Здравейте и от мен,
Ще се опитам да бъда максимално кратка с моята история.
На 27 съм и от години знам, че съм с хроничен хепатит Б, най-вероятно предаден по време на раждане. В момента живея в чужбина и по-сериозно внимание към носителството ми се обърна през ноември 2019та, когато и разбрах, че вирусът ми е активен (HbeAg positive). Между 2019та и 2015та съм си проследявала сама чернодробните ензими като АЛАТ-а ми се е движил между 35 до 47, а АСАТ-а от 21 до 34. В момента състоянието ми се проследява в чужбина като при възможност в България си правя също някои изследвания.
През ноември 2019та резултатите ми бяха - Алат 68, Асат 47, ДНК (товар) 380 милиона, количествен HbsAg - 55 791.93.
При изследване месец по-късно в България чернодробните бяха почти същите, а количествения беше спаднал до 11 000, ДНК не съм си правила.
След изчитането на много информация в интернет и чуждестранна литература (продължаващо и до днес) и поради причината, че през последните години се опитвам да водя сравнително по-здравословен начин на живот, реших, че е правилно за мен да опитам контролиране на вируса с пълноценна храна, витамини, минерали, билки и т.н, знаейки, че резултатът ще е най-вероятно по-бавен.
През февруари 2020 (около седмица след започване на някои билки) направих изследвания и резултатите ми бяха Алат - 82, Асат - 49, ДНК товар - 446 милиона. Също ми бе направен Фиброскан с нормален резултат - 4.0 kPA, CAP score 170.
През юни 2020 - Алат 105, Асат 67, количествен - 6900.
През август 2020 - Алат 322, Асат 150, ДНК 32 милиона, количествен 5890.
Поради високите стойности на Алата (10 пъти над норма) поисках по-чести изследвания, които показваха спад в нивата - за 3 седмици спадна до 167, за още 11 дни - до 103 и след още 6 седмици до 55. Беше ми предложена терапия, но от това, с което аз се запознах като информация, имаше спорни препоръки относно лечение на лица под 30 годишна възраст. Също така и високото покачване на АЛАТ 10 пъти над норма, може да е добър знак за сероконверсия и деактивиране на вируса. Въз основа на изследванията си, прецених, че алтернативното лечение е подействало и имунитета ми се е активирал и се води борба с вируса, която може да доведе до добър край. Естествено исках и внимателно проследяване на ситуацията, за да се вземе навременно решение при евентуални сериозни щети върху черния дроб. Тогава смених и консултанта си, тъй като не бях доволна от нейното отношение и внимание. В момента ме проследва много разбран и опитен професор.
За щастие през ноември 2020 - 3 месеца по-късно след тази битка, вирусният товар спадна от 32 милиона до 4 милиона, количеството на вируса от 5890 спадна до 3929, Алат-а до 48, а Асат-а до 35.
И така всичко изглеждаше по план докато средата на декември не влезе и Ковид-а в тялото ми. Имах много големи притеснения как ще се афектира борбата на тялото ми с Хепатита и в каква посока ще тръгнат показателите ми. След около 10 дни с неприятни симптоми от Ковид и без приемане на никакви лекарства (освен по-силна доза витамини и минерали), се почувствах по-добре и всичко отмина.
Резултатите от следващите ми изследвания от края на януари 2021 показаха подобни резултати на последните - вирусен товар спаднал до малко по-малко от 3 милиона, алат 44, асат 37, но поради някаква причина количествения се беше покачил до около 5000.
Тъй като се прибрах до България, а резултатите от чужбина идват до мен с голямо забавяне, реших да направя някои изследвания докато съм в Б-я.
Седмица след януарските изследвания Алат-а беше 48, Асат-а 39, а количествения беше спаднал до 950.
Реших да повторя изследванията две седмици по-късно (наложи ми се терапия с вагинални глобули и еднократен прием на лекарство, които не съм сигурна до колко може да са засегнали чернодробните ми ензими), Алат-а беше 53, Асат-а 43, а количествения изненадващо беше спаднал още повече - до 580. За съжаление не направих изследване на товар и сега ми е много интересно при толкова рязък спад на количествения дали ще има такъв хубав спад и на товара.
Лекарят, който ме следи, препоръча да си направя отново изследвания след около 2 месеца и да направим отново Фиброскан. Той клони по-скоро да обмисля лечение, но за мен, при условие, че вирусният товар спада и на последния тест количествения е спаднал толкова много, по-скоро вярвам, че алтернативното лечение и по-здравословният живот ми помагат при контролирането на вируса. Също така след въпросната сериозна битка през август 2020, с Алат - 322, до колкото съм запозната, има шанс до 12 месеца след това, да настъпи преминаване в така наречената неактивна фаза и HbeAg да стане негативен и постепенно да спадне и товара, както и чернодробните показатели.
Вярвам в естественото подсилване на имунитета и способностите на тялото да се справя с вируси, било то и хронични и ми е интересно дали има хора с подобна история, които са успяли да повлияят на вируса си, който е бил с толкова високи стойности.
Не искам да си докарам фиброза накрая, но бих искала да знам, че съм опитала и дала шанс на тялото си, отколкото да започна терапия, която може да е за цял живот. Също така обмислям живот и здраве в близкото бъдеще и забременяване, но първо искам да контролирам до колкото мога Хепатита. Четох за имуноглобулина при новородени, но моят доктор ми каза, че е за предпочитане лечение на майката с лекарства, отколкото имуноглобулин за бебето, тъй като се крият много по-големи рискове. Не съм попадала на такава информация до сега, така че ще е нещо, което ще трябва да проуча от моя страна също.
Ще ми бъде интересно да споделите мнения. Благодаря!