Автор Тема:  Кои медикаменти не е препоръчително да се приемат при хронични хепатити?  (Прочетена 37506 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 352
  • хепB
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
 В този топик предлагам да понапишем за медикаментите, които е препоръчително да избягваме, независимо дали сме на лечение или не. За да предотвратим и по-неприятни усложнения от рода на токсичен хепатит или енцефалопатия или просто увреждане и влошаване на нормалната функция на черния дроб. Предлагам всеки, който разполага с информация да я сподели и да направим листа с медикаментите след време!

Медикамент: АУЛИН
Причина: Противопоказания - Пациенти с нарушена чернодробна фукция.
                 Специални предупреждения  - Чернодробната функция трябва да се проследява внимателно при пациенти, лекувани с Аулин, които съобщават за симптоми, свързани с чернодробно увреждане, анорексия, гадене, повръщане, жълтеница и/или промени в чернодробната функция /увеличени трансаминази, свързан билирубин, алкална фосфатаза, γ-GT/. Да не се прилага при пациенти с хроничен хепатит, включително и алкохолен хепатит и цироза. Съществува потенциална възможност да предизвика енцефалопатия.

Медикамент: АНАЛГИН
Причина:Противопоказания - тежки чернодробни и бъбречни заболявания;

Коментар: Също съм чувал, че не е хубаво да се приемат аналгетици. Аналгетиците са лекарствени средства, създадени за да потискат болката. Биват два основни вида - наркотични и ненаркотични. Наркотичните се използват при силни болки - раждане, изгаряния, разкъсвания, рак и др. и се предписват краткотрайно или внимателно, понеже водят по лекарствена зависимост. Най-често се използват ненаркотичните, които имат и ефекта да намаляват високата температура, както и противовъзпалително действие. Най-ефективни са при комбиниране с други анаглетици.
Аналгетиците са два вида:

- Наркотични:
    * хероин / heroin
    * етилморфин / ethylmorphine
    * морфин / morphine
    * омнопон / omnopon
    * декстроморамид / dextromoramide
    * метадон / methadone
    * налбуфин / nalbuphine
    * пентазоцин / pentazocine
    * петидин / pethidine
    * пиритрамид / piritramine
    * римазол / rimazolium metilsulfate
    * тилидин / tilidine
    * тримеперидин / trimeperidine
    * кодеин / codein
    * фентанил / fentanyl

-Ненаркотични:
    * ацетизал (аспирин) / acetylsalicylic acid
    * аминофеназон (амидофен) / aminophenazone
    * норамидопирин (аналгин) / metamizole soduim
    * кетофенилбутазон / kebuzone
    * оксифенбутазон / oxyphenbutazone
    * фенилбутазон / phenylbutazone
    * парацетамол / paracetamol
    * фенацетин / phenacetin
    * индометацин / indometacin
    * сулиндак / sulindac
    * ибупрофен / ibuprofen
    * алкозин / alcozin
    * алнагон / alnagon
    * аналгин-хинин / analgin-chinin
Има и още много други медикаменти, които са в тази група и се препоръчват да се избягват.

Медикамент: Парацетамол
Причина: Противопоказания - продуктът не се пилага и при тежки чернодробни заболявания.

Коментар: Знам за за парацетамола, че се препоръчва от хепатолозите да се избягва изцяло както и продуктите съдържащи парацетамол Coldrex, Fervex,

Медикамент: Nimesil
Коментар: Не мога да посоча източници, но от европейската здравна комисия иска да забрани свободното разпространение на Nimesil и Aulin, защото е противопоказен за големи групи хора - деца, с бъбречни и чернодроби заболявания и мн. др.

Тетрациклини: група антибиотици, която също се препоръчва да се избягва.
Най-често използуваните тетрациклини са:

1. Метациклин. Той е със слаба чревна резорбция, излъчва се бавно и се приема през устата. Прилага се при инфекция на дихателните пътища, стомашно-чревния тракт и кожата;
2. Доксициклин. Той се резорбира много добре /до 90%/ след прием през устата. Денонощната доза се приема еднократно или двукратно;
3.Тетрациклин. Той се при лага мускулно,венозно или се приема през устата. Влиза в състава на комбинирания препарат тетраолеан /тетрациклин + олеандомицин/;
4. Окситетрациклин. Приема се през устата или се инжектира мускулно. Той е ефективен и срещу чревния паразит острица.

Неактивен happy

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 8
    • Профил
Извинявам се, ако бъркам темата, но като не може да приемаме парацетамол и производни, какво да ползваме за сваляне на температура и против грипове и т.н. тогава? Освен да кажем някакви мехлеми с ментол и евкалипт и т.н

Неактивен irka

• усмихната
  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 734
    • Профил
  • Вид лечение: Телапревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Хроничен хепатит C
И аз се обърках вече! Досега избягвахме ибупрофена и залагахме на парацетамола, а сега с какво ще трябва да се лекуваме при нужда, не знам!?

Да не говоря колко аналгина и аулина е изпил мъжа ми напоследък, защото доста често го боли главата! :-\

Все пак си мисля, че когато човек е болен, едва ли е толкова неприемливо да използва някой от изброените лекарства! По-добре веднъж - два пъти в годината да пиеш дадено лекарство, за да се излекуваш, отколкото да станат усложнения заради нелекуването на дадена болест, пък дори и настинка да е! :)

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 352
  • хепB
    • Профил
  • Статус: Хроничен хепатит B
Въпроса тук е да се избягват. Не става въпрос при нужда. Естествено че могат да се използват, но не е желателно. Аз лично винаги съм бил противник на медикаментите. Никога не съм пил парацетамоли, немизили и пр.(слава Богу като се има в предвид че съм бил болен, а съм нямал идея). Като съм имал настинка, винаги пия 50 чая, хапвам на сила супичка вземам 1 аналгин с 1 аспирин и еин центрум, обличам 2 пижами с няколко чифта чорапи и включвам термо одеало или си правя грейка и си лягам. Изпотявам се като за свтовно, но на сутринта съм нов човек. Това да ми се случи максимум 1 път в годината!

И си мисля че благодарение на това съм толкова здрав. Като по-малък просто отказвах да приемам антибиотици и медикаменти. Въпреки че често страдах от отити (възпаление на ушите) и който е боледувал знае какви ужасни болки са. Но стисках зъби и си наливах тпъл зехтин и риванол в ушите (баба ми го правеше) и ми минаваше сравнително бързо без антибиотици!!!!

Аз по принцип винаги съм съветвал за избягването на каквито и да е медикаменти! Даже аспирин. Човек може да прецени кога настинката е сериозна и трябва да се действа и кога не. Има хора за кашлица почват кодеини, аантибиотични сиропи за кашлица и пр.

Започнах този топик да ви посъветвам от какво да се пазите. Но не съветвам човек с 39+ температура да не приема немизил :)

Просто при следващата настинка се замислете дали е нужно да се обсипете с лекарства... ;)

Неактивен rosica

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 62
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: В момента съм на лечениe
Аз смятам,че преди да вземеш едно лекарство трябва да прочетеш какви противопоказания И какви странични действия има.ВИНАГИ СЕ СЪВЕТВАМ С ЛЕКУВАЩИЯ МЕ ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ!По принцип ако имаш хепатит трябва да внимаваш кокво пиеш тъй като всичко се преработва в черния дроб.Не случайно го наричат най-голямата човешка лаборатория.
Роси

Неактивен pamche

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 980
    • Профил
  • Резултати: Успешнo
Лекарства и хепатит
« Отговор #5 -: Януари 23, 2009, 21:53:05 »
Здравейте ,
Бих желал да обмениме малко опит.
Ползването на различните лекарства при простуда и грип , нали не трябва да натоварваме черния дроб , та какво мислите ? Какво използвате когато настинете , хванете грип или дигнете температура зимните месеци ?
Лично аз за сега ползвам предимно "осцилококцинум" 
Успех на всички
Известен с това , че не е известен !

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
Re: Лекарства и хепатит
« Отговор #6 -: Януари 23, 2009, 22:12:01 »
Здравейте ,
Бих желал да обмениме малко опит.
Ползването на различните лекарства при простуда и грип , нали не трябва да натоварваме черния дроб , та какво мислите ? Какво използвате когато настинете , хванете грип или дигнете температура зимните месеци ?
Лично аз за сега ползвам предимно "осцилококцинум" 
Успех на всички
Здравей,
Надявам се че темата, в която преместих поста ти, ще даде отговор на въпроса ти.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен лиана

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 110
    • Профил
  • Статус: Недиагностициран/а
Здравейте!
Първо искам да поздравя с днешния празник всички именници и не само, и да им пожелая преди всичко много здраве, а останалото сами ще си го постигнат.  :flowers:

Не съм сигурна дали не трябваше да отворя нова тема, но искам да отправя предупреждение за едно лекарство, което само след два дни прием ми се отрази много зле. Става въпрос за баклофен.
Да припомня, аз съм с хроничен хепатит С от сравнително скоро и фиброза Ф0-1 определена на фиброскан. Имам проблеми с врата, последно казаха шипове и в момента ходя на физиотерапия. Въпреки предупреждението ми, че имам проблем с черния дроб, лекарката ми изписа баклофен и каза, че мога спокойно да го пия. Аз и казах, че имам стеатоза и ми е казано да внимавам с лекарствата. Може би трябваше да бъда по-откровена, но ми писна да обяснявам навсякъде и тъй-като няма досег с кръвта ми при манипулациите, реших да спестя информацията за хепатита. Първия ден пих 2 пъти по 1/2таблетка  и веднъж 1таблетка (изписан ми е 3по1 таблетка от 10мг), а втория ден вече 3по1т. Вчера бях на работа и още сутринта забелязах, че по-трудно фокусирам екрана на компютъра и усещах тежест и напрежение в очите. Мислех, че може още да не съм се досъбудила, но за всеки случай намалих приема на 1/2 таблетка отново. Приех две дози по 1/2т. Усетих и тежест в дроба и като цяло ми беше лошо. Премерих си кръвното, но беше с нормалните за мен по-ниски стойности. Това, което ме учуди беше ниския пулс- 65, а нормално не знам точно колко ми е, но по спомени ми е висок пулса, над 75. Вечерта след работа си направих леките упражнения за гърба, които са ми необходими след цял ден на стола. Обикновено ми отнемат 35-40 минути, но вчера ги правих над час, защото започна да ми се гади. Сигурно трябваше да ги пропусна, но след това ми стана по-зле. Гадене, замайване,лош вкус в устата. Пих доста вода и си легнах без вечеря. Днес исках да си пусна едни чернодробни ензими, но освен че в неделя в моя град не открих работеща лаборатория, сега са празници и лабораториите също не работят. От снощи не съм пила баклофен и няма и да го пия. Щом след два дена и половина прием в непълна доза ми се отрази така, не смятам че трябва да го пия. Днес съм по-добре, дори закусих. Довечера съм нощна смяна и утре след работа ще си пусна за всеки случай едни ензими.
Това е, ако прецените, че поста ми не е за тук, моля преместете го.

Неактивен Rumi_

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1544
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
Здравейте и от мен и Честит Цветен Празник на всички! :flowers2:

Лиана, аз също от три месеца вече след травма на коляно съм с с болки и най вероятно със скъсан менискус.
Двамата ортопеди, които посетих веднага изписват кортикостероиди, нестероидни медикаменти защото възпалени стави
се лекуват така, но аз категорично отказах и инжекциите и хаповете. Естествено предопредих за диагнозата за да обоснова отказа.
Много от лекарствата са вредни за черния дроб, особено за ревматоидни болки и проблеми, но ортопедите, невролозите  така лекуват. тези лекарства влияят и стомаха, сигурна съм.
От двудневния прием не може да се увредиш много, но все пак трябва да сме предпазливи.
Освен това шипове и ставни проблеми си остават хронични. По- добре физиотерапия.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007