... продължава от горния постС. Лесидренска: Ние се интересуваме от ПСР изследванията, защото по този начин можем да преценим дали един пациент се повлиява от дадено лечение било то хомеопатично или не. Това са белезите, по които можем да преценим какво става с вируса, дали е изчезнал, или е намалял.
Д-р Михайлов: Добре, да вземем случая с В.М.Н., пациентката с хепатит C. Приятелят й е бил инфектиран, тя решава да се изследва. Няма никакви симптоми. След като започва лечение при мен, за около месец, може да е и месец и половина, или 28 дена по датите ще се види, но за един кратък срок маркерите за хепатит С в момента ги няма, тя има отрицателен ПСР.
С. Лесидренска: Да, но тя в момента е все още на интерфероново лечение.
Д-р Михайлов: Ами догодина ще видим какво става при пациентката. Маркерите за хепатит С нали все още ги няма. Ще проверим резултатите на пациентката нататък във времето и ще видим какво става. Ако отворите книгата при случая на В.М.Н. е по-широка програмата, там има и енгистол, и витамин С, и фосфор, и змийско мляко. Доста неща са в случая, които не си пречат. Но в случая хомеопатичните препарати могат да бъдат полезни, и за намаляване на страничните ефекти на прилаганите конвенционални средства. Там не е цитиран препарата туя (Thuja) например - това върви при всички случаи, поне при моите пациенти, но и в Материя Медика, така и френските лектори четат, имаме ли химиотерапия, кортикостероиди, антибиотици, ако щете и други медикаменти с увреждащо действие, за възстановяване на променената реактивност, туята е важна. Ето ви още една идея – станаха две. От хомеопатичните – фосфор, който е с доста добър ефект и за който има научни изследвания, може би следващи изследвания. Но за фосфор именно в разреждане 15 СН срещу цитотоксични увреждания на черния дроб, това са неща, за които си има научно наблюдение и статистика.
С. Лесидренска: Според мен трябва да различаваме двете състояния: излекуване на хепатит и подобряване на работата и функционирането на черния дроб.
Д-р Михайлов: Добре, ето, защо не се съберат 10 човека, които все чакат одобрение от касата за отпускане на лечение и да се подложат на тази схема на лечение, да видим какво ще стане след месец, два, или три. Моeто предложение е лечебна схема с безвредни препарати, за разлика и от интерферона и от нуклеозидните аналози. Хомеопатичните препарати се отпускат без рецепта. Всеки може да ги купи, откъдето се продават, за разлика от интерферона, който се купува с рецепта. Какви съмнения имате и какви рискове крие да се приложи това, което пише в книгата? Какво пречи един човек с хроничен хепатит да вземе съдбата в свои ръце и да опита?
С. Лесидренска: Ние не отричаме хомеопатичните препарати и не сме против хомеопатията. Просто искаме да получим повече информация какво предлага хомеопатията специално за лечението на хепатитите.
Д-р Михайлов: Иван Павлов, който е толкова известен медик и учен е казал „Не знам как действат вендузите, но след като помагат защо да не ги използваме”. Питайте за противомаларийните препарати, защо ги използват при автоимунни заболявания. Не е ясно защо, но ги използват. В книгата не пише, че имам научно доказан ефект. Искам да вметна, че в много случаи конвенционалните схеми не са правилният избор, но се прилагат като научно доказани. Проф. Ради Овчаров направи среща при проф. Иван Крушков след един 24 юни, когато имах изказване и той каза: „Браво момче, дай научните доказателства и ние веднага ще подкрепим развитието на хомеопатията у нас и как действа това..”. Не е задължително да имаме научно доказателство, ако едно лечение в крайна сметка действа. Недейте да подценявате хомеопатите и билкарите! Кажете ми изобщо от българските медици кой е известен по света? Няма такъв. Но Иван Раев с прозвището „кура булгара” е бил признат в Италия и има паметник в Рим. Методи Попов с клетъчното стимулиране също става световноизвестен. През 1925 година акад. Методи Попов се занимава с клетъчната стимулация при растенията. През следващите години доразвива идеята за клетъчната стимулация за лечебно приложение, а през 1936 година става клетъчната стимулация и в медицината. Той използвал препарати, традиционно използвани в хомеопатичната медицина, като се правят аналогии между въздействието им при растения и хора. Аугуст Бир (August Bier), това е един немски хирург, който е в медицинските енциклопедии, цитирам го, защото той е чиста проба конвенционален медик, изобретател на стоманените каски, приложени за първи път в Първата световна война при немците и изобретател на спиналната анестезия. Този човек в 1925-та година пише в една брошурка – „Моят опит от прилагането на хомеопатични средства”, както аз изнасям случаите в тази книга. Тогава той става толкова нашумял в Германия, че не са успели да задоволят нуждите на аптеките от хомеопатични средства в този момент. Казвам ви го, за да имате представа какви фигури са работили в хомеопатията. Дал (Vladimir Dal), това е енцикопледист (учен – енциклопедист), медик (лекар), съставител на тълковен речник, руснак, който е имал задача да компрометира хомеопатията, но той станал неин привърженик впоследствие. Друга бележита фигура е Корсаков (Sergei Korsakoff) – психиатър. Има описана Корсакова психоза на негово име и начин на потенциране в хомеопатията, което носи също неговото име. Знаете ли нещо за клиниката във Фрайбург, която лекува онкологични заболявания по конвенционалния начин. Обаче има стратегическо направление, за изследване на билки и билкови препарати, които може би са активни и при ракови заболявания.
Р. Русинов: Ние не сме против хомеопатията и не я отричаме, единствено се опитваме да разберем как хомеопатията и природолечението могат да се използват при пациенти с хроничен хепатит.
Д-р Михайлов: Мисля, че тук става въпрос за наличие на избор на определен вид лечение. В случая пациентите сами решават - или го приемат, или не го приемат. Какво става, когато нямате алтернатива – при неуспешно лечение, при противопоказания? Хомеопатията би могла да се използва и за облекчаване на страничните ефекти при лечение с интерферон, за намаляване на симптомите, на ставните болки и на треската. Имам млада пациентка с мултипленна склероза и на Бетаферон, която е вземала Парацетамол за тук споменатите симптоми. Смятам, че го назначават нерядко и на страдащи от хроничен хепатит към интерферона и това направо ме ужасява. Има една допълнителна хомеопатична добавка, която може да облекчи страничните ефекти, стига да попаднат на хомеопат, който знае какво да предпише. А между другото хомеопатията лекува от 0-44% невропсихични отклонения, с това също може да е полезна при едно интерфероново лечение. Има добри хомеопатични средства, които могат да влияят в това отношение. Когато депресията при един пациент на интерфероново лечение е много силно изявена, дори може да се стигне и до самоубийство. Тежките депресии водят до това и ако бъде инициирано това от лечението какво да кажем.
С. Лесидренска: Тогава обикновено се изписват антидепресанти.
Д-р Михайлов: Да, но антидепресантите биха могли да причинят увреждане на черния дроб. Психиатърът или неврологът би могъл да посъветва пациента да се разхожда например един час на открито, но вместо това му изписва антидепресант. А в този случай на пациента може да се даде жълт кантарион.
С. Лесидренска: Точно затова и беше молбата ни за среща с Вас, за да поговорим на тези теми. Ако нямаме вариант за интерферон, имаме вариант за хомеопатия и природолечение – и съответно да разберем как помагат те, и т.н. Има пациенти, които не могат да се лекуват с интерферон, нека тогава да имат информиран избор относно хомеопатията.
Д-р Михайлов: Аз затова пускам информацията за хроничните хепатит в книгата, за да може да се подаде ръка на тези пациенти. И както пише в книгата, към финала, не да се карат различните специалности, клиничните, конвенционалните, с алтернативните, за да може да има напредък и полза за пациентите. И мисля, че изчистваме някои позиции, за които не можете да кажете, че не съм прав за приложението на схемата, както е описана. Говорим за хомеопатия, като не включваме останалите неща, които искат индивидуална преценка. Тук можем да включим пчелния прашец, който е набор от минерали, микроелементи и други имуноукрепващи средства, витамин С, който също има добро противовирусно действие. Основателят на ортомолекулярната медицина Лайнус Полинг (Linus Carl Pauling), който е два пъти Нобелов лауреат има достатъчно публикации по темата, както и други негови колеги и съратници. Ето например това издание Боарон (Boiron) - „Изследвания за хомеопатията”, което виждате пред вас, то е от 1995 година, и в него можете да прочетете информация за растения – инхибитори на вируси. Има едно издание на БАН „Растения – инхибитори на вируси”, в която са описани пилотни проучвания на ниво клетъчни култури, опити с животни, целенасочено доказващи и тази възможност – антивирусен ефект на различни растения и препарати от тях. Мисля, че това заслужава сериозно внимание.
Д-р Михайлов: Искам да повдигна друга тема – хепатотоксичните въздействия, които могат да имат различни лекарства - антибиотици, цитостатици, невролептици и др. Тази тема е много слабо засегната и и се обръща малко внимание. Парацетамолът според мен трябва да бъде абсолютно забранен за хора, които имат проблеми с черния дроб. В книгата е цитиран случай, когато се получава реакция именно от парацетамол и вирусни заболявания – тежка автоимунна реакция - пурпура на Шонлайн-Хенох. Дори в този случай се е наложило кръвопреливане, което е показателно за тежестта на реакцията. Също и случаите на деца без тромбоцити (в смисъл, много ниски стойности – 13000), пак на фона на парацетамолово лечение на вирусна инфекция, но това е друга тема.
Р. Русинов: Наистина е така, парацетамолът би могъл да има хепатотоксичен ефект, а в същото време дори се използва за облекчаване на страничните ефекти при интерфероново лечение. На нашия сайт имаме две преведени статии за потенциалния хепатотоксичен ефект на парацетамола.
Д-р Михайлов: Искам да спомена и, че бета-каротина не е токсичен за черния дроб. Бета-каротинът (или т.нар. провитамин А, който се съдържа в морковите) се трансформира във важен антиоксидант, който може да помогне за стабилизирането на черния дроб и да подпомогне останалите средства. Именно поради това морковения сок не е вреден. Бета-каротинът не е витамин А, който всъщност е с хепатотоксичен ефект при предозиране. Максималната дневна доза на витамина А е 10 000 единици, във вашият форум се цитира за максимална дневна доза - 2500 единици. Друг препарат под формата на билка, за който се приема, че има хепатотоксичен ефект, е хелидониума (Chelidonium majus), но това е само ако е в по-големи дози. При всички случаи на хепатити Б и С, ако сезона е такъв, че го има като прясно растение, би могъл да се приема. Но задължително трябва да бъде прясно растение, тъй като то има противовирусен, противогъбичен ефект, благодарение на съдържащият се в него батерицидин. При изсушаването тези свойства се изпаряват. В сравнение с парацетамола, и други токсични за черния дроб продукти, това си е нищо. Тук бих могъл да спомена и витамин E, който ми е любим, и който и хепатолозите признават за хепатопротектор, макар че все още да не са установени точните дози. Витамин D пък е обвързан с добрия имунитет на тялото.
Д-р Михайлов: Друго нещо, на което искам да обърна внимание е, че представянето на алтернативните методи за лечение на хроничните хепатити са представени примитивно, ще ме извините, при вас, във вашия форум. Мисля, че поради непознаване на възможностите на този метод, който предлагам, както и на незаинтересованост, те се представят примитивно, което ще отблъсне хората, имащи нужда от него. Моята теза е, че примитивно се представя прилагането на фитотерапия в случаите на пациенти с хроничен хепатит. Това е една обща тенденция за страната. От една страна са простите лечители, често с комерсиални интереси, от другата страна – техните критици, които за жалост не са навлязли в темата и не я познават защото у нас не се подкрепят изследвания във връзка с народната медицина.
Р. Русинов: Ние даваме право на мнение. И затова сега сме тук, за да можете Вие да представите Вашия метод.
Д-р Михайлов: Няма нито един пост във форума, който да показва авторитета на фитотерапията, както съм дал публикации в книгата за разни случаи за ехинацея (Echinacea), за бял имел и други неща, от световната фитотерапия. Не искам да ви се намесвам в стратегията и вижданията. Само казвам и твърдя, че алтернативния подход при лечението, на това, което ви е болна тема, е примитивно представен. Както искате, така го разбирайте. Не казвам и не цитирам кой как се е изказал. Казвам, че това показва, цитатите в постовете, неразбиране, примитивизиране и отблъскване на хората от неща, които биха могли да бъдат полезни. Вижте например хепатопротекторите, те са от растителен произход.
Р. Русинов: Това е нещо, което се надявам, че ще променим за в бъдеще, надявам се, и с Ваша помощ.
Д-р Михайлов: Значи можем да обобщим така нещата: аз твърдя, че фосфорът, арсеникум албум (Аrsenicum album) са средства, които имат забележителен ефект при цитотоксични увреди на черния дроб, лекарствени, химически и причинени от вируси. Аз твърдя, че е важна имуномодулацията на организма като цяло, за което конвенционалната медицина тепърва има какво да проучва и изследва. За съжаление много неща се знаят, но не им се дава ход. Не са включени в официалните стратегии. Защото като се върнем на бактериалната инфекция – е проблем. Това нещо мога да ви заявя най-категорично, че е сериозен проблем на фона на интерфероновото лечение. А съчетаването на конвенциалния подход, интерферон, и нуклеозидни аналози, е възможно да се съвместява с билки, хомеопатии и хранителни добавки. А за да имаме едно общо имуномодулиращо действие и да приложим схема за лечение на хепатита, можем да започнем със слънце, въздух, храна, движение, да включим три, четири хомеопатични препарата (които вече споменах), пчелен прашец, бирената мая не сме споменали, но аз я считам за много важна. Тя помага на черния дроб, мога да го кажа от личен опит, и превъзхожда Есенциале форте (Essentiale forte). Моето мнение, е че природните имуномодулиращи средства, като пчелен клей, пчелно млечице са важни за поддържане на общата кондиция на организма. Едното не отхвърля другото. Всички тези хора с хроничен хепатит, докато чакат Здравната каса да им отпусне лечение, е по-добре да започнат активни действия, за да си помогнат на здравето, отколкото да казват „Никой не иска да ни помогне”.
С. Лесидренска: Да, избор на пациента е дали да приема традиционни или хомеопатични лекарства.
Д-р Михайлов: Да, така е.
С. Лесидренска: Благодаря още веднъж за срещата, довиждане и приятна седмица!
Р. Русинов: Довиждане, и аз благодаря!
Д-р Михайлов: Довиждане!