Други чернодробни заболявания > Чернодробна стеатоза и стеатохепатит

 Стеатозен хепатит, омазнен черен дроб + цитомегаловирус?

(1/2) > >>

golden:
Здравейте на всички! :)
Поставиха ми диагноза стеатозис хепатис или омазнен черен дроб през 2008г,като симптомите съпътстващи диагнозата ги имах от около 2г преди това.Мъж съм на 27г. 65-70кг.Показателите на чернодробните ензими по време на хоспитализацията пре 2008г ми бяха Алат 2-7 а Асат 2-4 пъти над нормата,анти HCV отр., HbsAg отр.,EBV отр.,CMV пол,.Вирусен хепатит В и С  отр. По това време черния дроб ми е бил 2-3см под ребрената дъга увеличение.
В процеса на изследване се установи че имам и Цитомегаловирус активен.
Пил съм по програма Изопринозин,Трансметил,Легалон,Есенциале форте като през годините ензимите ту са падали,ту пак са се повишавали,като Цитомегаловируса дори е падал под нормата.
 Ето някои правени изследвания от 2008г
СУЕ 2,Hb 169,Ery 5.9,Hct 0.53,Leu 7.4,Thr 191,MCV 86,MCH 29,St 2,Sg 64,Eo 2,T/D bil 18/5,
ASAT 44,
ALAT 79,
GGT 43,
Глюк 4.5,
Холест 4.2,
3-Гл 1,
Креатинин 67,Урея 3.5,
Пик к-на 469,
Т.Protein 79,Albumin 54,Fe 16,ЖСК 51,PH 5,Отн.т. 1020,
Уробил H,Седимент Ед Ле
Anti Hbcor Ig(-), анти HCV(-),IgG 9.7g/l, IgA 0.94, IgM 1.13, ANA(-), AMA(-), ASMA(-), ANCA(-)
Церулоплазмин 0.4(0,1-4), CMV IgM(-), IgG (+)пол 56 Rh/ml, EBV IgM(-), IgG(-)
Серумна мед 15.1мкмол/л

Ензими 09.2009г
ASAT 51.09, ALAT 79.07, GGT 56.88

Ензими 10.2010г.
ASAT 37.68, ALAT 62.91, GGT 58.14, Холестерол - общ 4.46

Изследвания от 07.2011г.
Билирубин общ 13, АСАТ 59.80, АЛАТ 84.10,Урина белтък 0, билирубин (-), уробилиноген 3.4
Гранулоцити 73.90%,Гранулоцити бр. 7.560 x10 9/l, Еритроцити бр. 6.260х 10 12/l
CMV (+) 3.7

На последната ехография през юли.2011 дроба е с размер 132мм,като не съм пил хепатопротектори от  август.Спрях ги по средата след последната среща на която ме гледаха и ми изписаха да пия по програа Изопринозин,Трансметил.
От години съм на по ограничен режим откъм мазни,пърчени,алкохолни питиета,като е имало и изключения разбира се,но от няколко месеца хранителния ми режим е стриктен без гореспоменатите и газирани,наблягам на плодове и зеленчуци,и соковете от тях,ограничени количества пилешко месо,риба от време на време.
Не попаднах в подраздела на случай на стеатоза с активен цитомегаловирус и каква му е връзката със самото омазнняване,дали е причина за омазняването или е следствие,поне при последните изследвания е положителен пак 3,7.
От години не съм правил изследвания за хеп В и С,но и ензимите са ниски за активен хепатит нали.
Също ми е интересно каква е връзката на тази стеатоза,цитомегаловируса и диабет например. При мерене на кръвна захар сутрин на гладно началото на м.11.2011г беше ниска 3,9.
Бих помолил за анализ на картината като цяло,връзката на омазняването с вируса,колко е сериозно положението,с какви темпове се развива,каква е вероятността за цироза макар и след години? Благодаря предварително!
Поздрави

Радослав Русинов:
Здравей и добре дошъл във форума!
Случаят ти е много специфичен и трудно ще можем да бъдем конкретни. Тук огромната част от хората са с хепатит B или C и съответно с тези теми сме най-запознати.
На нашия сайт имаме малко информация за CMV хепатита: Не-хепатитни вируси, причиняващи хепатит . Но тя е по-скоро за по-тежките форми на такова носителство. При теб прилагани ли са някои от изброените лекарства в статията: ганцикловир (ganciclovir), фоскарнет (foscarnet), или цидофовир (cidofovir)?
Доколкото виждам, АЛАТ винаги ти е бил над нормата, което е сигурен индикатор, че има проблем с черния дроб и в него протича активен процес на възпаление.
Относно някои от въпросите, които задаваш:

--- Цитат на: golden в Ноември 20, 2011, 20:11:53 ---Не попаднах в подраздела на случай на стеатоза с активен цитомегалувирус и каква му е връзката със самото омазнняване,дали е причина за омазняването или е следствие,поне при последните изследвания е положителен пак 3,7.

--- Край на цитат ---
Наистина, във форума има само няколко случая на стеатоза, която да не е в комбинация с някой от вирусните хепатити B и C. Трудно е да се отговори детайлно и конкретно дали има такава връзка, тъй като ти си първия случай във форума с такава комбинация от стеатоза + цитомегаловирус.


--- Цитат на: golden в Ноември 20, 2011, 20:11:53 ---От години не съм правил изследвания за хеп В и С,но и ензимите са ниски за активен хепатит нали.

--- Край на цитат ---
Не е задължително да си с високи ензими, когато имаш активен хепатит B или C. Но не мисля, че в твоя случай е замесен някой от тези вируси, още повече, че вече си си пускал такива изследвания. Все пак, ако искаш, можеш пак да си пуснеш такива, за да изключиш напълно наличието на такава инфекция. Има и още нещо - АЛАТ-а ти от месец юли тази година, е 80, което изобщо не е дори близо до нормата. Така, че това са си чернодробни ензими над нормата, ит то 2 пъти над нормата. И дори и да нямаш активен хепатит B или C, тази стойност ясно показва, че в черния дроб протича възпаление, т.е. имаш някакъв хепатит.

--- Цитат на: golden в Ноември 20, 2011, 20:11:53 ---Също ми е интересно каква е връзката на тази стеатоза,цитомегалувируса и диабет например. При мерене на кръвна захар сутрин на гладно началото на м.11.2011г беше ниска 3,9.

--- Край на цитат ---
Не мога да отговоря на толкова специализиран въпрос. Може би ако се разровиш в интернет, ще откриеш някакви изследвания, но тук също би трябвало да ти помогне и лекуващия лекар, с конкретна и точна информация.


--- Цитат на: golden в Ноември 20, 2011, 20:11:53 ---Бих помолил за анализ на картината като цяло,връзката на омазняването с вируса,колко е сериозно положението,с какви темпове се развива,каква е вероятността за цироза макар и след години?

--- Край на цитат ---
При теб проблема най-вероятно идва от съчетанието на CMV хепатит със стеатоза (или на чиста CMV инфекция със стеатоза). Може би ако имаше само едното от тези заболявания, щеше да се пребориш много по-лесно с него. Например, ти вече от 3 години спазваш много стриктна диета, която в стандартния случай на стеатоза, би помогнала много в намаляването на омазняването на черния дроб.
Ако беше без стеатоза и имаше само цитомегаловируса, то тогава най-вероятно нямаше пък да имаш някакви сериозни проблеми с черния дроб и нямаше и да имаш хепатит, причинен от вируса. Всъщност, и сега не е ясно доколко този вирус играе роля във възпалението на черния дроб. Да, той може да причини CMV хепатит (както се говори в статията, която цитирах по-горе), но това не е задължително и доколкото знам, не е толкова често срещано. Така, че при теб основната роля според мен, е на стеатозата. Може би съчетанието на CMV инфекция и стеатоза прави случая ти толкова специфичен и проблемен.
Относно това кога можеш да очакваш черния дроб да се увреди сериозно, много е трудно да се каже, всичко е много индивидуално. Може да стигнеш до цироза чак след 20-30 години, може и никога, а може и да стане по-рано. Това в голяма степен зависи от тежестта на стеатозата и дали тя се разраства, или ще бъде овладяна и ще намалее и изчезне. Според мен, в един момент, би трябвало да си направиш чернодробна биопсия, за да разбереш какво се случва с черния дроб, и дали наистина има вече наличие на някакво увреждане. Това изследване може не само да покаже дали и колко е увреден черния дроб, а би могло да покаже и какъв процент от чернодробните клетки са омазнени (т.е. колко е разпространена стеатозата в черния ти дроб).
За мен, най-доброто, което можеш да направиш, е да намериш подходящ лекар, който да поеме твоя случай. Доколкото се подразбира от цялата ти история, и изследванията, които си правил, най-вероятно си при доста добър лекар. Но винаги е хубаво да чуеш и второ мнение от добър специалист. Аз поне знам само за един специалист, който се занимава доста сериозно със стеатоза и стеатохепатит - това е проф. Матева от болница "Св. Иван Рилски". Ако не си ходил при нея, бих те посъветвал да се опиташ да си запишеш час за преглед при нея и да видиш дали тя няма да ти помогне повече.


Поздрави,
Радо

golden:
Здравей Радо,благодаря за скоростното включване! ;)
Значи биопсия така и не ми правиха когато бях в И.Рилски 2008,но не пречи да се направи за по точно установяване на мастите.Не познавам професора който ми препоръчваш но бих се поинтересувал за евентуална консултация.През годините съм ходил при най различни гастроентеролози,пил съм хепатопротектори,не съм сигурен дали са оказали силно влияние обаче,за това и прекъснах последния цикъл който беше август тази година.
Тези хапове които посочваш не съм ги чувал,никога не са ми били изписвани,даже незнаех че има CMV хепатит,при мен поне не е това,ензимите никога не са ми били над 600,но от статията нещо неразбрах самостоятелно CMV лекували се с тези хапчета или само когато е и с хепатит? Много странно защото принципно този вирус го има в голяма част от населението глобално,активира се при занижен имунитет,доколкото знам.Като си мисля че единствено засилване на защитните сили на организма са единствения начин за борба с него,а отделно стеатозата би следвало да се повлияе от правилен хранителен и двигателен режим.Е комбинацията от двете е тегава за борене поне за сега.Ензимите винаги са били Асат<Алат макар и над нормата,и да явно има възпаление и постоянен разпад на чернодробна тъкан,но един вид хепатопротекторите не свалят достатъчно ниско тези стойности,не решават проблема.Не съм пил хепатопротектори през цялото време,ами на цикли от около 1,5месеца до колкото помня,ако въобще това е било правилно.
Ти казваш че стеатозата е водеща тук,и аз съм се чидил коя е причината,но все пак стеатозата я има при едно 50% от възрастното население на Бг. диагностицирана или не,предполагайки за нея или не,причина неправилното хранене с продукти минали обработки и натъпкани с добавки.В моя случай лично да преди години когато за 1 път почувствах тежест от дясно се хранех и с доста мазна храна,общо взето с всякаква храна,комбинирана по всевъзможен начин и по всяко време,което е история,но никога не съм бил пълен,нито съм имал висок процент мазнини по тялото,тъкмо обратното от по слабичките съм,което ме кара да мисля че причина за усложнението е или вирусът като главна причина а в последствие комбинацията от него и стеатозата.Трябва да има главна причина за това усложнение,която нещо натурално да я повлияе!
Поздрави ;)

Радослав Русинов:

--- Цитат на: golden в Ноември 20, 2011, 23:20:44 ---Тези хапове които посочваш не съм ги чувал,никога не са ми били изписвани,даже незнаех че има CMV хепатит,при мен поне не е това,ензимите никога не са ми били над 600,но от статията нещо неразбрах самостоятелно CMV лекували се с тези хапчета или само когато е и с хепатит?

--- Край на цитат ---
Здравей,
Така като чета сега пак статията, май лечение се прилага само когато има симптоми, т.е. някаква сериозна реакция, причинена от вируса. Но пак тук мнение трябва да даде лекар-специалист.

--- Цитат на: golden в Ноември 20, 2011, 23:20:44 ---Ти казваш че стеатозата е водеща тук,и аз съм се чидил коя е причината,но все пак стеатозата я има при едно 50% от възрастното население на Бг. диагностицирана или не,предполагайки за нея или не,причина неправилното хранене с продукти минали обработки и натъпкани с добавки.В моя случай лично да преди години когато за 1 път почувствах тежест от дясно се хранех и с доста мазна храна,общо взето с всякаква храна,комбинирана по всевъзможен начин и по всяко време,което е история,но никога не съм бил пълен,нито съм имал висок процент мазнини по тялото,тъкмо обратното от по слабичките съм,което ме кара да мисля че причина за усложнението е или вирусът като главна причина а в последствие комбинацията от него и стеатозата.Трябва да има главна причина за това усложнение,която нещо натурално да я повлияе!

--- Край на цитат ---
Да, стеатозата би трябвало да се повлияе от хранителен режим. Но явно ти си специфичен случай и ми е трудно да кажа как си взаимодействат двете заболявания. Иначе изобщо не е задължително човек да е с наднормелно тегло, за да има стеатоза. Тя главно зависи от начина на хранене, но би могла да бъде предизвикана или засилена и от други състояния или заболявания. Затова пак стигаме до това, че само лекар, който е специалист в тази област може да ти е наистина полезен.
Моля, ако някой, който чете темата, и знае за други специалисти, които имат опит с хора със стеатоза, да сподели имена и контакти!


Поздрави,
Радо

anita:
Много е специфичен този случай. Не знам кои болници от изброените може да са по-добри.
Консултация с ендокринолог правил ли си?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия