Здравейте!
Тук наблюдавам противоречиви данни свързани с консумацията на моя любим чесън. На едно място пише, че може да се консумира, след което на две места по-долу, че не е препоръчително и доеи забранено. Кое е вярно в случая?
Искам да знам обезателно, защото аз си хрупкам съвсем спокойно по една глава чесън на ден.
Споделете мнението си, моля!
Поздрави!
Д-р Румен Стефанов GSM: 088/ 8888 511
Специалист вътрешни болести дом.тел: 092/ 66-66-82
Гастроентерология и диететика
Steffanov_MD@yahoo.com http://steffanov.dir.bg МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ
РАЗРЕШЕНИ: прясно мляко, за предпочитане краве с намалена масленост и обезмаслено, прясно подквасено кисело мляко, таратор без чесън, диетична непрестояла извара, прясно подсирено сирене.
ОГРАНИЧЕНИ: обезмаслено краве сирене, пресен кашкавал “Витоша”.
ЗАБРАНЕНИ: пушени и топени сирена, кашкавал “Балкански”, високо маслена сметана.
МЕСО И МЕСНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ
РАЗРЕШЕНИ: нетлъсти, освободени от ципи, хрущяли и сухожилия меса в количество до 100 грама дневно-телешко, крехко говеждо, нетлъсто агнешко, пилешко, питомен заек, приготвен чрез варене и печене на скара или грил, печено месо.
ОГРАНИЧЕНИ: нетлъсто свинско, телешки черен дроб най-добре варен.
ЗАБРАНЕНИ: тлъсти меса, животински вътрешности, свински уши, крака, джолан, консервирани меса и колбаси, пастети, силни месни сосове, тлъсти птици.
РИБА И РИБНИ ПРОДУКТИ - ЗАБРАНЕНИ ПРИ НАПРЕДНАЛА ЦИРОЗА
РАЗРЕШЕНИ: нетлъсти речни риби-мряна, клен, бяла риба, пъстърва, щука, варени или печени на скара или под формата на ястия от смляно рибено месо.
ОГРАНИЧЕНИ: нетлъсти морски риби-сафрид, пролетна скумрия.
ЗАБРАНЕНИ: тлъсти риби-паламуд, есенна скумрия, попчета, сом, тлъст шаран, рибни консерви, хайвер, чирози, раци, рибни пастети, миди.
ЯЙЦА И ЯЙЧНИ ПРОДУКТИ
РАЗРЕШЕНИ: пресни кокоши яйца, яйчен белтък, до 2-3 яйца на седмица.
ЗАБРАНЕНИ: яйчен жълтък, яйца на прах, пачи и гъши яйца, майонеза.
МАЗНИНИ
РАЗРЕШЕНИ:растителни салатни масла - маслиново, слънчогледово, прясно краве масло до 15-20 гр. на ден.
ЗАБРАНЕНИ: свинска мас, говежда и овча лой, топено краве масло, маргарин, сланина.
ЗЕЛЕНЧУЦИ И ЗЕЛЕНЧУКОВИ КОНСЕРВИ
РАЗРЕШЕНИ: моркови, тиквички, картофи, пиперки, камби, домати, зелен грах и фасул, бамя, млади краставички, зеленчукови супи, салати.
ЗАБРАНЕНИ: лапад, спанак, киселец, патладжани, гъби, лук, чесън, туршии, бакла, кисело зеле, зрял фасул, грах, пържени картофи.
ПЛОДОВЕ И ПЛОДОВИ КОНСЕРВИ
РАЗРЕШЕНИ: портокали, грейпфрути, банани, ягоди, череши, вишни, кайсии, праскови, пъпеши, дини(при липса на оточно-асцитен синдром), круши, ябълки, дюли(печена), тиква, грозде, шипки, компоти, нектари, натурални плодови сокове.
ОГРАНИЧЕНИ: касис, малини, къпини, стафиди, кестени, сини - сливи, сухи кайсии.
ЗАБРАНЕНИ: лимони (при наличие на варици), недобре узрели и кисели плодове, сини сливи, смокини, фъстъци, орехи, лешници, бадеми.
ХЛЯБ И ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ
РАЗРЕШЕНИ: бял хляб (най-подходящ е твърдия и препечен), кифли, ориз, макарони без яйца, обикновени бисквити, житна слиз, овесени ядки.
ОГРАНИЧЕНИ: бисквити приготвени с краве или растително масло (чаени, “чайка” и др.) кифли с мармалад, козунак.
ЗАБРАНЕНИ: типов пълнозърнест хляб, качамак, пържени закуски - мекици, банички, варена или печена царевица, пуканки.
ЗАХАР И СЛАДКИ ИЗДЕЛИЯ
РАЗРЕШЕНИ: чист пчелен мед, индустриална захар, глюкоза, конфитюри, мармалади, сиропи, локум, (щтрудели с ябълки, халва - ограничени).
ЗАБРАНЕНИ: баклава, маслени торти, пасти, кремове с какао и яйца, сладолед, шоколад, соеви бонбони, марципан.
ПИТИЕТА
РАЗРЕШЕНИ: чай от липов цвят, от лайка, от мента, от дюлеви кори и семки, отвара от шипки, от цикория, от червен кантарион, от магданоз, отвара от листа от глухарчета.
ОГРАНИЧЕНИ: сладка боза.
ЗАБРАНЕНИ: газирани минерални води и безалкохолни питиета, бира, вино, концентрирани алкохоли, кисела боза. При наличие на течност в коремната кухина (асцит), приемът на течности да се ограничи до един литър дневно.
ПОДПРВКИ
РАЗРЕШЕНИ: магданоз, копър, целина, девисил, ванилия.
ОГРАНИЧЕНИ: сладък червен пипер.
ЗАБРАНЕНИ: чесън, лютив червен пипер, чушлета, оцет, горчица, черен пипер, бахар, дафинов лист, канела, каранфил.
ГОТВАРСКАТА СОЛ да се ограничава, а при наличие на асцит се забранява. При асцит е наложителен постелен режим.
КАТЕГОРИЧНО СЕ ЗАБРАНЯВАТ АЛКОХОЛНИТЕ ПИТИЕТА И ТЮТЮНОПУШЕНОТО.
ЗАБРАНЯВА СЕ УПОТРЕБАТА НА СТУДЕНИ И МНОГО ГОРЕЩИ ХРАНИ И ПИТИЕТА.
ВСЕКИ ПРИЕМ НА МЕДИКАМЕНТИ ДА СТАВА СЛЕД КОНСУЛТАЦИЯ СЪС СПЕЦИАЛИСТ.
а това е линка:
http://steffanov.dir.bg/diet03.html[/quote]