Автор Тема:  Възможност за пътуване до Румъния за неинвазивно изследване на фиброзата  (Прочетена 24295 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Да, аз разпитах д-р Иванова, има го, но май още никой не се е възползвал от него: Интервю с д-р Анета Иванова - Лабораторна диагностика на хронични вирусни хепатити и възможностите на лабораторията по молекулярна диагностика на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.
Аз бих си направил и него, но най-добрия неинвазивен тест в момента е ФиброТест (според мен).
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен joro

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 354
    • Профил
Ами, звучи ми дори по внушаващо от пътуването до Румъния, все пак д-р Олга Косева, е защитила цяла дисертация по тази тема, а за фибротеста не споря но някак си нямам никакво доверие на румънска лаборатория, разменихме няколко думи с французите, и се оказа, че за да ти дадат формулата просто си плащаш някаква сума, не предлагат никакво обучение, съвсем спокойно може всяка българска лаборатория да си пусне документите през сайта им (като се регистрираш ти пращат бланки по меил), като подпишеш попълниш име на фирма, булстат и тнт  и им върнеш документите по факс и преведеш нужната сума, те ти пращат лиценз да го правиш и формулата по меил, и дума не видях за някакъв тип обучение, всичко това ми се стори просто някакъв тип търговия с надеждите на болния, без никаква гаранция, че лабораторията знае наистина какво прави, аз лично ще се доверя на изпитан професионалист като доц. Антонов, и екипа му. Ей трябваше да стана детектив, имам талант за това :laugh:

• Профил
    • My Home Page
Жоро, не мога да се съглася с теб. Малко ги попретупа нещата с преценката за ФиброТест.
Ето малко информация за това кои лаборатории могат да правят ФиброТест:
Цитат
Fibrotest parameters must be made in what is called an "agreed" laboratory that meets several conditions according to analytical systems used that are recomended by Biopredictive after may studies in this field of the transferability of dosages. The assays performed in a lab that has not followed the required steps of the recommended analytical standartization could be also a source of not reliable result.

Относно формулата на ФиброТест:
Цитат
Fibrotest is a patented and industrialized score and it is the only one validated for the diagnostic value but also for the longitudinal follow-up and the for the outcome of the patients. The patent of Fibrotest belongs to the French Public Assistance (APHP) that is a huge institution (with more than 80 000 employees) and only they have the rights to exploit the calculation. Any other public or private person that tries to use these algorithms could incurs judiciary risks.

Никоя от оторизираните лаборатории не разполага с формулата (да не говорим за това, че всъщност става въпрос за повече от 50 алгоритми), защото резултатите се изчисляват на сървърите на Биопредиктив:
Цитат
The official website is using a cascade of different alghoritms (more than fifty) to provide the results and after a secured automatically expert check of each parameter in order to identify the Fibrotest at risk to be false positive or false negative results; in case of false positives/negatives results profiles this is noted on the resultsheet and a list of diseases or conditions that could interfere with results is generated to be given to the physician along with the resultsheet.
Moreover, when you make a test on the official website, the ActiTest results will be provided together with each Fibrotest result, and this is an important and mandatory element for the treatment-decision making and for the follow-up of the patient.

Информацията, която цитирам е от една лекарка-учен, която работи в Биопредиктив, с която си писах миналата година.

ФиброТест е единствения неинвазивен тест за измерване на фиброзата, който е проучван в огромен брой научни изследвания (33 по данни от края на 2009 година). За сравнение ето броя изследвания за четири от другите подобни и конкурентни формули: Fibrospect - 4, Fibrometer - 2, ELF - 3, Hepascore - 3.

Румъния може да изглежда смешна и несериозна дестинация, но всъщност те са много по-напред от нас, що се касае до лечението на хронични вирусни хепатити. По данните, които знам, всяка година в Румъния се лекуват 2 000 души от хроничен хепатит C. За сравнение, най-доброто постижение на НЗОК е общо 200 лекувани с хроничен хепатит B и C на година. Така, че в Румъния това е много повече бизнес и индустрия, отколкото у нас.

А за Франция няма какво да говорим, там хепатологията е много сериозно развита и те са водеща страна и световна сила в тази област. А щом зад този тест стои държавна институция на Франция (Биопредиктив е само оторизираната организация, която се грижи за изчисленията и оторизирането на лабораториите), мисля, че можем поне малко да му се доверим.

Не знам каква ти е информацията от Франция, свързана с оторизираните лаборатории, но не съм много сигурен в това, в което са те опитали да те убедят. Моята информация е друга.

Моите уважения към метода на д-р Косева, със сигурност това е една сериозна разработка. Но със сигурност тя не е минала такива изпитвания (по данни от 2008 година са били направени 350 000 теста ФиброТест) и за да може да докаже ефективността си и точността си трябва да мине много време и да се направят реални тестове с този алгоритъм. Аз бих си направил и този тест, но задължително ще си пусна и ФиброТест.

p.s. Между другото, на сайта на Биопредиктив се е появил език за избор "Български" и някои от линковете даже са преведени на български. Което ме кара да си мисля, че може би някоя българска лаборатория все пак ще се сертифицира.

Поздрави,
Радо
« Последна редакция: Октомври 23, 2010, 01:04:12 от Радослав Русинов »

Неактивен joro

• Немедицинско лице
    • Профил
Припомних си доста бързо като видях сайта, да теста в Румъния е достоверен, предполагам няма да объркат обикновени кръвни изследвания, след което ги попълват в сайта и получават отговор веднага, само дето не съм убеден че се налага пътуване, ще взема да си регистрирам фирмата да ида да си направа нужните кръвни изследвания и да ги вкарам, регистрацията става по интернет а и ще е бая по евтино, поправи ме ако греша в нещо 

•      Използването на FibroTest и FibroMax е много лесно:
1.   Специалистът предписва FibroTest или FibroMax на пациента
2.   Пациентът отива в лабораторията за обикновен кръвен тест
3.   Лабораторията подава информацията към интернет страницата
4.   Резултатите са готови веднага.
5.   Лабораторията изпраща резултатите на лекаря или пациента

NB: потрбителите ни могат да заявят активиране на опция за заплащане чрез лотове при голям брой тестове.

Това са изискваните изследвания
 fibrotest
Алфа2-макроглобулин
Хаптоглобин
Аполипопротеин А1
Гама -глутамил транспептидаза (ГГТ)
Общ билирубин
АЛАТ
+ възраст
+ пол
пациентът може да НЕ е на гладно

fibromax
Алфа2-макроглобулин
Хаптоглобин
Аполипопротеин А1
Гама -глутамил транспептидаза (ГГТ)
Общ билирубин
АЛАТ
АСАТ
Общ холестерол
Триглицериди
Кръвна захар (на гладно)
+ възраст
+ пол
+ тегло
+ ръст
пациентът трябва да е на гладно

Относно румънците, по напред са не само с лечението на хепатита а във всичко, но това е защото са доста по предприемчиви от средния българин, толкова елементарно може всяка лаборатория да започне да прави този тест, че чак се удивявам на нашите простаци, не са само бездарни, здравни работници а и бездарни бизнесмени,(те тук инвеститорите са мутри с основно образование а за банкерите не ми се говори, познавам няколко) това неиска никаква инвестиция, плаща се тест за тест, достатъчна е една лаборантка в една елементарна лаборатория дето може да прави само ПКК, и би била първата в България, навяват ме странни мисли   
« Последна редакция: Октомври 23, 2010, 06:11:37 от joro »

Неактивен joro

• Немедицинско лице
    • Профил
Радо здружението ви като гледам има достатъчно членове а и хора като мен, които нямат много време за членства но с удоволствие биха помогнали с каквото могат, защото мисля, че това с което си се заел е нещо много истинско,въпреки липсата на финансова облага си способен да кажеш „да аз спасих доста хора като им показах пътя” в крайна сметка на дали най-новото бмв би ти доставило такова удовлетворение като тази мисъл, та идеята ми беше, че ако то има булстат, съвсем спокойно може да се регистрираш, а по този начин ще се избегнат спекулации като в Румъния и цената на изследването няма да е над 20-30 лв. Дори и лекарите ще вземат резултатите на сериозно защото биопродукт ще рекламират от своя страна здружението в сайта си, това ще го направи и още по-успешно       
   Пример: пращат ти исканите кръвни изследвания, превеждат ти исканата сума от биопродукт, и ти пращаш резултата, не би ти отнело повече от 10 мин на ден, може да се направи савсем автоматизирана сметка (с директни преводи), пък ако ти нямаш време, убеден съм, че все някой може да го прави от хилядите потребители в форума (ваш член). Аз лично мога да се регистрирам и сам и да си пусна теста, но има доста хора дето нямат тази възможност и немогат да си позволят пътуване а съм убеден, че искат да го направят. Това е едно скромно предложение, неискам да те обидя с нищо, и няма грам да се обидя ако го изтриеш, оффф вече доста ми се спи, няколко дни съм по хотелите, коментирам разни предложения с разни хора, възможно да не му е тук мястото на това, за което се извинявам     
« Последна редакция: Октомври 23, 2010, 05:33:01 от joro »

• Профил
    • My Home Page
Припомних си доста бързо като видях сайта, да теста в Румъния е достоверен, предполагам няма да объркат обикновени кръвни изследвания, след което ги попълват в сайта и получават отговор веднага, само дето не съм убеден че се налага пътуване, ще взема да си регистрирам фирмата да ида да си направа нужните кръвни изследвания и да ги вкарам, регистрацията става по интернет а и ще е бая по евтино, поправи ме ако греша в нещо 
Ппредполагам гледаш секциите за регистрация на лекари или биолози на сайта на Биопредиктив. Не съм го проучил този въпрос, но ако става по този начин, това ще е идеалния вариант. Сега ще поразгледам на сайта им, да видя дали наистина може да се направи нещо такова. Ако обаче може така, не виждам смисъл те да оторизират лаборатории в различните страни. Тогава всеки би могъл да си прави така изследването. Ако научиш нешо повече по казуса, пиши.

А за българските лаборатории, чудя се дали първо да не пробвам да пиша на Биопредиктив и да ги питам дали наистина не са в процес на оторизиране на някоя лаборатория. Този интерфейс на български на техния сайт ми е много нелогичен, ако не се задава нещо такова.
Друг вариант е да направя нещо друго, което съм си мислил, но така и не успях да свърша досега. Да се опитам да говоря с някой от нашите хепатолози, например доц. Антонов и да го помоля за съдействие, като съответно се насочим към някоя лаборатория и им предложим да кандидатстват за оторизирана лаборатория. Ако само аз отида в някоя от тези лаборатории трудно ще мога да ги убедя сам. В същото време, хепатолозите не са от най-големите фенове на тези тестове, все още биопсията не може да бъде изместена. Допълнително, в "Иван Рилски" имат собствена разработка и е много трудно да тръгна да ги убеждавам да изберат ФиброТест, а не метода, който е техен и им е на една ръка разстояние, този на д-р Косева.

• Профил
    • My Home Page
Радо здружението ви като гледам има достатъчно членове а и хора като мен, които нямат много време за членства но с удоволствие биха помогнали с каквото могат, защото мисля, че това с което си се заел е нещо много истинско,въпреки липсата на финансова облага си способен да кажеш „да аз спасих доста хора като им показах пътя” в крайна сметка на дали най-новото бмв би ти доставило такова удовлетворение като тази мисъл, та идеята ми беше, че ако то има булстат, съвсем спокойно може да се регистрираш, а по този начин ще се избегнат спекулации като в Румъния и цената на изследването няма да е над 20-30 лв. Дори и лекарите ще вземат резултатите на сериозно защото биопродукт ще рекламират от своя страна здружението в сайта си, това ще го направи и още по-успешно       
   Пример: пращат ти исканите кръвни изследвания, превеждат ти исканата сума от биопродукт, и ти пращаш резултата, не би ти отнело повече от 10 мин на ден, може да се направи савсем автоматизирана сметка (с директни преводи), пък ако ти нямаш време, убеден съм, че все някой може да го прави от хилядите потребители в форума (ваш член). Аз лично мога да се регистрирам и сам и да си пусна теста, но има доста хора дето нямат тази възможност и немогат да си позволят пътуване а съм убеден, че искат да го направят. Това е едно скромно предложение, неискам да те обидя с нищо, и няма грам да се обидя ако го изтриеш, оффф вече доста ми се спи, няколко дни съм по хотелите, коментирам разни предложения с разни хора, възможно да не му е тук мястото на това, за което се извинявам     
Да, предложението ти е хубаво, стига наистина да може да стане. Ще се опитам да науча повече. Няма проблем сдружението да се ангажира с пускането на тези изследвания на сайта на Биопредиктив и информирането на хората за резултатите, ясно, че ще го направим без да търсим печалба, на възможно най-ниска цена. В този случай със сигурност ще се възползват много хора.

Неактивен joro

• Немедицинско лице
    • Профил
Радо, лесно е колкото ти казвам, а за докторите ни, прав си че са консервативни, е може в България да са отричали и електричеството защото няма за какво да използват лойта за осветление ама все пак вече ток имаме. За мен това е бъдещето и рано или късно ще започнат да му обръщат внимание. За българския имам подозрения, че са го сложили след миналата ни кореспонденция защото се съгласиха с мен, че е нелогично този тест да не се прави в страна членка на ЕС (може и да си въобразявам). Понеже си бях забравил името и паролата и се регистрирах на ново(ама с фалшив булстат защото го права само за проба и няма да им връщам подписани документи по меил или поща) и ето отговора   

Регистрацията е успешна.
Ще получите e-mail. ( на следния e-mail адрес. : ………………..), с документ за Техническите изисквания и договор за обслужване. Моля, попълнете и подпишете договора и ни го изпратете на факс или по пощата (подробностите ще намерите в e-mail-a)

Меила аз си го смених с точки, на меила си получих договорите които трябва да подпиша и да им ги върна заедно с точно описание на теста, бих ги пуснал но не съм си в къщи и ползвам нет от фласка на мтел та трафика ми е ограничен а нета ми трябва, като се прибера, мога да публикувам и договора и описанието а може да се регистрираш и ти с истински булстат (надявам се че има BG отпред, тоест по ддс). Дано от това излезе нещо.
поздрави
« Последна редакция: Октомври 23, 2010, 19:56:25 от joro »

Неактивен tetibulka

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
Тъй,
де го Сайнсмакс сега?

Аз лично се надявам Вальо да си направи този тест и да сподели как той се съпоставя с резултата от биопсията му (защото май неговата биопсия е най-скорошна). Бих обмисляла и вариант и Краси да се включи, но няма как - той все още е на лечение.

Дани

Hang in there.

• Профил
    • My Home Page
Жоро, ХепАктив в момента е юридическо лице с нестопанска цел. За да се регистрираме по ДДС трябва да извършваме стопанска дейност. Ако тръгнем да извършваме такава дейност, ще залитнем в посока, която ни отдалечава от това, което се опитваме да бъде сдружението - организация с нестопанска цел.
Реално, ние можем да си направим такава регистрация, но не мисля, че някой от управителния съвет ще се съгласи на такова нещо, само заради тази идея с ФиброТест.

Не съм тествал още регистрацията, но във формата за попълване, освен изискването за ДДС номер, има и избиране от падащ списък от следните неща относно това каква дейност извършва организацията:
- Държавна лаборатория
- Частна лаборатория
- Лекар
- Протокол (тук не ми е ясно какво имат предвид, има т.нар протокол при по-специализираните изследвания, но не знам дали е това)
Има и опция "Други", ама не знам.
Ще ми е интересно да видя тези документи, които са ти пратили. Ако наистина е толкова лесна регистрацията, ще се опитам да предложа на някоя от тукашните добри лаборатории да се регистрират.
Ако обаче ти можеш реално да си пуснеш такъв тест като си регистрираш фирмата на сайта на Биопредиктив, ще ме изненадаш наистина. Не отричам, че не може да стане, но ми се струва, че изпускаш нещо, което още не знаем.

Неактивен joro

• Немедицинско лице
    • Профил
Ами преди, точно това ме отказа от пътуването, лесното даване на правата и не се бях замислил, че реално не са нужни никакви умения (просто кръвни изследвания и при вкарване на данните сървъра им автоматично ги пресмята а те си прибират парите за това), невиждам причина да не дават тестовете. Относно, падащото меню, неми се вижда абсолютно никакъв проблем (ддс-то на моите лекарства се изписва без да ми се налага да ги продавам, като лекарства за научен експеримент) това е доказва, че в бг. всеки може да си се занимава с всичко, имам усещането, че ако някои овчар изпише уран за ядрени опити, няма да е проблем. А за здружението, там не съм на ясно, но за всичко си има решение, първата асоциация която ми идва е, след като го правят и в САЩ значи може без булстат, абе определено има главоблъсканици и над това си трябва работа. На мен теста ще ми трябва след края на лечението, сега няма да е коректен, предполагам (впрочем се замислих за анмар, за какво пътуване бърза като и тя е на интерферон). Ще помисля какво да направа, трябва ми малко време в къщи за такива занимания.  :smile:

Това е меила получен от биопродукт, ще пробвам да прикача и пдф-ите, надявам се форума да няма твърде нисък праг за килобаитите на качваните файлове

Madam / Sir,

You will find your contract and our technical recommendations attached with this email.

Please, print these documents and return the signed contract to us:

- using fax to +33 1 45 44 10 04

- OR via postal mail to:

BioPredictive
Service Enregistrement
40 rue du Bac
75007 Paris

This files use PDF file format. You will have to use the free Adobe Acrobat Reader to read them.

This software is free to download here : http://www.adobe.com/products/acrobat/readstep2.html

Best Regards,
BioPredictive.

Тук в общи линии пише, да разпечатам договорите да ги подпиша и да ги пратя по пощата на оказания адрес, или по факса на дадения номер
« Последна редакция: Октомври 24, 2010, 04:11:58 от joro »

Неактивен joro

• Немедицинско лице
    • Профил
Форума неможе да прикача повече от 256к, договора се прикачи към това съобщение но техническата информация за теста е 357к. Обаче това което ми го изпратиха го намерих и в нета ето го и другия документ(и то на английски)  http://www.biopredictive.com/services/register/QualityChart_pdf
Аз бих могъл да се регистрирам и да си го пусна, но все пак нито съм лаборатория нито дори здружение, (струва ми се некоректно след това да го предлагам на други, за да си го пусна на мен, става, въпреки, че е леко некоректно и към тях, да подпиша договор и после да си пусна само 1 или 2 теста, а сега се замислям, че това е свързано и с адрес на фирмата и тел. които те ще качат в сайта си като реклама, определено ще съм много некоректен към тях, това може да го направи здружението, лекар или лаборатория, мога и аз ама би било типично по български), за да се ползва от повече хора, май най-разумно би било някоя лаборатория да убедим да се регистрират, макар да е по скъп пак ще е поносимо и далеч по-евтино от пътуване, пък и на дали ще е трудно, това би им донесло само приходи а и реклама (адрес на картата и тел в сайта на водеща френска фирма в областта), даже ще им се наложи да ти благодарят за бизнес предложението (защото явни четат по малко и от мен за новостите в областта в която те работят, и начините за прилагане) :laugh: 
    Нещото което се сещам, и мога лично аз да направа и да остана с, чиста съвест е, имам няколко познати лекари та да говоря с някои от тях да се регистрират и да се занимават и с тези тестове, въпреки че нямам близък хепатолог и те не са такива, така ще са коректно покрити всички критерии на биопродукт, предполагам обаче ти познаваш по-подходящи лекари за това (ако имат частна практика, решението могат да го вземат еднолично)   
« Последна редакция: Октомври 24, 2010, 04:34:08 от joro »

Неактивен Аника

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1161
  • генотип 1
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир + Даклатасвир
Жоре, когато заговорихме за тази опция пътуване да Румъния аз още чаках одобрение на протоколите от ЗК.
Сега, ако ми се потвърди, че лечението ще компрометира резултатите е ясно, че няма да го правя. Тъкмо ще изчакам да започнат да го правят в България :)
Ради, ако имаш е-майл адрес за връзка с лабораторията бих могла да изпратя запитване дали по време на лечение може да се прави този тест.
Благодаря ти предварително :)
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."

• Профил
    • My Home Page
Здравей, Жоро,
Снимки и документи можеш да си добавяш с помощта на една отделна финкционалност във форума. Можеш да я тестваш, тя е точно за такива случаи: Възможност за добавяне на снимки и файлове от всеки потребител.
Прочетох pdf файла с техните изисквания. Те съвсем коректно са си сложили точни и конкретни изисквания за това какви китове трябва да бъдат използвани, за да се направи всяко едно от нужните кръвни изследвания. Така, че за да може някой да е сигурен, че неговите резултати са коректни, трябва да си пусне изследванията в лаборатория, която използва някой от изброените китове. Не знам реално дали те проверяват кандидатстващия дали има съответните машини и дали прави тези изследвания, най-вероятно не. Но за да сме сигурни ние самите, че резултатите са коректни, трябва да спазим изискванията за кръвните изследвания.
Определено мисля, че може би все пак трябва да се опитам да задействаме нещо или чрез Кандиларов, или чрез ЦИБАЛАБ, пък да видим какво ще стане. Цената на изследването като цяло надали ще падне много под 200 лева, защото ако дадената лаборатория трябва да ни пусне всички тези кръвни изследвания, някои от тях доста специфични, и си плати и таксата към Биопредиктив, тогава може би най-оптимистичния вариант ще е 100 лева. Но ще го видим това, само дано се задвижи нещо реално.

Поздрави,
Радо

Неактивен joro

• Немедицинско лице
    • Профил
Анмар, немисля, че има смисъл от такова запитване, искат изследвания от рода акат, алат…. и подобни, тези всички показатели се влияят от интерферона, чуденката е друга, дали би било коректно изследването след лечение, защото аз преди лечението имах доста високи ензими а сега са ми близки до нормите, а и всички кръвни ми влезнаха в норма, тоест имам показатели на един съвсем здрав човек, надявам се и след лечението да е така та дали не е необходимо да пусна показателите които са били преди лечение и дали ще е коректно след него
   Радо, имам известни съмнения за коректността на това изследване, може би и лекарите ги имат същите и за това все още неискат да го признаят, от друга страна се оказва, че в много страни това е практика (четох разни форуми за хепатит, в които разни хора пишат за резултатите от  това изследване както ние споделяме резултатите от биопсия, друг факт е, че почти не е останала държава в която не се прави. Обаче колкото и противоречиво да бъде изследването, би било успех да се наеме някоя лаборатория да го прави (в крайна сметка в самото начало и пеницилина е било противоречиво лекарство, но се оказва, че най-облагодетелстваните са  били, хората повярвали му първи). А цена от 100 та дори и 200лв ми се вижда доста по-добра от 4-500 (пътуването до Румъния) а и мисля, че ще е не повече от 100, особено фибротеста, там невидя чак толкова специфично изследване (всички съм ги правил), другото е, че може да се пускат кръвните изследвания и с направление (ако е разбран, личния лекар), но в крайна сметка времето ще покаже  :smile:   
« Последна редакция: Октомври 24, 2010, 19:42:58 от joro »

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007