Проф. Чернев е дал интервю пред Дарик радио на 27-ми юли 2011, в което са засегнати доста теми, включително и хроничните вирусни хепатити. Публикувам откъса от него, в който той говори за хепатит B и C, но препоръчвам да прочетете цялото интервю - има доста интересни неща.
Д-р Константин Чернев: Очаква се до 2015 г. да има ваксина срещу хепатит С
Дата: 27 юли 2011
Интервюто взе: Пролет Велкова
...
Не е лошо да поговорим и за хепатитите, защото ми се струва, че за разлика от язвите и гастритите, тенденцията там е точно обратната, а именно, че стават повече, така ли е?
Не бих казал. Нямаме точна статистика в България. Имаме много пациенти. Това е една от областите в медицината, която наред с онкологията - учението за туморите, е отбелязал най-голям напредък. Хроничните вирусни хепатити и познанията върху патогенезата (причините за възникването на карцинома) са еманация на съвременното развитие на научната медицина.
За хората какво полезно ще кажете във връзка с тези хепатити? За хепатит А се знае, че е болест на мръсните ръце и трябва да се спазва хигиена, но В и С ? За В има ваксина и тя се прилага. Кой е добре да си направи такава ваксина?
Ние сме на едно от първите места в света и аз се гордея, че съм взел участие в това вече 20 години, от както се ваксинират всички новородени деца. Би трябвало всички 19-годишни да са ваксинирани, ако не е направен някъде пропуск. Но родителите на 10-12-годишните деца трябва да знаят, че трябва да проверят титъра срещу хепатит В, за да може децата да се реваксинират преди периода на половото съзряване и започването на контакти помежду им. Тъй като при определени хора титърът, който се получава от ваксинирането започва да спада при определени деца.
Как се проверява?
Изследва се антиген. Отивате в една лаборатория, плащате си 10 лв. и се прави титър. Ако титърът е спаднал, а той трябва да е 1 : 10, ако е спаднал 20, 25 или 30, трябва да има една реваксинация.
Много ли е вероятно да се заразиш от хепатит В по полов път?
60% по общите статистики от заразените са били по полов път, като имате предвид, че вирусът се размножава в цялото тяло, излъчва се през секреции, не само влагалищен секрет, но и през лицето, сълзи, слюнка, ако концентрацията на вируса в кръвта е висока. Когато вирусът е висок, има слаба имунна защита и той не уврежда много този, който го носи, но този човек представлява висок епидемиологичен риск.
А за хепатит С какво? Там ваксина не е изобретена още?
Там е също, както при Хеликобактер пилори. Пред прага сме. Прогнозите са до 2015 г. да има ваксина и срещу хепатит С.
Хепатит С се предава повече по кръвен път?
И двете инфекции се предават само по кръвен път. Предаването по полов път при хепатит С е много по-ниско и е в порядъка на 7-8%. Почти 95 % от партньорите на заразените с хепатит С не са инфектирани, но пък те придобиват един имунитет. Много рядко имаме семейства - мъжът и жената да са с хепатит С, докато при хепатит В цели семейства са инфектирани.
Най-много хепатит В и С се срещат сред венозни наркомани, нали така?
Да.
Аз мисля, че няма някой, който да практикува това лошо нещо и да не се е заразил, нали така? Това е знак за внимание за всеки, който знае за свой близък, че се „боцка", да има предвид, че вероятността да е заразен е огромна.
Да, така е. Това са две инфекции, които са свързани и това са ХИВ и хепатит С, които се предават при наркоманите и по венозния път на инжектирането. Това най-често се случва, когато с една игла се инжектират няколко човека, което не е прието. Хепатит С напредва бавно, докато хепатит В сравнително по-бързо.
...
Цялото интервю може да бъде прочетено на сайта на Дарик:
Д-р Константин Чернев: Очаква се до 2015 г. да има ваксина срещу хепатит С.
Едно нещо ми направи сериозно впечатление - проф. Чернев се поддаде на провокацията и реално се съгласи с всеобщо ширещото се обществено мнение, че хепатит B и C са разпространени най-вече сред венозните наркомани. Според различните скрининги и неофициални данни, в България, около 5% от хората са с хроничен хепатит B или C. Излиза, че венозните наркомани в България са няколкостотин хиляди!
И мисля, че проф. Чернев със сигурност знае, че това не е така, но според мен не обърна внимание точно на този момент в интервюто и на това, че г-жа Пролет Велкова (която между другото, води много добре интервюто) просто споделя това, което знае и което е широко разпространено като обществено мнение.
Трябва обществото най-накрая да разбере, че това не е болест на наркоманите, а това е болест, която може да засегне всеки и по всяко време! Всеки, който чете форума, може да го разбере веднага, прочитайки няколко истории от раздела "Моята история"! Всеки, който прочете за начините на заразяване и споделените истории тук, може веднага да разбере, че това не е болест на наркоманите, а обществено-значимо заболяване, от което никой не е застрахован!
Поздрави,
Радо