Автор Тема:  Здравейте  (Прочетена 5214 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Юлиян

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 3
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Хроничен хепатит B
Здравейте
« -: Февруари 15, 2011, 19:41:53 »
Здравейте!
Казвам се Юлиян. На 46 години съм.
На 26.11.2010г в ХЕИ правеха скрийнингови изследвания за хепатит Б и Ц. Реших да се изследвам и показа положителен резултат за Б.
Повода за това ми изследване е, че през последните години имам завишени нива на чернодробни ензими.   Потвърдих изследванията в кръвна лаборатория
НАчалото на януари 2011г постъпих за изследвания и биопсия.
 Ще опиша резултатите и бих се радвал да чуя коментари, тъй като лекарите ми казаха, че мога да продължа нормалния за мен хранителен режим( без каквато и да е диета), като не употребявам единствено алкохол.
   АЛАТ  116
   АСАТ    80
   ГГТ     104

Тежест на фиброза  Стелатно увеличение на порталния тракт без септи

Фиброза - наличие на разширени портални пространства без фиброзни сепи. Стадий на фиброзта - Ф 1
Леко изразена макровезикуларна стеатоза (10%)
  Диагоза Хроничен хепатит с висока хистологична активност (А 3) и стадий на фиброзата Ф 1

HBV DNA cop   -   НЕ СЕ ОТКРИВА

Обясниха ми, че вируса не се размножава и след 3 месеца трябва да постъпя пак за изследвания, които да потвърдят или не размножаването на вируса и да се види нивото на ензимите.
  От 3 месеца пия единствео Легалон  3 по 1

Предварително ви благодаря! Очаквам мненишта ви!
Ю.Б.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Здравейте
« Отговор #1 -: Февруари 16, 2011, 09:30:54 »
Здравей, Юли, и добре дошъл във форума!
Това, че си с много ниска фиброза, е много добра новина! Но в същото време, това, че имаш вече някакво увреждане, е показателно, че вируса може да ти навреди и вече го прави.
Най-добрият вариант при хроничния хепатит Б, е той да се намира за дълго време в т.нар. неактивна фаза, при която чернодробните ензими са в норма, и вирусния товар (HBV ДНК) е много нисък. В тази връзка, още две серологични изследвания са важни, когато се определя дали даден хроничен хепатит Б е неактивен - HBeAg и anti-HBe, какви са техните стойности при теб?
Това, че имаш неоткриваем вирусен товар е най-доброто, което можеш да желаеш, защото тогава вируса е в изключително ниски количества и би трябвало да не предизвиква никакво увреждане на черния дроб, т.е. тогава когато си в неактивна фаза.
В същото време имаш стойности на АЛАТ от 116, което е доста висока стойност и се разминава с очакванията стойностите му да са в нормата (това е нормалното в неактивната фаза). Публикуваните стойности в поста ти, сегашните стойности на АЛАТ ли са ти, или са тези от момента, когато са ти открили хепатита (от ноември 2011)? Какви са стойностите ти на АЛАТ в момента след като пиеш Легалон? А преглеждан ли си на ехограф, казали ли са ти дали имаш някаква степен на стеатоза, това също може да е причина за високите ензими?
Хубаво е, че лекарите са ти казали, че трябва след 3 месеца пак да си пуснеш изследвания, което значи, че ще има проследяване, което ще потвърди или отхвърли това, че имаш неактивен хепатит Б!
Стискам палци хепатита ти да се окаже неактивен!
А в коя болница се намира лекуващия те лекар и кой е той?
И накрая, ако все още не си прегледал тези кратки статии от нашия сайт, препоръчвам ти ги, ще ти помогнат по-лесно да се ориентираш в темата "хепатит B": Хепатит В: Лист факти.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Юлиян

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #2 -: Февруари 16, 2011, 20:54:40 »
Здравей и благодаря за бързия и изчерпателен отговор. Изпращам доуточнения към въпросите които ми зададе за доуточнение. Опитвам се да чета за хепатита, но няка все още не мога да свикна и цялата ми същност не иска да се запознава с тази болест. Трудно ми е, но започвам да свиквам и да преодолявам..... благодарение и на вас и този сайт! Благодаря още веднъж!!!!
         1.  "В тази връзка, още две серологични изследвания са важни, когато се определя дали даден хроничен хепатит Б е неактивен - HBeAg и anti-HBe, какви са техните стойности при теб?"       Това са моите резултати :    HBeAg/-/ отр    anti-HBe/+/ пол
         2.   "Публикуваните стойности в поста ти, сегашните стойности на АЛАТ ли са ти, или са тези от момента, когато са ти открили хепатита (от ноември 2011)? Какви са стойностите ти на АЛАТ в момента след като пиеш Легалон?"     Стойностите на ензимите са от постъпването ми в болницата на 13.януари. Окл месец след като започнах с Легалона.  От средата на декември са малко по високи.  АСАТ 89, АЛАТ 127 и ГГТ 113.  Началото на март ще ги изследвам пак. Тогава ще стане почти 3 месеца от както приемам хепатопротектор.
          3.   "А преглеждан ли си на ехограф, казали ли са ти дали имаш някаква степен на стеатоза, това също може да е причина за високите ензими?"       Резултат от ехографа  -  Черен дроб: неувеличен. Гладък контур. Дифузно нарушена с преобладаваща хиперехогенна структура. В двата чернодробни дяла се визуализират две хиперехогенни окръглени зони с размери 5 и 9 мм.  В..12мм.,скорост на кръвопотока 19,5 см/с. Жл.мехур: незадебелена стена, без конкременти в лумена. Д.холедохус:неразширени. Слезка: 112/35 мм.   ЗАКЛЮЧЕНИЕ дифузен паренхимен процес на черния дроб. Чернодробни хемангиоми. Доплер заключение: нормодинамичен портален кръвоток.
         4.  "казали ли са ти дали имаш някаква степен на стеатоза, това също може да е причина за високите ензими?"   - Леко изразена макровезикуларна стеатоза (10%)
         5.    "А в коя болница се намира лекуващия те лекар и кой е той?"  Постъпих за кръвни изследвания и биопсия в "Св. Иван РИлскиИ София.  Преди това бях приет за преглед от Доц. Антонов на 06.12.2010 десетин дни след като разбрах диагнозата. Лош за мен късмет беше, че при получаването на резултатите нито доц Антонов, нито Желев бяха в болницата. Пояснеия ми дадоха други лекари, но аз бях толкова объркан и ошашавен като ми казаха, че с изключение на алкохола мога да се въна км нормалния ми режим на хранене, живот и поведение, че почти не азбирах нищо.
    Освен това, вече трети месец почти не мога да свикна с тази диагноза и ми е много чужда, че не мога да свикна с материята- не мога да свикна с лексиката, термините и всичко свързано с тази болест.

БЛАГОДАРЯ!!!!

Ю.Б.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #3 -: Февруари 17, 2011, 20:54:14 »
Здравей,
Да, значи имаш HBeAg-отрицателен хепатит (при него имаш отрицателен HBeAg и положителен anti-HBe). За него се приема, че щом вирусния ти товар е под 2000 IU/mL, значи си неактивен носител. Но в същото време нективния хепатит Б е свързан и с постоянно ниски ензими, което при теб не се случва и което не мога да си обясня. Възможна причина е стеатозата, но изглежда, че при теб тя не е толкова голяма.
Радвам се, че си се насочил към доц. Антонов и доц. Желев и екипа от "Иван Рилски", със сигурност това е много добър избор, още повече когато говорим за хепатит Б. Мисля, че при проследяването ти в следващите няколко месеца всички тези въпроси ще се изяснят. Можеш да имаш доверие на доц. Антонов и доц. Желев относно това какво ще преценят и какво ще те посъветват. Има и едно друго изследване, което може да ти пуснат в "Иван Рилски" и мисля, че със сигурност ще го направят, това е количествено изследване за HBsAg - то също може да даде полезна информация на лекарите при тази специфика с отрицателен ПСР и високи ензими.
А иначе за диетата, наистина нямаш нужда от някаква по-специална диета, като единственото задължително условие е да не пиеш алкохол.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Юлиян

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #4 -: Февруари 21, 2011, 11:26:43 »
Здравей!
  Благодаря ти!
Ще чакам края на април за следващите изследвания в Иван Рилски! До тогава началото на март ще си проследя нивото на ензимите. Мисля, че те са високи не от хепатита:(. Не знам дали може да са от хемангиомите. Но както и да е! Ще споделям!
Благодаря още веднъж!
Ю.Б.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007