01:49 »
Здравей,
Не знам на какво се дължи, а и не знам какво ми има все още... :( За две години 3 пъти съм правил изследвания за вируса на хепатит Б и винаги са били отрицателни за вируса и с положителни антитела. Така, че хепатит нямам.... кофти е, че цялото разясняване от изследването стана "на крак" по стълбите и докато звъняха телефони и т.н. ... аз останах почти без информация за евентуалните съмнения, камо ли да разбера под влиянието на какви фактори го има това нещо.......

Неактивен Miglena

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #3 -: Юни 18, 2012, 17:54:47 »
Честно да ти кажа, това "на крак" ми е малко познато. Когато аз бях на гастроентеролог, който ми откри хепатита, изследваянията ми бяха готови в края на приемното му време и той веднага ми съобщи, че имам остър хепатит, без никакви разяснения, даде ми направление за хоспитализация и това е. Малко ми беше странно, но както и да е.
А и неведението е адски гадно- чакаш, чакаш без да знаеш какво ти е и хиляди мисли минават през главата ти.
Аз мога да ти пожелая много късмет, дано се окаже това безобидното, а "другото" не го мисли, недей да ти минава през главата.
Нашите мисли са нашата реалност! Мисли положително!  :smile:  Всичко ще бъде наред!

Поздрави,
Меги   :flowers:

Неактивен eli13

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1188
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #4 -: Юни 18, 2012, 21:43:29 »
И аз имам хемангиом, но това не е нищо опасно - представлява доброкачествен тумор на черния дроб, нещо като възелче, което обикновено е резултат от хормонални въздействия. Доц.Антонов ми каза, че това не е нищо повече от козметичен дефект, видим само за гастроентеролозите  :wink3:
Вече лезия не знам какво е. На мен много ми се иска доц.Антонов да те прегледа лично. Доц.Желев може би е добър специалист, но е голяма паника по мои впечатления. Когато трябваше да ме приемат за поставянето на първия интерферон, вдигна голяма тупурдия, че опипал "нещо" в коремната ми област, искаше колоноскопия, съмняваше се за тумор. 5 пъти му казах, че това са глупости и просто не съм имала възможност да посетя тоалетната все още, защото приемът се проточи до следобяд, но не. Наложи се да ми правят ехограф и, естествено, се оказа, че нямам никакъв проблем.
Затова съм малко резервирана към неговите сигнали за тревога, но не бива и да се пренебрегват.
Кога ще се върне доц.Антонов?

Неактивен tweenG

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #5 -: Юни 19, 2012, 07:37:10 »
Здравейте,
Благодаря много за окуражителните думи на Миглена, наистина се опитвам да мисля позитивно както тя ме съветва :)
Ели, благодаря и на теб за отношението по темата. Това за хемангиома ми го каза и лекаря, който ми прави ехографията (д-р Алексиев), че е безобидно.... но после в разговор с доц. Желев спомена, усмихвайки се, че много се бил затруднил с тази моята ехография... На мене ми се стори, че няколко пъти видях доц. Антонов в клиниката, но поне сестрата, която записва, преди време ми беше казала, че нямал часове скоро и излизал в отпукс....

Поздрави

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
Здравей,
Това, което можеш да направиш, е да продължиш докрай с предложените процедури, за да се установи със сигурност какъв е проблема. И в никакъв случай не трябва да бързаш със заключенията, преди да се е разбрало какво е наистина.
Вариантът с второ лекарско мнение винаги стои, така, че можеш да потърсиш и такова.
Но за момента не виждам причини да се притесняваш излишно, може да окаже нещо съвсем безобидно, както ти е казала Ели.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Miglena

• Немедицинско лице
    • Профил
Съгласна съм с Радо- не се тормози, изчакай да видиш окончателните резултати. А вариантът с второ лекарско мнение наистина е добър- знам го от опит. :-)

Стискаме палци да е нещо безобидно,
Меги  :smile:

Неактивен tweenG

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
Здравейте,
Още вчера намерих начин да си направя скенер (с въпросното контрастно вещество, което се влива венозно). Резултатите много ме обнадеждиха, лекаря ми каза, че въпросното петънце, което дава сянка при ехография не е хемангиом, нито някаква лезия или нещо лошо, а част по паренхима на черния дроб, която леко се е променила като структура. Томографията ми беше правена веднъж без и после с контраст, за да се види дали въпросната зона ще се промени като цвят, но ми каза, че тя не е реагирала и не се е променила. Според него това е настъпило след преболедуването на хепатита, тъй като докато бях в клиниката за лечение, при ехография не са ми споменавали, нито описвали подобно нещо. Каза ми, че няма никаква причина това да ме притеснява, че не се, а и няма нужда да се лекува. В заключението е написал: " Най-вероятно се касае за локална стеатоза" . (Размерът му е 20 мм, в 4-ти сегмент). Дори за финал ми се усмихна и ми каза " Яж си и пий в тон с европейското и не го мисли" :) , е аз не че правя това, но все пак това много ме успокои.
Оттук нататък ще се консултирам с друг специалист и молбата ми е да ме насочите към такъв.

Поздрави и хубав ден  :wink3:

Неактивен Miglena

• Немедицинско лице
    • Профил
Хейййй , браво!  :congrats: 
Видя ли, че не е нещо сериозно и се радвам, за което!  :smile: Наистина е добре да се консултираш и с друг специалист, та да се убедиш и да се успокоиш още повече. Оставям на приятелите от форума да те насочат към друг лекар, защото аз не съм много запозната.

Хубав ден и на теб,
Меги  :smile:

• Профил
    • My Home Page
Оттук нататък ще се консултирам с друг специалист и молбата ми е да ме насочите към такъв.
Доц. Антонов, доц. Желев - болница "Иван Рилски", д-р Балабанска - болница "Токуда", доц. Кацаров - ВМА-София, доц. Генов - ИСУЛ

Неактивен tweenG

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
Здравейте,
Не бях писал отдавна, тъй като изчаках да мине прегледът ми при Проф. (вече не Доц.) Антонов :). Той потвърди, че става въпрос за локална стеатоза, която по своя характер е безобидна и не представлява някакъв проблем. Като евентуални причини за нея посочи не особено редовното хранене и консумацията на сладко (като си спомня, че сладкото беше препоръчително при възстановителната диета след Острия хепатит Б...), които до известна степен са приложими за мен. Вече съм много спокоен и щастлив и реших да споделя развитието на ситуацията докрай, за да бъда полезен на някого, който евентуално може да има същия проблем.

Хубаво лято от мен :wink3:

Неактивен anita

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
Поздравления за добрата развръзка на твоя случай! :clap: :clap: :clap:

• Профил
    • My Home Page
Браво, много хубави новини!  :good:

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007