dodo, благодаря ти много, че сподели и твоята "хепатитна" история с бременността. Това, че детето ти е с отрицателен HBV е чудесно.
Здравейте на всички,искам да попитам следното:трябва ли да се поставя имуноглобулин след раждането на бебето,когато майката е носител на австралийски антиген или не?Понеже въпросът е много спорен тук в Ст. Загора, всички лекари казват ,че се поставя само хепатитната ваксина,а аз съм чела и контактувала с доста лекари в София кото твърдят,че е задължително поставянето на имуноглобулина заедно с хепатитната ваксина.Понеже когато аз раждах незнаех нищо, на моето дете не му беше слаган имуноглобулин.А сега моята братовчетка ще ражда и искам да направим всичко възможно и най-правилно,за да може да не се зарази с хепатит бебето или ако се зарази да има силата да оздравее.Затова моля всички мами,които са имали следния проблем да споделят своя опит,всички които са запознати и знаещи.Благодаря ви.
С риск да се повторя ще цитирам пак международните документи:
Protect A Newborn - There is no Second Chance!
Infants born to HBsAg-positive women can be protected against the hepatitis B virus, but only if the hepatitis B blood test results are clearly communicated to the attending physician and delivery room staff.
If the following two medications are given immediately in the delivery room (or within the first 12 hours of life), then there is more than a 95% chance that a newborn will avoid a chronic HBV infection:
Hepatitis B Vaccine - first dose of the vaccine series
Hepatitis B immunoglobulin (HBIG) - 1 or 2 dose
В цитата се казва, че може да се постави дори
2-ра доза имуноглобулин след раждането и че това е единственият шанс за новороденото да не развие хронична инфекция.
pepsi, искам да те попитам на теб кои лекари в София са ти казали, че трябва да се постави имуноглобулинът? Защото аз от всички лекари в София, с които съм се консултирала никой не ми е казвал дори за съществуването на такъв имуноглобулин, а когато аз им казах за HBIG повечето го отричаха като нещо, което не може да предпази детето от хронифициране на инфекцията - считаха, че той излишно натоварвал имунната система и криел много рискове.
Искам да споделя и какво ми казаха доц. Антонов и доц. Кацаров за рисковете при една бременност с положителен Хепатит В.
Доц. Антонов мислеше, че имуноглобулина няма чак толкова голяма роля, той бил скъп - около 400 евро - затова в България не се използвал и Здравната каса не можела да си позволи толкова пари за една толкова незначителна профилактика! Това, обаче, не било страшно - HBIG поначало не бил от голямо значение за имунната система ако кръвта е инфектирана вече с вируса. Но ако бременната жена много иска - може да отиде до Гърция, да си го поръча от някоя аптека там, да си го закупи и постави на детето след раждането. "Тя щом като е стигнала до Америка, Франция и др. и знае какво се прави там значи няма да е проблем за нея да отскочи и до Гърция" – каза той. Според него при аминотрансферази под 70, виремия под 1 милион копия и липса на чернодробна декомпенсация при майката – рискове за детето няма и е безсмислено да се прави каквото и да било, раждането може да протече нормално.
Доц. д-р Кацаров от ВМА ми каза, че за съжаление нещата не били така както пишело в документите, които съм чела. Аз съм чела напр., че HBV не води до малформации:
The virus does not pass through the placental barrier or cause any harm to
the fetus. The transmission of the virus actually happens during the
birth process when there is blood-to-blood contact.
Това не било вярно! Примерите за майки с HBV, които са родили деца с малформации били много! Но за щастие имало и такива, които раждали нормални бебета. Той имал една такава пациентка, която е била HBeAg – положителна и детето й е с отрицателен HBV. Тя в момента планирала второ дете и те щели да я мониторират във ВМА. Според него бременността трябва да се проследява много внимателно през първите 3 месеца и то не от обикновен гинеколог, а от такъв, който разбира HBV и ако се установи някакво отклонение да се даде възможност на майката да избере дали да я прекрати или не, а ако няма отклонения – да се направи
амниоцентеза на 4-5 месец, която ще покаже със сигурност дали baby се развива правилно. Това дали майката е HBeAg – положителна или отрицателна не оказвало такова голямо влияние, просто в някои случаи вирусът контаминира фетуса, а в други не и това е непредвидимо – трябва наблюдение. Ламивудин за супресиране на виремията не се препоръчва, а що се отнася до HBIG – те го прилагат
само и единствено при трансплантациите и не считат, че е нещо значимо, което може да предпази baby след раждането. Реалният риск е от преминаване на HBV през плацентата, риск от уродство и вроден хепатит, който HBIG за съжаление не би могъл да предотврати!
Попитах го дали при ниско вирусно натоварване под 100 000 копия рискът не е по-нисък и той каза, че вече се спори в медицината кое натоварване е ниско и кое е високо. Някои считали, че до 400 000 копия човек спокойно може да не се лекува и си е носител и е с ниско натоварване, а имало случаи когато и при 15 000 копия вирусът преминавал плацентата и можел да увреди организма.
Всеки има право да мисли каквото желае.
Аз за момента оставам с убеждението, че имуноглобулина е необходим при майки с положителен HBsAg (австралийски антиген), заедно с първата доза ваксина (която според проф. Чернев действа и ако е поставена скоро след заразяването в обикновена ситуация), макар и мненията в това отношение да се разминават - нещо, което за мен е необяснимо!
Ако трябва да обобщя: няколко са нещата, които могат да се направят при раждането и да се надяваш че ще попаднеш в онези 90+%, при които майките не предават хепатита на новородените. Също и ако случайно го предадеш детето да е от онези 15-20%, които не развиват хроничен хепатит В.
Първо да се надяваш да нямаш усложнения по време на бремеността, да не раждаш по естествен път а със секцио. После в рамките на 12 часа да се постави ваксина на новороденото + HBIG (което не е практика в България) и после ваксинация на 1 и на 6-я месец. След това пак ваксинация на 5 годинки и следващата ваксинация на 17-18 години.
Това са нещата, които са ми известни, които можете да направите и да се надяваме че детето ти няма да развие хроничен хепатит В. Според мене шансовете са огромни да ти се роди едно здраво

и без хепатит В.