Здравейте,
Първо, поздравления за форума и сайта - макар все още да съм объркан по много въпроси, благодаря, че ви има

Сега и моята история - аз съм момче на 24. Миналата седмица ходих да дарявам кръв и вчера си проверих резултатите от изследванията. В графата хепатит Б пише положителен. Ходих до личната лекарка, даде ми направления за изследване на кръвта - чернодробни изследвания и австралийски антигени. Иначе нямам никакви симптоми и вероятно нямаше и да разбера, ако не дарявах кръв.
Доколкото разбирам, тези изследвания ще ми покажат дали имам австралийски антигени и дали черният ми дроб вече страда поради инфекцията. Това е най-малкото, което може да се направи като първа стъпка.
Оттук нататък
(ще ви кажа какво съм разбрал след 2 дена четене на сайтове, а вие ме поправете ако греша някъде (малко може да ви шашна с многото въпроси и ако-та, но аз обичам да си планирам нещата отрано)), ако тестовете са отрицателни, значи първия резултат е бил грешен. Аз ще си направя и още един тест на друго място, за да съм сигурен. Това ми е най-благоприятния вариант. Ако той се реализира и всъщност нямам хепатит Б, първо ще черпя, а после ще тичам да си направя ваксина

Ако тестовете са положителни, това означава, че си нося вируса и съм заразен за останалите при всички положения. Веднага почвам диети, за да си пазя черния дроб и спирам да правя секс с неимунизирани, да се целувам с тях, въздържам се и от пиене от общо шише с вода, ядене с обща вилица и въобще общо взето всичко без дишане и докосване. (Четох че шансът слюнката ми да е заразна е минимален, но явно все пак го има). Ща не ща, казвам на най-близките ми, за да могат да се имунизират и звъня на всички, с които съм спал през последната година и половина (защото явно в този период съм го прихванал) и им казвам да се изследват.
Следващата стъпка е да си направя и тестове за антитела - наличието на такива, ще означава, че тялото ми се бори успешно с инфекцията, което също е превъзходно. Това означава, че се боря с хепатита без да имам симптоми и ще съм от онези 60% които се излекуват сами без дори да разберат. Ако си направя същите тестове 1-2 месеца по-късно, най-вероятно ще открия само антитела, което означава, че съм се преборил и вече не съм заразен за останалите.
Неналичието на такива, означава, че съм носител, но тялото ми още не е разпознало вируса като вредител и не е започнало да се бори с него. Доколкото разбирам, няма какво да направя, освен да чакам да развия остър хепатит Б или хроничен хепатит Б, а това кое от двете ще се развие е Божа работа (макар и да има значително по-голям шанс да развия остър хепатит и да се преборя с гадината). Ако минат 4-5-6 месеца и още не съм развил остър хепатит, продължавам да имам антигени без антитела, това означава, че съм хронично болен и общо взето не ми се пише хубаво. Трябва да се лекувам с интерферон, шансът да се излекувам е минимален и цял живот ще си го нося, като вече рискът да умра преждевременно от рак на черния дроб е значителен. Ще мога да бъда само с ваксинирани партньори, няма да мога да пия от едно шише с останалите хора, да се целувам и т.н.
Още въпроси - да приемем, че развия остър хепатит и сам се излекувам. Тези антитела, които съм развил, ще ми останат в тялото още доста дълго и ще имам имунитет през това време срещу хепатит Б, тоест ще имам много време, през което ще имам минимален шанс на повторно заразяване. Или пък ще си ми остане за цял живот?
В сайта на кръводаряването пише, че който е боледувал от Хепатит Б, няма право да дарява кръв - това защо е така? Ако имам само антитела, а не антигени, значи не съм болен и не съм заразен за останалите. Доколкото разбирам, имунизираните също имат антитела и то за цял живот? А те едва ли са изключени от кръводарителския списък.
Ако развия хроничен хепатит Б, мога ли да се имунизирам срещу хепатит Ц, или тъй като и двете са хепатит, ако съм болен от едното ще има някакъв проблем да се занимавам с другото?
Другото, което не разбирам е, в кои случаи се постъпва в Инфекциозна болница? Само ако имам остър хепатит със симптоми или и при други случаи? Стоенето колко там седмици в инфекциозна само ми помага да преживея симптомите или ми дава и някакъв допълнителен шанс в борбата срещу хепатита?
Дано намерите време да ми помогнете и да ме ориентирате, макар и да не ви изредих малко неща

Ще съм ви много благодарен