Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Теми - bozhichkov

Страници: [1] 2
1
Здравейте,
Започнах и аз лечението преди 2 седмици, сравнително добре ми понесе и искам да кажа на всички, който чакат този момент, че не е толкова страшно колкото предполагат!
За сега се чуствам добре, като чакам първите си изследвания и стискам палци, резултатите ми да са добри!
Приятели, пожелайте ми успех с лечението, защото много ми се живее и нямам никакво желание да умирам :))

2
Здравейте скъпи приятели, толкова много време мина, близо година, а аз не написах нито един ред в този сайт, защото не вярвах, че ще дойде и моя ред за лечение. Днес си взех протоколите от здравната каса, изписали са ми PEGASYS СПРИНЦОВКИ ОТ 180МГР И copegus теблетки от 200 мгр, опаковка 168.
Интересувам се дали това е правилното лечение на хепатит ц, генотип 3???
И нещо много важно искам да споделя с вас, следете си далака, обърнете внимание да не се увеличе, докато чакате за лечение!!!

3
Въпроса ми е директен и много прост, кой всъщност отговаря за списъка на чакащите за лечение на хроничен хепатит и всъщност знае ли се дали изобщо ще има такова лечение, след като ние болните от тая загубена болест вече сме толкова объркани и принудени да обръщаме внимание на какви ли не глупости , и всъщност кой ни лекува нас болните от хепатит, че вече половин година от както разбрах за това че имам хроничен хепатит, никои нищо не направи, аз може да се каже 4е направо на зор се набутвах в ръцете на докторите и мисля че згреших...

4
Скъпи приятели, здравейте!
Все по-рядко започнах да влизам в този форум, може би защото много съм се отчаял напоследък, но дано всичко да се оправи при мен час по скоро !
В настоящия момент ме посъветваха да потърся формула за почистването на черният ми дроб в домашни условия, та интересува ме някой от вас дали е правил подобно нещо и точно с какво се  е чистел ???
Какво е това всъщност тубаж???

5
Билирубина се образува в черния дроб в резултат на загиването и разрушаването на червените кръвни клетки, еритроцитите, от хемоглобина...
Та колко е нормално да дъде билирубиновото съдържание в кръвта??

6
От толкова отдавна не съм влизал тук и не съм писал, но ето 4е сега имам възможност и реших да драсна някой ред! Вече е януари, а аз нямам никакъв отговор от здравната каса, минаха 2 месеца, вече се замислям, дали нещо не са ми обаркали в документите ???
Та въпроса е, как най-точно да проверя с това, какво става???

7
Приятели,
Искам да попитам дали има връзка между хепатит C и папилома вируса, напоследак срещам все повече материали за това, че този вирус поразява и черния дроб, като наподобява Хепатита, като болест, а всъщност лечението е друго. Та който има някаква информация, нека ми пише, БЛАГОДАРСКО...

8
Здравейте ПРИЯТЕЛИ !!!
Има ли някой представа за протокола, който трябва човек да получи за пред здравната каса и каква е процедурата, кой всъщност го пише този протокол за антивирусното лечение ?
Нищо никой не ми обясни, а ме интересува много на този етап !
Благодарско...

9
Диагностика / Резултати от биопсията
« -: Октомври 15, 2007, 13:57:35 »
Здравейте !
Вече повече от месец ми се бави разултата от биопсията и се страхувам много, на 12.09. ми я направиха, днес ходих до болницата и ми казаха че резултат още няма. Струва ми се, че нещо не  е в ред, дано греша !

10
Диагностика / Биопсия
« -: Септември 06, 2007, 11:13:18 »
Здравейте приятели,
Днес отново започвам подготовката за влизането ми в болницата за да ми правят биопсия. Страх ме е, отново ми трябва направление от личния лекар, изследвания на кръв и урина, ЕКГ, пак трябва да не сам взимал аспирин 3 дни преди манипулацията, историята се повтаря както миналия път, дано този път всичко мине като по вода и да няма проблеми после след биопсията !
Искам да попитам всички БИОПСИРАНИ, има ли последствия от това и как се чувстват сега ?
Предварително Ви БЛАГОДАРЯ за отделеното внимание !!!

11
Д-Р ИВАН ПЕТРОВ, ХЕПАТОЛОГ: ЧЕРНИЯТ ДРОБ ИМА ОГРОМНИ ВЪЗМОЖНОСТИ, НО ТРЯБВА ДА СЕ ЩАДИ
В: ДОКТОР, №12, 19 март 2007,
Ако имате жлъчнокаменна болест, прочистването на този орган е противопоказно, защото може да се стигне до запушване на жлъчните протоци и съответно - до операция

През целия ни живот черният дроб е този орган, който мъжествено поема върху себе си удари, предпазвайки вътрешната среда на организма от вредните вещества. Той изработва и много необходими съединения. Как да се предпазим от прекаленото натоварване, от болестите и от разрушаването на черния дроб? Как да му помогнем в беда? На въпросите на “Доктор” отговаря д-р Петров, хепатолог.

- Кои болести на черния дроб в днешно време са най-актуални?
- Проблем номер едно е жлъчнокаменната болест, от която днес, за съжаление, страдат не само възрастните хора. Но ако вземем патологията на черния дроб като цяло, на преден план излизат метаболитните заболявания, които възникват на фона на злоупотребата със спиртни напитки и затлъстяването и са свързани с нарушенията на мастната обмяна. От това произтича излишно отлагане на мазнини в чернодробните клетки, които по-нататък преминават в цироза на черния дроб и понякога - в рак. Тези заболявания са бич за хората и в Америка, и в Европа. Заседналият начин на живот (хиподинамия) и характерът на хранене (излишна употреба на мазнини и въглехидрати и недостатъчно - на белтъчини, плодове и зеленчуци) все по-често водят до затлъстяване. По тези причини възникват захарен диабет, хипертония и увреждане на черния дроб. На практика почти при всеки болен със затлъстяване е налице и увреждане на черния дроб.
- На кои функции на черния дроб влияе това?
- Трябва да бъде ясно, че цирозата на черния дроб е нарушаване на неговата структура, т.е. замяна на активно действащите чернодробни клетки със сраснала тъкан. А чернодробните клетки и черният дроб като цяло - това е една лаборатория. Всичко, което се натрупва в нашия организъм, всичките токсини и препарати, които приемаме, преминават през черния дроб и той ги обезврежда. Но ако той е в неактивно състояние, тези вещества или постъпват в кръвта, или излизат чрез жлъчния сок от организма. Черният дроб е филтър за всичко, което постъпва отвън и не ни е нужно. Той обезврежда всякакви попаднали отвън отрови, некачествени храни, а също и токсичните продукти, образували се например в резултат на това, че поради нарушена функция на задстомашната жлеза или червата, не е настъпило пълно разтваряне на хранителните продукти. Черният дроб прави нашата вътрешна среда здрава и нормална, за да не могат токсичните продукти да подействат на мозъка, сърцето, ендокринните жлези, белите дробове и т.н. Черният дроб има и друга задача - да синтезира множеството вещества, които са необходими за живота - високодисперсните белтъчини, липидите, компонентите на клетъчния имунитет, цитокините и т.н.
- Излиза, че черният дроб е универсален орган?
- Да. И с огромна способност към регенерация. Дори и за Прометей има създаден мит, когато всяка вечер орел кълвял по малко от черния му дроб, а на сутринта той се възстановявал. Това е така. Началните етапи на увреждане на черния дроб често преминават незабелязано, защото той има много компенсаторни възможности. Той мобилизира всички резерви за изпълнение на своите задачи, но това не се отразява на нашето състояние. А когато черният дроб е увреден 80-85 процента, едва тогава започваме да усещаме, че той работи зле. Но уви, в този момент на увреждане често нещата са необратими и лекарите могат да направят малко. Защото сме пропуснали моментът, когато е трябвало да помогнем на черния си дроб.
- И така, най-важна е профилактиката. С какво трябва да започне тя?
- Вечна младост няма, няма и вечно здраве. Нашата задача е правилно и разумно да се разпореждаме с това, което ни е дадено отгоре. Как? Много просто. Разгледайте своето родословие. Баща, майка, дядовци, баби. Как са живели те, от какво са боледували, какви проблеми са имали със здравето? Ние в една или друга степен ги повтаряме. Ако моят баща е имал проблеми с кръвното налягане, аз съм длъжен да наблюдавам себе си и да не допусна такова нарушение, както и последствията, до които води например хипертонията. Ако някой от роднините има жлъчнокаменна болест, разберете от какво е предшествана тя? Това са начинът на хранене, излишното тегло, повишеното съдържание на липиди, неправилният начин на живот. Все такива излишни неща... А всичко това може да не се допуска. Ако някой от вашите роднини е страдал от затлъстяване, не повтаряйте неговата грешка. Бъдете разумни и ще се предпазите от здравословни проблеми. Лекарят, естествено, ще ви помогне, но няма да ви направи съвсем здрав.
- Какво ще кажете за спиртните напитки?
- Аз смятам, че умереното количество спиртни напитки (20-30 мл алкохол, за мъжете - до 50 мл преди ядене) повишава защитата на организма, но не трябва да се злоупотребява. Имайте предвид и това, че бялото и червеното вино, водката, конякът, при различните хора са полезни до известна степен. Коняк в малки количества се препоръчва на тези, при които са налице слаби нарушения на сърцето и коронарните съдове. Червеното вино оказва укрепващо въздействие на червата, а бялото - отпускащо. От своята практика зная, че ако човек е престанал да понася спиртните напитки, особено “шампанското”, търсете проблема в черния дроб. Аз въобще не бих препоръчал шампанско. Газираният алкохол влияе много лошо на човека и черният дроб реагира най-напред, предизвиквайки невъзприемане на алкохола.
- Известно е, че ескимосите приемат много месо и мазнини, а черният им дроб ги понася спокойно. Как се получава това?
- Това е предразположеност. Ако възрастен жител от тези райони се премести в райони с друг климат, ще му бъде трудно. Колкото по на север живее човек, толкова по-необходими са мазнини и белтъчини. На юг употребяват по-малко мазнини в храненето и повече растителна съединителна тъкан. Ние знаем, че инфарктите най-често настъпват при хора с наднормено тегло и със затлъстяване. А има хора с нормално тегло, но с атеросклероза и с жлъчнокаменна болест. Защо? Очевидно влияние оказва начинът на живот, типът обмяна на веществата. Всеки от нас си има своите особености - генетични, физически. Затова и начинът на живот, и лечението трябва да се избират индивидуално.
- Вярно ли е, че при вирусен хепатит не може да се предприеме нищо?
- Не може да се говори за безизходица. Ефикасността от лечението на хепатит В и С с интерферони е 50-70 процента. Вносните препарати са по-ефикасни, но лечението се оскъпява и не всеки може да си го позволи. Има комбинирани схеми, при които наред с интерфероните се предписват химични препарати. С хепатит С хората могат да живеят десетки години, без да подозират за болестта си. Той се предава чрез кръвта, най-често чрез инжекции. А хепатит В може да се предаде чрез общите продукти от бита. Може би и по полов път - това все още се дискутира. Необходима е и поддържаща терапия - хепатопротектори, антиоксиданти, витамини, защото при хепатит се нарушават всички обменни процеси в организма.
- Как се отнасяте към въпроса за прочистване на черния дроб?
- Прочистването на черния дроб повече подхожда на хора, които имат патология на жлъчнокаменните пътища. За самия черен дроб прочистването има минимално значение. Можем само до известна степен да намалим интоксикацията на организма, като стимулираме дейността на чернодробните клетки. Първо, хората, които предприемат прочистване на черния дроб, често не обръщат внимание на състоянието си. Ако имате жлъчнокаменна болест, прочистването на черния дроб е противопоказно, защото може да се стигне до запушване на жлъчните протоци и съответно до операция. Второ, трябва да се убедите, че функцията на черния дроб се осъществява в пълен обем, така че той да може да се справи с това натоварване. С такова високо натоварване обаче, като растително масло с лимонов сок, черният дроб просто може да не се справи.
- Кои методи на прочистване смятате за най-приемливи?
- Използвайте по-меки препарати. Например ксилит или сорбит. Но най-добре е минерална вода. Пийте алкална минерална вода, полежете 40 минути на дясната страна (там е областта на черния дроб) върху затоплена грейка и всичко ще бъде наред. Но ще повторя, че това може да се предприеме, ако не съществува опасност от запушване на жлъчните протоци. Аз ви съветвам да не се увличате с прочиствания и ако човек има проблеми с жлъчната система, да приема препарати, които помагат за отделяне на жлъчен сок, за да не се застоява той. Защото именно застоят на жлъчен сок е особеност на жлъчния човек, това се знае от древността.
- А какви билки бихте посъветвали да използват нашите читатели?
- Струва ми се, че билките незаслужено се пренебрегват. И дори трябва да се обръщате към специалисти-билкари. Различните билки действат по различен начин. Ето някои основни компоненти за различни смеси - шипки, боровинкови листа, корени от глухарче, цикория и др. Всяка билка оказва свое въздействие. Например шипката изхвърля жлъчния сок, корените от глухарче подобряват работата на имунната система. Тези и други компоненти се подбират индивидуално, в зависимост от състоянието. Използването на билки обаче трябва да бъде в разумни дози.
- Трябва ли редовно да се пият билки?
- Не трябва да се приемат постоянно каквито и да е препарати. Например възрастните хора изпитват недостиг на витамини, но нека запълват този недостиг през есента и зимата. Всеки трябва да си помисли за недостига на витамини в организма си. И още един проблем е дисбиозата (дисбактериоза). Винаги приемайте киселомлечни бактерии и продукти за подобряване работата на червата - преди всичко съединителна тъкан. А рафинираните и синтетични продукти не са полезни, казвали сме го много пъти. Нашите деди не са страдали от чернодробни болести.

12
Лекари - специалисти / Гайдарски
« -: Август 22, 2007, 00:29:50 »
ЗА ЛЕЧЕНИЕ ПО ПРОГРАМАТА ЗА ХРОНИЧНИ ХЕПАТИТИ СА НЕОБХОДИМИ НАД 11 МИЛИОНА ЛЕВА ГОДИШНО

03.11.2006г.

       При договарянето на лекарствата, включени в новия лекарствен списък в сила от 1 септември 2006 г., са спазени критериите на “Наредбата за условията и реда за договаряне на лекарствата, стойността на които се заплаща напълно или частично от НЗОК”.
       Това заяви министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски в отговор на въпрос от народните представители Лъчезар Иванов, Христина Христова и Николай Свинаров относно лечението на хроничния вирусен хепатит в България, по време на парламентарния контрол днес, 3 ноември.

       Министър Гайдарски уточни, че Националната здравноосигурителна каса заплаща само лекарствените продукти, за които е предложена най-ниска цена за единица лекарствено вещество в рамките на съответната химико-терапевтична група или най-ниската стойност за месечен курс лечение. По реда на наредбата се договарят лекарства, включени в позитивния лекарствен списък на Република България.
       Проф. Гайдарски обясни, че лекарствените продукти Роферон А и Интрон А за лечение на хроничен хепатит В са отпаднали от списъка на НЗОК, но са осигурени лекарства от същата група на по-ниска цена.
       За лечение на хроничен вирусен хепатит В в списъка са включени стандартен интерферон – Realdiron, който е с най-ниска цена в групата и пегилиран интерферон - Pegasys.        Препаратът Риалдирон е разрешен за употреба в България и е с най-ниска цена в групата на стандартните интерферони, което доведе до отпадане на лекарствените продукти с търговски имена Роферон А и Интрон А от лекарствения списък, подчерта проф. Гайдарски. До момента в Изпълнителната агенция по лекарствата няма регистрирани данни за странични действия при употреба на Риалдирона, както и данни за недостатъчна лекарствена ефективност и ефикасност на лечението.
       Министър Гайдарски съобщи, че за лечение на хроничен вирусен хепатит С са осигурени комбинации от стандартен интерферон /Roferon A/ и рибавирин Copegus, както и пегилиран интерферон /Pegasys/ и рибавирин Copegus.

       Министър Гайдарски увери, че с влизането в сила от 1 септември 2006 г. на Договора за изменение и допълнение на Националния рамков договор между Националната здравноосигурителна каса, Българския лекарски съюз и Съюза на стоматолозите в България за 2006 г., е утвърдена процедура, гарантираща заплащането на отпадналите от списъка на НЗОК лекарствени продукти - Intron-A (Interferon alpha-2b), Peg Intron (Peginterferon alfa-2b), Rebetol (Ribavirin) и Zeffix (Lamivudine) за пациенти, които са започнали лечение с тях, до приключване на фиксирания курс по “Програмата на НЗОК за антивирусно лечение на хронични вирусни хепатити и цирози при пациенти над 18 г.”
       Министър Гайдарски посочи, че лекарственият продукт Ламивудин не е включен в списъка, поради непълна документация при явяването на търга от страна на фирма Глаксо. Тъй като няма друг регистриран за употреба препарат в България, НЗОК дава възможност за довършване на лечението при вече започнали пациенти.
       Съгласно чл.56, ал.2 от НРД при достигане на финансовата обезпеченост по програмите, се спира приемът на документи на пациенти за първи курс лечение, за което районните здравноосигурителни каси се уведомяват своевременно.
       Към момента НЗОК осигурява лечение на пациенти с хепатит В - общо 150 болни, 90 от които с Интерферон на стойност 1000 лв. за 1 пациент на месец и 60 с Ламивудин на стойност 150 лв. за пациент. За 1 месец лечението на болните с хепатит В е на обща стойност 99 000 лв., а за 1 година - 1 188 000 лв.
       НЗОК осигурява лечение на пациенти с хепатит С - 130 болни, чието лечение за един месец е на стойност 390 000 лв. (по 3 000 лв. на пациент), а за 1 година е 4 680 000 лв.
       По програмата се лекуват и 15 деца - по 1 000 лв. за едно дете или общо 15 000 лв. за 1 месец и 180 000 лв. за 1 година плаща НЗОК за тези болни.
       Проф. Гайдарски изтъкна, че за лечението на хроничните хепатити за 1 месец НЗОК осигурява 504 000 лв., а за 1 година - 6 048 000 лв.
       Програмата за хронични вирусни хепатити С е с най-висока средномесечна стойност на курс лечение - 3000 лв. за пациенти с хепатит С. За лечение на хепатит В няма чакащи пациенти. В листатата на чакащите в НЗОК има документи на 140 пациента с хепатит С. За един месец това лечение струва 420 000 лв., а за една година е 5 040 000 лв. По този начин само за лечение по програмата за хронични хепатити са необходими над 11 млн. лв. годишно, категоричен е министърът на здравеопазването.
       Министърът разясни, че листата на чакащите за лечение пациенти се създава по реда на постъпване на документите, които се разглеждат по същия ред от Комисията за извършване на експертиза по чл.78 от Закона за здравното осигуряване в Централното управление на НЗОК. Централната комисия е създадена със заповед на директора на НЗОК и в нея участват членове от състава на НЗОК, както и външните експерти, водещи специалисти по профила на съответните заболявания. Тези специалисти определят схемите на лечение при Хепатит В и С.
       По думите на проф. Гайдарски при новото договаряне са спазени всички схеми на лечение и единствената разлика е, че от всяка група медикаменти са избрани тези, които са с най-ниската цена. Това не води до нарушаване на лечението, а дава възможност за включване на по-голям брой пациенти в рамките на бюджета на НЗОК.

13
Още преди стажа бях чувал доста да се говори за хепатит С: антинаркотичната кампания в комплект с фестивалите «рок срещу наркотици» (които ние бяхме кръстили «пчели псрещу меда») плашеха със задължителната араза с ВИЧ-инфекция и хепатит С. Спряган винаги заедно със СПИН-а, и хепатит С се възприемаше като тежка и нелечима болест, от която хората умират бързо и в страшни мъки.

В болницата, където работех по нова време, почти нямаше болни от хепатит С (а към момента на завършването на стажа броят им нарасна 5 пъти). В моята палата, в единична стая лежеше един единствен пациент с такава диагноза. Съседите се отнасяха към него с благоговение: те имаха някакви банални язви на стомаха и хепатити В... Той се държеше като крал, практически на ставаше от леглото и юркаше останалите за вода и цигари.

По-късно, когато започнах специализация по панкреатит, започнах да завиждам на лекарите, които се занимаваха с хепатит С. Никога не съм срещал по-послушни пациенти от болните от хепатит С. Тези болни бяха съгласни на всичко, само и само да се отърват от вируса, въпреки че лечението беше доста скъпо (десетки хиляди долари), продължително (до една година) и трудно поносимо (у част от пациентите в хода на лечение се развива депресия, нарушава се кръвообразуването) и се постига резултат едва в 20-30% от случаите.
Не толкова отдавна консултирах болен от хепатит С. Той ме попита дали с жена му могат да си имат дете. Ако се съдеше по лицето, той се беше настроил за отказ. Успокоих го като му казах, че хепатит С много рядко се предава при полов контакт случается достаточно редко (не вярвайте на млади хора, които скромно свеждат поглед като казват, че никога не са пробвали наркотици, а са се заразили с хепатит С от едно «лошо» момиче), а вирусът никога не се предава от жената на детето (заразлика от от хепатит В).

Неотдавна тази двойка си родиха дете.
Доколко смъртоносен е хепатит С, или, както още го наричат, «ласкавият убиец»?
Позната пенсионерка, в чийто вход живеят цяло ято наркомани, често ме пита: «Кохга най-накрая ще умрат от техния хепатит?» За съжаление, нямам с какво да я утеша. Действително, хепатит С става хроничен при 60-70 % от хората, контактували с вируса. Само при 20% от но пак не у всички) да доведе до смърт.

Всъщност, младият «крал» на палатата отново постъпи при нас: този път с алкохолен панкреатит, и панкреатитът го безпокои доста повече, отколкото хепатит С.
Препоръки: Ваксина срещу хепатит С засега не съществува. Заболяването много често прминава безсимптомно, и се открива случайно при изследвания.

Какво да се прави, ако това се случи?

1. Избавете се от вируса
Ако, разбира се, имате финансова възможност. Обърнете се към специалист по хепатитите. Той ще ви назначи необходимите анализи и процедури; ще оцени вероятността да се избавите от вируса; ще подбере нужната схема на лечение; ще разкаже за страничните действия на препаратите.

Безплатно от вирусен хепатит можете да се лекувате в клиниките на медицинските институти, например, когато там правят клинични изследвания на нови противовирусни препарати. Тези програми се плащат от фармакологичните фирми.

2. Наблюдения
Болшинството хора, у които са открили вируса на хепатита, трябва да се под наблюдение на специалист, за да не се пропусне възможен прогрес на процеса.

3. Да се лекувате
Когато заболяването се е проявило (появили са се оплаквания от самочувствието, а също и биохимичните и УЗИ признаци на хепатита), няма да минете без лечение.
Лечението преследва две цели: да се намали количеството вируси в кръвта (да се направи болният по-малко заразен) и и да се защитят клетките на черния дроб от повреда (да се предотврати развитието на фиброза и цироза на черния дроб). Но даже без противовирусна терапия, като използвате хепатопротектори (средства, които защитават и възстановяват черния дроб), забляването може да бъде контролирано.

Д) Други хепатити
В екзотичните страни и хепатитите са екзотични. В нашите ширини няма да ги срещнете, но е по-добре да знаете за тях, особено, ако планирате пътуване до тропиците. Това са хепатит Е, аналогичен на хепатит А, заразяването е по същия начин – чрез заразена храна и вода..
През 1990-е години, когато проверката на донорска кръв стана практически повсеместна, бе открит цял ред нови вируси, които могат да станат причина за хепатит. Засега те са редки в България. Това са вирусите F, G, TTV, sen-V..

14
Хроничните вирусни хепатити са едни от най-честите заболявания във Гастроентерологията, което ги прави социално значими, поради големия процент инвалидизация, както и поради това, че често водят до развитието на цироза и първичен рак на черния дроб. Основните видове хепатитни вируси, познати до този момент и имащи отношение към хронифицирането на заболяването са вирусите на В-хепатита, С-хепатита, Д-хепатита, G-хепатита. Вирусите на А-хепатита и Е-хепатита не водят до хронифициране на инфекцията. Наскоро бе открит и F- вирус, но за него все още има недостатъчно информация/табл.1/
В момента в света около 350 000 000 са носители на НВsAg и 300 000 000 души на С-хепатит, като от С-хепатит умират 8000 до 10000 души годишно.Това поставя тези заболявания сред групата на една от най-опасните видове пандемии/дори преди СПИН/. В нашата страна броя на хроничните вирусни хепатити не е точно установен, но като се има пред вид, че нараства процента на наркозависимите, това заболяване ще нараства в пряка корелация със броя на зависимите от наркотици.
Приоритет за активно лечение са хроничните В и С и Д-хепатити. Лечението е изцяло поето от НЗОК и струва около 40 000 лева годишно. До сега лечение без алтернатива, въпреки високата си цена са алфа 2-интерфероните:алфа 2 а/Роферон-А /, Пегасис-135 и 180микрограма на фирма Хофман ла Рош, интерферон-алфа 2 в /Интрон-А/, Пегинтрон-100мкгр на ф-ма Шеринг-Плау и алфа 2 с /Берефор/на ф-ма Бьорингер-Ингелайм. Пегелираните интерферони са полиетиленгликол модифицирани производни на Интерферен-алфа-2 високомолекулни 12 Килодалтона за Пегинтрон и 12 и 40 Килодалтона за Пегасис. Това са интерферони, прикрепени към полиетиленгликолова разколонена верига, осигураваща постоянна серумна концентрация и билгична активност при еднократно седмично приемане с трайно подтискане на вирусната репликация. Дозират се на кг-телесна маса-1.5мкгр. на кг. и Рибавирин-10.6мг. на кг. тегло. Освен добрата плазмена концентрация се постига и добро насищане, като се избягва т.н. уикенд- пауза при стандартните интерферони/аплицирани 3 кратно седмично/.
Като се има в пред вид, че във връзка с повишения риск от развитието на първичен рак на черния дроб се прилага Интерферон дори при пациенти с чернодробна цироза като профилактика, може да се каже, че при пациентите при които нямаме очаквания резултат от лечението, сме осъществили необходимата превенция и сме подтиснали макар и частично вирусната репликация и намалили значително хистологичната активност. Това трябва да бъде споделяно с пациентите с оглед предотвратяване на песимизма и склонността към депресии.

15
"Хепатит" е общо понятие, което означава възпаление на черния дроб. Такова възпаление може да възникне в резултат на вирусна инфекция, прекомерна употреба на алкохол, прием на определени лекарства, контакт с някои химикали, отрови или вследствие на нарушение в имунната (защитната) система на организма.

Хепатит С (известен в миналото като нито "А", нито "В" хепатит) е вирусна инфекция, която може да причини възпалително заболяване на черния дроб и увреждането му. Хепатит С е понастоящем една от най-честите форми на хроничен вирусен хепатит в световен мащаб (особено след въведената от известно време задължителна ваксинация на всички новородени срещу хепатит В).

Хепатит С е заболяване на целия организъм, не само на черния дроб. Болестта се характеризира със значителен брой изънчернодробни прояви.

Ако човешкият организъм не успее да се пребори с инфекцията, възпалението не черния дроб може да стане хронично (дълго продължаващо, постоянно) и да стане причина за хронично чернодробно заболяване, което е сериозно и нерядко застрашаващо живота.

Вирусът на хепатит С може да причини кратко-протичащ (остър) хепатит, който може да протече със или без симптоми (оплаквания) и завършва с оздравяване и очистване на организма от вируса. До 85%, обаче, от заразените с вируса на хепатит С развиват хроничен хепатит С. За хроничен хепатит се приема наличието на оплаквания и определени промени в биохимичните, морфологичните и серологични изследвания за повече от 6 месеца. В 1% от случаите хепатит С протича светкавично ("фулмминантен хепатит") с много тежко увреждане на черния дроб и бързо развитие на чернодробна недостатъчност. В част от случаите инфекцията с HCV не предизвиква никакви оплаквания и промени в изследванията; тези хора се наричат здрави носители. Склонността на вируса към развитие на хронично заболяване се обяснява със способността му да избягва защитния отговор на имунната система на организма. Около 1/3 от хората, хронично зарзени с хепатит С, развиват тежко увреждане на черния дроб, наречено чернодробна цироза. Чернодробната цироза представлява разрастване на нефункционираща съединителна тъкан на мястото на чернодробните клекти и на практика загуба на функцията на черния дроб. Чернодробната цироза, от своя страна, може да доведе до развитие на много усложнения, включително и чернодробен рак.

Хората, страдащи от хроничен хепатит С остават заразноопасни и могат да предават вируса на други.
Хепатит С се причинява от вирус, който се нарича хепатит С вирус и съкратено се означава като HCV. НСV няма родствени връзки с другите вируси, най-често предизвикващи хепатит (А, В, D и E). Вирусът съдържа рибонуклеинова киселина (РНК), която представлява неговата генетична информация (кодът, необходим за призводството на структурните частици на вируса и размножаването му).

Генетичната структура на HCV показва голямо разнообразие и възоснова на това HCV се дели на шест основни генотипа (генетично ралични видове). Всеки един от тях предизвиква заболяване с различна тежест, поддава се в различна степен на лечение, има различна прогноза и т.н.). В организма на един заразен с HCV човек, съществуват генетично различни един от друг (но все пак от един генотип) вируси, които са произлезли в резултат на мутации.
Инфекцията с този вирус е инфекция на целия организъм.

Най-характерно, обаче, е засягането на черния дроб. Начинът, по който вирусът на хепатит С предизвиква увреждане на черния дроб, не е известен със сигурност. Предполага се известен директен токсичен ефект на вируса върху чернодробните клетки. С по-голяма вероятност се смята, че увреждането се предизвиква от имунната система на тялото. имунният отговор на организма (това е защитният отговор на имунната система), в опита си да атакува вируса като чужд за организма агент, унищожава и чернодробните клетки, в които вирусът се е заселил.

Имунният отговор се осъществява от специфични защитни белтъчни молекули, насочени срещу вируса (наричат се антитела) и от специфични бели кръвни клетки (цитотоксични лимфоцити). Така, при вирусната хепатит С инфекция, защитната реакция на имунната система е отговорна както за елиминирането на HСV от тялото и очистване от инфекцията, така и за увреждането на чернодробните клетки. По този начин имунният отговор включва в себе си баланс между защитен и разрушителен ефект. В зависимост от превеса на някой от тях се предопределя и хода на инфекцията с вируса на хепатит С у даден човек. Както вече бе споменато, вирусът в един и същи човек мутира при размножаването си, в резултат на което се получават много вирусни субтипове. Вероятно това е механизъм, по който HCV се стреми да избегне "унищожение" от имунната система. Може би имунната система се затруднява да произведе специфични антитела и лимфоцити, насочени срещу толкова разнообразни чужди агенти и в това се крие причината за големия процент от случаи, в които хепатит С става хроничен (имунната система не може да елиминира причинителя, който се променя непрестанно и инфекцията става постоянна).
Вирусът на хепатит С се предава предимно чрез кръвта. Венозното инжектиране на наркотици или други неразрешени вещества с общи игли и спринцовки е най-честият начин на заразяване. Рискът за предаване на хепатит С по полов път е значително по нисък в сравнение с този при хепатит В. За да настъпи заразяване в повечето случаи е необходим контакт между заразена кръв и кръвта на евентуалния приемник.

Най-честите пътища на предаване на инфекцията с хепатит С са:
използване на общи игли и спринцовки при венозни наркомани - до 90% от венозните наркомани се заразяват до края на първата година от първото венозно инжектиране
преливане на кръв и кръвни продукти - през 80-те години кръвопреливането е било причина за 80% от случаите с хепатит С; понастоящем, обаче донорската кръв и кръвни продукти се изследват винаги и навсякъде за наличие на инфекция с вируса на хепатит С, хепатит В, СПИН и др.; със задължителното повсеместно прилагане на тази мярка от вече повече от 10 години, понастоящем честотата на заразяване от хепатит С в резултат на кръвопреливане е 1 на 100 000.
сексуален контакт със заразен човек (включително хомосексуален контакт между мъже)- този механизъм се среща много по-рядко (в сравнение с хепатит В), въпреки че HCV се открива в малка концентрация в семенната (спермата), вагиналната течност и слюнката; въпреки това спазването на полова хигиена е критично важно за предпазване от заболявания като хепатит В, СПИН, сифилис, гонорея и др.
заразяване при убождане и контакт със заразена кръв - този механизъм се среща преди всичко при здравни работници
заразяване по време на хирургични операции или зъболекарски манипулации при използване на заразен инструментариум: този механизъм се среща много рядко; през 80-те години такъв механизъм на заразяване се е срещал при трансплантация на органи, преди да се въведе здължителното изследване на донорите за вируса на хепатит С; в съвременните условия по-скоро при такива операции може да се зарази медицинския персонал, ако пациентът е болен от хепатит С
контакт със заразена кръв или инструментариум при правене на татуировки и пиърсинг, при ползване на общи ножчета за бръснене и др. - теоритично този риск съществува, но в практиката такъв механизъм се наблюдава изключително рядко
заразяване на новороденото от майка, болна от хепатит С - този път на предаване на инфекцията се наблюдава рядко (за разлика от хепатит В)

Заразяване от хепатит С не е възможно при:
хранене
пиене на вода
кърмене
ръкостискане, целувка, прегръдка и друг близък битов контакт
ползване на общи прибори и посуда за хранене
случаи, когато болен човек кихне или кашля насреща Ви и др.

Трябва да се отбележи, обаче, че в 10% от случаите с остър хепатит С и в 30% от случаите с хроничен хепатит С източника и начина на заразяване остават неуточнени.
Интервалът между първия контакт на организма с вируса и изявата на първите симптоми на болестта се нарича инкубационен период. Инкубационният период на вирусния хепатит е от 15 до 180 дни, но най-често е около 2 месеца.
Болният е заразноопасен (концентрацията на вирусите в кръвта му е голяма) в края на инкубационния период и по време на заболяването.
Болните с хроничен хепатит С и носителите (тези които са заразени, но никога не са имали оплаквания или промяна в изследванията) могат в 95% от случаите да бъдат заразноопасни през целия си живот.
Хепатит С представлява около 15-20% от всички случаи на остър вирусен хепатит и е най-честият хроничен вирусен хепатит в Европа и Северна Америка. Около половината от случаите на чернодробна цироза и значителна част от случаите на чернодробен рак настъпват на фона на хроничен хепатит С. 3% от световното население е заразено с HCV. Честотата на заболяването е различна в различните части на света. Броят на новозаболелите от хепатит С е намалял десетократно в сравнение с 80-те години. Това се дължи най-вече на въведеното рутинно изследване на донорската кръв и кръвни продукти за носителство на хепатит С и на повишеното съзнание за предпазване от СПИН между венозните наркомани и другите рискови групи (двете заболявания имат общи механизми на предаване).

Могат да бъдат засегнати хора във всяка възраст. Определени групи от населението са изложени на по-висок риск за заразяване с вируса на хепатит С:
хора, на които е прелята кръв или кръвен продукт или на които е трансплантиран орган от донор, при който по-късно е доказан хепатит С
венозни наркомани
пациенти на хемодиализа и страдащи от болести на кръвосъсирването, което налага често преливане на кръв и кръвни продукти
сексуални партньори на болни от хепатит С (рискът е по-нисък отколкото в горните групи)
новородени от майки, болни от хепатит С (рискът е по-нисък отколкото в горните групи)

Имунната система на организма осъществява защитна реакция (имунен отговор) срещу вируса на хепатит С при заразяването с него. Поради генетичното разнообразие на HCV и мутиралите му варианти в един човек, в 85% от случаите имунният отговор не е ефективен (не може да елиминира вируса от тялото) и тогава се развива хроничен хепатит или носителство. След преболедуване от хепатит С (остър) е възможно повторно заразяване с друг генотип на HCV и развитие на заболяването наново както и хронифицирането му. Изследванията за потвърждаване на диагнозата (виж по-долу) откриват антитела (белтъци), насочени срещу вируса на хепатит С, в кръвта на болния, но те нямат изявена защитна роля в преобладаващия брой случаи.
Не съществуват убедителни доказателства в полза на твърдението, че развитието на хепатит С по време на бременността може да предизвика аборт, преждевременно раждане или увреждания на плода.

Съществува малък риск за заразяване на новороденото с вируса на хепатит С по време на раждането от болна от хепатит С майка. Няма данни за предаване на вируса от болна майка на новороденото при кърмене.

Страници: [1] 2

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007