Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Вирусен хепатит - Обща дискусия => Как да живеем с хепатита => Темата е започната от: sisa в Януари 31, 2010, 21:54:52

Титла: Моля за информация
Публикувано от: sisa в Януари 31, 2010, 21:54:52
Моята майка е на 69 год. Когато беше на 33 г разбра, че има хепатит В. Тогава не са обръщали внимание на тази болест и са и казали, че е носител. Преди 10 години вируса се събуди и така около 2 години загуби докато заспи отново от самосебе си.
Ето, че в момента АСАТ и е 240, а АЛАТ около 400. Явно вируса се е активирал отново. Тя посещава в Бургас една ГЕ, но аз си мисля, че сяамо и следи АСАТ и АЛАТ и нищо др . Установявам, че в Бургас няма клиника, която да се занимава с Хепатити.

В момента с тези показатели майка би трябвало да влезе в болница, но къде?
В Стара Загора има такава болница, но да ли си струва да я мъча, т.е. тези нови хапчета имат ли възрастова граница и ако не важи ли наблюдението от 6 месеца?
Въобще да я подлагам ли на това ходене което аз правя или да влезе в коя да е болница, да и намалят ензимите със системи и каквото сабя покаже? Общото взето пред делема съм и незнам кое е по - добро за нея. Някой ползвал ли е услугите на д-р Проданова от Универ болница Стара Загора. Ще Ви бъда благодарна за мнения?
Гаден вирус - ту си спи ту се събужда - а когато станем на възраст и силиците не ни достигат какво ще правим?Поздрави Сиса
Титла: Re: Моля за информация
Публикувано от: tedibon в Януари 31, 2010, 22:07:55
Сиси,здравей!

Нямам информация за възрастовата граница,и само предполагам,че имаш предвид нуклеозидите?Тя не пие ли никакви хепатопротектори?

За д-р Проданова е споменавала Ванчето,макар не много суперлативи!
 Ето виж тук-   http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=152.0
Не губиш нищо, ако се консултираш първо с докторката,преди да заведеш майка си!Поздрави,Тедибон
Титла: Re: Моля за информация
Публикувано от: sisa в Февруари 01, 2010, 09:31:15
Теди,
за тях става въпрос. Майка няма да издържи на интерферона, тя си има и др. болежки. Искаше ми се преди да отида на доктор за нея да знам има ли шанс за таблетките. Да знам мога ли да се преборя за нея законово, т.е. битката е загубена ако ЗК е сложила ограничения. В такъв момент ще разбера дали д-р му се занимава със случая на майка или просто я отписва поради възрастта.

Поздрави Сиса
Титла: Re: Моля за информация
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Февруари 01, 2010, 09:58:45
Цитат
Подходящи за лечение с нуклеотидни/нуклеозидни аналози (Entecavir, Tenofovir, Lamivudine, Telbivudine, Adefovir) са пациенти с:
 
    *
      HBV ДНК > 100 000 000 copies/ ml (> 20 000 000 IU/ml)
    *
      напреднала възраст > 65 г.
    *
      компенсирана чернодробна цироза с хиперспленизъм
    *
      декомпенсирана чернодробна цироза с асцит
Това е от тук (http://www.hepactive.org/content/articles/treatment/treatment_of_hepatitis_b_doc_antonov), в новият Консенсус няма ограничения за възрастта.
Най-важното е да попаднете на лекар, който знае какво прави, и ще действа бързо без да губи време. Действайте и късмет!
Титла: Re: Моля за информация
Публикувано от: sisa в Февруари 01, 2010, 23:12:50
Направо не мога да повярвам в каква Държава живеем. Днес цял ден се лутах от д-р на д-р и съответно достигнах до следния извод- ако имате проблем с Хепатит бягайте в София. Оказа се, че Клиниката по ГЕ /Унив./ в Стара Загора няма все още договор сЗК и  ако я приемат при тях ще и правят само вливания. Нямат възможност за ПСР, антитела и т.н. За Бургас да не говорим там нещата са още по - отчайващи. Получих отговор от практикуващ ГЕ - нека не се обиждаме на Окръжни градове, тук неможе да направим нищо само ще следим ензимите. Та в крайна сметка майка утре ще влезе в Бургаска болница, за да и намалят ензимите и след около 2 мес. ще напрая опит за София.
Силве, благопдаря за отговора. Беше ми много полезен, защото в СЗ /няма да спомена, коя д-рка/ ми отговори, че майка е възрастна за какво и да е лечение. Ако от София разрешили, няма проблем. Общо взето дано не Ви се случва подобно нещо.


Поздрави Сиса
Титла: Re: Моля за информация
Публикувано от: sisa в Февруари 03, 2010, 20:04:21
Привет,
майка ми влезе в болницата в Бургас. Относно това имам ново питане към Вас. Нормално ли е при показатели 200 и 400 /АССАТ И АЛЛАТ/ вече втори ден да и бият по 1 инжекция на ден /Трансметил - аз не съм и сигурна дали съществува такава опаковка/, малко Хепкарсил и това е лечението в Бургаската болница. Според мен би трябвало да има и система /глюкоза и малко витамин В/. А може и да се бъркам... Според Вас как би тябвало да бъде?

Незнам ама при това лечение се питам дали не е по - добре да си стой в къщи и да си пие Карзила. Според мен затова се влиза в болница за да бъдеш на системи и малко Трансметил - е може и да се бъркам.
Ще се радвам да разбера и Вашите гледни точки.


Поздрави Сиса
Титла: Re: Моля за информация
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Февруари 03, 2010, 20:48:38
За всяка клинична пътека по която се влиза в болница има определени изисквания като минимален брой дни престой И задължителни медикаменти които се приемат- поне по банка "коктейл с витамини" на ден, за останалите не мога да кажа сега. Ето тук са описани според клиничната пътека:

http://www.doctorbg.com/page.php?id=1906
Титла: Re: Моля за информация
Публикувано от: anita в Февруари 03, 2010, 22:35:46
Сисе, центровете за лечение на хепатит са в София, Пловдив, Плевен и Варна. Само в тях ще може да започне адекватно лечение. Не губете време и отивайте в София за да задвижите процедурата по лечението, а то не става никак бързо. Що се отнася до трансметила аз когато бях с високи стойности на ензимите предпочетох да си го пия у дома на таблетки.
Титла: Re: Моля за информация
Публикувано от: tetibulka в Февруари 04, 2010, 07:33:33
Сисе,
Мира Димитрова (потребителка от СтЗ) беше споменала за гастроентероложка, която адекватно я беше насочила към София. Не знам по каква точно причина, но за лекарите в СТЗ това е най-доброто, което могат да направят, след като пуснат изследванията, поне така изглежда...

Дани

Титла: Re: Моля за информация
Публикувано от: sisa в Февруари 04, 2010, 09:08:00
Честно казано ми се искаше тази работа да я свърша в СЗ. За Б-с бях сигурна, че нямат нищо. Надявах се за СЗ, защото аз сега направих пътечка до София за мен, ако и майка насоча в София трябва да се изнеса да живея там. Един път да започнеш посещение в болницата ставаш редовен абонат. Ако и брат ми убедя да започне лечение смятайте направо съм се изнесла. Днес смятам да говоря с лекуващия на майка, ако мже да и прибави и системи. Дано се съгласи. Целта ми е да се намали АССАТ и АЛАТ и ще и запазя ден за Ив. Рилски. Макар че, вътрешно се надявам това ходене да го спестя на майка и сама да успее да подтисне вируса.


За сега толкова. Довечера ще пиша дали са я сложили на системи.
Поздрави Сиса
Титла: Re: Моля за информация
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Февруари 04, 2010, 09:29:04
Системите временно ще намалят нивата на Асат и Алат, но това няма как да ти е показател дали е успяла да подтисне вируса. Заведи я в София и не губи повече време, защото хепатита, особено при пациенти в по-напреднала възраст може да изиграе лоша шега. Не го мисли от сега дали ще трябва да се местиш и тн, сега единствената ти цел ( според мен) е да я вредиш за прием в Иван Рилски.
Титла: Re: Моля за информация
Публикувано от: Vancheto в Февруари 04, 2010, 10:17:02
Сиса, и аз водих моята майка в СЗ при д-р Пенкова.Тя също каза като докторката, която не искаш да споменаваш, че на нейната възраст не и трябва лечение.Майка ми беше тогава на 58 год.
В момента тази бургаска болница си използва пътечката,майка ти ще си плати за престоя и ще си загуби времето, защото ще я изпишат пак с високите ензими, ако продължават със същото лечение.
И без това ще я водиш в София, защо не отидохте направо сега?

Поздрави,
Ваня
Титла: Re: Моля за информация
Публикувано от: sisa в Февруари 04, 2010, 11:40:33
Записват най - рано за  постъпване през м. Април в София. Тя ще чака, но поне да свалят малко ензимите.
Тя досега няколко пъти е влизала в болницата в Бургас, но реално освен ензими и кр. картина няма др изследвания. В края пускат една епикриза с изброени манипулации и я водят хроничен хепатит Б.
Днес, д-ра вече и назначи и системи. Вече е трети ден, а изследванията от приемането и не бяха излезли или поне не бяха вписани в картона и. Общо взето Ваня ти си права за пътеката.

 :scream:
Титла: Re: Моля за информация
Публикувано от: sisa в Февруари 04, 2010, 11:44:20
Ваня, какво стана в крайна сметка с твоята майка? Извинявай може и да си писала, но да съм изтървала.

Сиса
Титла: Re: Моля за информация
Публикувано от: Vancheto в Февруари 04, 2010, 12:26:07
Ваня, какво стана в крайна сметка с твоята майка? Извинявай може и да си писала, но да съм изтървала.

Сиса
Мисля, че не съм разнищвала случая на майка ми във форума. :write:
Каза и да си проследи ензимите 6 мес.  :laugh1:/доказването на хроничността при нея направо ме хвърля в налудничав смях/ и после ще мислим за биопсия и евентуално лечение, след което последва репликата за годините на майка ми и цифрата им обезсмисляща лечение, което за мен автоматично означава, че и проследяването на ензимите 6 мес. не е необходимо.
Единственото положително/бях написала думата"хубаво" :fool3:/нещо от този преглед бе, че я посъветва да си пусне ТСХ, при което цъфна Хашимотото.
Тя обаче си има толкова още други болести, които да обгрижва, че ми каза въобще няма да се занимавам и с хепатити.На този преглед съм само заради теб и като си правя изследвания ще пускам и едни ензими.
Съгласих се с нея, защото ензимите и са в норми и дай Боже там да си останат  :girl_angel:
Изпитвам вина, че не докарахме нещата докрай, но пет хепатитни в едно семейство  :angry3:, и всички освен мен си свиркат ей така  :whistle:
Сиска, извинявай че ти обсебих темата  :pardon:
Титла: Re: Моля за информация
Публикувано от: sisa в Февруари 05, 2010, 16:28:30
Ваня,
караш ме да се чувствам "щастлива". В нашето семейство до сега сме 3 заразни. Опитвам се да пусна една плоска шега, надявам се да не се обидиш. Та се чудя да се смея или да плача. Брат ми вчера си пусна АСАТ и АЛАТ - неговите са в норма поне. Март месец ще си пуска нов ПСР , стария му беше 38000 коп./преди една год./ и оттогава не беше пускал никакви ензими. Състоянието на майка го стресна и посети доктора за изследвания. При тези изследвания се оказа Холистерол и триглицериди завишени. Той си пийва и похапва та да видим какво ще излезе и при него. Важното е, че поне засега Хепатита при него си спи. Майка за сега е в болницата, а бе какво да ви кажа - аз съм мноооого "спокойна"   :crying2:

Ваня няма да питам др., запазвам си правото за въпроси, като се видим.


Поздрави Сиса
Титла: Re: Моля за информация
Публикувано от: sisa в Февруари 11, 2010, 14:42:16
Привет,
 моята майка я изписаха от болницата с показатели от 400 на 250 от 250 на 150 /АССАТ и АЛАТ/. За дом. лечение Трансметил и Урзофалк. Посъветвах майка за витамини. Сега остав да чакаме месец.  Явно Трансметила и действа, но ще видим да ли ще свали показатели в норма. Според Вас, ако са в норма да я водя ли за ПСР?

Сиса
Титла: Re: Моля за информация
Публикувано от: Радослав Русинов в Февруари 15, 2010, 01:04:36
Според мен не трябва да и пускаш това изследване на своя глава. По-скоро се опитай да намериш подходящ лекар, който да поеме нейния случай. Съответно той ще прецени дали да и пусне ПСР и изобщо как най-добре да подходи.


Поздрави,
Радо
Титла: Re: Моля за информация
Публикувано от: sisa в Февруари 16, 2010, 15:58:12
Радо, благодаря за съвета. Подходящият д-р е доц. Антонов, но се чувствам малко неловко. Има толкова много болни млади хора, чиито живот сега се развива и аз да го обсебвам с един възрастен човек. Може би др. седмица, като отида при него ще му покажа изследванията на майка и той каквото ме посъветва.

Сиса
Титла: Re: Моля за информация
Публикувано от: tetibulka в Февруари 16, 2010, 21:48:28
Радо, благодаря за съвета. Подходящият д-р е доц. Антонов, но се чувствам малко неловко. Има толкова много болни млади хора, чиито живот сега се развива и аз да го обсебвам с един възрастен човек. Може би др. седмица, като отида при него ще му покажа изследванията на майка и той каквото ме посъветва.

Сиса

Това не ми харесва.
Мисля, че възрастните хора заслужават да живеят нормален живот точно толкова колкото и младите. И държавата ни не може да ни поставя в ситуация, в която да избираме и да разсъждаваме кой е по-ценен.
Дани