Автор Тема:  проф. Чернев: "Никакви диети при хепатит"  (Прочетена 17329 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2373
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Тук прочетох нещо интересно за диетите!
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2395&sectionid=21&id=0001601
« Последна редакция: Март 03, 2008, 14:45:36 от Radoslav Rusinov »
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Радослав Русинов

• Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Никакви диети при хепатит
« Отговор #1 -: Март 03, 2008, 14:33:32 »
Благодаря ти!
Това е информация, която цитира Божичков преди време, но не беше уточнил откъде я е взел: Re: Да се спазва ли диета и каква да бъде тя?
Определено съм склонен да вярвам на проф. Чернев като един от наистина сериозните специалисти в България по отношение на хроничните хепатити.
Освен това, мнението за това да не се спазва строга диета при болните от хроничен хепатит, се споделя от повечето специалисти в България в тази област.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен anita

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
Re: проф. Чернев: "Никакви диети при хепатит"
« Отговор #2 -: Март 03, 2008, 15:50:10 »
Благодаря ти Мери!
Много полезна информация. Никога не съм била привърженик на крайностите.

Неактивен hepaPepa

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 9
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Остър хепатит В
Никакви диети при хепатит?
« Отговор #3 -: Юни 27, 2011, 22:44:12 »
 Вижте какво открих ровейки се из интернет:
"Лечението на хепатит А е съвсем невинно - с вливания на глюкозни разтвори и витамини", казва лекарят. Особено важно е храненето. "И по време на острия период, и след това храната - противно на схващанията - трябва да бъде нормална", твърди проф. Чернев. За болните не бива да има никакви ограничения. Даже и през острия период на болестта храната е малко по-лека - преобладават плодове и зеленчуци, но пациентът трябва да яде и мазнини и пържени храни. "Налаганите от години в инфекциозните клиники стриктни ограничения за мазни храни, пържено и подправки не са препоръчителни. От научна гледна точка това е необосновано, пациентите трябва да се хранят нормално", смята Чернев.
Обикновено диетите се налагат, за да не се товари допълнително увреденият от хепатита черен дроб. "Това е старо и дълбоко погрешно схващане. От 30 г. е доказано, че и при хроничните, и при острите чернодробни заболявания, и при възстановителния период храненето трябва да е нормално - с нормално съотношение на белтъци, масти и въглехидрати", казва експертът. Според него сериозните ограничения само нарушават качеството на живот на пациентите. "Ограниченията не са добри за черния дроб, тъй като органелите в клетките му са изградени от т.нар. липополизахариди, които са много богати на липиди. Когато тези структури са нарушени от болестта, имат нужда от нормално количество животински и растителни мазнини - за да могат да регенерират бързо и черният дроб да оздравее бързо", обяснява проф. Чернев. Така ограничителната диета води до по-бавно оздравяване на органа.
Диета не бива да има дори при по-тежките хепатит В и С. И в остър, и в хроничен стадий пациентите могат да ядат всичко, обяснява лекарят.
Единственото забранено е алкохолът - не бива да се пие няколко месеца след преболедуването от хепатит А. А при хроничните хепатити - В и С, и цироза е забранен до живот. При хепатит не бива да се пият и антибиотици от групата на тетрациклините, амиотарон за сърдечно-съдови болести. "По принцип черният дроб се уврежда от доста лекарства, но всички увреждания са остри - след спиране на лекарствата дробът се възстановява бързо", казва проф. Чернев.
Разпространено е и схващането, че след определена възраст вероятността човек да се зарази с хепатит А пада рязко. "Това не е вярно. Рискът съществува при всички възрасти, а при по-възрастните протича по-тежко", отвръща проф. Чернев.

http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2395&sectionid=21&id=0001601

:dance:  Това за диетата ми харесва!

• Профил
    • My Home Page
Re: Никакви диети при хепатит?
« Отговор #4 -: Юли 26, 2011, 15:57:42 »
Да, това е мнение, което се споделя от повечето хепатолози, и което проф. Чернев в по-кратък вид сподели и в интервюто, което даде миналата година: Интервю с проф. д-р Константин Чернев - Специфични проблеми при проследяването и лечението на хронични вирусни хепатити.
Като цяло, ако трябва да се прави препоръка за някакъв хранителен режим, това е просто да се стремим да се храним здравословно - от това можем само да спечелим. Строгите диети при хроничен хепатит са излишни, но с небходимото и важно уточнение, че при цироза се налага и трябва да се спазва строг хранителен режим.

Поздрави,
Радо

Неактивен stpopova

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 13
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
« Отговор #5 -: Август 07, 2011, 18:28:33 »
Не споделям мнението, подкрепящо да не се пазят диети при хапатит. Аз изпитах вече влиянието на отклонението от диетата - и то с риба, но скумрия на скара. Имах едночасови болки на черния дроб след това. Мисля, че диетата е доста важна - ако ям кюфтета и свинско месо сигурно болките ще са още по-дълго време. Така че за мен си остава диетата като един от основните фактори за долекуване на дроба.

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #6 -: Август 08, 2011, 09:16:29 »
Ти изпускаш две важни неща:
- трябва да уточниш, че ти си с остър хепатит B, защото това е нещо съвсем различно от хроничен вирусен хепатит B или C.
- трябва да имаш предвид, че това, че имаш различни усещания, когато ядеш различни храни в периода на възстановяване на черния дроб след прекаран остър вирусен хепатит, не значи непременно, че тези храни са вредни и едва ли не унищожават черния дроб.

Проф. Чернев казва, че според него (и изхождайки от научна гледна точка), дори при възстановяване от остър вирусен хепатит B или C, не трябва да се спазва строга диета, защото черния дроб ще се възстанови по-пълноценно без спазване на диета.
След като ти забелязваш видима разлика в усещането си в тази област обаче, то тогава най-правилно е да следваш сигналите на организма си. По принцип и ние тук, във форума, обикновено препоръчваме на хората с прекаран остър хепатит, да са по-внимателни към черния си дроб и да спазват някаква, но не много строга диета. Щаденето към черния дроб включва и спирането на тежките физически натоварвания, както и никакъв алкохол. Така, че най-добрия вариант е човек да се запознае с всички гледни точки и след това да вземе най-доброто решение за себе си, слушайки и сигналите на собственото си тяло.
Но дори и да не си толкова внимателна към черния си дроб, той пак ще се възстанови в рамките на около една година. Всички тези съвети се дават с цел човек да се чувства по-комфортно с тялото си, да не си създава допълнителни проблеми, и да има усещането, че прави най-доброто за здравето си. Диетата помага на черния дроб при възстановяването от остър вирусен хепатит, но не е критично важна, и без нея пак ще се възстановиш.

Поздрави,
Радо

Неактивен stpopova

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #7 -: Август 11, 2011, 11:20:28 »
Сигурно за всеки човек е различно, за всеки вид хепатит също. И аз винаги съм била против диета, за хранене с всякакъв вид храни, за да има баланс в организма. Но дефакто единственото, с което се лекува черния дроб след изявата на хепатита, е диетата и физическия покой. Няма друго, а хепапротекторите са поддържащи. Ако се товари дроба с ядене, как ще се регенерира успешно?
От опит споделям, че първите 15 дни след болничното ми лечение не си позволявах много неща и изследванията на ензимите ми показаха двойно намаление за периода. Следващите 15 дни си хапвах незнайно защо по малко орехови ядки 5-6 дни, малко скумрия веднъж, малко боб веднъж....... След 15 дни ензимите ми показаха двойно увеличение в сравнение с предишното изследване.
Ето защо установих за себе си, че диетата е важно нещо в първите шест месеца. Да не говорим, че диетата се отразява благотворно на целия тъпкан с години с какви ли не изкушения организъм и болестта е идеален повод за здравословно хранене. Не ми се струва добра препоръката в публичното пространство на проф.Чернев. И аз като прочетох статията, много се зарадвах на такова мнение. Но разбрах, че е подвеждащо. Поне за моя случай. Пожелавам на всеки болен от хепатит да може да яде повече неща без риск от забавяне на оздравяването.

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #8 -: Август 11, 2011, 11:32:02 »
Оздравяването след успешно изкаран остър хепатит B се случва, независимо дали се спазваме диета, или не. Диетата не се явява лечение, нито хепатопротекторите лекуват. Лечението се осъществява от самата имунна система, която успява да се пребори с вируса. А възстановяването на черния дроб се осъществява от самия него, заради това, че има регенеративни способности. Във форума имаше случай на човек с остър хепатит Б, който пиеше и пушеше трева през цялото време, докато се възстановяваше (нищо, че през цялото време ние се опитвахме да му кажем да спре и да не си тормози организма и черния дроб точно сега), и пак накрая беше излекуван.
Затова, трябва да разграничим нещата - нищо, което се прави в инфекциозна клиника и в периода на възстановяване, не лекува хепатита. Това са само неща, които подпомагат черния дроб, натоварват го по-малко и му помагат по-бързо да се възстанови.
Всеки, чиято имунна система е успяла да се пребори с вируса в първите 6 месеца, ще се възстанови напълно, независимо дали яде пържено, или не.
Въпросът е, че най-доброто, което може да се направи в този период, е човек да се грижи добре за черния дроб, да спазва някаква щадяща диета, да не се натоварва физически, да не пие алкохол. И това е, което и ние тук препоръчваме на всички хора с остър хепатит B във форума. Здравословното хранене е полезно за всички, независимо дали са а хепатит, или не, и аз също го подкрепям.
Но нито хепатопротекторите, нито вливанията на глюкоза, нито диетата, нито малките физически натоварвания лекуват - те само подпомагат черния дроб и му помагат по-лесно да мине през този тежък период за него.

Поздрави,
Радо

Неактивен stpopova

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #9 -: Август 11, 2011, 11:45:25 »
Нали за това говорим, ако не подпомагаме с диетата черния дроб, той кога ще оздравее- вместо след 6 - 8 месеца, след 1,5 години. Едва ли това е нечия цел.
Но статията носи отричащо диетата заглавие, освен това написаното в нея също носи отричащ смисъл. Склонна съм да вярвам, че се дължи на лоша  журналистическа интерпретация. Просто мен лично ме подведе, а мисля, че и всеки, който я прочете, посяга към някоя "забранена" в диетата храна. Затова споделих опита си тук и не се съгласявам с това изказване, било то и от професор.

Неактивен anhelichka

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
« Отговор #10 -: Септември 24, 2011, 23:00:35 »
Да, това е мнение, което се споделя от повечето хепатолози, и което проф. Чернев в по-кратък вид сподели и в интервюто, което даде миналата година: Интервю с проф. д-р Константин Чернев - Специфични проблеми при проследяването и лечението на хронични вирусни хепатити.
Като цяло, ако трябва да се прави препоръка за някакъв хранителен режим, това е просто да се стремим да се храним здравословно - от това можем само да спечелим. Строгите диети при хроничен хепатит са излишни, но с небходимото и важно уточнение, че при цироза се налага и трябва да се спазва строг хранителен режим.

Поздрави,
Радо
 :dance::

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #11 -: Септември 25, 2011, 08:10:29 »
Анхеличка, не става ясно какво искаш да кажеш с горния пост, защото само си цитирала мой пост отпреди време.

Поздрави,
Радо

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007