Не-вирусен хепатит > Автоимунен хепатит

 Автоимунен хепатит- Лъчо

(1/3) > >>

Лъчо:
Здравейте нов съм във форума . От скоро имам диагноза автоймунен хепатит или поне за сега са ми сложили такава . Накратко на 33г.  съм приеха ме в отделение по гастро. със съмнение за Улцерозен колит. ( на дебелото черво ) което се потвърди . бях доста притеснен защото заболяването е автоимунно и е общо взето за цял живот диети хапчета и т.н но се оказа че имам и друго заболяване свързано с първото което е още по страшно а именно този  автоимунен хепатит . Поради завишените ми чернодробни ензими са изследвали серологични маркери - отхвърлили са хроничния вирусен хепатит , но имунологичните са показали автоимунен хепатит -каквото ида значи така пише в епикризата . АСАТ -66 , АЛАТ-149 АФ-280 , ГГТ-249. АНА- 22,1
Това е от преди 10 дена - нямам никакви оплаквания и симптоми от посочените за болеста . Не знам до колко поставената диагноза е реална .
Понеже спортувам сериозно казах и че съм взимал доста скоро )( до септември) препарати ( тестотерон , метан,  Дека които за забранени така да се каже ) и те знам че доста натоварват черния дроб и тези ензими. а нивата остават високи доста след спирането им ( до няколко месаца в зависимост от дозите и продължителността на цикъла) Всимам и доста добавки но предполагам , че от тях не е възможно да се вдигнат нивата ( протеин , Амино киселини БЦАА, Глутамин , трибестан, Омега 3,6,9, : Витамини и минерали за спортуващи които обаче са доста силни и скъпи)
Докторите от Плевен мисля , че не взеха това в предвид и побързаха да ми сложат тази диагноза- може и да са прави .... незнам .
в момента съм изписан с лечение Урзофаклк и трансметил , за 10 дена и след това пак изследвания за АСАТ И АЛАТ :(

Петя Б:
Здравейте,

мой близък също е диагностициран с автоимунен хепатит, но загубихме изключително много време /повече от година с диагноза ПБЦ/ докато се установят автоимунни маркери и съответно доста време в определяне на лечение. Моят съвет е да не се отчайвате в никакъв случай и винаги да търсите още едно мнение от специалист, след голямо обикаляне ние се доверихме на проф. Кацаров от ВМА.
Лъчо, аз не съм специалист, според мен трябва да прекратите взимането на всякакви препарати, храни и лекарства, които натоварват черния дроб и да спазвате диета. Не знам какво са Ви обяснили за диетата, но тя е изключително важна във форума има много информация. Какви други лекарства освен Урзофалк и Трансметил взимате в момента и имате ли сърбежи, тъй като при нас това беше един от симптомите и ни изписаха лекарство за тях, плюс витамин В, който е в недостиг при такива заболявания.
Пожелавам Ви успех! :smile:

Лъчо:
Не нямам сърбеж и други симптоми освен малко липса на апетит.  Но това сиг е от нервите и притеснение то последните дни....  Чета по цял ден форуми и информация и още повече се плаша. Освен урзофалк и трансметил взимам Салофалк но той е за Улцерозен колит който имам ( противовъзпалително).  Доколкото този имунни маркери незнам кой са и какви са нормите,  мисля че са тези АНA.....  Накратко да ви кажа как ми съобщиха диагнозата.

След изписването 4 дена отивам да си взема епикризата и в коридора на отделението излиза лекуващата  ми лекарка .  Дава ми епикризата с една рецепта тука това е за дебелото черво,  пробиотик и тука едни хапчета за хепатит и черния дроб който имаш и трябва да ги пиеш 10 дена после ела пак да видим ензими те..... И това е.  Гледам като луд.  Видях диагнозата в епикризата,  влязох веднага в гооглe.  И направо в коридора щях да припадна.  Нищо не ми обясниха нито диета нито нищо,  опасно ли е не е ли.  Направо нямам думи ,  сега се да и чета в нета по цял ден....  Мн съм притеснен.  Мисля по най бързия начин да дойда до София  за компетентно мнение и евентуално лечение :(

Аника:
Здрасти  Лъчо,
Записвай час и отивай в София на преглед. Носи абсолютно всички изследвания  и епикризата си.
Освен АNA трябва да имаи други изследвания за антитела. Дай и реф.граници. ( 1: ... колко пише ?)  Битрябвало да е 1:80 ?!
Провери пак чернодробните ензими далине са паднали? Нещо за биопсия говорили сте?
Не се шашкай отпрочетеното в Интернет.  Трябва ти лекар, който до потвърди  или отхвърли диагнозата и да ти отдели 15 минути  дати обясни.
Билирубинът колко ти е?

Петя Б:
Здравей Лъчо,

не се притеснявай все пак в интернет има и много неточна информация и най-важното е да направиш консултация с лекар. Това което мога да ти кажа за ВМА е, че записването при проф. Кацаров е по телефона и прегледите са само срещу заплащане /в център Интермед, който се намира в поликлиниката на ВМА, струват 75лв/, в нашия случай поне беше така, след първия преглед той ни даде дата за приемане в отделението за още изследвания. Подготви се за чакане, тъй като датите за такъв преглед в кабинета при него за една или две в месеца /обикновено е от 17.00ч. и се чака доста, защото се записват много хора/. Както каза Аника при всички случай си носи епикризите и е хубаво да си направиш изследвания на ензимите един или два дни преди прегледа за да са актуални. Освен ВМА, може да отидеш на консултация в Иван Рилски или в Токуда при доктор Балабанска, доколкото знам там не се чака толкова и може да се запишеш с направление. Моя съвет е да потърсиш поне две мнения и да задаваш въпроси / за диета, допълнителни изследвания, витамини и добавки и тнт./, разбирам, че като си притеснен е трудно, но вземи някой с теб и си подготви въпросите на едно листче за да не пропуснеш нещо.
За диетата най-общо- извара, кисело мляко, сирене, кашкаваш, варени яйца, но само белтъците, намали солта максимално /сиренето се обезсолява във вода/, никакъв алкохол, нищо люто, пържено и мазно, което да дразни и натоварва стомаха. Също така цитрусовите плодове не се препоръват. На нас никой не ни беше казал, че трябва да се внимава и с някой лекарства, например парацетамолът и антибиотиците при грип също натоварват черния дроб за това се пази в студеното време. Не се тревожи и задвай въпроси, лекарите в отделенията се занимават с много пациенти и нямат време за това трябва да досаждаш като имаш въпроси и да питаш отново и отново. На нас бяха забравили да ни дадат рецепта при едно изписване от болницата.
Надявам се информацията да ти е полезна. Успех!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия