Мерси Емо !
Знаете ли какво ми каза доц. Антонов, преди да ме изпише от болницата: Искам да се храниш с храна богата на белтъчини, колкото се може повече. Тогава не се замислих какво означава това, но сега вече го обмислям и се чудя, та това как е възможно, като белтъчините винаги са свързани с мазнините

Белтъчините са полимери, чиито елементи са двадесет аминокиселини. Човешкият организъм не може да произвежда осем от тези аминокиселини, които се наричат "незаменими" и затова трябва да бъдат приемани чрез храната. Ползата от белтъчините се изразява в това, че те съдържат именно тези осем аминокиселини.
Енергетичният еквивалент на 1 грам белтъчини се равнява на 16,76 килоджаула (4 килокалории).
Преработката на белтъчините става посредством ензими, произвеждани в стомаха, панкреаса и стената на тънкото черво. При смилането на белтъчините винаги се отделят отпадъчни продукти или киселини. По тази причина те изискват особено внимание, когато се комбинират с други хранителни вещества.
Потребността на организма от белтъчини зависи от множество фактори. На първо място това са храносмилането и качеството на белтъчините. Правилното консумиране може да намали потребността ни от белтъчини и същевременно да ограничи отделянето на отпадъчни продукти.
В природата белтъчините се срещат само заедно с мазнините. В месото и рибата (животинските белтъчини) делът на двата вида хранителни вещества е почти еднакъв, с известно доминиране на белтъчините. В млечните белтъчини (особено сиренето) съотношението е почти еднакво, а в ядките (растителните белтъчини) съдържанието на мазнини обикновено надвишава това на белтъчините. Съдържанието на мазнини може да бъде увеличено при приготвянето на храната: чрез приготвяне на ястията с олио, както и да бъде намалено: чрез консумирането на обезмаслени млечни продукти или месо без тлъстини.
За да бъде разглеждана като богата на белтъчини, храната трябва да съдържа поне 10% белтъчини. В таблицата са поместени основните продукти, богати на тези хранителни вещества със съответното им процентно съдържание.
Животински белтъчини Млечни белтъчини Растителни белтъчини
Телешко месо 22.0% Мляко на прах - пълномаслено 25.5% Бирена мая - суха 49%
Говеждо 21.3% Яйчен жълтък 16.1% Соево брашно 43.4%
Свинско месо 21.1% Яйца кокоши 12.5% Ръжени кълнове 42%
Заешко месо 20.9% Яйчен белтък 10.9% Соя 36.8%
Пилешко месо 20.6% Сирене - полутвърдо 9.2-32.2% Житни кълнове 28%
Агнешко месо 20.4% Фъстъци 26%
Риба - сушена 20-79% Семена 20-36%
Дивеч 20-22% Бобови храни - сухи 19-23.9%
Козе месо 19.5% Зърна 13-27%
Рибни продукти 16-21% Ядки 13-19%
Домашни птици 15-24% Мая за хляб 1.1%
Риба - речна 15-20%
Риба морска 15-19%
Месни продукти 15-29%
Ракообразни 15-19%
Та какво трябва всъщност да ям