Автор Тема:  Участие в Световна конференция на тема вирусен хепатит, Глазгоу  (Прочетена 2990 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Силвана Лесидренска

 • Global moderator
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 3103
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
 • Резултати: Повторно лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Между 31.08.2015 и 04.09.2015 г. в Глазгоу, Шотландия се проведе първата по рода си световна среща на всички пациентски организации, работещи в областта на хепатита. Тя бе организирана от Световния Хепатитен Алианц в сътрудничество със Световната Здравна Организация и Шотландското правителство. На срещата се събраха организации от 98 страни, като България беше представена от ХепАктив. Първите два работни дни (31.08-01.09) бяха изключително и само за пациентските организации (участие в workshop, установяване на контакти по между им).
Освен пациентски активисти, лекари, имаше представители на фармакологични кампании, както и представители на 65 правителства (министри, зам. министри и др.; нямаше представител от България). Целта беше всички страни: институции, индустрия, пациенти и лекари да се съберат и обсъдят проблемите и решенията, които засягат живота на 400-те милиона пациенти с вирусен хепатит. Много държави все още са на прага на създаването си на национални хепатитни планове, много нямат достъп до модерно лечение, но има и такива, които работят успешно от години в областта на хепатита, и чиито опит е безценен за останалите.

Какво прави Шотландския хепатитен план от 2006 г. толкова успешен?

Тъй като Шотландия няма проблем с хепатит В благодарение на ваксинационна програма, проблем за тях бива хепатит С, предаван основно от хора, използващи венозно наркотици или т.нар. PWID ( People Who Inject Drugs).

Работят в три насоки:

1.   Превенция: раздават стерилни инструменти (игли и спринцовки) на PWID. Това се оказва успешен метод за ограничаване разпространението на кръвопредавани болести.
2.   Профилактика: масови скрининги на населението (чрез личните лекари) и в затворите. До момента над 55% от населението на Шотландия е изследвано за хепатит С.
3.   Лечение: Всяка година около 1500 души се лекуват от хепатит С.
Според шотландците, техният план е успешен поради три причини: политическата воля, добрата здравна система и участието на пациентските групи.

Кратки факти за други държави:

Грузия: имат разработена национална програма за справяне с хепатита. От 27.08.2015 досега са започнали лечение със Софосбувир/Рибавирин/Интерферон 3022 пациента, от общо регистрирани 10 564. Грузия разполага с 12 специализирани клиники в 6 областни града.
Гамбия и Уганда започват разработването на свои хепатитни планове.
Франция: национална програма за хепатит от 1999 г. Огромен брой тествани и лекувани пациенти, имат последните терапии за хепатит С.
Индия: имат проблем с хепатит А и Е, като хепатит Е причинява значителен брой смъртни случай. И за двата вида хепатит има ваксина, но поради спецификата на държавата (трудно достъпни райони; религиозни вярвания), ваксинацията не е силно застъпена. През 2014г. Индия съставя своя национален план за справяне с вирусния хепатит. Нямат точни цифри за заболеваемостта от В и С.
Англия: основно хепатит В се развива от мигранти, а хепатит С от PWID. Провеждат скрининги в затворите. Ускорен прием на документи за лечение за пациентите с цироза.
Китай: проблем там е хепатит В, затова са заложили на сериозна ваксинационна програма. За последните 15 години са ваксинирани 66 млн. китайци. Имат услуга, която се нарича „ваксинация от врата до врата“ .
Египет: една от най-успешните стратегии за справяне с хепатит С, който според различни доклади засяга около 10-20% от населението. Изчислено е, че имат около 7-8 млн. пациенти. Египет направи революция, след като договори най-ниската цена за безинтерферонова терапия с Gilead в целия свят ( договорена цена около 900 $ за 12 седмично лечение; в САЩ същото лечение струва 84 000 $). След този успех около 130 000 души са се лекували от септември 2014 досега. За да се справят с огромния наплив от пациенти, египетските власти създават уеб портал, чрез който всеки желаещ може да се запише за преглед. Само за първите 48 часа от пускането на приложението са получени 250 000 заявки. Болниците, които тестват и лекуват пациентите с хепатит С, работят 6 дни в седмицата, на 3 смени, за да поемат потока от желаещи През 2016 г. планираната бройка за лечение ще се увеличи до 250 000 души. В Египет имат и около 2 млн. пациенти с хепатит В. Ако например египтянин кандидатства за работа или виза за пътуване и се окажа, че е носител на вируса на хепатит В, той ще получи работата или визата, т.е. няма да бъде дискриминиран, но трябва да започне лечение в срок от 3 м.
В Перу има отдалечени и изолирани райони, където заболеваемостта от хепатит В е 70%. Нямат хепатитен план, нямат нови терапии за лечение на хепатит С.
В Монголия няма незасегнато семейство от хепатит В, но те вече разработват своя национален план и имат стратегия за таргетно тестване (на определени рискови групи) на населението.

Д-р Gottfried Hirnschall, директор на департамента за HIV/AIDS и глобалната програма за хепатит в Световната Здравна Организация (СЗО) представи стратегията им за елиминиране на хепатита до 2030 г. Независимо, че той е причина за смъртта на 1.4 млн. души по света (повече отколкото СПИН), хепатитът не е разпознаван като важен социален проблем, с изключение на няколко страни в света. Ето защо Световната здравна организация е съставила стратегия за действие, която включва:

-   Визия: „ свят, където разпространението на вирусния хепатит е прекратено; където всеки пациент има достъп до сигурно, финансово приемливо и ефективно лечение и грижи“.

-   Елиминиране, но не е възможно пълно изкореняване: да се премахне разпространението на вирусен хепатит, тъй като той е водеща причина за смъртност. Трябва да се има предвид, че последствията ще останат десетилетия (цироза, рак).

-   Техническо осъществяване, благодарение на 6 стъпки:

1.   Ваксинация за хепатит В (вкл. и при раждане)
2.   безопасни инжекционни практики и кръводаряване/кръвопреливане
3.   намаляване на вредите от инжекционно приемане на наркотици (harm reduction)
4.   безопасен секс (промотиране използването на кондоми)
5.   лечение на хепатит В
6.   излекуване на хепатит С

СЗО си поставя за цел да редуцира с 90% новите случаи на инфектиране с хепатит В и С, които в момента са между 6 и 10 млн. на година, до 900 000 случая през 2030 г. Също така и понижаване с 65% на смъртността от хронични HBV, HCV от 1.4 млн. случая годишно до под 500 000 случая през 2030 г.

Как всичко това може да се осъществи финансово? Чрез спиране използването на скъпи и неефективни терапии, чрез намаляване на цените на ефективните лекарства (преговори с фарма индустрията), пренасочване средства от други програми и „олекотяване“ процеса на лечение при хепатит С (не е нужно терапията да се провежда под наблюдението на професори в скъпи клиники, това биха могли да го правят и обучени лични лекари и неспециалисти).

Повече по темата от д-р Gottfried Hirnschall:
 http://www.who.int/mediacentre/commentaries/viral-hepatitis/en/

Поради невъзможността на повечето страни в света да финансират лечението на хепатит С заради изключително високата му цена, Gilead е сключил т. нар. доброволно споразумение за лиценз (voluntary licence agreement) с 11 индийски фармацевтични компании, които ще произвеждат генерици на медикаменти за хепатит В и С, включително Софосбувир и новите разработки на Gilead. Индийските компании сами определят цените на генериците, като до момента те са сключили договори с 101 държави за разпространението им. Печалбата на Gilead се изразява в 7% от нетните продажби.

BMS също подготвят подобни споразумения с 90 държави; AbbVie, Janssen и Merck не са оповестили своите планове.

По време на конференцията беше приета декларация относно спешното припознаване на вирусния хепатит като сериозен световен проблем. Тя бе подписана от всички присъстващи министри, представители на СЗО и Световният хепатитен Алианц.

Пълният текст може да видите тук: http://www.worldhepatitisalliance.org/sites/default/files/resources/documents/WHS2015%20Glasgow%20Declaration%20on%20Viral%20Hepatitis.pdf

Официалният сайт на конференцията: http://www.worldhepatitissummit.com/


Шокиращи бяха и разказите, които споделиха пациентите. Ето няколко факта:

Ако китайски пациент с хепатит работи в завод например, той няма право да седи с всички останали на една маса на обяд. Ще бъде отлъчен сам на отделна маса, за да знаят всички, че той е опасен и да го изолират. Китайска студентка се самоубива на 19 години, след като бива изключена от университета, заради това че е носителка на хроничен хепатит В.
В Шотландия едно момиче на 21 години предприема две лечения с интерферон (непегилиран на 6 години, и пегилиран на 16 години), преди третото лечение с Харвони да даде ефект и тя да се излекува. През цялото това време тя е била отритната от съучениците си и не е имала никакви приятели през пубертета; тъй като според родителите на другите деца тя е била обществено опасна.

След тези истории, нямаме какво друго да добавим, освен следното:

Хепатитът е седмата водеща причина за смъртност в света.

1.4 млн. хора загиват годишно от хепатит и свързаните с него цироза и хепатоцелуларен карцином.


Десетте държави с най-голямата популация пациенти с HCV виремия са:

1.   Китай
2.   Пакистан
3.   Нигерия
4.   Египет
5.   Индия
6.   Русия
7.   Америка
8.   Бразилия
9.   Демократична република Конго
10.   Япония


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007