Автор Тема:  Започвам Copegus и Pegasys!!!  (Прочетена 9942 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен stanibarabani

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 21
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Започвам Copegus и Pegasys!!!
« -: Май 22, 2009, 16:13:37 »
Здравейте,

Този месец ми излезе протокола за първия месец от лечението и вече си взех лекарствата за един месец.
Мнооого тромава процедура...също така много трудно да се намери аптека в моя град която да доставя лекарствата, но както и да е....

Имам няколко въпроса, на които ако можете да ми отговорите...ще ми помогнете много:

1. Как се приемат лекарствата? Има ли зна4ение дали е преди или след ядене и т.н? Личният ми лекар е много зле, 5 4аса се чуди инакрая ми каза да взимам по 2 сутрин, 1 на обед и 2 вечер....добре ли е така?

2. Не отидох до Александровска болница, където ми бе направена биопсията от проф.Чернев за първата инжекция.......Проблем ли е това? Казаха ми че не е необходимо...

3. Знае ли някой какво става със Здр. каса? Когато ги попитах за втория протокол, не ми дадоха много ясна информация(даже никаква) и миказаха да се обадя след седмица за да ми кажат какво трябва да се прави...???

4. Упълномощил съм майка си да приема протоколите и разписва документи от мое име, тъй като съм от Сливен а живея в Банско....Ще ми праща лекарствата по куриер ако не мога да открия тук аптека от която да ги взема. Проблем ли е ако Интерферона не е на студено за около 10 -12 часа???? 

И накрая....благодаря за съветите...един от които беше да изчакам 10 -15 дни след като получа първите лекарства и тогава да започна лечението....има доста смисъл в това .....благодаря.

Пожелавам здраве на всички..

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1558
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Започвам Copegus и Pegasys!!!
« Отговор #1 -: Май 22, 2009, 17:15:00 »
Здравей, stanibarabani  :smile:
Поздравления за началото  :bravo2:
Не знам за хапчетата как се приемат, защото съм лекувана само с Пегасис, но не питай личния лекар как да ги вземаш.
Предполагам, че пише на рецептата ти как да ги приемаш, ако не- питай лекуващия, който ти ги назначи, но личния лекар - не  :fool3:
Ако от Александровска са ти казали, че не трябва да ходиш там за първата инж. - добре,
но ако ти го е казал някой друг, по-добре се обади първо в болницата.
Аз също не виждам смисъл да се ходи до там, но това не е концерт по желание.
Мисля, че е проблем престояването на интерферона 12 ч.извън хладилника.По-добре намери куриерска фирма, предлагаща специални условия на съхранение/хладилник/.

Успешно лечение ти желая и без странични ефекти :congrats:
Ваня  :flowers3:
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен tedi

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 1168
    • Профил
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #2 -: Май 22, 2009, 18:44:16 »
Здравей и от мен,поздрави за започване на лечението и успешна борба!
За приема на лекарствата не мога да ти отговоря ,защото аз съм на 3пъти по 2,но мисля ,че има значение затова се обади и питай лекуващия те.
Първата инжекция трябва да се постави в болницата не само ,защото трябва да си под наблюдение,но и защото ти правят изследвания въз основа на който се издава епикриза,която мисля че ще е нужна за следващи портоколи,а и да знаят с какви показатели стартираш лечението си.
Никой все още не е наясно какво точно става в тая каса,ще има повече яснота след 1юни когато излиза новия позитивен списък.
10-12ч. в тея жеги мисля ,че ще е проблем,затова както те е посъветвала Ванчето намери куриер който може да ги транспортира в нужната им среда.
Поздрави и успех

Неактивен stanibarabani

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #3 -: Май 22, 2009, 20:52:18 »
Работата е там, че не мога да се свържа с Александровска и с проф. Чернев, а личния ми лекар е за никъде...много е зле...

Има ли някой телефон на Чернев или на александровска, на който да отговарят??????

Неактивен tedibon

• Публикации: 1341
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #4 -: Май 22, 2009, 21:18:19 »
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=133.0

Тук има споделени телефони,опитай на тях!

Поздрави,Теди

Неактивен Stefan

• Степен на активност - Студент
  • Публикации: 175
    • Профил
« Отговор #5 -: Май 22, 2009, 21:48:36 »
здрасти Стани,

приготви се психически за лечението че идва малко нанагорнище понякога, но като си подготвен и знаеш кво да очакваш не е толкоз зле. ето и моите отгори на вапросите ти:

1. Как се приемат лекарствата? Има ли зна4ение дали е преди или след ядене и т.н? Личният ми лекар е много зле, 5 4аса се чуди инакрая ми каза да взимам по 2 сутрин, 1 на обед и 2 вечер....добре ли е така?

- хапчетата задалжително се взимат по време на ядене, нито преди нито след, а някаде посредата и е хубаво да си подложиш с малко сладолед или кисело мляко като ги взимаш, доколкото си спомням идеята беше да има малко мазнини в храната че се разграждат по добре. ако ги взимаш нагладно после ти става по кофти отколкото докато ядеш. трябва и вода да пиеш. аз взимах по 2 сутрин и 2 ве4ер, т.е. на 12часа долу горе. но трябва да се види дали твойте не са други милиграми...

2. Не отидох до Александровска болница, където ми бе направена биопсията от проф.Чернев за първата инжекция.......Проблем ли е това? Казаха ми че не е необходимо...

никакаъв проблем, аз сам си ги бих през цялото време, само прочети внимателно инструкциите, има и видео за това. инджекцията си я слагаш веднаж седмично, гледай да не закасняваш с повече от ден.

3. Знае ли някой какво става със Здр. каса? Когато ги попитах за втория протокол, не ми дадоха много ясна информация(даже никаква) и миказаха да се обадя след седмица за да ми кажат какво трябва да се прави...???

-незнам

4. Упълномощил съм майка си да приема протоколите и разписва документи от мое име, тъй като съм от Сливен а живея в Банско....Ще ми праща лекарствата по куриер ако не мога да открия тук аптека от която да ги взема. Проблем ли е ако Интерферона не е на студено за около 10 -12 часа???? 

- ами мисля че не е фатално за толкова часа, но най добре да ги увива в лед, има такива специални coolers. трябва да си внимателен да не ти забавят пратката или да не я повредат. на мен така ми ги праштаха в пакет с лед..

И накрая....благодаря за съветите...един от които беше да изчакам 10 -15 дни след като получа първите лекарства и тогава да започна лечението....има доста смисъл в това .....благодаря.

- гледай да хапваш, да си почиваш, купи си хап4ета за настинка!!! - не съм сигурен в бг какво се препорачва (НЕ трябва да е аспирин, може би парацетамол?), вземи си някъв крем за суха кожа и крем против сърбежи/обриви... поне аз вски ден имах нужда от тия неща.
[/quote]

още нещо, предполагам са ти казали кога трябва да си правиш озследвания - много е важно, така че следи датите на които взимаш лекарства и си направи календар. мисля че беше на 2 седмици парвите два месеца и после на месец. и пср на третия, но не съм 100% сигурен затова проучи малко.

до скоро

Неактивен stanibarabani

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #6 -: Май 23, 2009, 17:08:28 »
Мерси Чефо,

Мноо тъпо че не се видяхме...ама нищо...другия път...

Неактивен ehristova

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 385
    • Профил
« Отговор #7 -: Май 24, 2009, 00:06:26 »
Поздравления за започване на лечението!
Пожелавам ти отрицателен ПСР след приключването!
Успех!

Неактивен Mariya

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 154
    • Профил
« Отговор #8 -: Май 24, 2009, 07:12:50 »
Аз си взимах хапчетата 3 сутрин и 3 вечер. Гледах да е по време на ядене или веднага след това.
Правех си кръвни изследвания, в началото всяка седмица, след това на всеки две седмици.
Съветвам те да си биеш инжекциите сама. Да си ги слагаш по възможност преди лягане и това да е петъка. Така ще можеш през съботата и неделята да си почиваш.
Пиши как вървят нещата като започнеш.

Поздрави,
Мария
« Последна редакция: Май 25, 2009, 23:53:41 от Радослав Русинов »

Неактивен petkobozev

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 7
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #9 -: Май 24, 2009, 14:18:56 »

Здравей,пожелавам ти успешно лечение дано всичко при теб мине успешно. :congrats: :congrats: :congrats:

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #10 -: Май 26, 2009, 00:15:00 »
Здравей,
Пожелавам ти леко и успешно лечение, дано нямаш никакви сериозни проблеми!
По отношение на въпросите, вече са ти отговорили доста подробно, затова аз само ще допълня малко по някои от тях.
Аз взимах по 5 на ден, но моите бяха на друг производител. Във всеки случай, приема беше само 2 пъти дневно, веднъж 2 хапчета, и още веднъж 3.

Внимавай с първата инжекция. Има опасност да не успееш да си я сложиш както трябва или да излееш и изгубиш част от дозата. Затова, ако нямаш друг вариант и трябва да си я сложиш сам, подходи изключително сериозно, проучи въпроса както трябва и се подготви. В интернет има доста видеа и обяснения, във форума също сме обсъждали как се поставя инжекцията. Порови се в раздела "На лечение съм". След като си поставиш веднъж инжекцията, после ще ти е по-лесно. Но пак казвам, никога не трябва да бързаш и да си отделяш достатъчно време, за да си сложиш инжекцията спокойно и без да си създадеш допълнителни проблеми.

Може би не е проблем, ако става въпрос за една инжекция, която ще си сложиш веднага след като я получиш. Но е проблем, когато става въпрос за 4 инжекции, които след това няма да се сложат веднага, а ще се слагат отново в хладилник. Мисля, че подхода ти в това отношение не е достатъчно сериозен. Не можеш да разчиташ на нормални куриерски услуги да пренасяш инжекции, от които зависи целия изход от лечението ти. Преди време бях попаднал на информация, че ако интерферона стои на 30 градуса за месец губи само малка част от ефективността си. В същото време после никъде не успях да открия подобна информация и тази, която бях прочел след това беше махната от сайта, на който беше публикувана. Затова, моят съвет е да спзаваш стриктно препоръките, които са дадени на опаковката (мисля, че температурата не трябваше да е по-висока от 8 градуса). За конкретни часове и градуси можеш да се обърнеш и към Рош България.
Отново да спомена за куриерската служба. Представи си колко градуса ще е температурата през деня в карсоерията на един бус на куриерската служба, която ще ти превозва лекарствата, аз поне не искам да научавам. Потърси куриерски услуги, които ще ти гарантират и могат да ти пренесат пратката охладена. Ако няма такава куриерска служба, тогава ти трябва хладилна чанта и собствен превоз, или опитай да измислиш някакъв друг вариант.

Успех с лечението!

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен stanibarabani

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #11 -: Юни 05, 2009, 16:41:28 »
Благодаря ти,

Както винаги изчерпателен и много информативен. Само ако всички бяха като теб.... :clap: :congrats:

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007