Автор Тема:  Предложете ми билки.  (Прочетена 1345 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен NoName

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Предложете ми билки.
« -: Ноември 27, 2023, 23:18:33 »
Здравейте. Надявам сем че съм уцелил раздела за моята тема. Малко предистория:

От миналата година съм с подагра и покрай тази болест иследванията не са добри на черния дроб. Асат 50.29  Алат 125.24  и ГГТ 546.73. Тогава правих и тест за хепатит Б и Ц - отрицателни. Преди месец при контролни прегледи минах ехограф и всичко е 6+ леко омазнен черен дроб всичко останало перфектно. Както всичко беше перфектно така 3м по късно при настинка личната лекарка ми съобщава, че чернодробните иследвания са зле и трябва да мина гастро. Иследванията са: Асат 160.06 Алат 335.76 и ГГТ 949.92. Веднага предприех мерки с диета... само на плодове, зеленчуци, малко млечни продукти и от скоро пълнозърнест хляб. Алкохола, мазното, люто и пържено съм спрял на момента. Сега стойностите са Асат 128.77 Алат 259.25 и ГГТ 480.25. Днес минах гастро и новините са добри. Добре е черния дроб няма проблеми там само стойностите трябва да свалям. Имам изписани урзофалк, трансметил и лагоза. Мисълта ми е мога ли да добавя допълнително някакви билки с цел по бързо сваляне на стойностите и или да оставя така лекарствата ? И другото което ме интересува какви храни мога да хапвам и най вече нещо за пиене ? В момента я карам само на вода, но вечер ми се пие сок, чай .. всичко което е различно от газирано и от алкохол, но незнам дали е позволено. Захарта и солта доста съм ги ограничил. Готов съм на още по строга диета ако се налага.

П.с > На диета съм от 15 дни и за това време 7 8кг съм свалил ако е от значение.
« Последна редакция: Ноември 27, 2023, 23:23:37 от NoName »

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Предложете ми билки.
« Отговор #1 -: Декември 01, 2023, 06:44:23 »
Изключени ли са други заболявания на черния дроб- хепатит Е, автоимунен, първичен билиарен холангит например? Стойностите са били много завишени и не знам дали подагра може да причини ензими почти 10 пъти над норма.
По-бързо сваляне на килограми не е никога добра идея - стрес за организма и възможност за йойо ефект. Както с хранителен режим, така и с повече движение ще станат нещата. Което означава - да не изключвате напълно въглехидратите, основно да има протеини и зеленчуци с по-малка доза полезни въглехидрати и малко плодове.
Може чай разбира се, прясно изцедени сокове (там да се внимава със фруктозата!), всичко, което не е с алкохол или прекалено много захар, подсладители и тн.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен NoName

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
« Отговор #2 -: Декември 01, 2023, 22:58:43 »
Минах два ехографа и на двата ми казаха, че черния дроб е съвсем леко омазнен. На диагноза са писали "лекостепенна стеатоза". Гастрото каза, че дроба е пренатоварен за това стойностите са такива. Нямам назначени иследвания да правя. Каза единствено диета без мазно, пържено и алкохол. В момента я карам само млечни продукти като ги избягвам, малко плодове, основно домати и краставици без сол и понякога риба и пилешки гърди. Това ми е менюто всеки ден и за това свалих килограни. Бях 95кг сега съм 87 88

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #3 -: Декември 03, 2023, 08:44:39 »
Къде са ви полезните въглехидрати, малко мазнини? Според мен това е прекалено стресираща диета-само зеленчуци и тук-там малко протеин.
Здравословната чиния съдържа от всичко-основно протеин и зеленчуци, но следва да има въглехидрат под формата на задушен ориз/картофи/пълнозърнест хляб. Сложете малко зехтин на салатата, може да добавите нахут, авокадо, нещо, което да даде сили и да бъде полезно.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007