Автор Тема:  Притеснена съм много, дайте ми съвет и кураж....  (Прочетена 12632 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Samsara

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 6
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Здравейте на всички във форума :smile:
Пише ви една 30-годишна жена. Преди месец имах непротектиран полов контакт с мъж, който познавам, но не знам всичко за него. Няколко часа след случката си дадох сметка колко безрасъдно съм постъпила, но нямаше връщане назад... :crying4:
И от тогава до ден днешен живея в непрекъснат страх, че може да съм се заразила с нещо - а именно Хепатит Б (за СПИН - надявам се, не). Изчетох всичко тук, но съм толкова уплашена от мисълта (направо може и да прозвучи параноично на някого), че нищо не мога да запомня от прочетеното.
Първо, аз не съм сигурна дали той е болен, но не съм сигурна и в обратното. Няма как да отида и да го питам директно /представям си как ще изглеждам отстрани/. A самият той може и да няма представа дали е носител или не.. :sad3:
За този месец си загубих и съня, и спокойствието... Вкарвам се в ужасни филми, за съжаление!
Искам  да ме насочите, мога ли месец след случката да се изследвам за Хепатит Б, и какво точно да си изследвам първоначално?
Предполагам, че не е рано, ако съм се заразила. Много ще съм ви благодарна за всеки практически съвет и добра дума, защото наистина съм много изплашена!
« Последна редакция: Август 05, 2011, 18:11:15 от Радослав Русинов »

Неактивен Persona

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 108
    • Профил
  • Статус: Има близък с хепатит B
Re: Притенена съм много,дайте ми съвет и кураж....
« Отговор #1 -: Август 05, 2011, 12:14:33 »
Здравей,
вижда се, че си доста наплашена. Е, не съвсем без основание, за безопасния секс вече всички знаем какво е нужно. Хубавото е, че вече ще си имаш едно на ум.
Във връзка с въпроса ти: дали този човек все пак те е заразил с нещо, можеш да разбереш след 6 месеца, тогава задължително се изследвай за всичко по ред. Аз лично на твое място бих се изследвала специално за хепатите и на момента, ако преди това не съм - просто за всек случай. Иначе не се бой толкова - заразяването не е толкова лесно при полов контакт, ако човекът не е с високо вирусно натоварване за Б-то, а за Ц-то пък е само по кръвен път. Аз съм живяла 3 години с човек, който е носител на Б и не съм се заразила. Все пак това не бива напълно да те успокоява и след 6 месеца задължително трябва да си направиш изследвания, за да изключиш всякакви съмнения. Както се казва: "Страх лозе пази" ;)
Това е от мен, желая ти всичко най-добро!

Неактивен Sancho

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 10
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хепатит В + хепатит С
Re: Притенена съм много, дайте ми съвет и кураж....
« Отговор #2 -: Август 05, 2011, 12:34:06 »
Аз съм 13години хепатит Б и Ц . За толкова поне знам. С жена ми живеем от 10 г заедно - пътували сме в чужбина , прибори сме деляли каквото се сети човек без да се зарази с нищо.

Неактивен anita

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Притенена съм много, дайте ми съвет и кураж....
« Отговор #3 -: Август 05, 2011, 13:29:07 »
Хепатитния вирус има инкубационен период от 3 до 6 месеца.  Тка, че изследването няма да ти свърши работа. Ти някога изследвала ли си се за хепатит?
Друг възможен вариант е да се ваксинираш. Ако се постави ваксина скоро след евентуално заразяване това може да попречи развитието на хепатита. Ради беше споменавал на няколко пъти за такава възможност.
Ако толкова си притеснена пусни си едно изследване за HbsAg  и се ваксинирай.

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Samsara

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Re: Притеснена съм много, дайте ми съвет и кураж....
« Отговор #4 -: Август 05, 2011, 20:57:16 »
Благодаря на Всички Ви за отговорите!Изследвала съм се преди 3 години ,заради належаща операция за хепатит Б,отрицателен резултат.Не съм имала оттогава такива изцепки като тази,имала съм постоянен партньор.След като инкубационния период е м/у 3 и 6 месеца сега явно е рано да се изследвам тогава?Така ли?

Неактивен anita

• Профил
« Отговор #5 -: Август 05, 2011, 21:49:29 »
Твърде рано е. Ще ти даде отрицателен резултат, но няма да е реален. След 6 месеца трябва отново да направиш изследване.

Неактивен Samsara

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #6 -: Август 05, 2011, 22:48:36 »
anita,мерси  за отговора.Значи,ще трябва да почакам още няколко месеца още. :scream:

Неактивен anita

• Профил
« Отговор #7 -: Август 06, 2011, 06:50:13 »
Другият вариант е с ваксината. Колкото по- рано толкова по-добре.

Неактивен stpopova

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 13
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Остър хепатит В
« Отговор #8 -: Август 06, 2011, 18:04:19 »
Здравей и от мен!
Когато чета поста си, припомням си себе си в първите дни от заболяването ми. Току що ми бяха диагностицирали хепатита - остър Б и аз по два часа на ден си мислех как съм се заразила. Имах само един партньор за шест месеца, в 95% от случайте използвахме презерватив, но другите 5% неми даваха мира. Усетих се, че превръщам тези 5% във фикс идея и лесно обяснение за заразяването. Докато се оказа, че партньорът ми не е носител на вируса.
В думите ти тук откривам някаква фикс идея за непременно заразяване с каквото и да е при липса на презерватив и на мисълта , че едва ли не си обречена безвъзвратно на това. Може би си чела или слушала напоследък нещо в повече. Но не си го слагай в мозъка така сериозно - поразената нервна система е причина за какви ли не болести. Недей да мислиш за тези глупости, живей си живота и се отърси от страха, че непременно ще ти се случи. Хубаво е да се изследваш когато му дойде времето, но до тогава не мисли с такава обреченост за себе си.
Сигурна съм, че след месеци ще напишеш пак тук, че си ОК. 

Неактивен eli13

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1188
    • Профил
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
« Отговор #9 -: Август 07, 2011, 12:48:28 »
Все пак вероятността от заразяване от един-единствен незащитен контакт е пренебрежимо ниска, мила. Първо, трябва човекът да е бил болен от хепатит Б, второ да е с високо вирусно натоварване и още не знам колко фактора накуп, за да се появи проблемът. Вероятността от венерическо заболяване е по-голяма, защото те са повечко разновидности и доста по-заразни.
Но ето че ти нямаш никакви оплаквания, а на тях инкубационният им срок е далеч по-кратък.
Гледай си живота и след няколко месеца пусни изследвания за хепатит Б и хламидии и толкоз.
Абе лято е бе, хора - що си мислите за болести и то предполагаеми???

Неактивен Samsara

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #10 -: Август 07, 2011, 19:14:31 »
Благодаря ви отново за включването по темата ми! :smile:Мисля си за предполагаеми болести,защото съм медицинско лице,и винаги съм вземала предпазни мерки,но този път постъпих много тъпо,емоционално и не знам си още как...и се чувствам много идиотски.Никога мисълта за Хепатит Б,или Ц не ми е била фикс идея,не съм се задълбочавала да чета повече от необходимото.Просто не мога да се успокоя като си помисля за това. :shocked1:
Искам да питам-колко време след евентуалното заразяване,е възможно проявата на симптомите на остър хепатит?
Благодаря,че ме успокоявате,че шансът за заразяване е сравнително малък,но... :angry3:

Неактивен dreamer

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 128
    • Профил
« Отговор #11 -: Август 07, 2011, 20:00:56 »
Здравей, може и да ти прозвучи малко грубо, но не мисля, че всеки който е правил секс без презерватив трябва да пуска тема, в която да търси някой да му дава съвети и да му вдъхва кураж. Все пак това е форум, в който пишат хора свързани по някакъв начин с болестта хепатит, а за твоите въпроси бих ти препоръчал един друг форум: http://www.teenproblem.net/f/. В крайна сметка, толкова ли е трудно да си направиш изследвания, с които да потвърдиш или отхвърлиш съмненията си? Сигурно ще кажеш, че не си наясно със симптомите и инкубационния период на хепатитите, но чичко Гугъл знае всичко. Успех! :wink3:
"Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка."

Неактивен Samsara

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #12 -: Август 07, 2011, 21:51:14 »
dreamer,благодаря ти за сърдечното отношение.Далеко съм от тийнейджърската възраст...Благодаря на всички преди теб за изказаното мнение,независимо какво е то.А на теб за любезния тон ,който си проявил.Лека вечер.Мисля,че се изчерпи темата.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #13 -: Август 08, 2011, 09:31:24 »
Здравей и от мен!
Не е задължително, в случай, че си се заразила, да развиеш симптоми на остър хепатит (с пожълтяване, гадене, промяна в цвета на урината, и т.н.). Възможно е и да изкараш т.нар. "остра" фаза без никакви сериозни симптоми. Затова, най-добрия подход е да си направиш изследвания, след като мине максималния срок за инкубационния период за хепатит B (който е 6 месеца). Все пак, гледайки всички факти около твоя случай, аз мисля, че шанса да си се заразила, е изключително малък.
По-скоро проблема е основно писохологически - намираш се в ситуация, свързана със здравето си, която не можеш да разрешиш веднага, нито да контролираш, в неизвестност си, и се изискват месеци чакане, за да си сигурна дали имаш здравословен проблем, или не. Хубавото на цялата ситуация, е че ще можеш да тренираш търпението си и освен това ще трябва да се бориш със себе си и да си наложиш да не мислиш постоянно за това, че може да си се заразила. Опитай се да смениш гледната си точка - приеми, че имаш най-лошия вариант, заразила си се с хепатит B. Дори и в този случай, шансовете ти да се излекуваш спонтанно, са над 90%. Така, че дори и в най-лошия случай, е трудно да бъдеш голям песимист.
И да вмъкна още нещо - направи си изследване за хепатит C. То не е свързано с това, че си имала рискова ситуация, а с това, че има огромен брой хора, които си мислят, че не може да са заразени, и никога не си правят изследвания за хроничен вирусен хепатит (90% от хората в България с хроничен хепатит B или C, не знаят, че са болни). Затова, използвай знака, който ти дава съдбата, и вземи най-доброто от тази ситуация - изследвай се сега и за хепатит C, а след 6 месеца се изследвай и за хепатит B, и за хепатит C, и ако все още си отрицателна за хепатит B, задължително се ваксинирай срещу него.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен Samsara

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #14 -: Август 08, 2011, 14:34:00 »
Радо,благодаря ти  за сърдечността,отзивчивостта и абсолютно точната ти преценка! :flowers:
Ще последвам съветите ви,и след около 5 месеца ще разкажа тук какви са резултатите. :smile:

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007