Автор Тема:  Биопсия  (Прочетена 16757 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bozhichkov

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 105
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Хроничен хепатит C
Биопсия
« -: Септември 06, 2007, 11:13:18 »
Здравейте приятели,
Днес отново започвам подготовката за влизането ми в болницата за да ми правят биопсия. Страх ме е, отново ми трябва направление от личния лекар, изследвания на кръв и урина, ЕКГ, пак трябва да не сам взимал аспирин 3 дни преди манипулацията, историята се повтаря както миналия път, дано този път всичко мине като по вода и да няма проблеми после след биопсията !
Искам да попитам всички БИОПСИРАНИ, има ли последствия от това и как се чувстват сега ?
Предварително Ви БЛАГОДАРЯ за отделеното внимание !!!

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 352
  • хепB
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Биопсия
« Отговор #1 -: Септември 06, 2007, 12:37:21 »
Здравейте приятели,
Днес отново започвам подготовката за влизането ми в болницата за да ми правят биопсия. Страх ме е, отново ми трябва направление от личния лекар, изследвания на кръв и урина, ЕКГ, пак трябва да не сам взимал аспирин 3 дни преди манипулацията, историята се повтаря както миналия път, дано този път всичко мине като по вода и да няма проблеми после след биопсията !
Искам да попитам всички БИОПСИРАНИ, има ли последствия от това и как се чувстват сега ?
Предварително Ви БЛАГОДАРЯ за отделеното внимание !!!

Пожелавам ти успех и нека мине безпроблемно. Правиха ми биопсията декември месец миналата година и мръднах по време на биопсията и стана малък проблем. До преди около месец-два изпитвах същото пробождащо чувство от време на време. Беше неприятно, но не е нещо кой знае какво. Обикновено не се получава така, ама....

Само един съвет мога да ти дам: Колкото и неприятно чувство да изпиташ (не беше болка при мене) не мърдай. Цялата процедура не трае повече от 5-6 секунди (иглата да е вътре в тебе).

Още веднъж ти пожелавам успех! Дано този път всичко е в норма и могат да ти я направят и протече успешно и резултатите след това са добри.

Поздрави Емо!

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Резултати: Успешнo
Биопсия
« Отговор #2 -: Септември 07, 2007, 12:30:31 »
Здравей,
Пожелавам ти успех и дано всичко с биопсията мине добре!
Съвета, който ти дава Емо е много ценен, затова внимавай да не мърдаш по време на манипулацията.
Упойката, която стандартно се ползва е местна, така че човек е в съзнание и би могъл да реагира инстинктивно в този момент.
При мен при биопсията, когато иглата проникна усетих също нещо специфично, което не мога да опиша изцяло. Свързваш го с болка, но е нещо като подобие на тъпа болка, по-скоро приличащо на усещането, което имаш при схващане на мускул, неприятно е и то в голяма степен с това, че не можеш да се спасиш от него - поне това ми е първата асоциация като се замислих какво усетих тогава.
По принцип не всички изпитват болка при биопсията, а ако изпитат то е някаква подобна на тази, просто неприятно усещане и подобие на тъпа болка в областта.
Тъй като от няколко места чувам за продължаващо усещане в тази област, и то дълго време след биопсията, аз също мога да споделя за такова.
Явно е нещо, което няма как да се избегне. Аз в един друг пост се опитах да го обясня не много научно, просто това е памет на тялото за усещане в тази област, което се проявява и засилва от мозъка при стресови ситуации. Това си е чисто моя интерпретация, но е факт че преди биопсията не съм имал точно такова усещане в тази област, сега 14 месеца след биопсията продължавам да имам леко концентрирано усещане в тази област, което се проявява при стрес.
Все пак искам да ти кажа, че това е рутинна процедура и не трябва да се притесняваш. Сигурен съм, че във форума има доста други хора, които ще ти кажат че не са имали абсолютно никакви проблеми по време и след биопсията.
Важно е да си спокоен по време на процедурата, това ще ти повлияе и на впечатлението и усещанията по време на биопсията.
Така, че спокойно и всичко ще бъде ок :)
Стискаме палци! :)
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Stefan

• Публикации: 175
    • Профил
Биопсия
« Отговор #3 -: Септември 07, 2007, 17:52:55 »
Zdrasti,

pojelavam ti uspeshna procedura. Men me bolia 2-3 dni sled tova, zatova gledai na sledvashtia den osobeno da niamash angajimenti a samo da si pochivash i lejish. sashto niama da e losho da ti dadat 1-2 obezboliavashti za sled biopsiata.

Неактивен nevron

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 700
  • хепатит "С"
    • Профил
    • metalni-vrati.net
Биопсия
« Отговор #4 -: Септември 07, 2007, 21:24:26 »
zdraveite!
spored men kolkoto po-malko znae6 kakvo to4no predstavlqva tazi biopsiq, tolkova po-dobre. kakto rado spomena, ponqkoga sami predizvikvame bolki v tqloto si, 4rez moza4ni impylsi. taka 4e, moqt savet e vob6te da ne misli6 za tova kato za nqkakva syper slojna operaciq, a prosto se naglasi vse edno 6te ti vzimat krav. vsi4ko 6te mine ok.
"...Не се надявам на нищо.
Не се страхувам от нищо.
Свободен съм!..."

Nikos Kazandzakis
www.metalni-vrati.net

Неактивен bozhichkov

• Профил
Биопсия
« Отговор #5 -: Септември 14, 2007, 23:57:45 »
ЗДРАВЕЙТЕ ПРИЯТЕЛИ !!!
Още съм жив и бързам да ви кажа, че биопсията мина успешно, а толкова ме беше страх !!!
Много съм доволен от доц. Антонов, наистина е майстор и се спави страхотно!!! БЛАГОДАРЯ МУ :)))
Искам да благодаря и на доктор Николов, а така също и на целия персонал на болницата СВ. ИВАН РИЛСКИ !!!
Сега ми остава само да си пожелая и добри резултати от биопсията !!!

Неактивен nevron

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 700
  • хепатит "С"
    • Профил
    • metalni-vrati.net
Биопсия
« Отговор #6 -: Септември 15, 2007, 03:33:01 »
    Zdravei!
    Radvam se, 4e vsi4ko e minalo yspe6no i ti jelaq naistina dobri rezyltati. Az sa6to oniq den davax kruv, za ystanovqvane genotipa na xepatit C-to, 4iito nositel sam. Iskreno se nadqvam da e genotip 3, za6toto pri vsi4ki sly4ai 6te iskam le4enie, a dokolkoto znam pri tozi tip na virysa, le4enieto e nai-yspe6no i v nai-kratak srok. stiskam palci za teb, za men i za vsi4ki xora ima6ti zdravoslovni i vsqkakav dryg rod problemi.
    Celyvki na vsi4ki!
"...Не се надявам на нищо.
Не се страхувам от нищо.
Свободен съм!..."

Nikos Kazandzakis
www.metalni-vrati.net

• Профил
    • My Home Page
Биопсия
« Отговор #7 -: Септември 15, 2007, 09:50:57 »
Здравей :)
Радвам се, че всичко е минало по план и биопсията е успешна и без усложнения!
Пожелавам ти хубави резултати и успешно задвижване на процедурата за започване на лечение!

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • хепB
    • Профил
Биопсия
« Отговор #8 -: Септември 15, 2007, 12:18:18 »
ЗДРАВЕЙТЕ ПРИЯТЕЛИ !!!
Още съм жив и бързам да ви кажа, че биопсията мина успешно, а толкова ме беше страх !!!
Много съм доволен от доц. Антонов, наистина е майстор и се спави страхотно!!! БЛАГОДАРЯ МУ :)))
Искам да благодаря и на доктор Николов, а така също и на целия персонал на болницата СВ. ИВАН РИЛСКИ !!!
Сега ми остава само да си пожелая и добри резултати от биопсията !!!

Казах ти, че е много добър! Браво на него и поздравления, че най-накрая всичко е било наред да ти я направят... наистина всички в отделението са много приятни хора....
Пожелавам ти добри резултати!

Неактивен bozhichkov

• Профил
Биопсия
« Отговор #9 -: Септември 21, 2007, 17:16:27 »
ЗДРАВЕЙТЕ,
Все нямам време да пиша, но винаги чета тук какво се пише и винаги повече вярвам на Вас ПРИЯТЕЛИ, отколкото на докторите !
Искам да споделя с вас, че се радвам много, че успях да преживея процедурата "БИОПСИЯ", НО ТРЯБВА ДА ВИ КАЖА СЪЩО, ЧЕ УСЕЩАМ ЕДНО БОЦКАНЕ, КОЕТО МИ БЕШЕ ЧУЖДО ДО ПРЕДИ БИОПСИЯТА.
Тази болка незная дали е нормална и дали ще отшуми, поносима е, но ми пречи...
Показва ми точно къде е черния дроб и не ме оставя на спокойствие, мисля за това постоянно !
Ако трябва да опиша боцкането което усещам, искам да кажа, че ми прилича на пулсиращо...
 Сякъш точно там ми бие сърцето !
Молбата ми е, ако някой чете това което пиша и е минал по моя път да сподели, дали е нормално да усешам това боцкане и дали ще отшуми в течение на времето или все ще ми напомня за болестта и за това, да мисля постоянно... за лоши неща ???

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • хепB
    • Профил
Биопсия
« Отговор #10 -: Септември 21, 2007, 18:08:06 »
ЗДРАВЕЙТЕ,
Все нямам време да пиша, но винаги чета тук какво се пише и винаги повече вярвам на Вас ПРИЯТЕЛИ, отколкото на докторите !
Искам да споделя с вас, че се радвам много, че успях да преживея процедурата "БИОПСИЯ", НО ТРЯБВА ДА ВИ КАЖА СЪЩО, ЧЕ УСЕЩАМ ЕДНО БОЦКАНЕ, КОЕТО МИ БЕШЕ ЧУЖДО ДО ПРЕДИ БИОПСИЯТА.
Тази болка незная дали е нормална и дали ще отшуми, поносима е, но ми пречи...
Показва ми точно къде е черния дроб и не ме оставя на спокойствие, мисля за това постоянно !
Ако трябва да опиша боцкането което усещам, искам да кажа, че ми прилича на пулсиращо...
 Сякъш точно там ми бие сърцето !
Молбата ми е, ако някой чете това което пиша и е минал по моя път да сподели, дали е нормално да усешам това боцкане и дали ще отшуми в течение на времето или все ще ми напомня за болестта и за това, да мисля постоянно... за лоши неща ???

Не би трябвало да е нещо необичайно. Просто при мене чувството беше все едно ме пронизва копие. Точно както ти каза за да ми напомни че е там черния дроб, но от време на време....Това при мене продължи малко повече от 6 месеца. Може би това което испитваш е сходно на този дискомфорт, който аз изпитвах до преди 3 месеца. Надявам се да съм прав и да видиш как с изминаване на времето все по-рядко ще ти се случва и накрая ще отшуми. Ще стискам палци всичко да е наред!

Поздрави Емо!

• Профил
    • My Home Page
Re: Биопсия
« Отговор #11 -: Септември 21, 2007, 18:32:43 »
И при мен има нещо такова, а биопсията ми е правена доста отдавна.
При мен пак е остро усещане точно на определено място от време на време. Усещането е точно там, където ми правиха биопсията.
Заболява ме и имам усещане в тази област само като се поддам на някакъв стрес - това е, което съм забелязал.
Не знам на какво се дължи, имам не много научно обяснение, но е факт че усещането точно в тази точка се появява от време на време.
Нека и други, които са имали биопсия да споделят, не знам дали се случва при всички.

p.s. Юли, отделих темата за биопсията ти като отделна, защото предишната стана много дълга и с доста различни теми и на хората ще им е трудно да я следят, надявам се да не е проблем.

Поздрави,
Радо

Неактивен niki

• Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 95
    • Профил
« Отговор #12 -: Септември 22, 2007, 12:04:06 »
Здравей bozhichkov и от мен!
Много е хубаво, че манипулацията е минала добрепри теб! На мен биопсия ми правиха преди повече от година, и аз бях притеснен като теб в началото от неизвестното, а след това и от усещанията в областта на черния дроб. Това което споделяш като усещане - боцкане, мисля че при всеки който е преминал биопсия го има. Лично на мен ми бяха необходими няколко месеца за да изчезне неприятното усещане - в началото беше боцкане, понякога остра пробождаща болка, а по-късно усещането беше сякаш дясната част ми е изтръпнала. Както казах това продължи няколко месеца, и аз си се притеснявах доста. За радост започна да отшумява и сега само от време на време имам усещане за тежест. На мой познат, биопсия му правиха по-рано и той тази болка я имаше само 3-4 дена след манипулацията. Явно при всеки е различно и зависи в дадения момент как точно ще ти направят пробождането, колко дълбоко ще влезне иглата, колко голяма ще бъде травмата. Мисля че и личната нагласа е много важна. Давай смело напред!

Ники
:)

Неактивен Jina

• Немедицинско лице
  • Публикации: 389
    • Профил
« Отговор #13 -: Септември 26, 2007, 16:47:49 »
Хубаво е че всичко е минало добре,сега остава да видим и резултата.Кога ти казаха че ще излезе?След месец или седмица? 
Колкото до болката-аз също имам от време на време такава-точно там където ми правиха биопсията,а дори последните дни и по често я чувствам.Но почти всеки както виждам чувства такава тежест...и аз се притеснявам малко,мисля да отида при лекарката  да я питам.
Поздрави  ;)
Давай на всеки твой ден шанса да бъде най-добрият в живота ти!

Неактивен Mimeto

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 95
    • Профил
« Отговор #14 -: Септември 26, 2007, 17:04:30 »
Здравейте!
НА мен ми правиха биопсия миналата седмица. Изобщо не болеше самата биопсия. Прегледа преди това - определяне на това къде точно да те боцнат е доста досадно. Докторите ми казаха, че може да ме боли т.е. не точно болка, но все пак да усещам къде са ме боли. Това е
Аз се чувствам абсолютно ок. Да на моменти малко ме пробожда, но определено мисля, че това е нормално.
МЕжду другото това което най мното ме плаши е, че имам ОГРОМЕН апетит!!!!!
Даже едвам изчаках да минат 3 часа след процедурата и се наядох като малко прасенце  ;D
Радвам се, за тези които са направили и тази стъпка към лечение, а на тези които им предстои - НЯМА СТРАШНО! НЕ БОЛИ!
Горещо препоръчвам доц. Антонов - той и екипа му се държат много любезно, а и в отделението не е мизерия - изключвам храната - не съм я видяла даже!
Усмивки от мен
щастлива мама

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007