Автор Тема:  Хроничен Хепатит Б при случайно изследване  (Прочетена 2071 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ka85

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 6
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Привет на всички и Весели Празници!

Накратко моята история.
Миналата година при леки болки в дясно, но не точно горе под ребрата, а по скоро долу в страни, в хълбока реших да си направя изследвания и евентуално ултазвук. А и предвит факта, че знаех че имам омазнен черен дроб. Първите резултати бяха (пиша само чернодробните): АСТ 35, АЛТ 65, ГГТ 28, bilirubin 0.6. Ехографа показа само Стеатоза, за която знаех, дроб с нормални размери. След това предприех мерки-хранителен режим и повече спорт. След 3 месеца направих нови изследвания и тогава дойде шока. Нормални чернодробни ензими, но резултата за Хепатит Б излезна положителен: hepatitis  Bs-Antigen-positiv, hepatitis  Bs-Ak-negativ, hepatitis  Bc-Ak-positiv, hepatitis  B Virus DNA-1,31 Cop/μl, hepatitis  B Virus DNA 225 IU/mL. Това беше наистина абсолютен шок за мен и семейството ми, и буквално незнаех какво следва от тук нататък, предполагам всеки от вас се е чувствал по същия начин. Първото което направихме е ваксина за жена ми, за децата нямам абсолютно никакви притеснения(те са с имунизаций). След около 2 месеца нови изследвания: АСТ 26, АЛТ 22, и също направих Компютърна Томография с контраст на черния дроб. Което според лекарите тук(аз живея в чужбина) е доста точно изследване и дава много точна информация за състоянието на органа. Та според Томографията, буквално цитирам-няма наличие на външна или вътрешна Холестаза, без суспектни фокални лезии, без раздразнения и конкременти. Раздразнени чревни структури(от които между другото си мисля че имам тези болки в средата в дясно). Заключението е, че освен лека Стеатоза, не се открива нищо друго. Това беше някакъв вид успокоение, при положение, че си мислех че с този вирус, черния ми дроб е много зле. След това, при препоръка на личния лекар, правя изследвание на всеки 3 месеца и при пожелание с ултразвук. та изследванията ми досега:

АСТ 20, АЛТ 18, GGT 17, hepatitis  Bs-Antigen-positiv, hepatitis  Bs-Ak-negativ, hepatitis  Bc-Ak-positiv, hepatitis  B Virus DNA 2070 IU/mL

И последните:
АСТ 17, АЛТ 19, GGT 14, hepatitis  Bs-Antigen-positiv, hepatitis  Bs-Ak-negativ, hepatitis  Bc-Ak-positiv, hepatitis  B Virus DNA 3360 IU/mL. Ултразвук;лека Стеатоза, нищо друго.

Признавам, че от доста време чета във форума, а сега вече и официално, ще съм абсолютно благодарен, ако някои от Вас ми даде съвет как са резултатите до момента? Знам или поне предполагам, че вирусния товар не е голям(или поне така искам да мисля, незнам), но все пак ако някои реши да сподели мнение ще е супер.
И не на последно място, адмираций за хората, които отделят от времето си за потдръжка на форума. БРАВО!

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
Re: Хроничен Хепатит Б при случайно изследване
« Отговор #1 -: Декември 25, 2023, 17:13:46 »
Здравей,

Има ли начин да направиш Фиброскан? Това е стандартното образно изследване при хепатит В, не скенер. Трябва да се види степен на фиброза и да се прецени нужда от лечение. Доскоро се считаше, че не всеки следва да се лекува (решение се взима въз основа на степен на фиброза, виремия, чернодробни ензими, история на чернодробен рак в семейството), но новите световни препоръки всъщност предлагат всеки с хепатит В да се лекува, независимо от всички изброени по-горе неща. Трябва ти читав хепатолог, не личен лекар.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен ka85

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #2 -: Декември 25, 2023, 17:42:36 »
Благодаря за отговора Силвана!
След нова година ще се опитам да взема час за Хепатолог, ако ли не лятото в България.
А от изследванията, които имам до момента може ли да се направи някакъв извод за състоянието? Да, знам че Фиброскан ще даде точна информация, но Компютърната томография също е що годе надеждно изследване мисля. Какво мислите за виремията, за ензимите знам че са в норма.
Благодаря още веднъж!

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #3 -: Декември 26, 2023, 08:48:03 »
Виремията е ниска, но при хепатит В никога 2 и 2 не прави 4, затова вече се измениха и препоръките за лечение. Дори и хората, които сме на терапия, не сме защитени напълно от развитие на чернодробен рак, но все пак опасността намалява, затова трябва консулт с добър хепатолог.

Неактивен ka85

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #4 -: Декември 26, 2023, 11:06:51 »
Здравей Силвана.
Да, определено в началото на следващата година спешно ще търся специалист. Още сега видях, че покрай мен има университетски клиники със специалисти по чернодробни заболявания и се надявам да успея да запишя час.
Това, че виремията е ниска е до някъде успокояващо, но за диагнозата която написа определено ме стрестна ????????
Ако и фиброскана, потвърди резултата от томографията че черния дроб е ок за момента, трябва ли да настоявам за лечение или по преценка на лекеря?
Благодаря!

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #5 -: Декември 27, 2023, 14:37:20 »
Аз самата още нямам мнение за себе си дали всички с хепатит В трябва да се лекуват независимо от стадия на чернодробно заболяване и виремия, просто казвам какви са новите световни препоръки. Това е нещо, което трябва да обсъдиш с хепатолога и да вземете съвместно като решение. Нито трябва да е твое, нито негово-наложено.

Неактивен ka85

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #6 -: Декември 30, 2023, 14:48:50 »
Здравей Силвана и още веднъж благодаря за отделеното време!
Да, следващата година това ще е основната ми задача да се опитам да запиша ранен час за специалист. Много ми е любопитно при тези резултати какво ще ме посъветва!?

Неактивен ka85

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #7 -: Август 22, 2024, 10:46:25 »
Привет на всички! От доста време не сме писал в темата, и реших да споделя как се развиват нещата при мен.
По съвет на Силвана, намерих клиника в близост до мястото където живея, която се занимава с чернодробни заболявания. Направиха ми обичайния
ехограф, който правя така или иначе на всеки 3 месеца заедно с кръвните изследвания за ензими и вирусен
товар. Според ехографа черния дроб изглежда добре,
 без увреждания, с лека стеатоза, за която знам.
 Направиха ми и еластография (мисля че така се
казваше), за която доктора ми каза че е има лека загуба на еластичност, отговаряща на първа степен. Както казах, през три месеца правя изследвания, като ензините ми са винаги в норма(под 25), последната стойност за вирусния товар беше 1000 iu/ml, HBeAg-negative. Според доктора, нещата изглеждат добре и за момента не е нужна терапия, предвид резултатите,и ще продължим с проследяването през три месеца. Но все нещо не ми дава мира, от последния отговор от Силвана, че всички пациенти с хроничен хепатит подлежат на лечение(ако правилно съм разбрал). Знам че не сте доктори, но може би имате много повече знания и опит от повечето лекари в областа, и все пак ще съм благодарен да споделите вашето мнение, как изглеждат нещата, и дали това е най правилното решение за момента с проследяването?
Благодаря още веднъж!

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #8 -: Август 22, 2024, 18:32:32 »
Според новите световни препоръки все повече пациенти попадат в критериите за лечение, но все пак има изключения и фактори, които трябва да се вземат под внимание.
Препоръчвам да се гледа този уебинар, който направихме съвсем наскоро с д-р Райков, където коментираме точно подходът при хепатит В. Записът е над час, но е може да превъртате записа.

https://www.youtube.com/watch?v=RixKEmDL0T8&t=2s

Неактивен ka85

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #9 -: Август 22, 2024, 22:21:31 »
Здравей Силвана. Благодаря за отговора и линка към видеото!
Изгледах го цялото, и винаги научавам по нещо ново, както и в този случай. Да, и според доктор Райков, при пациенти с нисък вирусен товар, нормални ензими и лека загуба на еластичност се препоръчва проследяване и при реактивиране на вируса евентуално терапия. Дори мисля, че в края на видеото чух жена която каза, че съпругът й е с вирусен товар около 65 000 (не разбрах дали ставаше въпрос за копия) , с нормални ензими и без чернодробно увреждане, който също е на проследяване, без терапия, като доктор Райков й препоръча да се продължи с проследяването и се съгласи, че за момента също не е нужно лечение, което честно казано с този вирусен товар малко ме озадачи. Така че и аз честно казано вече незнам кое е правилно и кое не.
Следващия месец имам отново час за изследвания и ехограф, и може би отново ще повдигна въпроса за терапията...

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #10 -: Август 22, 2024, 22:53:01 »
Вирусният товар се мени постоянно и не може да бъде маркер за категорично започване на лечение. Ако е 65 000, но дълго време пациентът е с лека фиброза и нормални ензими е логично да бъде проследяван, вместо слаган директно на лечение до края на живота му, което вероятно така или иначе може да се наложи на по-късен етап. Лечението не е панацея и носи след себе си определени затруднения. При хепатит В няма правила и никога 2 + 2 не е равно на 4. Гледа се цялата медицинска история на пациента.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007