Здравейте приятели!
Аз съм на 30 г. След като
преди 2 години успешно преборих острия хепатит Б, напоследък имах някой оплаквания в областта на черния дроб и така... стигнах до преглед при специалист - доц. Желев от УМБАЛ Св. Иван Рилски, тъй като доц. Антонов се оказа в отпуск....
Днес ми направиха ехография, а заключението от нея доста силно ме притесни и затова реших да потърся Вашата помощ и разяснения.... "Черен дроб: горно гранични р-ри, леко повишена ехогенност на паренхима дифузно. В областта на 4-ти сегмент се скенира окръглена хипоехогенна зона 20 мм, без съдови сигнали в нея...... Лек дифузен паренхимен процес в ЧД (с характер на бенигнена лезия - хамангиом?.... Заключение: за ЦЕУС или СТ с контраст уточняване на лезията в черния дроб...."
Само да вмъкна, че изследванията на ензимите ми от преди месец са: АСАТ-16, АЛАТ-11, ГГТ-19.
Доц. Желев ми спомена за различни варианти за скенер или ехография с контрастно вещество - чрез личния лекар с ново направление за специалист или платен вариант, както и хоспитализация за ехография с контрастно вещество..... Много съм объркан и не знам откъде да започна, към кой скенер да се насоча евентуално.....
Каза ми и, че задължително трябва да се изясни какво е, защото ако е хемангиом - било безобидно, но ако било "друго" - тогава не било добре..... Интересно ми е какво е това "другото" за което може да има съмнения.....
Освен това когато прочетох в интернет за лезиите и хамангиомите ми се изправи косата.....
Много моля, ако някой се е сблъсквал с това или от практиката си е чувал и има понятие да ми помогне с информация... както за вариантите за скенер - добри болници и специалисти, така и с евентуално инфо за самите находки.....
Предварително ви благодаря....