Автор Тема:  Възможност за пътуване до Румъния за неинвазивно изследване на фиброзата  (Прочетена 24317 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Да, все още тези тестове трябва да извървят още доста път, за да могат да бъдат приети като официални заместници на биопсията. Един ден сигурно и това ще стане, макар да не е ясно кога. Във всеки случай, тези тестове могат да се използват и за проследяване, така че не е проблем това, че след лечението например АЛАТ-а е в норма.
Сега качих една презентация от конференцията във Варшава миналата година, която беше точно за ФиброТест. На който му е интересно, може да разгледа слайдовете. Добавих и една статия от Journal of Hepatology от август тази година, в която са описани основните стъпки, които трябва да преодолеят тези тестове, за да могат наистина да бъдат приети като официален заместник на биопсията. Поне засега те не са го постигнали, но са напреднали доста.
Това е линк към албума: Неинвазивно определяне на фиброзата.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен joro

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 354
    • Профил
Стана ми много жално, че за 7 г. са лекувани само 1200 пациента в България, като знам предполагаемата бройка на заразените, 1000 години неможем да се излекуваме, абе трябва тази държава да я изринем и да си я построим на ново, стискам палци за фибротеста. Ох, кога ще настигнем румънците, скоро тоя въпрос ще си го задавам и за албанците предполагам, а американците с телескоп на наса неможем да ги видим къде са от нас вече
   Когато паднаха лицензионните режими и монополите, тогава реших, че държавицата ни е тръгнала по прав път, цялата ситуация беше адски комична присмиваха ни се в очите, когато сащ разцепваше Маикрософт  като анти монополна мярка в бг имаше лицензи за всичко и монополи на почти всички производства. А всъщност може да ни помогне само бизнеса и конкуренцият, тези две неща ще ни издърпат на пред. Но за жалост управляващите си оставиха монопола върху здравето и парите ни. Типичен пример е здравната каса, всички сме длъжни на сила да внасяме без да имаме алтернатива, хората имат по 20 компании като нашата здравна каса и те се конкурират в борба за клиенти, коя от коя по добри условия да предложи, да не говорим за здравни застраховки, но не нали дебелите депутатски дупета трябва да станат по-дебели, 6 апартамента за 2 г на власт а до преди се е свирал в панелка. Такъв политик, цивилизованите французи ще го провесят на долу с главата от аифеловата кула, но тук е политика с най-висок рейтинг, абе даже лудите ни не са нормално луди, как не се намери един от тях дето да фрасне тая грозна муцуна с претенции за Брад Пит, барем узрее, че криза се бори с икономика а не със събиране на все по-високи данъци, както стана с Берлускони, защо пък ние да се лекуваме, бизнеса да върви, да има износ, работа и икономиката да върви, като може те да си държат монополите, да сме задължени да внасяме здравни социални и всякакви осигуровки в замяна да си плащаме сами леченията, пенсията за 34 г стаж да се равнява на 3 г стаж в Италия а те да си купуват  апартаменти. Чудя се кой е луд, който яде баницата или който му я дава, в Гърция не спират да стачкуват заради прага на държавните служители а пак в Франция направо станаха метежи заради повишаване само с 2 годините за пенсиониране (дори имаше и жертви), по зле сме дори от талибаните, те са прости и нямат много опции, но не седят така, не са оставили невзривен полицейски участък, евреите изкупиха Палестина, палестинците воюват с всички средства за държавата си. Но ние живеем прекрасно, държавата ни е осигорила всички райски блага и ние няма за какво да се обаждаме. Да, наведена глава сабя не я сече или учи за да неработиш, какъв сме народ бе дето имаме такива „мъдрости”, в форума се начетох на какво ли не, че пациент значело търпение, обвинихте ме, че посегнаха на уважаваната ви лекарка дето нещеше да ми даде ПСР-а защото не съм и платил, обвиниха ме че теглих майна на един хепатолог защото ми искаше пари абе, взех да се чувствам не българин а извънземен, ама докато не се преселят всички на Марс, нужните години за се излекуват хепатитно болните в България ще си останат 1000,
   Ще взема да припаля подметките и обратно в тая дупка от която дойдох, тук в рая, все повече се убеждавам, че ние сме си виновни за всичко, и никога няма да се оправим, или трябва да се интегрирам, да почна да крада и да мамя или да мизерствам или обратно от където дойдох. Има и друга поговорка ама тя не е българска- всеки народ си заслужава управниците       
   Постоянно се боря да направа нещо и на всякъде се сблъсквам с безхаберие, предполагам, че като прочетох и това и като си припомних цифрата 1 на всеки 12 ми дойде в главата 1000 години, просто се изпразних тук :laugh:, извинявам се ако някой се е почувствал засегнат, ще помоля ако пречи да се изтрие или премести това  :doc:
« Последна редакция: Октомври 25, 2010, 04:31:42 от joro »

Неактивен avgustina09

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 219
    • Профил
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
Joro,

Цифрата 1200 можеше да бъде много по-малка, ако нямаше сайта. Щяхме да се лутаме в тревогите си  какво да правим, дали трябва да предпримем нещо, докато отвсякъде ще ни успокояват " Абе нищо ти няма".  Безхаберието цари навсякъде, но за наша огромна радост имаме Радослав и сайта. Това е нещо извършено и направено, а не исамо изговорено и споделено. Посоката ти е правилна, остава да тръгнеш да правиш нещо, както и да намериш хора които да ти повярват и да те последват. Аз лично много уважавам и подкрепям инициативни хора. От сърце се надявам следващото поколение да е по-будно от нашето.

• Профил
    • My Home Page
Жоро, напротив, тук си говорим и за здравната ни система като цяло, защото това е и една от причините да мислим как да си правим такова изследване в Румъния. Така, че и тук също е едно хубаво място да си говорим и за нея.
А за цифрата, много е точна, до средата на миналата година общо около 1200 души са били лекувани за хепатит B и C в България. Програмата на НЗОК за лечение на хроничен вирусен хепатит съществува от 2002 година.
И това всичко на фона на предполагаеми около 120 000 души с хроничен хепатит C и 300-350 000 души с хроничен хепатит B. Тук трябва да отбележим и, че над 90% от всички тези хора не знаят за заболяването си. А за да научат за него, държавата трябва да има политика в тази посока. А сега при профилактичните прегледи дори и чернодробни ензими не искат да пускат личните лекари, а камо ли изследвания за хепатит. Докато не се появи държавна политика, тези 90% никога няма да намалеят, просто 30% от тях в един момент ще се появят в болницата с цироза и здравната система ще вложи дори много повече пари, за да ги лекува, отколкото ако им беше платила едно лечение с интерферон. Но как да стане, като тя не иска да открие тези хора.

А по принцип за държавата ни и за хората, могат да се променят много неща, но според мен трябва да минат поколения и напълно да се смени манталитета.

Неактивен joro

• Немедицинско лице
    • Профил
Ами правителството ни няма никакъв интерес хората да разберат, че са болни. Ако построят една магистрала, да това се вижда и отгоре на всичко става с европейски фондове. Какво биха спечелили ако болните хора, разберат за болестта си? И то за толкова скъпо струваща болест ами трябва да намерят за 500 000 човека средно по 30 000 лв, та това са 15 милиарда при фискален резерв малко над милиард, осъзнаваш ли ако за 2-3г. (няма и един мандат) тези всички хора разберат, какво би се случило, ще настане страхотна паника в държавата, тя ще е неспособна да направи каквото и да е, и правителството ще си замине. А истината е, че никое правителство не мисли в дългосрочен план (колко ще им трябват за трансплантации) защото знаят, че на дали ще имат дори 2 ри мандат (историята го доказва), и което е на власт тогава, да му мисли (то какво пък и да му мисли, ще си мрем като кучета, а те ще водят само статистики). В момента здравната каса не поема дори тест за антитела, не е нужна никаква политика за да разберат болните, че са болни, нужно е просто в задължителните годиш профилактични изследвания, да се включат и маркери за хепатит. Е вярно че уж задължителни ама личните лекари ги изписват само на хартия и си спестяват направлението, е се веднъж на 2-3 г ни карат да ги правим. Според мен това е мислено, и са осъзнали негативите, не че не се обръща внимание, просто така им изнася.
   Най-лошото е, че от ситуацията няма изход. Ето, аз ставам премиер. Решавам да действам изцяло в интерес на обществото, всички хепатитно болни разбират, че са болни, разбират всички хив позитивни, вкарвам задължителни и туморните маркери… Дали моето правителство ще е успешно, или ще направа гражданска война и дали не е по добре за страната просто да се концентрирам върху инфраструктура, икономика, образование и прочие, а болните да ги остава да измрат тихо мълком. Колко е космическата сума за България от 15 милиарда лева (само за хепатита) на фона на над 100 милиарда долара годишен бюджет на пентагона. Мисля, че всяка държава открива толкова болни колкото е способна да излекува (някои повече други по-малко). А за откриване на всички болни от всички болести, е нужно някакво нечувано световно обединение (нещо като световен комунизъм), по-богатите да дават безвъзмездно излишъка си на бедните (което си е утопия). Няма недомислици и нещо за което не е мислено (представяте ли си на кой му е дошла идеята да измисли чешалката), просто всичко е въпрос на финанси, бедни, богати, винаги е било така.
   Шанса да бъдат излекувани всички, от тази или онази болест, е единствено революционно откритие което би направило болестта лесно и евтино лечима, както е изчезнала едрата шарка след откриване на ваксината, както впрочем след 50 г няма да има хепатит Б поради въвеждане на задължителна ваксина, което е впрочем доказателство, че е мислено за хепатитите и са направили което е могло с малко пари. Какво значи че скъпа ваксина не само че я плаща а и е задължително да се слага на децата а от друга страна, неще да поеме много по евтини маркери? Според мен който е болен си е болен, а за напред да няма други болни.
    Има и трета страна на монетата, моята майка е завършила микробиология, и не веднъж е споделяла тезата на нейния професор по генетика. Нашата медицина е нехуманна, ние сме част от природата, а в нея естественият подбор помага да оцеляват видовете, оцеляват само най-силните, по този начин лошия генетичен материал, изчезва и не се предава на поколенията, медицината прави така, че да оцеляват и най-слабите и лошите. Гените не само се предават а и размножават в поколението, колкото повече тези гени се смесват и размножават поколението ще става се по слабо, болнаво и неспособно да оцелее. Ние се мъчим да преборим самата си същност и природа, дали може да стане?                 
« Последна редакция: Октомври 26, 2010, 05:58:01 от joro »

• Профил
    • My Home Page
Жоро, хубава сметка направи, 15 милиарда, колко ти му е  :smile: Чудя се дали не може да ги пуснем тия за финасиране по някоя от Европейските програми, например за "Развитие на селските райони"  :laugh:
Те, тези 500 000 не могат да ги открият наведнъж, но поне да се опитат да ги открият поетапно. За всичко това пак се опира до държавна политика. Този въпрос не е решен напълно в никоя европейска държава, но в повечето от тях нямат проблем с лечението, а и се опитват да информират повече хората, за да се изследват. Което ме подсеща за една стряскаща унгарска социална реклама, призоваваща хората да се изследват за хепатит, вследствие на която се бяха изследвали май 80 000 души или нещо такова. Което значи, че това дори не е и толкова скъпо, ако оправданието са парите. Скъпо е лечението, което си е сериозно оправдание нищо да не се прави.
Като виден пример за държава с цялостна политика и финансиране, гледал съм презентация за програмата за борбата с хепатит C в Шотландия. Там имат целево финасиране, имат статистика, имат крайни срокове. В Шотландия има предполагаеми 50 000 души с хроничен хепатит C, като от тях са диагностицирани 15 000. Планът е за периода 2008-2011 да се инвестират общо 43 милиона долара в правителствената програма за борба със заболяването. Като през 2011 година трябва да са диагностицирани по-големия процент от хората, както и да се лекуват минимум 1500 души на година. И това е държава с 5.2 милиона души население.
А ние тук се борим личните лекари да започнат да пускат направление за АЛАТ и АСАТ  :oops:

Неактивен joro

• Немедицинско лице
    • Профил
Е то не на веднъж ама за колко години да ги откриваме, 300 години по 50 милиона годишно за лечение, таман докато стигнем до последните то ще са им умрели и пра пра пра пра пра пра внуците :laugh:, да ама 300 г са оптимистично все пак 50 милиона годишно.  :shocked1:Сега дават около 600 000 (200 човека по 30 000) така, че реално на България пресметнах, че и трябват 25 000 г точно :laugh:, до тогава ще е изчезнал човешкия вит и ще са дошли марсиянците :whistle:, така,че селските райони са добро решение :congrats:. Има и друго решение, ще взема и аз да направя едно здружение, ама в форума му, ще регистрирам само, въоръжение талибани болни от хепатит, от там здруженито ще прерасне в терористична хепатитна организация с нестопански цел, главната му дейност ще е въоръжени обири на аптеки, складове, особено на Рош, даже може да приема в здружението и някои сумалииски хепатитен пират, барем му изпадне некой кораб на Рош, да го прати по пощата         
   То като ме мотае здравната каса можеше и по сапарт да ми отпуснах субсидии, ще произвеждам нов модел компот от зелени хцв-та, с естествени консерванти от интерферон и рибавирин, ловя бас, че ако направя проект поне 3ма експерти на земеделското министерство ще ме гледат умно и ще кимат с глава, защото ще ги е шубе да не би да има такъв компот, а те да не са чували, и да се изложат  :laugh:   

Неактивен joro

• Немедицинско лице
    • Профил
Майтап, немайтап всичко си е чиста аритметика, груби сметки дето всеки може да ги направи. Здружения като това се мъчи да каже на хората, че болестта е опасна и да обеди политиците, че че проблема е сериозен, те от тяхна страна осъзнават сериозността (те може да са крадливи но далеч не са глупави), но се правят на неразбрали и нечули, заради аритметиката   :laugh:

Неактивен joro

• Немедицинско лице
    • Профил
Радо, днес звънях в Рилски, и мисля, че няма никакъв смисъл да ги питаш тях аз фибротеста, твърдо са против, дори и на техния, невярват и за това не го и прилагат, трудна работа е и техния тест да ги накараш да го направят, защото за тях е все едно да вземат шепа боб да го метнат, и каквото видят в боба, да го напишат, черно на бяло с подпис и печат, казаха ми че са мислили и обсъждали дори закупуването на фиброскан, ама не го направили защото ходили на някакви демонстрации и това си било чиста ехография. По скоро някоя от лабораториите може да се навият да го правят, въпреки, че като чух отношението на лекар от екипа на доц Антонов (и то лекара беше добронамерен), представяш ли си Чернев какво би казал, след като мнението на екипа на Антонов (който е отворен за новости) мисли това. Има шанс да се навият в Токуда, там са доста комерсиални (да го направят за да изкарват пари), незнам и лабораториите какво мислят за този тест. Истината е, че му трябва страшно много за да се докаже, даже вероятността това въобще да стане, не е голяма, до някъде това отношение към теста, обезмисля резултата от него.
    То е ясно, че всички сме доста заинтересувани от здравословното ни състояние, и ни се иска да има работещ такъв метод, ама дали разсъждаваме трезво? Гледах един репортаж за една клиника в Мексико които уш лекувала рак, този псевдо доктор тук бил по покана на Дарина Павлова мисля, и му повярвали доста хора, които платили някакви огромни сум, не само че нямало никой излекуван, но имало и смъртни случаи. То удавника се лови и за сламка, ама трябва май и по трезво да го обмислим, и да го обсъдим, незнам вече какво да мисля.
    Четох и за алтернативния метод за лечение на множествена склероза, който се прилагал в Китай (и то от китайски лекари), и струвал 15000 долара, и за резултатите от него по скоро липсващите резултати, и многото хора които се подлъгват все още по него, това доказва, че добрия пр, прави чудеса ама не лекува.
     То има и неинвазивна алтернатива на гастроскопията и тя е цветната ренгенова снимка, и въпреки че е далеч по доказана като метод, никой не изписва като изследване и е доказано, че няма диагностична стойност, или тя е прекалено малка
                Предполагам, че може да излезе нещо от това  http://www.focus-news.net/?id=n1454823
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/03/20/693001_v_onkobolnicata_shte_praviat_biopsiia_s_unikalen_aparat/
« Последна редакция: Октомври 28, 2010, 19:24:05 от joro »

• Профил
    • My Home Page
Тука не мога да се съглася изцяло с теб. Филма за този самозванец, който лекува в Мексико и аз го гледах. Но как да поставим на една плоскост хората, които правят ФиброТест и които изнасят презентации на научни конференции и правят научни изследвания, за да подобрят формулите и метода си, с този човек. Тук поставяме на една плоскост алтернативни или непризнати методи с научен подход. Може ФиброТест все още да не е признат като заместител на биопсията, но все пак той използва научен подход и е показал много добра ефективност, което се вижда и от презентацията, която пуснах: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?action=media;sa=media;in=70;dl
Не мога и да приема крайната и обобщаваща оценка на лекарите за всички неинвазивни методи. Да, ясно е, че те не са заместител на биопсията, но те показват един доста добър процент успеваемост. Както и да е, да не се превръщам в адвокат на тия методи, защото ScienceMax ще ме разцелува  :mocking:
Никой не иска да прави биопсия на лекувани хора, отричат се и всички неинвазивни методи, тогава как един човек да се проследява.
Аз предлагам да спрем дискусията, защото така или иначе доникъде няма да стигнем, нито някой ще докаже нещо. Всяка от гледните точки си има своите доводи и наистина е трудно да се говори за който и да е тест като универсално решаване на проблема с определянето на фиброзата.
Аз обаче ще разбера колко ми е фиброзата, дали ще е с биопсия, или ще е с друго изследване, но искам да имам нещо реално на лист хартия, а не предположения за това колко е тя.
Тъй като по принцип няма голям интерес към това пътуване до Румъния, а и в светлината на всичко, което научихме в допълнение за метода и за сайта на Биопредиктив, няма да се прави официална организация и няма да има такова пътуване, организирано през форума.
Ако все пак си пусна такова изследване в Букурещ, или пък нещо се задвижи с някой от тези методи за България, ще пиша и в тази тема.

Поздрави,
Радо

Неактивен joro

• Немедицинско лице
    • Профил
Да, прав си за дискусията, наистина е безсмислена, аз не съм против тестовете, просто чета разни неща, от друга страна пък слушам и лекарите (нали за това са лекари), но въпреки всичко ако този тест се появи в България, ще си го направя веднага

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007