Автор Тема:  Стеатохепатит  (Прочетена 20157 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Lubo

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 10
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Чернодробна стеатоза
Стеатохепатит
« -: Юни 02, 2019, 14:14:21 »
Здравейте на всички!

Бих искал да споделя с вас моите тревоги. На 13.05.19г. проф. Григоров ме гледа на ехограф и установи, че имам стеатохепатит.
Причината да се изследвам беше, че в продължение на месец и 20 дни пих много алкохол. Оказа се, че от това пиене съм си увредил черния дроб. Много ме е яд, че реших така да се наливам, въпреки, че алкохола никога не ми е бил по сърце. Преди това пиех много рядко - по една бира на 2-3 месеца. Сега вече не близвам и нямам намерение да опитвам повече от тази отрова. По принцип винаги съм живял природосъобразно. Пазех здравето си, дори се занимавах с йога. През последните години обаче започнах да живея все по нездравословно. Имах и доста професионални неудачи, които ме вкараха в тежка депресия. Едно събитите от края на м. февруари ме изкара тотално извън равновесие и така започнах да пия...
Изчетох доста за това заболяване и съм доста притеснен. За сега нямам изявени симптоми, освен че в рамките на две седмици имах епизодични болки в дясното подребие. От известно време имам и сърбежи по тялото, но според изследванията те не би трябвало да са от черния дроб. Чернодробните показатели са в норма, също и триглицеридите, алкалната фосфатаза, имуноглоболин А, пикочната киселина и билирубина. Ехогравското изследване показва "хомогенна грубовата хиперехогенност" според проф. Григоров, но на него може да му се вярва.
Другата седмица ще ходя и при проф. Чернев. Ще пиша как е минало.
Оставам с впечатление, че изхода от това заболяване е доста индивидуален и като цяло лекарите не се ангажират с прогноза, което е малко смущаващо.
Ако има някой опит с това заболяване ще се радвам да сподели.

Поздрави!

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Стеатохепатит
« Отговор #1 -: Юни 04, 2019, 07:13:49 »
Здравей, Любо.

От значение е правилният начин на хранене, при този род нарушения няма медикаментозна терапия. Предполагам, че с проф. Петрова сте обсъдили диетата?
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Lubo

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #2 -: Юни 04, 2019, 10:40:32 »
Здравей Силвана,

Относно диетата професора ми каза само да не пия алкохол и да не ям мазно. Така че по-подробно за диетата се информирах от интернет. Освен диетата пия и хепатопротектори: хепасейф, оптихепан, урсофалк, цинарикс. Пия и витамин Е. Започнах отново да тренирам йога.
Като цяло не се чувствам спокоен. Не знам дали ще мога да пия лекарства ако ми се наложи, примерно за високо кръвно и антибиотици.

Неактивен anti-HBs

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 107
    • Профил
« Отговор #3 -: Юни 06, 2019, 01:16:48 »
Аз имах доста сериозна стеатоза и я оправих с кето хранене. Не ти казвам да почваш да ядеш само мазно, но според мен най-големият враг на черния дроб са въглехидратите - избягвай на първо място тях. Те го претоварват (по-точно обработката им) и го карат да отлага мазнини. Изчистих моето омазняване напълно с нисковъглехидратна диета.

Неактивен Lubo

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #4 -: Юни 06, 2019, 20:05:39 »
Здравей anti-HBs,

Благодаря за отговора. Може ли да разкажеш по-подробно за нисковъглехидратната диета. Прочетох, че в млякото, сиренето, лещата и др. също има въглехидрати. Може ли да се консумират и по колко.

Поздрави!

Неактивен Lubo

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #5 -: Юни 11, 2019, 14:36:33 »
Здравейте отново!

Вчера и днес си правих изследвания в Софиямед. Гледаха ме на модерния егограф и ми направиха кръвни и чернодробни изследвания. Кръвните и чернодробните показатели са в норма, но ехографа показва нехомогенна хиперехогенност. Казаха ми че имам стеатоза без хепатит. Мен обаче ме притеснява нехомогенната структура и си мисля, че може би имам фиброза. Другия вариант е стеатозата да не е равномерна. Тези варианти не ги коментирахме, а проф. Чернев ми каза, че имам лека стеатоза и ми каза да спра хепатопротекторите и диетата (?). Някъде четох, че може да има фиброза с нормални показатели. Може би е добре да си направя биопсия?

Неактивен Lubo

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #6 -: Юни 11, 2019, 21:35:00 »
Оказва се, че неравномерната структура е признак за фиброза и цироза. Не мога да разбера, защо проф. Чернев твърди, че имам стеатоза.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #7 -: Юни 12, 2019, 09:24:12 »
Професор Чернев има толкова богат клиничен опит, че ако има цироза, той ще я види.
Очевидно наистина си е стеатоза, недей се вкарва в излишни филми с фиброза и т.н.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Lubo

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #8 -: Юни 14, 2019, 18:22:58 »
Днес пак ходих на преглед при проф. Григоров един месец след първоначалния преглед. Каза ми, че има подобрение и в някои зони черния дроб се е възстановил. Така структурата му е станала нехомогенна както излиза на ехографа. Каза ми, че най-вероятно напълно възстановяване на структурата няма да стане.
Продължавам с диетата и протекторите и след два месеца пак съм на преглед.

Неактивен Lubo

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #9 -: Юли 12, 2019, 18:51:05 »
Някой наясно ли е с холестазата. По специално интахепаталната. Вече трети месец имам сърбежи, а изследванията са в норма. Проф. Григоров каза, че не сигурен дали имам холестаза, но тези сърбежи са доста съмнителни, а и няма от какво друго да са. Има ли някакъв начин да се разбере със сигурност. Може ли с биопсия да се диагностицира интрахепатална холестаза?

Неактивен Lubo

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #10 -: Август 21, 2019, 18:57:23 »
При мен нещата съвсем се объркаха. Показателите продължават да са в норма на фона на сърбежи и леки изпражнения. Установих, че урзофалка и трансметила ми увеличават сърбежите. Ходих при повечето добри хепатолози и засега нищо не е ясно. Едни ми казват да спра урзофалка и трансметила, други да продължавам да ги пия. Вече има съмнение и за автоимунно заболяване най-вероятно провокирано от аклохола. Другата седмица ще ми правят имунологични изследвания, но се оказва, че и те не са 100% сигурни. Един от лекарите предполага че сърбежите са вследствие на алкохолната абстиненция. Предписа ми ериус от което имам известно облекчение. Но на мен такова съвпадение на симптомите ми се струва много съмнително (както и на него разбира се). Другата седмица ще ходя и при проф. Кацаров. Ясно е обаче, че ако няма ясни показатели всичко ще остане в сферата на хипотезите. Четох, че понякога поставянето на точна диагноза за черния дроб може да отнеме до 2 години. Надявам се разбира се всичко да е само едно съвпадение колкото и малко вероятно да е.
Ще се радвам на мнения и коментари по моя проблем.

Неактивен Lubo

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #11 -: Септември 17, 2019, 20:40:04 »
Въпреки многото изследвания, които направих все още нещата не са много ясни. За съжаление биопсията излезе с "оскъден материал" и на нея не може много да се разчита. Въпреки това е констатирано "изразени стеатозни промени с неубедителни данни за фиброзиране". Отново всички показатели са в норма, включително и автоимунните изследвания. Сърбежите обаче продължават и не е ясно от какво са. Предписаха ми есенциале форте в конска доза и след три месеца отново съм на контролни изследвания. Благодарен съм на проф. Григоров, че се зае с моя заплетен случай. Надявам се да не е нещо сериозно, но като си представя какво може да е изпадам в ужас. Съжалявам много, че пих така безотговорно и всичко това се случи за по-малко от два месеца. Винаги съм си мислел, че всяко зло е за добро, но в този случай не мисля така. Но все си мисля, че нищо на тази земя не става случайно.

Неактивен Lubo

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #12 -: Септември 21, 2019, 08:10:49 »
Някой знае ли колко време след първата биопсия може да се прави втора и къде е добре да си я направя. Засега си мисля за Токуда или ВМА.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007