Автор Тема:  Хепатит Б и бременност  (Прочетена 175214 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Petrana

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 54
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Хепатит Б и бременност
« Отговор #105 -: Октомври 29, 2008, 10:15:41 »
а има ли вариант да се изчистиш от хепатит В и после пак да имаш хроничен хепатит, който да предадеш на бебето?
Съобщение от администраторите: Достъпът на този потребител до форума е забранен, поради некоректно поведение!
За повече информация: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=1316.0

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3209
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #106 -: Октомври 29, 2008, 10:37:14 »
Ако човек се изчисти от австр. антиген който е белег за хепатит Б и развие антитела, за какво хронифициране говорим???  :wink3:

С една дума- НЕ!
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1558
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #107 -: Октомври 29, 2008, 10:42:25 »
Веднъж изчистиш ли вируса, няма повторно заразяване.
В кръвта ти вече се откриват само антителата срещу повърхностния антиген, които се откриват и при ваксинираните и неболедували хора.
Всички останали изследвания са отрицателни.
Изчистиш ли вируса, няма начин да заразиш бебето.То и при наличие на вирус пак няма гаранция че ще е заразено.

п.с.Силви май ме изпревари с отговора, ама аз пак ще си го постна
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен pepsi

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 15
    • Профил
Бременност и хепатит Б
« Отговор #108 -: Октомври 29, 2008, 18:53:25 »
Здравейте на всички,искам да попитам следното:трябва ли да се поставя имуноглобулин след раждането на бебето,когато майката е носител на австралийски антиген или не?Понеже въпросът е  много спорен тук в Ст. Загора, всички лекари казват ,че се поставя само хепатитната ваксина,а аз съм чела и контактувала с доста лекари в София кото твърдят,че е задължително поставянето на имуноглобулина заедно с хепатитната ваксина.Понеже когато аз раждах незнаех нищо, на моето дете не му беше слаган имуноглобулин.А сега моята братовчетка ще ражда и искам да направим всичко възможно и най-правилно,за да може да не се зарази с хепатит бебето или ако се зарази да има силата да оздравее.Затова моля всички мами,които са имали следния проблем да споделят своя опит,всички които са запознати и знаещи.Благодаря ви.

Неактивен dodo

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 118
    • Профил
  • Резултати: Не е провеждано лечение
« Отговор #109 -: Октомври 29, 2008, 23:31:20 »
Здравейте  на всички!  :flowers2:
Бих искала да споделя накратко за моята "хепатитна" бременност. Разбрах, че съм хроничен носител на хепатит Б при рутинните изледвания в началото на бременността ми в края на 2002. По време на цялата бременност имах завишени трансаминази между 1.5 и 2.5 пъти. Тъй като по това време живеех в чужбина се консултирах както с Бг така с и с чуждите доктори.
Излишно е да казвам как нищичко не разбирах и само се шашках от противеречивата информация която получавах. Гастроентерологът ми в Стара Загора (май сме мноого старозагорците в този форум ;-)) - др. Димитров ми препоръча да пия трансметил (и Левулоза) от който ми се стабилизираха трансаминазите и  към края на бременноста започнаха да спадат леко. В чужбина не ми препоръчаха никакви хепатопротектори и отрекоха предписаните ми в БГ, но аз обаче продължих да си ги пия. В деветия месец в чужбина ми направиха първия ПСР - оказа се че имам доста високо вирусно натоварване - 9 800 000 копия/мл! За моя радост гинекологът, който ми проследяваше бремеността и при когото родих беше наясно с голяма част от хепатитните проблеми тъй като имаше близки в семейството с подобен проблем. Много съм му благодарна за голямата емоционална подкрепа която ми оказа и най-вече за търпението с което всеки път ми отговаряше на многобройните въпроси.
Родих в частна болница по нормален начин. На бебето му беше даден имуноглобулин и поставена хепатитна ваксина веднага след раждането.     Няколко часа след раждането ме посети неонатолог и противно на моите очаквания, че ще ми забрани кърменето той горещо ми го препоръча. Обясни ми, че ползата от кърменето е многократно по-голяма от потенциалните рискове при положение,че бебето е ваксинирано и е получило имуноглобулин.  Аз естествено се възползвах от съвета въпреки, че ми дойде доооста изморително като преживяване ;-) .
След като детето навърши годинка му направих нужното изследване и резултатът беше отрицателен и надявам се все още да е такъв. 
Надявам се споделеното от мен да ви е от полза. Ако имате някакви въпроси аз съм насреща.
Това е засега от мен. Късмет на всички  :flowers:
« Последна редакция: Октомври 30, 2008, 23:57:20 от dodo »
"Човекът е човек когато е на път "

Неактивен katia

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 298
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
« Отговор #110 -: Октомври 30, 2008, 10:26:51 »

dodo, благодаря ти много, че сподели и твоята "хепатитна" история с бременността. Това, че детето ти е с отрицателен HBV е чудесно.

Здравейте на всички,искам да попитам следното:трябва ли да се поставя имуноглобулин след раждането на бебето,когато майката е носител на австралийски антиген или не?Понеже въпросът е  много спорен тук в Ст. Загора, всички лекари казват ,че се поставя само хепатитната ваксина,а аз съм чела и контактувала с доста лекари в София кото твърдят,че е задължително поставянето на имуноглобулина заедно с хепатитната ваксина.Понеже когато аз раждах незнаех нищо, на моето дете не му беше слаган имуноглобулин.А сега моята братовчетка ще ражда и искам да направим всичко възможно и най-правилно,за да може да не се зарази с хепатит бебето или ако се зарази да има силата да оздравее.Затова моля всички мами,които са имали следния проблем да споделят своя опит,всички които са запознати и знаещи.Благодаря ви.

С риск да се повторя ще цитирам пак международните документи:

Цитат
Protect A Newborn - There is no Second Chance!
Infants born to HBsAg-positive women can be protected against the hepatitis B virus, but only if the hepatitis B blood test results are clearly communicated to the attending physician and delivery room staff.

If the following two medications are given immediately in the delivery room (or within the first 12 hours of life), then there is more than a 95% chance that a newborn will avoid a chronic HBV infection:

Hepatitis B Vaccine - first dose of the vaccine series

Hepatitis B immunoglobulin (HBIG) - 1 or 2 dose

В цитата се казва, че може да се постави дори 2-ра доза имуноглобулин след раждането и че това е единственият шанс за новороденото да не развие хронична инфекция.

pepsi, искам да те попитам на теб кои лекари в София са ти казали, че трябва да се постави имуноглобулинът? Защото аз от всички лекари в София, с които съм се консултирала никой не ми е казвал дори за съществуването на такъв имуноглобулин, а когато аз им казах за HBIG повечето го отричаха като нещо, което не може да предпази детето от хронифициране на инфекцията - считаха, че той излишно натоварвал имунната система и криел много рискове.

Искам да споделя и какво ми казаха доц. Антонов и доц. Кацаров за рисковете при една бременност с положителен Хепатит В.

Доц. Антонов мислеше, че имуноглобулина няма чак толкова голяма роля, той бил скъп - около 400 евро - затова в България не се използвал и Здравната каса не можела да си позволи толкова пари за една толкова незначителна профилактика! Това, обаче, не било страшно - HBIG поначало не бил от голямо значение за имунната система ако кръвта е инфектирана вече с вируса. Но ако бременната жена много иска - може да отиде до Гърция, да си го поръча от някоя аптека там, да си го закупи и постави на детето след раждането. "Тя щом като е стигнала до Америка, Франция и др. и знае какво се прави там значи няма да е проблем за нея да отскочи и до Гърция" – каза той. Според него при аминотрансферази под 70, виремия под 1 милион копия и липса на чернодробна декомпенсация при майката – рискове за детето няма и е безсмислено да се прави каквото и да било, раждането може да протече нормално.

Доц. д-р Кацаров от ВМА ми каза, че за съжаление нещата не били така както пишело в документите, които съм чела. Аз съм чела напр., че HBV не води до малформации:

Цитат
The virus does not pass through the placental barrier or cause any harm to
the fetus. The transmission of the virus actually happens during the
birth process when there is blood-to-blood contact.

Това не било вярно! Примерите за майки с HBV, които са родили деца с малформации били много! Но за щастие имало и такива, които раждали нормални бебета. Той имал една такава пациентка, която е била HBeAg – положителна и детето й е с отрицателен HBV. Тя в момента планирала второ дете и те щели да я мониторират във ВМА. Според него бременността трябва да се проследява много внимателно през първите 3 месеца и то не от обикновен гинеколог, а от такъв, който разбира HBV и ако се установи някакво отклонение да се даде възможност на майката да избере дали да я прекрати или не, а ако няма отклонения – да се направи амниоцентеза на 4-5 месец, която ще покаже със сигурност дали baby се развива правилно. Това дали майката е HBeAg – положителна или отрицателна не оказвало такова голямо влияние, просто в някои случаи вирусът контаминира фетуса, а в други не и това е непредвидимо – трябва наблюдение. Ламивудин за супресиране на виремията не се препоръчва, а що се отнася до HBIG – те го прилагат само и единствено при трансплантациите и не считат, че е нещо значимо, което може да предпази baby след раждането. Реалният риск е от преминаване на HBV през плацентата, риск от уродство и вроден хепатит, който HBIG за съжаление не би могъл да предотврати!
    Попитах го дали при ниско вирусно натоварване под 100 000 копия рискът не е по-нисък и той каза, че вече се спори в медицината кое натоварване е ниско и кое е високо. Някои считали, че до 400 000 копия човек спокойно може да не се лекува и си е носител и е с ниско натоварване, а имало случаи когато и при 15 000 копия вирусът преминавал плацентата и можел да увреди организма.

Всеки има право да мисли каквото желае.
    Аз за момента оставам с убеждението, че имуноглобулина е необходим при майки с положителен HBsAg (австралийски антиген), заедно с първата доза ваксина (която според проф. Чернев действа и ако е поставена скоро след заразяването в обикновена ситуация), макар и мненията в това отношение да се разминават - нещо, което за мен е необяснимо!
    Ако трябва да обобщя: няколко са нещата, които могат да се направят при раждането и да се надяваш че ще попаднеш в онези 90+%, при които майките не предават хепатита на новородените. Също и ако случайно го предадеш детето да е от онези 15-20%, които не развиват хроничен хепатит В.
    Първо да се надяваш да нямаш усложнения по време на бремеността, да не раждаш по естествен път а със секцио. После в рамките на 12 часа да се постави ваксина на новороденото + HBIG (което не е практика в България) и после ваксинация на 1 и на 6-я месец. След това пак ваксинация на 5 годинки и следващата ваксинация на 17-18 години.
    Това са нещата, които са ми известни, които можете да направите и да се надяваме че детето ти няма да развие хроничен хепатит В. Според мене шансовете са огромни да ти се роди едно здраво  :baby: и без хепатит В.

Неактивен dodo

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #111 -: Октомври 30, 2008, 11:16:00 »
Имуноглобулинът наистина може да се закупи от Гърция и цената му е около 400-450 евро. Ако се налага бих могла да поразпитам там точно как става поръчката и доставката, както и конкретната цена. Интересно ми е обаче тук в частните клиники дали се поставя? Някой питал ли е как стои този въпрос във Вита, Токуда или Свети Лазар?

Неактивен katia

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #112 -: Октомври 30, 2008, 11:34:09 »
Да, и Антонов това каза за имуноглобулина и аз не съм се съмнявала в това. Незнам къде в България го поставят и ако разпиташ и научиш повече за поръчката и доставката - пиши.

Неактивен dodo

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #113 -: Октомври 30, 2008, 12:11:04 »
Аз ще поразпитам за имуноглобулина в аптечната мрежа на Гърция, но според мен е наистина важно и да има гинеколог или друг специалист който да го даде в нужния момент на бебето.
По принцип при раждане в частните клиники в Гърция се поставя винаги (доколкото знам) този имуноглобулин. За държавните болници там наистина не съм сигурна.
Между другото - раждането в частна клиника е Гърция не е чак толкова по-скъпо от раждане в българска такава, а и Солун не толкова далеч все пак.

Неактивен katia

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #114 -: Октомври 30, 2008, 12:22:06 »
    Препоръките са да се постави до 12 час, а в Русия се поставя до 24 час, няма друг точен момент.
    Права си, че Гърция не е толкова далеч - това май е най-добрият вариант, особено ако там е въведено като задължителна профилактика.
    Но ако имаш повече информация по темата пак пиши.

Неактивен Petrana

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 54
    • Профил
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #115 -: Октомври 30, 2008, 14:02:33 »

А как приемат българките в гръцките болници?
Това ми се струва малко сложно - никой не знае кога точно ще роди, за да е сигурно трябва да живееш в гърция поне 2 месеца преди термина, което усложнява нещата, защото за човек, който никога не е бил там и не знае гръцки език ще бъде сложно да роди в гърция, по-добре да се закупи оттам и да се донесе в България. И после в някоя добра клиника при добри гинеколози.
Съобщение от администраторите: Достъпът на този потребител до форума е забранен, поради некоректно поведение!
За повече информация: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=1316.0

Неактивен pepsi

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #116 -: Октомври 30, 2008, 16:30:27 »
Когато водих дъщеря си в гастро клиниката в София,д-р Пантелеева беше възмутена,защо не е поставен имуноглобулин,после съм се срещала с проф.Кръстев,който беше на същото мнение и сега с д-р Мазнейкова ,която е гинеколог ,уж вещ в тази област. И тук моята гинеколожка,коята е работила в София е на мнение ,че трябва да се постави имуноглобулина. И в крайна сметка се оказва ,че трябва да си осигурим имуноглобулин,който дори незнаем дали ще ни поставят,защото не е практика в България и лекарите ни плашат,че е мн опасно да се слага особено в периода на новороденото.Какво да правим?Лекарите отказват да ни го сложат.
« Последна редакция: Октомври 30, 2008, 16:38:32 от Силвана Лесидренска »

Неактивен katia

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #117 -: Октомври 30, 2008, 16:51:04 »

Аз това, което бих направила е да им цитирам източниците, които казват, че трябва да се постави HBIG + първата доза ваксина!

НО:
Как така ще отказват да ви го сложат?
Това е нейното дете и тя си решава какво да му слага.
Какво точно казват?
Вие намерихте ли имуноглобулина и къде?
Кога трябва да ражда братовчедка ти?

Неактивен pepsi

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #118 -: Октомври 30, 2008, 17:42:41 »
Термина е на 18 декември,но ще е секцио и ще бъде по-рано,вчера даже се срещнахме с д-р Трифонов,който отказа да сложи имуноглобулин,защото било мн опасно да се слага в тази възраст,и че се слагал ако детето се родило с активен хепатит ,а аз от опит знам ,че до 6 месец няма как да разбереш дали е активен,защото ще е остър хепатит.Тоест да сложи имуноглобулина след 6м ли?каква полза тогава?То тогава и аз да си сложа.Н аправо няням думи на толкова глупости съм се наслушала за 3г и нещо,че...

Неактивен dodo

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #119 -: Октомври 30, 2008, 17:56:38 »
Щом доктор Трифонов в Стара Загора отказва слагането на имуноглобулин насочете се към частна родилна клиника в Пловдив или София. Споменаваш в поста си, че доктор Мазнейкова одобрява слагането на имуноглобулин, а тя доколкото знам си има своя частна клиника в София. Имате време до декември да обмислите доста варианти.
Късмет и здраво бебче пожелавам  :baby2:

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007