В такъв случай при какъв вирусен товар мога да стана със сигурност заразен по полов път - има ли някакви граници за това.
Не, аз поне не знам за такива. Със сигурност, ако имаш вирусен товар от десетки милиони международни единици или повече, това вече е висок вирусен товар. Което пък увеличава вероятността от заразяване. Но с колко се увеличава вероятността от заразяване по полов път, и при какъв вирусен товар, не мога да кажа.
Какво имаш предвид, че трябва да бъда проследяван 6 месеца - искаш да кажеш на всеки 6 месеца ли? Аз нямам лекар, който да ме следи, следя се сам - правя си всяка година този вирусен товар и 2-3 пъти чернодробни ензими. Разбира се консултирал съм се с хепатолози от ВМА, Св. Иван Рилски и Токуда, но това беше отдавна и те всички ми казаха, че на такъв етап с нисък вирусен товар нищо не трябва да се предприема.
По принцип, в първите 6 месеца след първоначалното откриване на хроничния хепатит B, трябва да си пускаш редовно изследвания, за да се установи със сигурност, че си с неактивен хепатит B. Но щом си ходил при известните хепатолози, значи си бил на правилните места и си получил адекватна здравна помощ. Не забравяй, че трябва да продължаваш да се следиш, както и досега. Ако задържиш нещата по същия начин до 40-тата си година, тогава може би няма да е лошо да си пуснеш и една биопсия.
Освен това аз пия едни хапчета от витални гъби, които ми свеждат вирусния товар до "не се отчита", но понеже ги спрях от половин година и той пак се появи в тези стойности, които отбелязах по-горе, та сега пак започвам да си ги пия.
Ако си с 3000 копия/мл без гъбите, то можеш да разбереш, че техния ефект не е толкова сериозен. В момента дори и без гъбите си с неактивен хепатит B (т.е. черния ти дроб би трябвало да не се уврежда). Дали си с вирусен товар < 25 международни единици или с вирусен товар 576 международни единици, фактически е без особено значение за черния ти дроб.
Според моите наблюдения тук във форума, всички алтернативни методи, които са имали някакъв успех при хора с хроничен хепатит B (а досега имаме два регистрирани случая на постигане на нулев вирусен товар - от
фунготерапия, и от
прием на "котешки нокът"), то е ставало само ако тези хора са били с много нисък вирусен товар (от порядъка на няколко хиляди копия, или по-малко).
Но щом пък тези гъби ти свалят вирусния товар до нула, това пак е по-добре от 3000 копия. Не знам и как стои въпроса с дългосрочния прием на тези гъби, които пиеш.
Между другото, ти си третия случай на човек постигнал отрицателен ПСР при използване на алтернативен метод. Но отново твоя случай потвърждава две много важни неща:
- ПСР-а е отрицателен само докато се приемат гъбите (или в някакъв ограничен период след това)
- гъбите могат да свалят вирусния товар до нула, само ако преди това той е бил много нисък.
Поздрави,
Радо