Автор Тема:  Поредна лекарска грешка  (Прочетена 13812 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Снежана

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
Поредна лекарска грешка
« -: Май 20, 2010, 10:15:37 »
Здравейте! Искам да споделя моята трагедия, причинена от поредната лекарска грешка и непредпазливост, довела до загубата на моя съпруг
Той беше заразен с вирусен хепатит В при кръвопреливане в МБАЛ "Св. Анна" София. Ето и цялата история:
На 05.02.2010 г получи лек кръвоизлив от язва, постъпи в същата болница, където му се приложи необходимото лечение - системи и преливане на кра-
не на кръв. На 4-я ден трябваше да го изпишат, но през нощта е получил много силен нов кръвоизлив, след което го преместват в интензивното отделение на същата болница. След 7 дни системи, кръвопреливания и глад и след направените ФГС - язвата беше затворена и всичко беше наред. Уж.
Изписаха го , но с възпалени стави, болки в тях ,с много отслабнал организъм и много нисък хемоглобин. Но... това беше вследствие на заболяването и диетата. В къщи продължихме с диета, медикаменти за язвата и хемоглобина , и след 2 месеца той изглеждаше вече добре. Докато един ден
преди 20-ина дни вдигна висока температура, и нищо друго. Консултирахме се с лекар, джипито му каза , че това е грип, и да взима парацетамол
и Оспексин. На втория ден температурата спадна, но той се чувствуваше отпаднал и нямаше апетит. Нищо друго. Докато на 3-ия ден вечерта
се почувствува по-зле, но пак само отпаднал и в говора усетих промяна - забавеност. Веднага извиках Бърза помощ. Лекарката го прегледа и каза, че това е грип, че и тя била така, че ще му мине. Аз я попитах няма ли да го закарат в болница - но тя отговори, че той няма данни за болница - не е инсулт, не е инфаркт, и стози грип - никъде няма да го приемат. Включи му система в къщи и каза след 2-3 часа да я изключим. И си отиде. Но докато течеше
системата, той започна да отпада все повече, и ми се стори, че стана по-жълт. Това й го казах и на нея, а тя ми отговори, че не е жълт, а блед, тъй като му е по-нисък хемоглобина. На сутринта аз извиках за втори път Бърза помощ, но нещата бяха станали по-зле, той беше станал по-жълт, и в линейката
просто заспа - изпадна в кома. Приеха го в същата болница, където изкара 1 денонощие, без да излезе от комата. Диагнозата е - заразен с
вирусен хепатит В при кръвопреливането. И чух обяснението на въпроса ми - не я ли изследват кръвта, която я преливат- отговорът - вероятно не е изследвана добре. Разказах нашата история накратко, за повече нямам сили! Само искам, ако мога да помогна , да няма други такива убити
хора, които да си отиват в разцвета на силите си, да оставят деца, които имат нужда от тях и съпруги, които цял живот ще скърбят!
Той беше на 53 години! И беше един невероятен човек!

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3200
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Поредна лекарска грешка
« Отговор #1 -: Май 20, 2010, 11:26:33 »
Здравей Снежана,

Каквото и да напиша, ще бъде безсмислено; не мога да намеря подходящите думи, затова само ще ти кажа " Съжалявам за огромната ви загуба".
Явно съпруга ти е бил с фулминантно протичане на  хепатита, иначе не мога да си обясня как може да се стигне до подобен край. За отношението на лекарите отдавна останах без думи и нямам сили да говоря за тях- за отношението им, за " загрижеността" към пациента и близките му. Цялата ни здравна система е една подигравка.
Не мога и да проумея обаче, как заразена кръв ще стигне до пациент- ако имаш силите, може би е редно да алармираш Здравното министерство и Центъра по трансфузионна хемалотология защото явно  имат проблем с качеството си на работа. Ако имаш нужда от съдействие, само кажи, ще се опитаме да помогнем с каквото можем.

Силвана
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #2 -: Май 20, 2010, 23:07:47 »
Здравей, Снежана!
Моите най-искрени съболезнования за загубата на съпруга ти!!! Много съжалявам, че такива неша продължават да се случват и аз също не знам какво да кажа, защото каквото и да кажа, то няма да върне любимия ти човек!!!
Възможно е наистина да е бил заразен при кръвопреливането и поради отслабения организъм да се е получил този т. нар. фулминантен хепатит. Според мен обаче е възможно и съпругът ти отдавна да е имал хроничен хепатит Б и да е имал и по-сериозно, но неустановено увреждане на черния дроб, но да не е бил диагностициран и вследствие на отслабналия организъм и приетите множество лекарства да се е стигнало до отказа на черния дроб.
Но каквото и да се е случило, вече нищо не може да се промени. Дълбоко съжалявам за загубата ти и дано повече хора научат за това, което ти се е случило, за да не се случват никога повече такива неща за в бъдеще!!!

С уважение,
Радослав
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Снежана

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #3 -: Май 26, 2010, 14:41:47 »
Благодаря ви за отговорите и за съпричастността към болката и проблемите на хората! Да , аз бих искала да информирам съответните институцииза това , което се случи. На мен ми е безпределно ясно, че нищо повече не мога да направя, освен да дам гласност на престъпната небрежност  и безотговорност, която се проявява на всички нива, но която е убийствена, когато става въпрос за човешки живот! Не зная как точно да постъпя и как да и до къде да отправя  моята жалба или не знам как още да го нарека... затова бих искала да ми помогнете и да ме упътите как да го направя - за да има наистина отговорност и загриженост за ЧОВЕКА в България! И за да не си отиват толкова лесно млади хора, а да бъдат успешно лекувани.

Неактивен sunshine

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 710
  • генотип 3
    • Профил
« Отговор #4 -: Май 26, 2010, 15:46:32 »
Здравей Снежана,

Моите искрени съболезнования за безмерната загуба и трагедията, сполетяла семейството ви.

Аз те съветвам да се обърнеш за консултация към Националната Пациентска Организация:

Централен офис - София
Телефон: +359 (0) 2 958 95 19
0700 10 515 (на цената на един градски разговор от цялата страна)
Факс: +359 (0) 2 958 95 19
www.npo.bg
Email: office@npo.bg

Разкажи им целия случай, занеси им всички документи - изследвания, епикризи, смъртен акт, аутопсия.. и ги помоли за съдействие за разследване на случая и, ако е нужно, завеждане на дело в съда.

Дано справедливостта възтържествува!

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #5 -: Май 26, 2010, 17:13:05 »
Здравей, Снежана,
В допълнение на казаното от sunshine по-горе, бих те посъветвал да се обърнеш и към Изпълнителна агенция "Медицински одит". Тя именно следи за това как работят лекарите и за проблеми в болниците и за качеството на медицинските услуги в болничните заведения. Подай сигнал, те задължително извършват проверка. Сайтът им е: www.eama.bg
А това е страницата, от която можеш да изпратиш сигнал за проверка: http://www.eama.bg/checks-signals.html
Можеш да подадеш и сигнал директно на място в офиса на агенцията.

Неактивен rumi

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 75
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #6 -: Юни 08, 2010, 19:42:39 »
ГРЕШКИ  ГРЕШКИ ГРЕШКИ докога ,потресена съм започвам нещо да се позамислям ,довчера познавах човек койно нямаше вид въобще на болен, а при прегледа му открили рак на белия дроб след биопсията и  в началото на химиотерапиите той вече не е между живите ,питам се как до сега живя без проблем а само за 3-4 месеца си отиде дали това не е поредната лекарска грешка на какво се е обърнала системата ни на лечение  не ми се мисли.САМО  ЕДНО НЕЩО РАЗБРАХ , РАЗБРАХ ЧЕ АКО НЕ БЕШЕ СЕ ПОДЛОЖИЛ КАКТО И НЕ ВЯРВАШЕ НА ТОВА СЕГА ЩЕШЕ ДА БЪДЕ МЕЖДУ ЖИВИТЕ.
Най-хубавият ден - днешния-28 СЕПТЕМВРИ 2010.
В живота има неща за които си струва да се бориш до край!

Неактивен ulfric

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 30
    • Профил
  • Статус: Недиагностициран/а
Безобразие!
« Отговор #7 -: Юни 04, 2012, 21:50:50 »
http://www.blitz.bg/article/30469 непукизмът и безхаберието на българските лекари няма  край.

Неактивен preslav1980

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 265
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: В момента съм на лечениe
Re: Безобразие!
« Отговор #8 -: Юни 04, 2012, 22:15:22 »
НЕ съм голям специалист нито доктор, но ако е бил заразен с хепатит Б при кръвопреливане това как може да докара кома.   :shocked1:

Според мен има и други причини или болести който са довели до комата. Не съм чувал заразен с Хепатит и то в остра форма преди вируса да е направил каквото и да е  да доведе до кома и смърт. Да ме поправи някой ако бъркам  :sad3:

Неактивен eli13

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1188
    • Профил
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
« Отговор #9 -: Юни 04, 2012, 22:31:36 »
Това и аз го бях чела преди време.
Доста е абсурдно.
Ако са го заразили с вирусен хепатит Б преди 20-30 години, получил е цироза и вече е достигнал последна фаза с чернодробна недостатъчност, може да изпадне в кома.
Но иначе не си обяснявам.

Неактивен пепи

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 241
  • Идва лятото,лятотоооооооооо!!!!!!
    • Профил
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #10 -: Юни 04, 2012, 22:37:38 »
Дежа вю!
Нищо не се е променило в системата ни за 19 години :fight2:
Моят случай беше абсолщтно същият тогава,само дето беше с Хепатиат Ц /тогава го водеха Нон А - Нон Б/ и за радост краят не беше такъв!
По същият начин ме заразиха след кръвопреливане,пак така ме върнаха защото неможело да е Хепатит!
Има страхотни лекари /които за съжаление повечето са в София/ но има и доста други абсолютно безотговорни,малко знаещи и можещи служители на Здравните Заведения /защото за мен това не могат да се нарекат лекари/ които освен че "убиват" хора - по-лошото е че убиват вярата на хората!!!
Нямам идея какво трябва да се прави с такива - но ако се случи на мой близък - опасявам се че може и да не издържа и да пребия някого!
Звучи нелепо - но какво друго ни остава??? :angry3:

Неактивен ulfric

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 30
    • Профил
« Отговор #11 -: Юни 04, 2012, 22:54:05 »
честно казано единственото спасение за българина е извън държавата, жалко за хубавата ни родина.  :sick:

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #12 -: Юни 05, 2012, 08:26:44 »
http://www.blitz.bg/article/30469 непукизмът и безхаберието на българските лекари няма  край.
Този случай вече сме го обсъждали в тази тема, затова преместих дискусията пак тук.

Неактивен 4i4o_doc

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #13 -: Юли 02, 2012, 20:12:19 »
И чух обяснението на въпроса ми - не я ли изследват кръвта, която я преливат- отговорът - вероятно не е изследвана добре. Разказах
 нашата история накратко, за повече нямам сили!

Вижте,не може по една реплика,да изграждате безкомпромисно обвинение.За такова нещо трябва да бъде направена поне аутопсия и
 патологоанатомични изследвания?
Писна ми да ни обвиняват хора които нямат никакви доказателства и разбират от медицина колкото строителен работник от архитектура!Някой казал
 така,друг казал онова...те случайните профани са по-компетентни от хората на които това им е работата!

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #14 -: Юли 02, 2012, 20:41:29 »
Както виждате, посъветвали сме още тогава Снежа (това е случай отпреди 2 години) да се обърне към компетентните органи, в случая - Изпълнителна агенция "Медицински одит", която би могла и е оторизирана да извърши компетентна проверка.
Нормално е човек в това положение да търси вината и в лекарите, особено ако има неща, които не може да си обясни. Но именно затова има оторизирани органи, които могат да кажат има ли, или не, лекарска грешка в конкретния случай.

Поздрави,
Радо

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007