Автор Тема:  Натрупване на желязо  (Прочетена 18237 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 148
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Натрупване на желязо
« Отговор #30 -: Октомври 19, 2021, 12:25:54 »
Пак същата история. Калция вече е в норма, но желязото пак се е вдигнало - 31 при горна граница 28, и заедно с него и АЛАТа - 61 при горна 44.
Белтъка на горна граница.
Другите винаги са ми така - лимфоцитите нагоре, гранулоцитите надолу.
Чудя се дали АЛАТ-а може да се е вдигнал само от желязото или има връзка с нещо друго (примерно повишения белтък).
Или пък да съм омазнил дроба?
Или да е от хемангиома в дроба, който ми откриха тази пролет? Но тогава всички чернодробни бяха идеални.
Алкохол не близвам, лятото изпих 2 бири и това е.

Напоследък се чувствам доста изморен (особено след стрес с роднина, който имаше здравословен проблем).
Започнах да се схващам и т.н. - особено ме мъчи ръката напоследък - лявата - сякаш болката тръгна от плешката (лявата).... а то желязото прецаква и сърцето май...
Или пък да съм лепнал Ковида и аз най-после?
Ето изследванията:
https://imgur.com/a/Cn68ibC
« Последна редакция: Октомври 19, 2021, 14:20:54 от hristo_gb »

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 90
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #31 -: Октомври 21, 2021, 01:15:23 »
А феритин изследван ли е или само желязото, че не го виждам, а уж е от различно значение? Тъкмо преди малко четох, че повишен феритин е знак за потенциално увреждане на черния дроб, както и повишения алат. Чернодробните могат да бъдат доста променливи като цяло. А с този хемангиом какво се случва?

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #32 -: Октомври 21, 2021, 08:57:39 »
Здравей,
Не не съм изследвал феритин, защото го нямаше в пакета, а преди 3 месеца и желязото ми беше в норма и ензимите бяха идеални. Ще го изследвам след 1-2 месеца, няма смисъл да пускам по-често сякаш. Почнах пак брашното от бял трън да видя дали ще повлияе.
Хемангиома доколкото разбрах е другото име на киста, но когато го установиха беше преди операцията за паращитовидната жлеза, а тогава чернодробните също бяха идеални и затова не се разтревожих особено. А и беше доста набързо прегледа в Токуда, по-скоро се притеснявах за предстоящата операция и дали няма да си навредя с упойката нещо. Видимо от изследванията преди три месеца (1 месец след операцията) уж не бях навредил...
Но тази киста ако е порастнала може да стане и проблем... според мен е станала от биопсията, която се наложи да правя преди време за да мога да получа скъпите хапчета за хепатит Ц....
Само че никак не ми се ходи пак по лекари в момента особено с тези нови ковид истории отново...  А и от Токуда сякаш съм разочарован... Мен поне никакво внимание почти не ми обръщат - набързо ме претупват и никакви отговори на такива въпроси...
Склонен съм да мисля, че има връзка с желязото защото тая пролет АЛАТа ми спадна от около 40 на под 30 точно когато ми падна и желязото (тогава така и не разбрах как спадна). Може би и взимането на кръв за изследвания да е помогнало знам ли....

Чудя се дали някой гастроентеролог няма частен кабинет, от тези добрите в София, но поне да не се тъпча в болниците...

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
  • Публикации: 90
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #33 -: Октомври 21, 2021, 11:30:13 »
За съжаление нямам никакви отзиви за лекари в София и като цяло в България всъщност. Щом си започнал белия трън и ако идеята ти е да защитиш черния дроб, ти препоръчвам Лецитин и Л-глутамин също (на кратко спомагат за изграждането на здрави чернодробни клетки и не само).

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #34 -: Октомври 21, 2021, 12:00:19 »
Благодаря, ще ги проуча. Факт е, че се бях поотпуснал напоследък с храненето и качих и килца и ядях доста боклуци, та, да - май е добра идея да взимам нещо. Бях се успокоил, че черния дроб няма какво да го мисля след добрите стойности на ензимите последно, а и не пия алкохол, но ето че той ми напомни за себе си :)

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #35 -: Февруари 23, 2023, 18:47:43 »
Хелоу. Скоро не се бях вясвал. При мен същата история. Оня ден реших да си пусна изследвания профилактично, след като последно се изследвах преди точно година - февруари 2022. Тогава някак си ненадейно бях свалил отново желязото и респективно АЛАТ-а беше в норма. И явно наистина има връзка, защото след усилено пиене на витамин ц последните месеци, заради постоянни грипове, а витамин це-то помага за усвояването на желязо - ето пак съм с високо желязо - 36 и повишен АЛАТ (59), при АСАТ - 26 и ГГТ и той там някъде.
Таа май ще взема да се вдигна да ида да си направя проследяването, което трябваше да правя всяка година, а миналата година пропуснах.
Само че последния път като бях в Токуда така бързо ме претупаха, че се чудя дали има смисъл пак да ходя там. Тоя път като звъннах да питам как стоят нещата със записването, ме прехвърлиха пак към най-младата специализантка. Не че имам нещо против младите, ама не съм убеден, че ще различи на ехографа едно ХЦЦ от киста например. А последния път точно киста ми казаха, че имам и се чудя тоя повишен АЛАТ и желязо да не са нещо друго...
Някой да знае как стоят нещата с проф. Антонов? Има ли изобщо начин да се проследявам в друга болница, различна от тази която ми е издала протоколите навремето?

П.п. да пак забравих да пусна феритин, защото май пусках по-рано и тогава беше окей. Ама пък друга връзка не виждам, вече се оформи такъв pattern с тоя алат и желязото, че няма как да не видя връзката.
« Последна редакция: Февруари 23, 2023, 19:13:30 от hristo_gb »

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
  • Публикации: 67
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
« Отговор #36 -: Февруари 23, 2023, 23:17:42 »
Здравейте,аз също се проследявам в Токуда.Като звънна,директно си записвам час за Балабанска.Този път и моя преглед мина на тичане и се чудя дали е така при всички.

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
  • Публикации: 67
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
« Отговор #37 -: Февруари 23, 2023, 23:23:01 »
Желязото може да е по много причини високо.Важно е да се изследва Феретин ЖСК и др.Мисля,че сте за хематплог .

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #38 -: Февруари 24, 2023, 12:08:29 »
Не знам, аз след лечението точно се бях записал при Балабанска и понеже ензимите ми бяха спаднали, без АЛАТ-а (и той беше спаднал но не под ГГ), като я попитах дали може да е от желязото, тя някак си доста рязко ми отговори, че желязото тях не ги интересува. А преди това като бях говорил с нея беше доста отзивчива. Явно не я бях хванал на кеф, но мисля, че всички в Токуда са претоварени и доста прегорели поради тази причина... което е жалко. И как така да не ги интересува, уж трябва да се проследявам за да не развия рак на черния дроб, а желязото като е над нормата може да причини също рак.... стана ми доста тъпо и от тогава не ми се ходи грам вече в тая Токуда.

Благодаря Лени за отговора, ще пусна след месец пак и ще видя и ЖСК-то и феритина.
Дотогава дано съм минал и да видя какво става с дроба.
П.п. Понеже в Токуда приемат за по 1 ден, нали трябва да пътувам, се чудя ако ме приемат петък има ли как да се отпиша в Събота? Че иначе все губя по 2 работни дни, тоя път ако мога да е само един....
« Последна редакция: Февруари 24, 2023, 12:15:34 от hristo_gb »

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007