Автор Тема:  Интервю с проф. Чернев: Очаква се до 2015 г. да има ваксина срещу хепатит С  (Прочетена 5567 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Проф. Чернев е дал интервю пред Дарик радио на 27-ми юли 2011, в което са засегнати доста теми, включително и хроничните вирусни хепатити. Публикувам откъса от него, в който той говори за хепатит B и C, но препоръчвам да прочетете цялото интервю - има доста интересни неща.

Цитат
Д-р Константин Чернев: Очаква се до 2015 г. да има ваксина срещу хепатит С

Дата: 27 юли 2011
Интервюто взе: Пролет Велкова

...
Не е лошо да поговорим и за хепатитите, защото ми се струва, че за разлика от язвите и гастритите, тенденцията там е точно обратната, а именно, че стават повече, така ли е?

Не бих казал. Нямаме точна статистика в България. Имаме много пациенти. Това е една от областите в медицината, която наред с онкологията - учението за туморите, е отбелязал най-голям напредък. Хроничните вирусни хепатити и познанията върху патогенезата (причините за възникването на карцинома) са еманация на съвременното развитие на научната медицина.

За хората какво полезно ще кажете във връзка с тези хепатити? За хепатит А се знае, че е болест на мръсните ръце и трябва да се спазва хигиена, но В и С ? За В има ваксина и тя се прилага. Кой е добре да си направи такава ваксина?

Ние сме на едно от първите места в света и аз се гордея, че съм взел участие в това вече 20 години, от както се ваксинират всички новородени деца. Би трябвало всички 19-годишни да са ваксинирани, ако не е направен някъде пропуск. Но родителите на 10-12-годишните деца трябва да знаят, че трябва да проверят титъра срещу хепатит В, за да може децата да се реваксинират преди периода на половото съзряване и започването на контакти помежду им. Тъй като при определени хора титърът, който се получава от ваксинирането започва да спада при определени деца.

Как се проверява?

Изследва се антиген. Отивате в една лаборатория, плащате си 10 лв. и се прави титър. Ако титърът е спаднал, а той трябва да е 1 : 10, ако е спаднал 20, 25 или 30, трябва да има една реваксинация.

Много ли е вероятно да се заразиш от хепатит В по полов път?

60% по общите статистики от заразените са били по полов път, като имате предвид, че вирусът се размножава в цялото тяло, излъчва се през секреции, не само влагалищен секрет, но и през лицето, сълзи, слюнка, ако концентрацията на вируса в кръвта е висока. Когато вирусът е висок, има слаба имунна защита и той не уврежда много този, който го носи, но този човек представлява висок епидемиологичен риск.

А за хепатит С какво? Там ваксина не е изобретена още?

Там е също, както при Хеликобактер пилори. Пред прага сме. Прогнозите са до 2015 г. да има ваксина и срещу хепатит С.

Хепатит С се предава повече по кръвен път?

И двете инфекции се предават само по кръвен път. Предаването по полов път при хепатит С е много по-ниско и е в порядъка на 7-8%. Почти 95 % от партньорите на заразените с хепатит С не са инфектирани, но пък те придобиват един имунитет. Много рядко имаме семейства - мъжът и жената да са с хепатит С, докато при хепатит В цели семейства са инфектирани.

Най-много хепатит В и С се срещат сред венозни наркомани, нали така?

Да.

Аз мисля, че няма някой, който да практикува това лошо нещо и да не се е заразил, нали така? Това е знак за внимание за всеки, който знае за свой близък, че се „боцка", да има предвид, че вероятността да е заразен е огромна.

Да, така е. Това са две инфекции, които са свързани и това са ХИВ и хепатит С, които се предават при наркоманите и по венозния път на инжектирането. Това най-често се случва, когато с една игла се инжектират няколко човека, което не е прието. Хепатит С напредва бавно, докато хепатит В сравнително по-бързо.
...

Цялото интервю може да бъде прочетено на сайта на Дарик: Д-р Константин Чернев: Очаква се до 2015 г. да има ваксина срещу хепатит С.

Едно нещо ми направи сериозно впечатление - проф. Чернев се поддаде на провокацията и реално се съгласи с всеобщо ширещото се обществено мнение, че хепатит B и C са разпространени най-вече сред венозните наркомани. Според различните скрининги и неофициални данни, в България, около 5% от хората са с хроничен хепатит B или C. Излиза, че венозните наркомани в България са няколкостотин хиляди!  :shocked1:
И мисля, че проф. Чернев със сигурност знае, че това не е така, но според мен не обърна внимание точно на този момент в интервюто и на това, че г-жа Пролет Велкова (която между другото, води много добре интервюто) просто споделя това, което знае и което е широко разпространено като обществено мнение.
Трябва обществото най-накрая да разбере, че това не е болест на наркоманите, а това е болест, която може да засегне всеки и по всяко време! Всеки, който чете форума, може да го разбере веднага, прочитайки няколко истории от раздела "Моята история"! Всеки, който прочете за начините на заразяване и споделените истории тук, може веднага да разбере, че това не е болест на наркоманите, а обществено-значимо заболяване, от което никой не е застрахован!

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен qiqi

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 845
    • Профил
А мен това твърдение въобще не ме учудва.Като влезнах за пръв път в болницата във В.Търново,ме предразполагаха за да си призная че съм вземала наркотоци и ми говореха как няма нищо страшно и всичко ще се оправи :laugh:

Неактивен anita

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
Става въпрос за терапевтична ваксина за хепатит с, нали?

• Профил
    • My Home Page
Гледайки този списък: Hepatitis C Treatments in Current Clinical Development, не откривам никакви ваксини във фаза 3 на изпитване, а във фаза 2 има само терапевтични ваксини. Според мен би трябвало наистина да става въпрос за терапевтична ваксина. Ако някой беше открил превантивна ваксина, и тя беше в напреднала фаза на клинични изпитвания, със сигурност щяхме да знаем.

Поздрави,
Радо

Неактивен tedibon

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
Извинявам се за въпроса,но какво значи титър 1:10,и 20,25,30 да е причина за реваксинация?

• Профил
    • My Home Page
Ще се опитам да направя някаква моя интерпретация на думите му, но не мога да съм сигурен, че се тълкуват точно така.
По принцип anti-HBs се измерва в mIU/mL или в IU/L (което са два различни начина да се запишат едни и същи резултати, само че когато използваме "m" това е една хилядна).
Титъра, при който се приема, че има достатъчен имунитет е 10 mIU/mL (или 10 IU/L). Този резултат бихме могли да го интерпретираме като 1 към 10 (1:10) - на 1 mL кръв имаме 10 международни единици.
Не съм сигурен какво има предвид проф. Чернев под
Цитат
ако е спаднал 20, 25 или 30, трябва да има една реваксинация
Може би има предвид резултати от вида 20:10, 25:10, или 30:10, но не съм сигурен.

Неактивен tedibon

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
Благодаря ,Ради!

Поздрави,Тедибон

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007