Автор Тема:  Връзка между никотин и нива на АСАТ и АЛАТ?  (Прочетена 9458 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 352
  • хепB
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
 Ако някой може да помогне с информация на тази тематика би ми било много интересно - като бивш пушач позволяващ си от време на време този вреден навик.

Мога да посоча един пример с майка ми. Която й е известно от 86 или 88 година, че е болна от хроничен хепатит В, а даже през 90 година прави и остър хепатит А и лежи в болница. Майка ми винаги е била заклета пушачка от гимназия (някъде през 70-те).
 Нивата на АСАТ и АЛАТ винаги са били 2 пъти над нормата - около 80 и повече, особено като е лежала през 90 година в инфекциозно отделение.

Преди три години като се беше прибрала в България каза, че вече не се чувства добре и трябва да се отърве от този гаден навик. Отиде при нейния бивш веф на интензивно отделение Шумен, който все още е завеждащ лекар, главен токсиколог на региона и от около 5 години се занимава хомеопатия. Предполагам че дълго преди това е проучвал и чел защото е много популярен и добър в това, което прави. Имено този д-р (Загорчев) я отказа от цигарите за един ден - предписа й някакви медикаменти, постави някаква игличка на ушната мида и майка ми не е пушач от тогава.

Сега се прибра и си пусна пълни изследвания докато беше в България и резултатите й бяха перфектни. АСАТ - 20, АЛАТ - 17 Беше толкова развълнувана, каза ми че никога не е имала такива добри резултати :)
Тя го отдаде изцяло на цигарите, а аз го прех съвсем не така, но на скоро попаднах на една статия, че освен вредният никотин, който ни прави зависими от цигарите има и още хиляди токсични вещества в цигарата. И се замислих, нали все пак филтъра на кръвта трябва да се отърве от тях веднъж щом попаднат в кръвта? Не е само вреда за белия дроб. Но това е само мое предположение.

Някой може ли да посочи информация или поне да сподели какво мисли за тази връзка между цигарките и нивата на АСАТ и АЛАТ?

Неактивен niki

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 95
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Връзка между никотин и нива на АСАТ и АЛАТ?
« Отговор #1 -: Ноември 06, 2007, 16:21:55 »
  Аз пуша от доста години. Сега съм на 26, пропуших "сериозно" някъде в 7 клас. Въпреки че имам хеп.С , нивата на ензимите при мен са нормални (около 20). Явно тази връзка при мен е убягнала :)
Според мен такава връзка е възможна. Все пак никотина и другите вещества в тютюна са отровни и попадат в кръвта, която от своя страна минава през черния дроб от които зависят нивата на ензимите. Може би повишаване на ензимите в следствие на никотина зависи и от конкретния организъм (ако има изобщо тази връзка, тук само предполагам :) )
  Радвам се за резултатите :)
« Последна редакция: Ноември 06, 2007, 16:30:15 от niki »

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #2 -: Ноември 08, 2007, 00:24:40 »
Здравей,
Сега се поразрових и открих една статия публикувана след проведено изследване през 2003 година.
Изследването е проведено върху 244 пациенти. Ето това е статията: Impact of smoking on histological liver lesions in chronic hepatitis C
И няколко цитата, които подбрах:
Цитат
Impact of smoking on histological liver lesions in chronic hepatitis C
...
To examine the association between smoking and histological liver lesions in chronic hepatitis C, we studied 244 consecutive patients (152 men, 92 women; mean age 45.9 (12.6) years) with histologically proven chronic hepatitis C. Daily tobacco consumption during the six months preceding liver biopsy was recorded as the number of cigarettes smoked daily.
...
Results: The proportion of patients with moderate (A2) or marked (A3) activity increased gradually from 62.0% in non-smokers to 81.7% in patients who smoked more than 15 cigarettes per day (p<0.009). A similar relationship was observed with total lifetime tobacco consumption: 59.0% of patients who had never smoked had grade A2 or A3 disease activity compared with 84.6% of patients who smoked more than 20 packs per year (p<0.002).
...
Conclusion: This study suggests that smoking, independent of alcohol, could aggravate the histological activity of chronic hepatitis C and that patients with chronic hepatitis C virus infection should be advised to reduce or stop smoking.
...
Учените са успели да установят зависимост между количеството изпушени цигари и ускоряването на увреждането на черния дроб.

Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #3 -: Ноември 09, 2007, 00:09:40 »
Сега открих още една информация по темата - резултати от изследване, публикувани през Юни 2006.
Smoking May Worsen Liver Fibrosis in Patients with Hepatitis C
Цитат
Smoking May Worsen Liver Fibrosis in Patients with Hepatitis C
...
Some past research has suggested that tobacco smoking increases the risk of fibrosis in patients with chronic hepatitis C. A study reported in the June 2006 issue of Clinical Gastroenterology & Hepatology confirmed these earlier results.
...
In this study, the researchers analyzed whether serum concentrations of VEGF, VEGF-D, s-Flt, and s-KDR were increased in HCV positive smokers with and without liver fibrosis. A total of 170 chronic hepatitis C patients were selected retrospectively from a database of patients at the Scripps Clinic in La Jolla, California
...
Results

Overall, 21% of smokers had Metavir fibrosis scores of 3 or 4, compared with 14% of nonsmokers (P < 0.01). Smokers had significantly higher liver fibrosis scores than nonsmokers (P < 0.0001). 
Concentrations of s-Flt and s-KDR did not differ significantly between smokers and nonsmokers, nor did levels of VEGF or VEGF-D in a univariate analysis (though they trended higher in smokers).
In an age-weighted multivariate model using step-wise logistic regression, however, the following factors were all significant independent predictors of more severe liver fibrosis (all P < 0.05):

Smoking
    Genotype 1 HCV
    Male sex
    Increased VEGF-D concentration.

In contrast with some other studies, race/ethnicity, body mass index, and presence of steatosis were not associated with worse fibrosis.

Conclusion

The authors concluded that chronic hepatitis C patients who smoke may be more likely to develop liver fibrosis. Their data also suggest that increased VEGF and VEGF-D concentrations, which are associated with smoking, may be involved in the molecular mechanisms of fibrogenesis.
...
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Jina

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 389
    • Профил
« Отговор #4 -: Ноември 15, 2007, 12:53:38 »
И според мен е възможна такава зависимост.
Въпреки че преди пушех,не мога да кажа много но по 15 на ден си ги правех,а от около 6 месеца насам почти   :D  не пуша.Под почти имам предвид по 1,2 на  седмица.Но винаги ензимите ми са били в норма.Но си е факт че ги спрях именно заради това че имам хепатит С и да би да ми се влоши състоянието.
Много много не разбирам англ. и това по горе не мога да го прочета,таа може би ми е малко забавен отговора,но все пак...да си кажа  ;D
Поздрави  ;)
Давай на всеки твой ден шанса да бъде най-добрият в живота ти!

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007