Ако някой може да помогне с информация на тази тематика би ми било много интересно - като бивш пушач позволяващ си от време на време този вреден навик.
Мога да посоча един пример с майка ми. Която й е известно от 86 или 88 година, че е болна от хроничен хепатит В, а даже през 90 година прави и остър хепатит А и лежи в болница. Майка ми винаги е била заклета пушачка от гимназия (някъде през 70-те).
Нивата на АСАТ и АЛАТ винаги са били 2 пъти над нормата - около 80 и повече, особено като е лежала през 90 година в инфекциозно отделение.
Преди три години като се беше прибрала в България каза, че вече не се чувства добре и трябва да се отърве от този гаден навик. Отиде при нейния бивш веф на интензивно отделение Шумен, който все още е завеждащ лекар, главен токсиколог на региона и от около 5 години се занимава хомеопатия. Предполагам че дълго преди това е проучвал и чел защото е много популярен и добър в това, което прави. Имено този д-р (Загорчев) я отказа от цигарите за един ден - предписа й някакви медикаменти, постави някаква игличка на ушната мида и майка ми не е пушач от тогава.
Сега се прибра и си пусна пълни изследвания докато беше в България и резултатите й бяха перфектни.
АСАТ - 20, АЛАТ - 17 Беше толкова развълнувана, каза ми че никога не е имала такива добри резултати
Тя го отдаде изцяло на цигарите, а аз го прех съвсем не така, но на скоро попаднах на една статия, че освен вредният никотин, който ни прави зависими от цигарите има и още хиляди токсични вещества в цигарата. И се замислих, нали все пак филтъра на кръвта трябва да се отърве от тях веднъж щом попаднат в кръвта? Не е само вреда за белия дроб. Но това е само мое предположение.
Някой може ли да посочи информация или поне да сподели какво мисли за тази връзка между цигарките и нивата на АСАТ и АЛАТ?