Здравейте! Искам да споделя моята трагедия, причинена от поредната лекарска грешка и непредпазливост, довела до загубата на моя съпруг
Той беше заразен с вирусен хепатит В при кръвопреливане в МБАЛ "Св. Анна" София. Ето и цялата история:
На 05.02.2010 г получи лек кръвоизлив от язва, постъпи в същата болница, където му се приложи необходимото лечение - системи и преливане на кра-
не на кръв. На 4-я ден трябваше да го изпишат, но през нощта е получил много силен нов кръвоизлив, след което го преместват в интензивното отделение на същата болница. След 7 дни системи, кръвопреливания и глад и след направените ФГС - язвата беше затворена и всичко беше наред. Уж.
Изписаха го , но с възпалени стави, болки в тях ,с много отслабнал организъм и много нисък хемоглобин. Но... това беше вследствие на заболяването и диетата. В къщи продължихме с диета, медикаменти за язвата и хемоглобина , и след 2 месеца той изглеждаше вече добре. Докато един ден
преди 20-ина дни вдигна висока температура, и нищо друго. Консултирахме се с лекар, джипито му каза , че това е грип, и да взима парацетамол
и Оспексин. На втория ден температурата спадна, но той се чувствуваше отпаднал и нямаше апетит. Нищо друго. Докато на 3-ия ден вечерта
се почувствува по-зле, но пак само отпаднал и в говора усетих промяна - забавеност. Веднага извиках Бърза помощ. Лекарката го прегледа и каза, че това е грип, че и тя била така, че ще му мине. Аз я попитах няма ли да го закарат в болница - но тя отговори, че той няма данни за болница - не е инсулт, не е инфаркт, и стози грип - никъде няма да го приемат. Включи му система в къщи и каза след 2-3 часа да я изключим. И си отиде. Но докато течеше
системата, той започна да отпада все повече, и ми се стори, че стана по-жълт. Това й го казах и на нея, а тя ми отговори, че не е жълт, а блед, тъй като му е по-нисък хемоглобина. На сутринта аз извиках за втори път Бърза помощ, но нещата бяха станали по-зле, той беше станал по-жълт, и в линейката
просто заспа - изпадна в кома. Приеха го в същата болница, където изкара 1 денонощие, без да излезе от комата. Диагнозата е - заразен с
вирусен хепатит В при кръвопреливането. И чух обяснението на въпроса ми - не я ли изследват кръвта, която я преливат- отговорът - вероятно не е изследвана добре. Разказах нашата история накратко, за повече нямам сили! Само искам, ако мога да помогна , да няма други такива убити
хора, които да си отиват в разцвета на силите си, да оставят деца, които имат нужда от тях и съпруги, които цял живот ще скърбят!
Той беше на 53 години! И беше един невероятен човек!