Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Теми - positivevibes

Страници: [1]
1
Здравейте на всички!

Вместо да пиша в моята тема, реших да пусна нова, тъй като имам конкретен въпрос и дискусията ни може да е полезни и на други!

Скоро си пуснах изследване за чернодробните ензими и преди 3 месеца всичко ми беше в норма. Но сега Алат-а ми е около 75. Все още съм с активен хроничен хепатит за съжаление, но откакто се следя винаги има спад в ензимите и сега за първи път срещам покачване.

Чувала съм, че с хепатит (всякакви видове) е добре да се избягва прекомерното натоварване и се препоръчват само леки тренировки. Така че от 5-6 дни тренировки, намалих на 2-3 дни.
Та седя и си мисля, а и се поразрових в интернет и открих проучвания, които доказват, че вдигане на тежести (фитнес) води до покачване на ензимите, което може да е до 7 дни и повече след тренировка. Следователно много доктори не обръщат внимание, че това може да е от силова тренировка, а не от чернодробно заболяване. Доста хора без хепатит споделят, че имат повишени чернодробни ензими след тренировка и при последващи изследвания и след прекратена тренировка за поне 7 дни, се наблюдава спад в ензимите.
И така де, може би се опитвам да бъда прекалено оптимистична, но предните ми изследвания са когато не бях тренирала, тъй като фитнесите бяха затворени. А последното изследване беше направено около 12 часа след тренировка (тренирах късно вечер, както обикновено и се изследвах рано сутрин). За съжаление нямам изследване на товара или количествен на вируса за повече информация, но се надявам след около 2 седмици да си направя и ще се опитам да спра тренировките предварително.

Какво е вашето мнение по въпроса? Някой “изпробвал” ли е това твърдение?
Би било успокояващо да знам, че това е причината, въпреки че никак не ми се иска да спирам тренировките (действат ми психически супер разтоварващо след работа), но може би поне преди изследвания ще го пробвам.

2
Здравейте. Имам въпрос, насочен към тези, които са били на алтернативна терапия или имат познания в областта.
При приемане на имуностимуланти и имуномодулатори каква е обикновено схемата за прием и почивка между курсовете и изобщо има ли такава? Наясно съм, че всичко е строго индивидуално според лекуващия се, но все пак има ли някакво "златно" правило. Изчела съм доста информация от различни източници, но тъй като билките не са обект на по-сериозни и мащабни изследвания, но също от друга страна имат широко приложение, не съм попадала на обособена информация относно техния прием при различни заболявания. Чела съм, че е препоръчително за всеки 6-7 дневен прием да се прави по 1 ден почивка и обикновено това е схемата, по която аз приемам билките и витамините си. Като в рамките на 1 година се е случвало мисля, че 2 пъти да попрекъсна приема на каквото и да е в продължение на месец, а други билки съм приемала еднократно и след това преустановявала приема им след 1-2-3 месеца, но бих казала, че не са чак толкова силни. Относно витамините знам, че има такива, които винаги могат да се пият, тъй като приемът им чрез храна може да не е достаъчен, а други се пият докато не се възстанови липсата им. Случаят с билките обаче според мен е различен и при една активна борба с хепатита, трябва ли да има по-продължителна почивка, за да не отслабва стимулиращото им действие или по-скоро е добре да се приемат продължително, тъй като билките обикновено работят чрез наслагване в тялото и се изисква по-продължителен прием, отколкото на лекарства? От друга страна, ако билките са доста мощни и се приемат по-големи количества за месец-два и със същия период от почивка, то това няма ли да стимулира на макс имунитета на всеки 1-2-3 месеца, при което може да се получи ненужно напрягане? Надявам се въпросите и разсъжденията ми да не са объркващи. Ще се радвам на споделен опит и при възможност източници, препочъващи съответния начин на прием. Благодаря!  :girl_in_love:

3
Здравейте и от мен,

Ще се опитам да бъда максимално кратка с моята история.

На 27 съм и от години знам, че съм с хроничен хепатит Б, най-вероятно предаден по време на раждане. В момента живея в чужбина и по-сериозно внимание към носителството ми се обърна през ноември 2019та, когато и разбрах, че вирусът ми е активен (HbeAg positive). Между 2019та и 2015та съм си проследявала сама чернодробните ензими като АЛАТ-а ми се е движил между 35 до 47, а АСАТ-а от 21 до 34. В момента състоянието ми се проследява в чужбина като при възможност в България си правя също някои изследвания.

През ноември 2019та резултатите ми бяха - Алат 68, Асат 47, ДНК (товар) 380 милиона, количествен HbsAg - 55 791.93.
При изследване месец по-късно в България чернодробните бяха почти същите, а количествения беше спаднал до 11 000, ДНК не съм си правила.
След изчитането на много информация в интернет и чуждестранна литература (продължаващо и до днес) и поради причината, че през последните години се опитвам да водя сравнително по-здравословен начин на живот, реших, че е правилно за мен да опитам контролиране на вируса с пълноценна храна, витамини, минерали, билки и т.н, знаейки, че резултатът ще е най-вероятно по-бавен.

През февруари 2020 (около седмица след започване на някои билки) направих изследвания и резултатите ми бяха Алат - 82, Асат - 49, ДНК товар - 446 милиона. Също ми бе направен Фиброскан с нормален резултат - 4.0 kPA, CAP score 170.
През юни 2020 - Алат 105, Асат 67, количествен - 6900.
През август 2020 - Алат 322, Асат 150, ДНК 32 милиона, количествен 5890.
Поради високите стойности на Алата (10 пъти над норма) поисках по-чести изследвания, които показваха спад в нивата - за 3 седмици спадна до 167, за още 11 дни - до 103 и след още 6 седмици до 55. Беше ми предложена терапия, но от това, с което аз се запознах като информация, имаше спорни препоръки относно лечение на лица под 30 годишна възраст. Също така и високото покачване на АЛАТ 10 пъти над норма, може да е добър знак за сероконверсия и деактивиране на вируса. Въз основа на изследванията си, прецених, че алтернативното лечение е подействало и имунитета ми се е активирал и се води борба с вируса, която може да доведе до добър край. Естествено исках и внимателно проследяване на ситуацията, за да се вземе навременно решение при евентуални сериозни щети върху черния дроб. Тогава смених и консултанта си, тъй като не бях доволна от нейното отношение и внимание. В момента ме проследва много разбран и опитен професор.

За щастие през ноември 2020 - 3 месеца по-късно след тази битка, вирусният товар спадна от 32 милиона до 4 милиона, количеството на вируса от 5890 спадна до 3929, Алат-а до 48, а Асат-а до 35.
И така всичко изглеждаше по план докато средата на декември не влезе и Ковид-а в тялото ми. Имах много големи притеснения как ще се афектира борбата на тялото ми с Хепатита и в каква посока ще тръгнат показателите ми. След около 10 дни с неприятни симптоми от Ковид и без приемане на никакви лекарства (освен по-силна доза витамини и минерали), се почувствах по-добре и всичко отмина.

Резултатите от следващите ми изследвания от края на януари 2021 показаха подобни резултати на последните - вирусен товар спаднал до малко по-малко от 3 милиона, алат 44, асат 37, но поради някаква причина количествения се беше покачил до около 5000.
Тъй като се прибрах до България, а резултатите от чужбина идват до мен с голямо забавяне, реших да направя някои изследвания докато съм в Б-я.
Седмица след януарските изследвания Алат-а беше 48, Асат-а 39, а количествения беше спаднал до 950.
Реших да повторя изследванията две седмици по-късно (наложи ми се терапия с вагинални глобули и еднократен прием на лекарство, които не съм сигурна до колко може да са засегнали чернодробните ми ензими), Алат-а беше 53, Асат-а 43, а количествения изненадващо беше спаднал още повече - до 580. За съжаление не направих изследване на товар и сега ми е много интересно при толкова рязък спад на количествения дали ще има такъв хубав спад и на товара.

Лекарят, който ме следи, препоръча да си направя отново изследвания след около 2 месеца и да направим отново Фиброскан. Той клони по-скоро да обмисля лечение, но за мен, при условие, че вирусният товар спада и на последния тест количествения е спаднал толкова много, по-скоро вярвам, че алтернативното лечение и по-здравословният живот ми помагат при контролирането на вируса. Също така след въпросната сериозна битка през август 2020, с Алат - 322, до колкото съм запозната, има шанс до 12 месеца след това, да настъпи преминаване в така наречената неактивна фаза и HbeAg да стане негативен и постепенно да спадне и товара, както и чернодробните показатели.
Вярвам в естественото подсилване на имунитета и способностите на тялото да се справя с вируси, било то и хронични и ми е интересно дали има хора с подобна история, които са успяли да повлияят на вируса си, който е бил с толкова високи стойности.

Не искам да си докарам фиброза накрая, но бих искала да знам, че съм опитала и дала шанс на тялото си, отколкото да започна терапия, която може да е за цял живот. Също така обмислям живот и здраве в близкото бъдеще и забременяване, но първо искам да контролирам до колкото мога Хепатита. Четох за имуноглобулина при новородени, но моят доктор ми каза, че е за предпочитане лечение на майката с лекарства, отколкото имуноглобулин за бебето, тъй като се крият много по-големи рискове. Не съм попадала на такава информация до сега, така че ще е нещо, което ще трябва да проуча от моя страна също.

Ще ми бъде интересно да споделите мнения. Благодаря!

Страници: [1]

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007