Здравей, Зизи
Аз имам опит в борбата с косопада, мога да кажа че това беше един от много неприятните проблеми за мен. Аз започнах да се опитвам да правя нещо за косата си чак на 5-ия месец, а дотогава косата ми беше в много лошо състояние. Затова мога да те посъветвам да започнеш да я третираш с подходящи продукти колкото можеш по-скоро. Колкото по-рано започнеш да се грижиш за нея, толкова по-малко ще те засегне косопада.
По време на лечението, след като открих продукт за коса, който ми допадна написах един много дълъг пост в един английски форум за хепатит C, в който разказвам доста подробно за проблемите които съм имал с косопада. Това е линк към поста ми:
Hair Loss - My Experience, на английски е, но е много подробен.
Има един много подходящ шампоан, марката му е Nioxin, много го хвалят, но за съжаление не се продава в България. Аз мога да ти предложа и препоръчам марката, която аз използвах: Rene Furterer. Сайта на фирмата е:
Rene FurtererМога да кажа, че това е може би най-добрата козметика за коса, която можеш да намериш в България. Аз използвах три техни продукта, за да се боря с косопада.
Първия е Complexe 5 - това са ампули, които са за кожата на главата и са предназначени за възстановяване на скалпа. Използват се един или два пъти седмично.
Втория продукт е шампоан Melaleuca, който е козметичен шампоан за суха кожа на главата и за сух пърхот. Той също се използва ако си спомням добре средно 2 пъти седмично.
Третия продукт беше продукт против косопад за мъже - Triphasic, който също се използва един или два пъти седмично.
Rene Furterer имат и продукт против косопад за жени, но според мен това не е определящото, защото доколкото знам, продукта за мъже се основава на това, че обикновено косопада при мъжете се основава на хормонални проблеми. Продукта за косопад за жени пък се основава на това, че обикновено косопада при жените обикновено е на стресова основа. Затова според мен определящото за теб трябва да е по-скоро колко ефективен може да е продукта в твоя конкретен случай.
Допълнително предлагат шампоан за ежедневна уоптреба, който изобщо не изтощава косата, сега погледнах на сайта, казва се Naturia. Аз се наканих да го използвам чак в края на лечението, но определено също е много добър, защото не изтощава косата и можеш да го ползваш колкото често искаш.
Основните проблеми, свързани с косата са няколко и трябва да се бориш срещу всеки един от тях поотделно. Затова тук ти изброих толкова много продукти - първо имаш (или по-скоро, ще започнеш да имаш) проблем със сухата кожа, а това включва и кожата на главата. Сухата кожа на главата създава пърхот, заради това че постоянно пада. Другия проблем ще бъде изтощената коса, тъй като косата ти спира да расте и да се подновява, косата се изтощава и изтънява. Заради това шампоана ще ти помогне да подсилиш косата и да я заздравиш. И последния проблем е косопада, срещу който се бория с продукта против косопад. Важно е човек да знае, че се бори срещу три отделни проблема, на мен ми трябваше много време и се наложи да изчета много неща, докато го разбера.
Продуктите на Rene Furterer се продават в по-големите аптеки и не са много евтини, по мои груби сметки месечния бюджет за борба с косопада по време на лечението е около 80-100 лева. Ампулите против косопад мисля, че бяха най-скъпите. Във повечето от тези аптеки можеш да се консултираш за продуктите и за тяхното действие, обикновено има поне една фармацевтка, която познава доста добре продуктите и може да ти даде полезен съвет.
Моите впечатления от продуктите са много добри, Complexe 5 продукта за кожата на главата ми помогна наистина много, за да се чувствам нормално.
Косата продължи да ми пада по време на цялото лечение, но определено се чувствах по-добре и овладях косопада. Ти имаш предимството, че ще си на лечение само 6 месеца и общо взето докато започнеш да усещаш сериозните ефекти на косопада, лечението ще е свършило.
Аз ползвах продуктите още 2-3 месеца след лечението, трябваше ми доста време докато почувствам косата си по-добре. Но сега, 8 месеца след лечението все още не мога да кажа, че съм напълно възстановен. Косата ми беше чуплива, а сега е права и все още според мен не е толкова гъста както преди. Но всичко бавно и постепенно се възстановява, може би за спомен ще ми остане правата коса
не виждам как някога може да стане пак чуплива.
Започнах с намерението да напиша малък пост с препратка към поста ми в английския форум, но май не стана точно така
Нищо, то е характерно за моите отговори
Още нещо се сетих, знам още една марка за коса, за която съм чувал и която май има доста специализирани продукти, марката е Kerastase. Можеш да направиш проучване и в тази посока.
Дано да съм ти бил полезен!
Поздрави,
Радо