Други чернодробни заболявания > Други диагностицирани чернодробни заболявания

 Инфекциозна мононуклеоза - много въпроси

<< < (3/3)

Лорей:
Да си призная, много съм зле с билките. Дори сега не пия. А пък като боледувах от мононуклеоза не съм се и сещала, защото я диагностицираха чак когато изкарах болестта. Както се сещаш и диети не съм спазвала. Хубавото е, че когато преболедуваш веднъж този вирус, запазваш имунитета срещу него за цял живот, не може да те повтори.

Радослав Русинов:
Здравей и от мен,
Първо да уточня, че инфекциозната мононуклеоза не е чернодробно заболяване, а вирусно заболяване, което засяга основно лимфните възли. Като възможно усложнение при някои пациенти, е засягането на черния дроб и появата на хепатит. Всичко това обаче е временно, тъй като заболяването отшумява в разстояние на 4 седмици.
Ти явно си от случаите, при които е засегнат и черния дроб, съдейки по високите ти чернодробни ензими. С оглед на това, наистина е хубаво да спазваш някаква диета по време на протичането на заболяването и през периода на възстановяване. Може би най-добрият вариант е да спазваш съветите на лекуващия лекар, но виждам че ти си много притеснена и искаш да си абсолютно сигурна каква точно диета за черния дроб да спазваш.
В такъв случай можеш да погледнеш статията Хранене при хора с чернодробни заболявания, и по-точно, частта за храненето при остър хепатит.
Ако гледаме единствено и само проблема с черния дроб (защото в този форум ние сме насочени и имаме представа само за чернодробните проблеми), то съветът ми е да се опитваш да спазваш някаква щадяща черния дроб диета, но без да изпадаш в крайности. Напълно е ненужно да залиташ в някакви екстремни диети за черния дроб, тъй като доброто и леко хранене му помага, но не е критично важно за работата му през периода на възстановяване.
Имай предвид, че хората, които карат остър вирусен хепатит, достигат АЛАТ и АСАТ дори от порядъка на 2000 - 3000, така че твоите стойности изобщо не са високи в сравнение с тях.
Разбира се, пак уточнявам, че съветът ми за храненето се отнася само за черния дроб и не отчита никакви специфики на инфекциозната мононуклеоза, защото изобщо не познавам това заболяване. Затова, най-добре и най-правилно е да се опитваш да спазваш съветите на лекуващия те лекар. А още по-добре е да не залиташ на тема чернодробна диета, защото при теб няма нужда от строга такава, а само от някои основни правила, които да спазваш.


Поздрави,
Радо

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия