Автор Тема:  Автоимунен хепатит с артрит и диабет  (Прочетена 873 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Stryper

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 4
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Автоимунен хепатит
Здравейте.
В началото на декември 2023 ми поставиха диагноза Автоимунен хепатит с придружаващо заболяване артрит. Когато започнах да търся информация за автоимунния хепатит, попаднах на този форум. Изчетох всички публикации в раздела за АХ за една вечер. За съжаление повечето са от преди десетилетие.
Интересно ми е как се е развило заболяването при другите?
Имам диабет от 7-8 години, за който отказвах да взимам лекарства. Следях кръвната захар и я свалях няколко години с цейлонска канела, а след това с берберин. Но след 3 год. прием на берберин, кръвната ми захар започна да се вдига до 15 и аз се уплаших, тъй като не исках да се стига до усложнения. Няколко месеца се храних по кето режима и захарта падна до 8, което беше високо. Попаднах на един американец, който е спрял диабета само с храна и 2 или 3 месеца спазвах неговия режим. Хранеше се само 8 часа дневно и всеки понеделник ядеше само месо. Тези понеделници бяха кошмарни за мен. Имах чувство, че ще умра от мазното месо. Ядях предимно свинско, риба и пилешко. Преработих режима му и ядях повече домати и зелени салати. Но в един момент започнах да чувствам ужасна умора. Такава, че едва успявах да се наведа. Много трудно ходех. Работех от вкъщи и почти не се движех. Отидох при ендокриноложка, която ми пусна изследвания. Гликирания ми хемоглобин беше 5, глюкозата ми също беше в норми. Но хемоглобина ми беше паднал на 81, при минимум 120. Витамин В12 беше 3 пъти над нормата. Желязото беше под нормата.
Спрях диетата и почнах да се храня без ограничения.
Отидох при 2 хематоложки. Първата искаше да ме вкара в болница и да ми прелеят кръв. Даде ми да пия желязо с В12, а моето беше повече от необходимото. Затова се свързах с втората. Тя ми предписа желязо и фолиева киселина.
След 2 седмици направих алергична реакция от желязото. При изследванията се оказа, че стойностите ми са в норма и нямам нужда от допълнително желязо. Първите изследвания бяха правени в 2 лаборатории, така, че не са били грешни.
Междувременно започнаха да ме болят китките и колената. Болката се усилваше и не можех да ходя. Едва ставах и лягах. Препоръчаха ми да отида на ревматолог, който ми предписа няколко изследвания. В тях се видя:
АсАТ (GOT; AST) ↑ 398.10 U/l референция До 32.00
АлАТ (GPT; ALT) ↑ 308.20 U/l референция До 33.00
Ревма фактор <10 референция до 20
Започнах да взимам Медрол 6 mg и след 2 седмици резултатите ми бяха:

АсАТ (GOT; AST) 88.50 U/l референция До 32.00
АлАТ (GPT; ALT) 126.20 U/l референция До 33.00
Гама ГТ ( GGT )  210.00 U/l референция До 40.00
Алкална Фосфатаза ( Alkaline Phosphatase ) 139.00 U/l референция До 105.00
Препоръча да отида при гастроентеролог и ендокринолог. Последния заради диабета. Бях при 2 лекарки гастроентеролози. И двете казаха, че имам увеличена жлъчка и черен дроб и че не виждат добре на ехографа другите органи. Поискаха ЯМР на корем. Не исках да го направя, но след като и втората лекарка каза същото като първата се записах и го направих в Спектър. Много неприятно изследване. В него пишеше, че са открили променени части в черния дроб и препоръчват биопсия. След като занесох резултата от ЯМР-то на гастроентероложката, тя каза, че е пропуснато да се видят жлъчните пътища и иска да го направя отново. За мен това беше кошмар. Имах ужасни болки и едва се движех, а тя вместо да види записа от ЯМР-то, искаше да правя ново. С неин колега коментираха, че може и да ми направят операция, за да ми извадят жлъчката и тогава да видят какво става с другите органи. Аз отказах и започнах да търся друг лекар.
Изследванията за Хепатит А,В и Е, както и anti-HBc IgM бяха отрицателни. ANA скрининг антинуклеарни антитела- ИИФ беше >1:3200 титър при референция до 1:100.
В АНА профил-а, който ми направиха излезна, че anti-Centromere B Ab (анти Центромер B антитела) е 53 при референция до 6.
Алерголожката, която ми помогна да се излекувам от обрива след желязото, ми беше казала, че в тяхната болница - Правителствена има добри гастроентеролози. Отидох на преглед, за да помоля за съвет какво да правя.
Там ми препоръчаха да отида в УМБАЛ Младост - Аджибадем Сити Клиник, където направиха биопсията без да се налага операция.
Те поставиха диагноза АХ. А ревматолога заключи, че придружаващото заболяване в артрит.
Започнах да взимам Imuran 50 mg, Plaquenil 200 mg, Урзофалк 250 mg, Витамин Е -1  и Glucophage XR 500 mg.
2 месеца кръвните ми тестове бяха добри и стойностите бяха в норма. Само гликирания хемоглобин беше 7.5
Затова започнах отново диета, като този път внимавам да не изпадам в крайности.
Спрях свинското, взимах масло от бял трън и бях сигурна, че се оправям, тъй като се чувствах сравнително добре. Но се появи ужасен сърбеж. Нищо не го облекчаваше. Сетих се, че преди месеци имах същия сърбеж и се оправих с Алфа-липоева киселина. Сега ми предписаха друга подобна киселина, но тя не помогна.
Преди 10-на дена ми направиха еластография или фиброскан и той показа, че имам фиброза 1-2 степен. Т.е. за тези 4 месеца, в които съм взимала лекарства няма подобрение на черния дроб. Поне не е станало по-зле, но се надявах да се оправям.
Лекарят ми предписа Трансметил и трябва да продължа с останалите лекарства.
Мисля, че плакенила разваля черния дроб, но не мога да го спра заради артрита. Ако пропусна една таблетка, болките започват.
Не знам как ще продължа да взимам всичките тези лекарства цял живот и се надявам да стане чудо и да се оправя.
В youtube попаднах на The Autoimmune Hepatitis Association и в тяхните клипчета и сайт е обяснено много разбираемо как протича тази болест и какви лекарства се взимат.
Ще се радвам да прочета как се развива тази болест при други хора и кога са влезли в ремисия.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Автоимунен хепатит с артрит и диабет
« Отговор #1 -: Април 10, 2024, 14:23:51 »
Здравей,

Наскоро преведох тази статия, не знам дали ще ти бъде от помощ: https://www.hepactive.org/news/nakratko-za-avtoimunniya-khepatit

Проблемът с автоимунния хепатит е, че там не се променят много нещата, както има пробиви в лечението на хепатит С например, и основната част от запитванията и нуждата от информация винаги е вила хепатит В/С, което ни е фокусирало върху превода на такава информация, така че съжалявам, че не сме били от кой знае каква помощ.

Мисля, че можеш да прочетеш книгата Глюкозната революция, аз лично съм изумена от информацията в нея и това как високите и резки пикове на захар в кръвта е отговорна за много състояния и заболявания. Не казвам, че АХ се лекува по този начин, но може да ти помогне много, ако пробваш да следваш съветите им за хранене. В нея бяха описани случаи на хора, които са премахнали диабета си само благодарение на промяна на храненето, да не говорим колко благотворно се отразява на кожни и ставни проблеми. В общи линии се фокусира върху поредността на прием на храни, а не изключването на определени хранителни групи.

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Stryper

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 4
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Автоимунен хепатит
Re: Автоимунен хепатит с артрит и диабет
« Отговор #2 -: Април 12, 2024, 03:17:05 »
Благодаря за статията и препоръката за книгата. Ще ги прочета.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007