Автор Тема:  Диагностициран с хепатит Б  (Прочетена 33397 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен apocalexxnow

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 20
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Диагностициран с хепатит Б
« -: Декември 14, 2012, 11:24:06 »
Здравейте,

Първо, поздравления за форума и сайта - макар все още да съм объркан по много въпроси, благодаря, че ви има :)

Сега и моята история - аз съм момче на 24. Миналата седмица ходих да дарявам кръв и вчера си проверих резултатите от изследванията. В графата хепатит Б пише положителен. Ходих до личната лекарка, даде ми направления за изследване на кръвта - чернодробни изследвания и австралийски антигени. Иначе нямам никакви симптоми и вероятно нямаше и да разбера, ако не дарявах кръв.

Доколкото разбирам, тези изследвания ще ми покажат дали имам австралийски антигени и дали черният ми дроб вече страда поради инфекцията. Това е най-малкото, което може да се направи като първа стъпка.

Оттук нататък (ще ви кажа какво съм разбрал след 2 дена четене на сайтове, а вие ме поправете ако греша някъде (малко може да ви шашна с многото въпроси и ако-та, но аз обичам да си планирам нещата отрано)), ако тестовете са отрицателни, значи първия резултат е бил грешен. Аз ще си направя и още един тест на друго място, за да съм сигурен. Това ми е най-благоприятния вариант. Ако той се реализира и всъщност нямам хепатит Б, първо ще черпя, а после ще тичам да си направя ваксина :)

Ако тестовете са положителни, това означава, че си нося вируса и съм заразен за останалите при всички положения. Веднага почвам диети, за да си пазя черния дроб и спирам да правя секс с неимунизирани, да се целувам с тях, въздържам се и от пиене от общо шише с вода, ядене с обща вилица и въобще общо взето всичко без дишане и докосване. (Четох че шансът слюнката ми да е заразна е минимален, но явно все пак го има). Ща не ща, казвам на най-близките ми, за да могат да се имунизират и звъня на всички, с които съм спал през последната година и половина (защото явно в този период съм го прихванал) и им казвам да се изследват.

Следващата стъпка е да си направя и тестове за антитела - наличието на такива, ще означава, че тялото ми се бори успешно с инфекцията, което също е превъзходно. Това означава, че се боря с хепатита без да имам симптоми и ще съм от онези 60% които се излекуват сами без дори да разберат. Ако си направя същите тестове 1-2 месеца по-късно, най-вероятно ще открия само антитела, което означава, че съм се преборил и вече не съм заразен за останалите.

Неналичието на такива, означава, че съм носител, но тялото ми още не е разпознало вируса като вредител и не е започнало да се бори с него. Доколкото разбирам, няма какво да направя, освен да чакам да развия остър хепатит Б или хроничен хепатит Б, а това кое от двете ще се развие е Божа работа (макар и да има значително по-голям шанс да развия остър хепатит и да се преборя с гадината). Ако минат 4-5-6 месеца и още не съм развил остър хепатит, продължавам да имам антигени без антитела, това означава, че съм хронично болен и общо взето не ми се пише хубаво. Трябва да се лекувам с интерферон, шансът да се излекувам е минимален и цял живот ще си го нося, като вече рискът да умра преждевременно от рак на черния дроб е значителен. Ще мога да бъда само с ваксинирани партньори, няма да мога да пия от едно шише с останалите хора, да се целувам и т.н.

Още въпроси - да приемем, че развия остър хепатит и сам се излекувам. Тези антитела, които съм развил, ще ми останат в тялото още доста дълго и ще имам имунитет през това време срещу хепатит Б, тоест ще имам много време, през което ще имам минимален шанс на повторно заразяване. Или пък ще си ми остане за цял живот?

В сайта на кръводаряването пише, че който е боледувал от Хепатит Б, няма право да дарява кръв - това защо е така? Ако имам само антитела, а не антигени, значи не съм болен и не съм заразен за останалите. Доколкото разбирам, имунизираните също имат антитела и то за цял живот? А те едва ли са изключени от кръводарителския списък.

Ако развия хроничен хепатит Б, мога ли да се имунизирам срещу хепатит Ц, или тъй като и двете са хепатит, ако съм болен от едното ще има някакъв проблем да се занимавам с другото?

Другото, което не разбирам е, в кои случаи се постъпва в Инфекциозна болница? Само ако имам остър хепатит със симптоми или и при други случаи? Стоенето колко там седмици в инфекциозна само ми помага да преживея симптомите или ми дава и някакъв допълнителен шанс в борбата срещу хепатита?

Дано намерите време да ми помогнете и да ме ориентирате, макар и да не ви изредих малко неща :) Ще съм ви много благодарен :)
« Последна редакция: Декември 16, 2012, 12:28:16 от Силвана Лесидренска »

Неактивен Орфей

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 657
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Почти диагностициран
« Отговор #1 -: Декември 14, 2012, 11:47:50 »
 :book_read: Привет. Ами, както гледам си се ориентирал чудесно и си чел много! Аз не съм с Б и не го разбирам напълно, но ето какво мога да кажа, ще ме поправят останалите, ако сгреша. За хепатит Ц няма засега измислена ваксина. За кръводаряването и органодаряването - да, няма да можеш, защото се води, че реално никога не сме излекувани напълно, а просто сме приспали вирусите един вид. Мисля и че антителата от ваксината са различни от тези на преболедувалия хепатит Б. Ако имаш изградени антитела и неналичие на вирус значи си късметлия и никога вече няма да се заразиш от хепатит Б. (Тук май се изразявам неточно, но и аз не съм сигурна какво точно казвам тук). Това дето го казваш за пиенето от шишета и слюнката - май не е така опасно, както ти се струва, но хората с които живееш и спиш е добре да се ваксинират. А ти като си разбереш положението е добре да се ваксинираш за хепатит А. Слушай, стискам палци да си го преболедувал!!!

Неактивен apocalexxnow

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #2 -: Декември 14, 2012, 19:02:13 »
Още 1 въпрос, въпреки че на останалите още нямам реален отговор :) (Иначе съм много благодарен на Орфей за включването :)))

Проведох консултация с една, която тества за СПИН в РИОКОЗ, тя ми каза, че до края на живота ми ще ми откриват антигени на хепатит Б. Това означава, че колкото и антитела да имам, аз винаги ще си нося и тези антигени и никога няма да съм чист от инфекцията, така ли?

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1558
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #3 -: Декември 15, 2012, 10:25:03 »
Първо на тази от РИОКОЗ й кажи, че антиген и антитела са различни неща и първо да се подготви и тогава да се изказва.
Цял живот се откриват антителата и това е супер радостно, при условие че си имал среща с вируса.
Тези, които си откриват антигените цял живот са с хроничен хепатит, който може да изисква лечение, а може и да не се налага, но това се установява с набор от изследвания, биопсия и проследяване, защото вируса не е постоянен в атаките си.
Близките ти първо да се изследват и тогава да се имунизират.
Аз ти пожелавам първия тест да е бил грешен, но ако се окаже че е верен, направи проследяване от 6 мес.
Лечението с интерферон не е задължително, това зависи от състоянието и от прогнозата на лекар професионалист, който има опит и работи по програмата за лечение на хепатит.
Антителата те предпазват за цял живот, освен ако не се случи някакъв срив на имунитета, примерно след имунопотискаща терапия, но това въобще не го мисли./Говорим за AntiHbs, защото при AntiHbe нещата са други/
Вече разбра, че ваксина за хеп.С няма.
постъпването в инфекциозна болница се налага когато пациента е в тежко състояние с много високи ензими, това може да се случи при острия хепат, може да се случи и при обостряне нва хроничния хепатит.
Хайде чакаме да пишеш за резултатите  :bravo2:
Поздрави,
Ваня
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен apocalexxnow

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #4 -: Декември 15, 2012, 10:45:09 »
Много благодаря :)

И мисля че вече последен въпрос - ако съм в инкубационен период, тоест не съм почнал още да произвеждам антитела, то има ли какво да се направи, за да започна? Де факто да си предизвикам острия хепатит преди да му е дошло времето?

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 1558
    • Профил
« Отговор #5 -: Декември 15, 2012, 12:04:21 »
За сега не прави нищо, изчакай си резултатите, междувременно - яж, пий и се весели  :whistle:

Неактивен apocalexxnow

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #6 -: Декември 15, 2012, 18:10:39 »
Като си видях днеска резултатите и се прибирах към вкъщи сещайки се за форума, знаех че ще заваря точно такъв отговор хаха :)

Еми не, имам си го хепатита. Иначе чернодробните са ми добре - ALAT GOT - 26.37, ALAT GPT - 29.43, общо билирубин - 8.33. Понеделник ще почна да издирвам този доктор Антонов, за който всички говорите в Св Иван Рилски да се консултираме с него и да си правим другите тестове.

Нов въпрос - Възможно ли е да се преборя с хепатита без да ми се повишат тия чернодробни работи над 40?

Между другото някой модератор може да смени името на темата на "Диагностициран с Хепатит Б" :)

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3207
    • Профил
Re: Диагностициран с хепатит Б
« Отговор #7 -: Декември 16, 2012, 12:33:56 »
Готово, сменено ти е заглавието :)

Професор Антонов ще ти назначи ПСР и биопсия. Всичко това ще ти се случи другата година, защото в момента места за хоспитализация има чак за средата на януари. Това не пречи да се видите с него преди празниците ( т.е. идущата седмица) и да обсъдите всичко, което те вълнува.

Друго няма какво да правиш. Тялото ти или само ще се справи с хепатита ( ако си прясно заразен и си още в инкубационен период), или ще му трябва помощ ( я лекарства, я време). Може пък да се окаже, че си неактивен носител с никаква фиброза и мижава активност. В този случай само ще трябва да се наблюдаваш и да- да правиш секс с предпазни средства. Защото както знаем, не само хепатит се хваща по тоя начин, ами и други гадости.

Така че, издирвай Антонов и действай за хоспитализацията.

Поздрави,
Силвана

Неактивен apocalexxnow

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #8 -: Декември 16, 2012, 20:57:43 »
Благодаря за отговорите и подкрепата! Ще ми се да мога да си сдържа въпросите и да ги задам на Антонов или при който лекар се падна, но не мога :) То е ясно, че и на него ще ги задам, но междувременно ще се радвам ако някой ми помогне и тук. Та:

Обезателно ли е да има хоспитализация? Не мога ли да си преболедувам хепатита вкъщи, при условие, че не проявявам симптоми? Няма ли някакви лекарства или имуностимуланти, които да си взимам у нас? Хич не ми се стои с цели седмици в болница, миналата година имах 3 дни в инфекциозна болница поради хранително натравяне - първият го преживях, защото бях с висока температура и не бях особено подвижен, но останалите 2 бяха същински ад! Нямам лаптоп, а то не може 2 дена само на кръстословици. Доколкото разбирам с хепатит се стои цели седмици!!!
Биопсията наложителна ли е при положение, че кръвният тест на чернодробните ензими или както се казва не е показал проблем (АЛАТ-ите са ми под 40)?
Възможно ли е да се преборя с хепатита без да ми се повишат АЛАТ-ите? Нали има 94%, които си изкарват хепатита, а 2/3 от тях дори нямат симптоми? Или липсата на симптоми не означава запазване на АЛАТ-ите в нормални стойности?

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #9 -: Декември 17, 2012, 10:46:00 »
Фоспитализация се прави за да ти излезе безплатен ПСР-а. Иначе може да не лежиш тези три дни, но трябва да си приготвиш около 250 лв за изследвания( ПСР-150 лв и около 100-ина за други кръвни). В болницата също така ще ти направят ЕКГ, ехограф и физически преглед. Лежат със седмици тези, които са с остър хепатит- алат в хиляди, с пожълтели склери и тн.
 Ако се установи, че хепатита е хроничен, се налага биопсия за да се определи дали е активен или не ( с други думи дали имаш увреждане или не).

Неактивен apocalexxnow

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #10 -: Декември 20, 2012, 17:30:07 »
Трябва да ви кажа, че започвам да се отчайвам.

Какво стана от последния път, когато писах - записах си час при вездесъщия доктор Антонов за 10 януари - по-рано нямало. Тъй като не ми се чакаше дотогава, отидох във Вирусологията и си пуснах изследвания за ядрени антигени и "е" антигени (за антитела според тях нямало смисъл на този етап) - за удоволствието платих 60 лева. Трябваше вчера на обяд резултатите да са ми готови, но още не са.

Междувременно, получих информация от 3 източника (хора с връзки в различни болници), че трябва веднага да отида в инфекциозна болница, където да ме регистрират като хепатитен и да ми пуснат необходимите изследвания. Отидох, оттам направо ме изгониха и казаха, че при тях само се лекува остър хепатит Б със симптоми, за друго да не ги търся.

Тъй като така и така се бях разкарал до квартала на болниците, отскочих до Иван Рилски да проверя за свободен гастроентеролог (щом това е болницата на вездесъщия доктор Антонов, значи и другите трябва все нещо да поназнайват). Паднах се при доктор Цветкова - имаше четирима преди мен и всички запалено си говореха какъв невероятен късмет имат днес, че чакащите за докторката са по-малко от 20. Влязох аз при доктор Цветкова и тя ми обясни, че тъй като АЛАТ и АСАТ са ми в норма, значи няма абсолютно никакъв смисъл да пускам каквито и да било изследвания (не й споменах, че вече съм пуснал за ядрените и е-антигените), защото съм само носител. Можело ПСР да се пусне, но той бил много скъп и НЕ СЕ покривал от здравната каса.

След Нова година Цветкова ще ми направи ехограф за всеки случай (и за целта сигурно ще чакам 2 дни на палатка пред кабинета), но общо взето лечението започва само след като развия остър хепатит и ми се вдигнат АЛАТ и АСАТ. Докато дойде заветния момент мога само да седя и да чакам и на всичкото отгоре според нея в момента дори не съм заразен за останалите, сигурна била. Не мога нищо да направя, за да стимулирам имунната си система, ако имало какво да се пие, то всички спинозни щели да се излекуват.

Кажете ми има ли нещо вярно в казаното от доктор Цветкова и ако не, какво трябва да направя, за да си сменя лекаря, тъй като тя вече ми взе направлението?
« Последна редакция: Декември 20, 2012, 17:40:54 от apocalexxnow »

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #11 -: Декември 20, 2012, 22:55:34 »
1. забравяш какво ти е казала др.Цветкова
2. отиваш на 10-и януари при Проф. Антонов и се подготвяш за хоспитализация ( с цел ПСР).

Друго какво да ти кажа? Освен- престани да си хвърляш парите за изследвания, които ще ти направят безплатно в Иван Рилски и изтрай до 10-и- не е толкова далече.

:)

Силвана

Неактивен apocalexxnow

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #12 -: Декември 21, 2012, 10:44:52 »
С риск да стана досаден, имам още новини :)

Излязоха ми резултатите от платеното изследване:

HbsAg +
Anti HbcIgm -
HbeAg +

Напомням и че на 14 декември нивата ми на АЛАТ и АСАТ са съответно 26 и 29, тоест под 40.

Жената от вирусологията ми обясни, че това означава, че съм се заразил скоро, вирусът се репликира, но е започнал процес на изчистване. Попитах я дали ако съм от тези, които ще имат симптоми, те ще се проявят в тази фаза, тя ми отговори, че фазата със симптомите вече е минала. Много хубави новини, но ми се струва, че си противоречат с това, което прочетох - ще ми помогнете ли още веднъж :)

И още един въпрос - Цветкова ми взе направлението когато отидох при нея, следователно какво трябва да направя, за да отида с направление при Антонов? Да искам от Цветкова да ми даде тя нещо или да отида при личната лекарка да ми даде тя ново направление, нищо че старото не е обработено?
« Последна редакция: Декември 21, 2012, 11:00:31 от apocalexxnow »

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Резултати: Успешнo
« Отговор #13 -: Декември 26, 2012, 22:47:20 »
Излязоха ми резултатите от платеното изследване:

HbsAg +
Anti HbcIgm -
HbeAg +

Напомням и че на 14 декември нивата ми на АЛАТ и АСАТ са съответно 26 и 29, тоест под 40.

Жената от вирусологията ми обясни, че това означава, че съм се заразил скоро, вирусът се репликира, но е започнал процес на изчистване. Попитах я дали ако съм от тези, които ще имат симптоми, те ще се проявят в тази фаза, тя ми отговори, че фазата със симптомите вече е минала. Много хубави новини, но ми се струва, че си противоречат с това, което прочетох - ще ми помогнете ли още веднъж :)
Здравей,
От всичко, което прочетох и от тези последните изследвания, мога да кажа, че при теб хепатита е хроничен. При тази комбинация от изследвания, липсата на симптоми, и това че си го открил случайно, директно клонят към хроничен хепатит Б. Няма защо да чакаш появата на симптоми на остър хепатит, няма да има такива.

И още един въпрос - Цветкова ми взе направлението когато отидох при нея, следователно какво трябва да направя, за да отида с направление при Антонов? Да искам от Цветкова да ми даде тя нещо или да отида при личната лекарка да ми даде тя ново направление, нищо че старото не е обработено?
Не знам какъв е лимита за направление за гастроентеролог за месец, провери при личната. Но не виждам смисъл. Направлението не се дава за конкретен лекар, а за вид специалист. Можеш да си ползваш старото направление.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен eli13

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 1188
    • Профил
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
« Отговор #14 -: Декември 27, 2012, 01:20:29 »
Прибързал си с тази д-р Цветкова и затова си недоволен. Антонов е вездесъщ, защото е вездесъщ. Отиди си на записания час. Ако нямаш направление, ще си платиш - голяма работа. Тогава обаче ще те осветлят по всички въпроси и ще ти назначат безплатно необходимите изследвания. Просто така се получава около празниците - иначе проф.Антонов приема всяка седмица. Успех!

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007