Автор Тема:  Гайдарски  (Прочетена 8469 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bozhichkov

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 105
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Хроничен хепатит C
Гайдарски
« -: Август 22, 2007, 00:29:50 »
ЗА ЛЕЧЕНИЕ ПО ПРОГРАМАТА ЗА ХРОНИЧНИ ХЕПАТИТИ СА НЕОБХОДИМИ НАД 11 МИЛИОНА ЛЕВА ГОДИШНО

03.11.2006г.

При договарянето на лекарствата, включени в новия лекарствен списък в сила от 1 септември 2006 г., са спазени критериите на “Наредбата за условията и реда за договаряне на лекарствата, стойността на които се заплаща напълно или частично от НЗОК”.
       Това заяви министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски в отговор на въпрос от народните представители Лъчезар Иванов, Христина Христова и Николай Свинаров относно лечението на хроничния вирусен хепатит в България, по време на парламентарния контрол днес, 3 ноември.

Министър Гайдарски уточни, че Националната здравноосигурителна каса заплаща само лекарствените продукти, за които е предложена най-ниска цена за единица лекарствено вещество в рамките на съответната химико-терапевтична група или най-ниската стойност за месечен курс лечение. По реда на наредбата се договарят лекарства, включени в позитивния лекарствен списък на Република България.
       Проф. Гайдарски обясни, че лекарствените продукти Роферон А и Интрон А за лечение на хроничен хепатит В са отпаднали от списъка на НЗОК, но са осигурени лекарства от същата група на по-ниска цена.
       За лечение на хроничен вирусен хепатит В в списъка са включени стандартен интерферон – Realdiron, който е с най-ниска цена в групата и пегилиран интерферон - Pegasys.        Препаратът Риалдирон е разрешен за употреба в България и е с най-ниска цена в групата на стандартните интерферони, което доведе до отпадане на лекарствените продукти с търговски имена Роферон А и Интрон А от лекарствения списък, подчерта проф. Гайдарски. До момента в Изпълнителната агенция по лекарствата няма регистрирани данни за странични действия при употреба на Риалдирона, както и данни за недостатъчна лекарствена ефективност и ефикасност на лечението.
       Министър Гайдарски съобщи, че за лечение на хроничен вирусен хепатит С са осигурени комбинации от стандартен интерферон /Roferon A/ и рибавирин Copegus, както и пегилиран интерферон /Pegasys/ и рибавирин Copegus.

Министър Гайдарски увери, че с влизането в сила от 1 септември 2006 г. на Договора за изменение и допълнение на Националния рамков договор между Националната здравноосигурителна каса, Българския лекарски съюз и Съюза на стоматолозите в България за 2006 г., е утвърдена процедура, гарантираща заплащането на отпадналите от списъка на НЗОК лекарствени продукти - Intron-A (Interferon alpha-2b), Peg Intron (Peginterferon alfa-2b), Rebetol (Ribavirin) и Zeffix (Lamivudine) за пациенти, които са започнали лечение с тях, до приключване на фиксирания курс по “Програмата на НЗОК за антивирусно лечение на хронични вирусни хепатити и цирози при пациенти над 18 г.”
       Министър Гайдарски посочи, че лекарственият продукт Ламивудин не е включен в списъка, поради непълна документация при явяването на търга от страна на фирма Глаксо. Тъй като няма друг регистриран за употреба препарат в България, НЗОК дава възможност за довършване на лечението при вече започнали пациенти.
       Съгласно чл.56, ал.2 от НРД при достигане на финансовата обезпеченост по програмите, се спира приемът на документи на пациенти за първи курс лечение, за което районните здравноосигурителни каси се уведомяват своевременно.
       Към момента НЗОК осигурява лечение на пациенти с хепатит В - общо 150 болни, 90 от които с Интерферон на стойност 1000 лв. за 1 пациент на месец и 60 с Ламивудин на стойност 150 лв. за пациент. За 1 месец лечението на болните с хепатит В е на обща стойност 99 000 лв., а за 1 година - 1 188 000 лв.
       НЗОК осигурява лечение на пациенти с хепатит С - 130 болни, чието лечение за един месец е на стойност 390 000 лв. (по 3 000 лв. на пациент), а за 1 година е 4 680 000 лв.
       По програмата се лекуват и 15 деца - по 1 000 лв. за едно дете или общо 15 000 лв. за 1 месец и 180 000 лв. за 1 година плаща НЗОК за тези болни.
       Проф. Гайдарски изтъкна, че за лечението на хроничните хепатити за 1 месец НЗОК осигурява 504 000 лв., а за 1 година - 6 048 000 лв.
       Програмата за хронични вирусни хепатити С е с най-висока средномесечна стойност на курс лечение - 3000 лв. за пациенти с хепатит С. За лечение на хепатит В няма чакащи пациенти. В листатата на чакащите в НЗОК има документи на 140 пациента с хепатит С. За един месец това лечение струва 420 000 лв., а за една година е 5 040 000 лв. По този начин само за лечение по програмата за хронични хепатити са необходими над 11 млн. лв. годишно, категоричен е министърът на здравеопазването.
       Министърът разясни, че листата на чакащите за лечение пациенти се създава по реда на постъпване на документите, които се разглеждат по същия ред от Комисията за извършване на експертиза по чл.78 от Закона за здравното осигуряване в Централното управление на НЗОК. Централната комисия е създадена със заповед на директора на НЗОК и в нея участват членове от състава на НЗОК, както и външните експерти, водещи специалисти по профила на съответните заболявания. Тези специалисти определят схемите на лечение при Хепатит В и С.
       По думите на проф. Гайдарски при новото договаряне са спазени всички схеми на лечение и единствената разлика е, че от всяка група медикаменти са избрани тези, които са с най-ниската цена. Това не води до нарушаване на лечението, а дава възможност за включване на по-голям брой пациенти в рамките на бюджета на НЗОК.

Неактивен bozhichkov

• Профил
Re: Гайдарски
« Отговор #1 -: Август 22, 2007, 00:36:04 »
Гайдарски не може да реши проблемите на болните от хепатит С

България е единствената страна членка на ЕС, в която все още не е намерено решение по проблемите на болните от хроничен хепатит. Това обяви вчера д-р Станимир Хасарджиев, секретар на Националното сдружение за борба с хепатита. Той уточни, че по-малко от 100 пациенти са започнали необходимата терапия през миналата година. Според официалната статистика над 110 000 българи страдат от хепатит С, който медиците наричат "тихия убиец". Заразеният от хепатит С развива чернодробна недостатъчност, цироза и рак на черния дроб за период от 10-20 години. През март миналата година здравната каса преустанови приема на протоколи за лечение на хепатит C. Към настоящия момент в листата на чакащите все още има пациенти, които не са започнали лечение като някои са диагностицирани преди повече от година.
По данни на специалистите от март миналата година досега има издадени около 250 протокола за лечение, но нито един не е приет от здравната каса. Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания ще изпрати официални писма до президента, председателя на НС, комисията по здравеопазването, здравния министър и НЗОК и ще очертае европейските принципи и поведение спрямо болните от хепатит

Неактивен bozhichkov

• Профил
Re: Гайдарски
« Отговор #2 -: Август 22, 2007, 00:46:59 »
Известният специалист по чернодробна и панкреатична хирургия проф. Радослав Гайдарски бе обявен за лекар на годината от Българския лекарски съюз. Главният консултант на републиката и завеждащ отделението по коремна хирургия в Университетска болница „Лозенец“ през ноември осъществи мечтата си – присаждане на черен дроб в българска болница.

Трансплантацията е плод на повече от година сътрудничество между базата на Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – „Лозенец“, и университетската специализирана клиника в гр. Есен, Германия, а професор Гайдарски – двигателят на този процес.

Роден е през 1937 г. в Градец, Видинско. Отличник на Медицинския университет – София, от випуск 1962 г. След дипломирането се готви за тежкото изпитание лекар на село, но е изпратен в хирургията на болницата във Видин. Казва, че специалността му е въпрос на случайност. Призната му е през 1966 г. Специализира в болницата „Кошен“, Париж, където е един от центровете по трансплантация в Европа. Работи като асистент във II хирургия на Медицинска академия, София. След хабилитирането му през 1983 г. и избирането му за доцент към Катедрата по обща и оперативна хирургия оглавява Клиниката по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия. През 1990 г. вече е професор и народен представител. В болница „Лозенец“ работи от 2003 г.

Проф. Гайдарски, останахте ли изненадан от наградата „Лекар на годината“?
Не знаех, че съм предложен за нея, до последния ден. Съобщиха ми малко преди да ме извикат за връчването. Приех приза като признание за 42-годишния ми лекарски труд.

Защо едва сега стана възможно да се направи трансплантация на черен дроб у нас?
Отговорът на този въпрос не е прост. От 15 години твърдя, че такава трансплантация е напълно възможна, стига да се създаде добра организация и да има необходимия инструментариум.

Операцията за присаждане на черен дроб е тренирана многократно на компютър, преди да бъде извършена реално на 18 ноември 2004 г. Седеммесечната Памела стана нашата първа пациентка, но обсъждахме девет души – шестима родители и три деца. От Германия долетя екип начело с италианския професор Масимо Малаго. Когато започвахме програмата, немският екип смяташе, че първата трансплантация у нас ще бъде направена след 2–3 години, а ето че ни трябваше една.

Повече от 20 лекари оперираха 14 часа. Операцията бе извършена перфектно. Сложна е за изпълнение, но пък всяка стъпка се прави по утвърден протокол. Това значи, че има стандарт за действията на всеки етап и той вече е пренесен в България.

В другите страни обикновено държавата застава зад гърба на лекарите в подобни случаи. А аз се опитвах сам да пробивам. Търсех пари непрекъснато, ходих при Муравей Радев, Кирил Ананиев, Милен Велчев. Даваха колкото поискам, но докато стигнат до мен, от тях нищо не остана.

Една чернодробна операция струва 40–60 хил. евро – отстраняване на половината от черния дроб. За нея здравната каса по клиничната пътека ни дава 1500 лв.

Кога става ясно, че операцията е успешна?
Няма стопроцентова гаранция. Памела и баща й, който се оказа подходящ да й дари част от черния си дроб, се възстановяват бързо. В нейната операция нямаше изненади за екипа. Най-трудният момент беше да се съединят кръвоносните съдове на бебето с тези от дроба на таткото поради различията в големината. Проф. Малаго обаче е смел, голям майстор и направи изключително добри шевове. Не се стигна и до кръвопреливане.

Казвате, че в първите години в медицината ви е било скучно, кога се пробуди интересът към нея?
Понеже бях отличник във Видинската гимназия, приятелите ме посъветваха да кандидатствам медицина, защото било най-престижно. Подадох си документите в последния възможен момент. Не бях вземал частни уроци и бях убеден, че ще ме скъсат. На изпита обаче успях.

Първите години наистина ми беше скучно. Заинтересувах се едва в трети курс, когато започнахме да преглеждаме истински пациенти. Заминах по разпределение да карам стаж във Видинско. При нас битуваше една мисъл, че мъж, който не е бил войник, не е мъж, а лекар, който не е бил на село, не е лекар. Затова се заинатих – на село, та на село. Пратиха ме в едно белоградчишко селище, но после ме командироваха обратно за Видин. Единственото свободно място беше в отделението по хирургия. В София непрекъснато се провеждаха курсове, но никой не искаше да ходи. Като най-млад отивах аз и така всяка година карах по 1–2 различни курса. Навлязох бързо в материята. Не бягах и от работа, поемах всяка спешна операция.

Защо предпочетохте коремната хирургия?
Може би защото беше най-неразработената, каквато е и до днес. Специализацията ми в Париж също оказа влияние. Шефът на клиниката беше невероятна личност. Считан е за най-добрия хирург на жлъчка, черен дроб, панкреас. От него научих много и като се върнах в България, започнах да работя в тази област. Защитих дисертация за кисти на панкреаса.

Операциите при раковите заболявания на панкреаса са най-тежки и най-продължителни. За да се оперира рак на главата на панкреаса, се правят още 5 операции. В началото те ми костваха 10–12 часа, сега се справям за 3–4. Постепенно обучих колеги от столицата и по-големите градове. Преди за 10 години се правеха около 12 операции на панкреас в страната, сега са толкова за месец.

След това започнах да разработвам областта на чернодробната хирургия. Вече извършваме всякакви манипулации върху черния дроб. Няма нещо, което да се прави в Америка, Дания, Франция или Австрия и ние да не го можем. Дори сме оперирали пациенти, на които е отказано в чужбина. Единствено трансплантация на черен дроб не бяхме правили.

В коремната хирургия работим на европейско ниво. В момента имам записани над 100 души, които чакат да бъдат оперирани. Правя максимум по 2 операции на ден. Една чернодробна трае около 4 часа.

Става ли българинът по-болен?
Не. Просто апаратурата за диагностика вече е по-добра, затова заболяванията, които някога не са откривани, се улавят по-лесно.

Как да запазим здрав черния си дроб?
Най-застрашени са хората, боледували от хепатит. След него може да се развие цироза, която в някои случаи води до рак. Враг номер едно на черния дроб е алкохолът. По 1–2 чашки на ден не са страшни, но всекидневното поемане на по-големи количества е опасно. Препоръчвам да се избягват мазните храни. Вегетарианството не е гаранция за здрав черен дроб, имам пациенти вегетарианци. Някои химически вещества, например анилиновите бои, също са вредни.

Какви качества трябва да притежава един добър хирург?
Хирурзите се делим на интелектуалци и практици. Рядко е съчетанието от двата типа. Затова на върха стигат много малко. Тези, които най-много се борят, най-трудно пробиват. Нужно е търпение, последователност. Устремиш ли се към върха, трябва да изминеш целия път, както алпинистите към Еверест – приспособявайки се на всяка височина.

Никога не съм правил компромиси в името на кариерата. Не е важно докъде стигаш в йерархията, а как се развиваш като лекар. Дали се грижиш за пациента, или го възприемаш като човека, който дава парите.

Като младеж сте играли волейбол, имали сте намерение да кандидатствате във ВИФ – спортувате ли и днес?
Нямам време, но един път месечно ходя на вилата си край Искъра. Слагам работния панталон и кося дворчето отпред, прекопавам дръвчетата. У дома се раздвижвам с кучето Рики – чаровна кръстоска между пудел и още нещо.

Кога да очакваме следващата чернодробна трансплантация?
Не бива да се бърза. Трябва да приключим напълно с първия случай и тогава да се мисли за нови. Това е и въпрос на по-сериозно обсъждане и решение на ръководството.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007