Автор Тема:  Указания за диета при заболяване от хроничен хепатит и цироза  (Прочетена 70540 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

  • Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • *******
  • Публикации: 2373
  • Пол: Жена
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Д-р Румен Стефанов GSM: 088/ 8888 511
Специалист вътрешни болести дом.тел: 092/ 66-66-82
Гастроентерология и диететика  Steffanov_MD@yahoo.com 
  http://steffanov.dir.bg


МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ
РАЗРЕШЕНИ: прясно мляко, за предпочитане краве с намалена масленост и обезмаслено, прясно подквасено кисело мляко, таратор без чесън, диетична непрестояла извара, прясно подсирено сирене.
ОГРАНИЧЕНИ: обезмаслено краве сирене, пресен кашкавал “Витоша”.
ЗАБРАНЕНИ: пушени и топени сирена, кашкавал “Балкански”, високо маслена сметана.

МЕСО И МЕСНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ
РАЗРЕШЕНИ: нетлъсти, освободени от ципи, хрущяли и сухожилия меса в количество до 100 грама дневно-телешко, крехко говеждо, нетлъсто агнешко, пилешко, питомен заек, приготвен чрез варене и печене на скара или грил, печено месо.
ОГРАНИЧЕНИ: нетлъсто свинско, телешки черен дроб най-добре варен.
ЗАБРАНЕНИ: тлъсти меса, животински вътрешности, свински уши, крака, джолан, консервирани меса и колбаси, пастети, силни месни сосове, тлъсти птици.

РИБА И РИБНИ ПРОДУКТИ - ЗАБРАНЕНИ ПРИ НАПРЕДНАЛА ЦИРОЗА
РАЗРЕШЕНИ: нетлъсти речни риби-мряна, клен, бяла риба, пъстърва, щука, варени или печени на скара или под формата на ястия от смляно рибено месо.
ОГРАНИЧЕНИ: нетлъсти морски риби-сафрид, пролетна скумрия.
ЗАБРАНЕНИ: тлъсти риби-паламуд, есенна скумрия, попчета, сом, тлъст шаран, рибни консерви, хайвер, чирози, раци, рибни пастети, миди.

ЯЙЦА И ЯЙЧНИ ПРОДУКТИ
РАЗРЕШЕНИ: пресни кокоши яйца, яйчен белтък, до 2-3 яйца на седмица.
ЗАБРАНЕНИ: яйчен жълтък, яйца на прах, пачи и гъши яйца, майонеза.

МАЗНИНИ
РАЗРЕШЕНИ:растителни салатни масла - маслиново, слънчогледово, прясно краве масло до 15-20 гр. на ден.
ЗАБРАНЕНИ: свинска мас, говежда и овча лой, топено краве масло, маргарин, сланина.

ЗЕЛЕНЧУЦИ И ЗЕЛЕНЧУКОВИ КОНСЕРВИ
РАЗРЕШЕНИ: моркови, тиквички, картофи, пиперки, камби, домати, зелен грах и фасул, бамя, млади краставички, зеленчукови супи, салати.
ЗАБРАНЕНИ: лапад, спанак, киселец, патладжани, гъби, лук, чесън, туршии, бакла, кисело зеле, зрял фасул, грах, пържени картофи.

ПЛОДОВЕ И ПЛОДОВИ КОНСЕРВИ
РАЗРЕШЕНИ: портокали, грейпфрути, банани, ягоди, череши, вишни, кайсии, праскови, пъпеши, дини(при липса на оточно-асцитен синдром), круши, ябълки, дюли(печена), тиква, грозде, шипки, компоти, нектари, натурални плодови сокове.
ОГРАНИЧЕНИ: касис, малини, къпини, стафиди, кестени, сини - сливи, сухи кайсии.
ЗАБРАНЕНИ: лимони (при наличие на варици), недобре узрели и кисели плодове, сини сливи, смокини, фъстъци, орехи, лешници, бадеми.

ХЛЯБ И ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ
РАЗРЕШЕНИ: бял хляб (най-подходящ е твърдия и препечен), кифли, ориз, макарони без яйца, обикновени бисквити, житна слиз, овесени ядки.
ОГРАНИЧЕНИ: бисквити приготвени с краве или растително масло (чаени, “чайка” и др.) кифли с мармалад, козунак.
ЗАБРАНЕНИ: типов пълнозърнест хляб, качамак, пържени закуски - мекици, банички, варена или печена царевица, пуканки.

ЗАХАР И СЛАДКИ ИЗДЕЛИЯ
РАЗРЕШЕНИ: чист пчелен мед, индустриална захар, глюкоза, конфитюри, мармалади, сиропи, локум, (щтрудели с ябълки, халва - ограничени).
ЗАБРАНЕНИ: баклава, маслени торти, пасти, кремове с какао и яйца, сладолед, шоколад, соеви бонбони, марципан.

ПИТИЕТА
РАЗРЕШЕНИ: чай от липов цвят, от лайка, от мента, от дюлеви кори и семки, отвара от шипки, от цикория, от червен кантарион, от магданоз, отвара от листа от глухарчета.
ОГРАНИЧЕНИ: сладка боза.
ЗАБРАНЕНИ: газирани минерални води и безалкохолни питиета, бира, вино, концентрирани алкохоли, кисела боза. При наличие на течност в коремната кухина (асцит), приемът на течности да се ограничи до един литър дневно.

ПОДПРВКИ
РАЗРЕШЕНИ: магданоз, копър, целина, девисил, ванилия.
ОГРАНИЧЕНИ: сладък червен пипер.
ЗАБРАНЕНИ: чесън, лютив червен пипер, чушлета, оцет, горчица, черен пипер, бахар, дафинов лист, канела, каранфил.

ГОТВАРСКАТА СОЛ да се ограничава, а при наличие на асцит се забранява. При асцит е наложителен постелен режим.


КАТЕГОРИЧНО СЕ ЗАБРАНЯВАТ АЛКОХОЛНИТЕ ПИТИЕТА И ТЮТЮНОПУШЕНОТО.
ЗАБРАНЯВА СЕ УПОТРЕБАТА НА СТУДЕНИ И МНОГО ГОРЕЩИ ХРАНИ И ПИТИЕТА.
ВСЕКИ ПРИЕМ НА МЕДИКАМЕНТИ ДА СТАВА СЛЕД КОНСУЛТАЦИЯ СЪС СПЕЦИАЛИСТ.

а това е линка: http://steffanov.dir.bg/diet03.html
« Последна редакция: Март 03, 2008, 14:36:37 от Radoslav Rusinov »
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Радослав Русинов

  • Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • *******
  • Публикации: 5566
  • Пол: Мъж
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Мери, преместих поста ти от раздела Новини в този раздел, но искам да кажа че малко остана да го преместя и в "Развлечение и свободно време"  :-X
Мнението ми общо взето съвпада с изказанот тук: Re: Видове храни и рецепти
Вижда се, че това не са препоръки от професионалния опит на д-р Стефанов, а са извадени цитати, и то от стар източник.
Първо, хранителния режим при хроничен хепатит и цироза изобщо не може да се сложи в една графа.
Докато при хроничния хепатит досега няма еднозначно мнение за храненето и много специалисти по-скоро отричат спазването на строги диети, то при цирозата хранителния режим е много важен и трябва да се спазва.
Така, че самото заглавие на статията по принцип е грешно.
Единственото, което наистина е абсолютно забранено при хроничните хепатити, това е употребата на алкохол, в каквито и да е количества. За цигарите също няма абсолютно доказателство за директна връзка между степента на увреждане и броя изпушени цигари на ден.
Аз не съм съгласен с информацията, публикувана на страницата на д-р Стефанов.

Поздрави,
Радо

Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Мери_

  • Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • *******
  • Публикации: 2373
  • Пол: Жена
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Указания за диета при заболяване от хрони
« Отговор #2 -: Март 03, 2008, 15:08:11 »
Здравей, Радо!
В интернет пространството може да се намери толкова противоречива информация за диетите при хепатит, че едното мнение е коренно противоположно на другото. Затова и публикувах двете почти напълно изключващи се мнения за строгата описана диета и за това, че не е нужна диета при хепатит! Може би трябваше да ги постна на едно и също място и хората сами да преценят чие мнение да приемат за истина!
Аз лично не употребявам някои храни като лютиво, подправки, ядки, лук, гъби патладжани,  мазно, защото се чувствам зле ако ги консумирам. Може би причината за това са камъните в жлъчния мехур, а не хепатита.
Също съм на мнение, че не трябва да се спазва някаква стриктна диета и всеки може сам да прецени как да се храни.

Поздрави!
Мери
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Радослав Русинов

  • Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • *******
  • Публикации: 5566
  • Пол: Мъж
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Благодаря ти!
Именно затова не изтрих информацията, или нещо такова, въпреки че смятам че е грешна. Целта на форума тук е хората да се информират, да получат различни гледни точки и да могат сами да си съставят мнение, особено по противоречивите теми, като храненето и диетите например.
Виждам, че и твоята цел е била такава, затова всеки вече е свободен да си извади заключенията въз основа на всичко, което е прочел.
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен nevron

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • *****
  • Публикации: 700
  • Пол: Жена
  • хепатит "С"
    • Профил
    • metalni-vrati.net
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Здравейте!
Тук наблюдавам противоречиви данни свързани с консумацията на моя любим чесън. На едно място пише, че може да се консумира, след което на две места по-долу, че не е препоръчително и доеи забранено. Кое е вярно в случая?
Искам да знам обезателно, защото аз си хрупкам съвсем спокойно по една глава чесън на ден.
Споделете мнението си, моля!
Поздрави!

Д-р Румен Стефанов GSM: 088/ 8888 511
Специалист вътрешни болести дом.тел: 092/ 66-66-82
Гастроентерология и диететика  Steffanov_MD@yahoo.com 
  http://steffanov.dir.bg


МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ
РАЗРЕШЕНИ: прясно мляко, за предпочитане краве с намалена масленост и обезмаслено, прясно подквасено кисело мляко, таратор без чесън, диетична непрестояла извара, прясно подсирено сирене.
ОГРАНИЧЕНИ: обезмаслено краве сирене, пресен кашкавал “Витоша”.
ЗАБРАНЕНИ: пушени и топени сирена, кашкавал “Балкански”, високо маслена сметана.

МЕСО И МЕСНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ
РАЗРЕШЕНИ: нетлъсти, освободени от ципи, хрущяли и сухожилия меса в количество до 100 грама дневно-телешко, крехко говеждо, нетлъсто агнешко, пилешко, питомен заек, приготвен чрез варене и печене на скара или грил, печено месо.
ОГРАНИЧЕНИ: нетлъсто свинско, телешки черен дроб най-добре варен.
ЗАБРАНЕНИ: тлъсти меса, животински вътрешности, свински уши, крака, джолан, консервирани меса и колбаси, пастети, силни месни сосове, тлъсти птици.

РИБА И РИБНИ ПРОДУКТИ - ЗАБРАНЕНИ ПРИ НАПРЕДНАЛА ЦИРОЗА
РАЗРЕШЕНИ: нетлъсти речни риби-мряна, клен, бяла риба, пъстърва, щука, варени или печени на скара или под формата на ястия от смляно рибено месо.
ОГРАНИЧЕНИ: нетлъсти морски риби-сафрид, пролетна скумрия.
ЗАБРАНЕНИ: тлъсти риби-паламуд, есенна скумрия, попчета, сом, тлъст шаран, рибни консерви, хайвер, чирози, раци, рибни пастети, миди.

ЯЙЦА И ЯЙЧНИ ПРОДУКТИ
РАЗРЕШЕНИ: пресни кокоши яйца, яйчен белтък, до 2-3 яйца на седмица.
ЗАБРАНЕНИ: яйчен жълтък, яйца на прах, пачи и гъши яйца, майонеза.

МАЗНИНИ
РАЗРЕШЕНИ:растителни салатни масла - маслиново, слънчогледово, прясно краве масло до 15-20 гр. на ден.
ЗАБРАНЕНИ: свинска мас, говежда и овча лой, топено краве масло, маргарин, сланина.

ЗЕЛЕНЧУЦИ И ЗЕЛЕНЧУКОВИ КОНСЕРВИ
РАЗРЕШЕНИ: моркови, тиквички, картофи, пиперки, камби, домати, зелен грах и фасул, бамя, млади краставички, зеленчукови супи, салати.
ЗАБРАНЕНИ: лапад, спанак, киселец, патладжани, гъби, лук, чесън, туршии, бакла, кисело зеле, зрял фасул, грах, пържени картофи.

ПЛОДОВЕ И ПЛОДОВИ КОНСЕРВИ
РАЗРЕШЕНИ: портокали, грейпфрути, банани, ягоди, череши, вишни, кайсии, праскови, пъпеши, дини(при липса на оточно-асцитен синдром), круши, ябълки, дюли(печена), тиква, грозде, шипки, компоти, нектари, натурални плодови сокове.
ОГРАНИЧЕНИ: касис, малини, къпини, стафиди, кестени, сини - сливи, сухи кайсии.
ЗАБРАНЕНИ: лимони (при наличие на варици), недобре узрели и кисели плодове, сини сливи, смокини, фъстъци, орехи, лешници, бадеми.

ХЛЯБ И ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ
РАЗРЕШЕНИ: бял хляб (най-подходящ е твърдия и препечен), кифли, ориз, макарони без яйца, обикновени бисквити, житна слиз, овесени ядки.
ОГРАНИЧЕНИ: бисквити приготвени с краве или растително масло (чаени, “чайка” и др.) кифли с мармалад, козунак.
ЗАБРАНЕНИ: типов пълнозърнест хляб, качамак, пържени закуски - мекици, банички, варена или печена царевица, пуканки.

ЗАХАР И СЛАДКИ ИЗДЕЛИЯ
РАЗРЕШЕНИ: чист пчелен мед, индустриална захар, глюкоза, конфитюри, мармалади, сиропи, локум, (щтрудели с ябълки, халва - ограничени).
ЗАБРАНЕНИ: баклава, маслени торти, пасти, кремове с какао и яйца, сладолед, шоколад, соеви бонбони, марципан.

ПИТИЕТА
РАЗРЕШЕНИ: чай от липов цвят, от лайка, от мента, от дюлеви кори и семки, отвара от шипки, от цикория, от червен кантарион, от магданоз, отвара от листа от глухарчета.
ОГРАНИЧЕНИ: сладка боза.
ЗАБРАНЕНИ: газирани минерални води и безалкохолни питиета, бира, вино, концентрирани алкохоли, кисела боза. При наличие на течност в коремната кухина (асцит), приемът на течности да се ограничи до един литър дневно.

ПОДПРВКИ
РАЗРЕШЕНИ: магданоз, копър, целина, девисил, ванилия.
ОГРАНИЧЕНИ: сладък червен пипер.
ЗАБРАНЕНИ: чесън, лютив червен пипер, чушлета, оцет, горчица, черен пипер, бахар, дафинов лист, канела, каранфил.

ГОТВАРСКАТА СОЛ да се ограничава, а при наличие на асцит се забранява. При асцит е наложителен постелен режим.


КАТЕГОРИЧНО СЕ ЗАБРАНЯВАТ АЛКОХОЛНИТЕ ПИТИЕТА И ТЮТЮНОПУШЕНОТО.
ЗАБРАНЯВА СЕ УПОТРЕБАТА НА СТУДЕНИ И МНОГО ГОРЕЩИ ХРАНИ И ПИТИЕТА.
ВСЕКИ ПРИЕМ НА МЕДИКАМЕНТИ ДА СТАВА СЛЕД КОНСУЛТАЦИЯ СЪС СПЕЦИАЛИСТ.

а това е линка: http://steffanov.dir.bg/diet03.html

[/quote]
"...Не се надявам на нищо.
Не се страхувам от нищо.
Свободен съм!..."

                    Nikos Kazandzakis
www.metalni-vrati.net

Неактивен tedibon

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • *****
  • Публикации: 1341
  • Пол: Жена
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
Тази публикация,директно ме хвърли в джаз,даже не в джаза,ами направо на последния ред,където са ударните инструменти!
От 3-4 месеца,вземаме прясно мляко,направо от производител(наш познат,който ни предложи мляко,а аз съм много претенциозна откъм миризмата),дори аз ,която бях отвратенаот мляко,вече пия по чаша-2 седмично!Така като гледам,след като е пълномаслено,си е забранено!Че и кисело си приготвям от него!
Спанак и лопуш(почти  същото) си правим на 10 дни в този сезон,заради децата ни ,които са подрастващи,кисело зеле сами правим,не сме консумирали кой знае колко,но пак е от забранените!Грах и фасул готвим,когато сме изчерпали идеите за разнообразие!
От плодовете мъжа ми си позволява на 2-3 дни по един банан ,иначе киселите ябълки са позволени за хора с "подвижна захар" ,ядките също са позволени за тях и той си ги гризка!
За индустриална захар-дума да не става,при необхоимост в десертите слагам подсладител!
Ядем ръжен и пълнозърнест хляб,много ,много рядко бял,пак по причината ,че той е с нестабилна захар,аз пък за диета!
А за пиене ,не употребява нищо друго освен газирана вода!Изпива 2-3 литра дневно, въпреки,че аз му казах за четеното тук,докторката му казала, да пие не му е забранена !Какво да кажа друго,освен че от време на време се шегуваме ,че това е нов спорт-злоупотреба с газирана вода!Аз не близвам газирано,но ако видите, с какво удоволствие я пие той!

Ето така си живуркаме,пропуснах да кажа,че кр. захар е около6-7 ммол. на съпруга ми,и че в нашето семейство готви той-страшна работа-полицай-готвач!!! ::) ::) ::)
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Silvi

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • *****
  • Публикации: 275
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Статус: Има близък с хепатит C
     Д-р Стефанов е от гр. Враца, откъдето съм й аз. Не съм чула за него особено добри отзиви по отношение на лечението на хронични хепатити. Той е гастроентеролог и работи в Междуобластен диспансер за онкологични заболявания със стационар - Враца. Много добър лекар е, прекрасен специалист, но в друга насока. Така, че тези диети, препоръчани от него, според мен са прекалено строги. Разбира се, може да не съм права, аз не съм медицинско лице.
     В  "Ив. Рилски" - София ми казаха, че единствено строго забранен за консумация е алкохолът.
   

Неактивен anita

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • *****
  • Публикации: 2988
  • Пол: Жена
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Професор Чернев вчера ми каза, че мога да ям абсолютно всичко, но алкохола е забранен.


Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Радослав Русинов

  • Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • *******
  • Публикации: 5566
  • Пол: Мъж
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Здравейте!
Тук наблюдавам противоречиви данни свързани с консумацията на моя любим чесън. На едно място пише, че може да се консумира, след което на две места по-долу, че не е препоръчително и доеи забранено. Кое е вярно в случая?
Искам да знам обезателно, защото аз си хрупкам съвсем спокойно по една глава чесън на ден.
Споделете мнението си, моля!
Поздрави!

Аз не знам чесънът да е вреден за нещо. Даже наскоро четох една статия в "New York Times", която го възхваляваше и цитираше резултатите от изследване, което е показало, че чесъна действа като антиоксидант.
Изваждам ти и самата статия тук:
Цитат
Unlocking the Benefits of Garlic

Garlic has long been touted as a health booster, but it’s never been clear why the herb might be good for you. Now new research is beginning to unlock the secrets of the odoriferous bulb.

In a study published today in the Proceedings of the National Academy of Sciences, researchers show that eating garlic appears to boost our natural supply of hydrogen sulfide. Hydrogen sulfide is actually poisonous at high concentrations — it’s the same noxious byproduct of oil refining that smells like rotten eggs. But the body makes its own supply of the stuff, which acts as an antioxidant and transmits cellular signals that relax blood vessels and increase blood flow.

In the latest study, performed at the University of Alabama at Birmingham, researchers extracted juice from supermarket garlic and added small amounts to human red blood cells. The cells immediately began emitting hydrogen sulfide, the scientists found.

The power to boost hydrogen sulfide production may help explain why a garlic-rich diet appears to protect against various cancers, including breast, prostate and colon cancer, say the study authors. Higher hydrogen sulfide might also protect the heart, according to other experts. Although garlic has not consistently been shown to lower cholesterol levels, researchers at Albert Einstein College of Medicine earlier this year found that injecting hydrogen sulfide into mice almost completely prevented the damage to heart muscle caused by a heart attack.

“People have known garlic was important and has health benefits for centuries,'’ said Dr. David W. Kraus, associate professor of environmental science and biology at the University of Alabama. “Even the Greeks would feed garlic to their athletes before they competed in the Olympic games.'’

Now, the downside. The concentration of garlic extract used in the latest study was equivalent to an adult eating about two medium-sized cloves per day. In such countries as Italy, Korea and China, where a garlic-rich diet seems to be protective against disease, per capita consumption is as high as eight to 12 cloves per day.

While that may sound like a lot of garlic, Dr. Kraus noted that increasing your consumption to five or more cloves a day isn’t hard if you use it every time you cook. Dr. Kraus also makes a habit of snacking on garlicky dishes like hummus with vegetables.

Many home chefs mistakenly cook garlic immediately after crushing or chopping it, added Dr. Kraus. To maximize the health benefits, you should crush the garlic at room temperature and allow it to sit for about 15 minutes. That triggers an enzyme reaction that boosts the healthy compounds in garlic.

Garlic can cause indigestion, but for many, the bigger concern is that it can make your breath and sweat smell like…garlic. While individual reactions to garlic vary, eating fennel seeds like those served at Indian restaurants helps to neutralize the smell. Garlic-powder pills claim to solve the problem, but the data on these supplements has been mixed. It’s still not clear if the beneficial compounds found in garlic remain potent once it’s been processed into a pill.

Специално за Неврон пускам статията, преведена на испански ;)
Цитат
El ajo ha sido durante mucho tiempo promociona la salud como un refuerzo, pero nunca quedó claro por qué la hierba podría ser buena para usted. Ahora, nuevas investigaciones está empezando a desbloquear los secretos de la bombilla odoríferas.

En un estudio publicado hoy en las Actas de la Academia Nacional de Ciencias, los investigadores muestran que comer ajo parece reforzar nuestra oferta natural de sulfuro de hidrógeno. Sulfuro de hidrógeno es, en realidad, venenoso en altas concentraciones - es el mismo subproducto nocivo de las refinerías de petróleo que huele a huevo podrido. Sin embargo, el cuerpo produce su propio suministro de la materia, que actúa como antioxidante celular y transmite señales que relajan los vasos sanguíneos y aumentar el flujo de sangre.

En el último estudio, realizado en la Universidad de Alabama en Birmingham, los investigadores extraen el jugo de ajo y supermercados añadido pequeñas cantidades de glóbulos rojos humanos. Las células que emiten de inmediato comenzó el sulfuro de hidrógeno, los científicos encontraron.

La facultad de impulsar la producción de sulfuro de hidrógeno puede contribuir a explicar por qué una dieta rica en ajo parece proteger contra varios tipos de cáncer, incluido el de mama, próstata y cáncer de colon, dicen los autores de los estudios. Superior de sulfuro de hidrógeno también puede proteger el corazón, según otros expertos. Aunque el ajo no ha sido demostrado que la reducción de los niveles de colesterol, los investigadores en la Escuela de Medicina Albert Einstein a principios de este año encontró que la inyección de sulfuro de hidrógeno en ratones casi completamente impedido que los daños a los músculos del corazón causada por un ataque al corazón.

"La gente ha conocido el ajo es importante y que tiene beneficios para la salud de los siglos,''dijo el doctor David W. Kraus, profesora asociada de ciencias ambientales y biología en la Universidad de Alabama. "Incluso los griegos se nutriría de ajo a sus atletas antes de que compitió en los Juegos Olímpicos.''

Ahora, lo negativo. La concentración de extracto de ajo utilizados en el último estudio fue equivalente a un adulto come alrededor de dos dientes de tamaño medio por día. En países como Italia, Corea y China, donde una dieta rica en ajo parece ser protector contra la enfermedad, el consumo per cápita es de hasta el clavo ocho a 12 por día.

Mientras que puede sonar como una gran cantidad de ajo, el doctor Kraus señaló que el aumento de su consumo de cinco o más dientes de un día no es difícil si la usa cada vez que cocine. Dr Kraus también hace un hábito de picando sobre garlicky platos como hummus con verduras.

Muchos chefs casa por error, inmediatamente después de cocinar el ajo triturado o cortar, añadió el Dr Kraus. Para maximizar los beneficios para la salud, debe aplastar el ajo a temperatura ambiente y permita que repose durante unos 15 minutos. Que activa una enzima que estimula la reacción saludable compuestos en el ajo.

El ajo puede causar indigestión, pero para muchos, la mayor preocupación es que puede hacer que su respiración y el sudor como el olor… ajo. Si bien las reacciones individuales varían de ajo, semillas de hinojo comer como los que sirven en restaurantes indios ayuda a neutralizar el olor. Ajo en polvo, pastillas de reclamación para resolver el problema, pero los datos sobre estos suplementos han sido desiguales. Es todavía no está claro si los compuestos benéficos encontrados en el ajo siendo potente una vez que se ha transformado en una pastilla.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен nevron

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • *****
  • Публикации: 700
  • Пол: Жена
  • хепатит "С"
    • Профил
    • metalni-vrati.net
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Благодаря, Ради!
"...Не се надявам на нищо.
Не се страхувам от нищо.
Свободен съм!..."

                    Nikos Kazandzakis
www.metalni-vrati.net

Неактивен Silvi

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • *****
  • Публикации: 275
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Статус: Има близък с хепатит C
Re: Указания за диета при заболяване от хрони
« Отговор #10 -: Април 29, 2008, 22:46:21 »
    Това е цитат от анкета "Запознати ли сте с профилактиката на чернодробните заболявания?", която може да намерите тук:
http://www.puls.bg/test/test_6.html

Цитат
Както зависимите от алкохола, хората с наднормено тегло също са предразположени към натрупване на мастна тъкан в черния дроб. Ако сте с наднормено тегло и имате чернодробни проблеми, отслабването трябва да бъде първата крачка в лечението. Редовните физически упражнения, диета бедна на мазнини и ограничаване в консумацията на алкохол са ключ към здравият черен дроб. Според последни проучвания, киселото мляко е също много полезно за този жизненоважен орган.

« Последна редакция: Април 29, 2008, 22:51:30 от Silvi »

 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007