Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Теми - bibitka

Страници: [1]
1
Оф, най-накрая намерих време да преведа още една статия от моята брошура за хепатит В.
В нея става дума за факторите, които определят доколко е висока вероятността едно лечение с Интерферон или с нуклеозидните аналози да бъде успешно.

В първата група са факторите, които дават една добра прогноза за успеха на лечението:
Те са:
  - сравнително "пресен" хепатит Б, тоест носителство, по-малко от 5 години
  - ниска вирусна репликация в кръвта преди начало на лечението
  - висока възпалителна активност в черния дроб, установена при черн. биопсия
  - АСАТ и АЛАТ са със стойности, по-високи от 200 U/l

Във втората група са факторите, които не дават гаранция за един добър изход на лечението.
Те са:
  - носителство на хепатит В, повече от 5 години
  - висока репликация на вируса в кръвта преди начало на лечението
  - слаба възпалителна активност в черния дроб, установена при черн. биопсия
  - АСАТ и АЛАТ, по-ниски от 100 U/l
  - наличие и на хепатит Д или ХИВ-инфекция
  - пациенти на диализа
  - негативни вирусни варианти на хепатит В-Антиген

Все пак е наложително да се обсъдят индивидуалните възможности за лечение с лекаря. При млади пациенти с много висока вирусна репликация би трябвало да се направи опит за лечение, дори и при наличие на някои фактори от горепосочената втора група.

Аз попадам с пълна сила във втората група( за добро или за лошо) без последните три подточки- на мен така или иначе засега не ми препоръчват лечение. Изключение прави само моята вирусна репликация, която вариира и се мени от месец на месец, но като цяло не е висока.

Надявам се тази статия да ви е била полезна! :wink2:

2
Забавни теми / Сънища на хепатитна тема
« -: Септември 09, 2008, 13:52:11 »
Днес сънувах, че ПСР-а ми се е покачил на 428 000 вирусни копия (iU/ml) :wink2:, от което много се шашнах в съня ми. Имаше и някаква таблица, според която се описваше , че съм достигнала някаква си 4-та степен на хепатита, тоест означаваше , че съм доста зле и трябва да започвам лечение с Интерферон. В съня си мислех, че тези лоши резултати са сигурно вследствие на прекаляването ми с водката.... :lol:
Като се събудих, изпитах голямо облекчение, че всичко това е било само един сън.

Да уточня, че в реалността никаква водка не съм пила, старая се да избягвам всякакъв вид алкохол.

Покрай моят сън ми стана интересно дали на вас ви се е случвало да сънувате нещо, свързано с хепатита?

3
Забавни теми / Черпя !!!
« -: Септември 01, 2008, 09:05:52 »
Здравейте, дружина !!!
Искам виртуално да "ударя" една почерпка  :cheers:, тъй като вчера станах отново леля!!!  :yahoo:
 Моята сестричка вчера роди момиченце с перфектните 3.600 кг и 52 см! Така че този път прекрачих забраните и се почерпих за здравето на племенницата с една малка ракийка! :wink2:

Да допълня, че и сестра ми е с хроничен хепатит В(споделяла съм за нея в темата за хепатит и бременност). Тя живее също като мен в чужбина, така че тук плануваха директно след раждането слагането на активната и пасивната ваксина. Надявам се , тази процедура да има ефект и мама и бебе да си се гледат на спокойствие, без притеснение за здравето. :whistle:

4
Не видях събрана информация по темата във форума.Инфото е от моя брошура за хроничен хепатит В.

Кой не трябва да се лекува с Интерферон? По принцип терапия с Интерферон не е възможна, когато е налице напреднала цироза на черния дроб; при изразени депресии и психози; когато е налице зависимост от наркотици или от алкохол; тежки изменения в кръвната картина;  при заболявания , съпроводени с припадъци, гърчове или автоимунни заболявания. Една терапия с Интерферон трябва добре да се обмисли при болни с HIV-инфекция, при пациенти, които се нуждаят от диализа или при пациенти с коронарно сърдечно заболяване.
Лечение с това лекарство не се позволява на бременни.
При някои пациенти, при които Интерферон не може да се приложи, може да се изпише Нуклеос(т)иданологон (не знам дали в БГ се изписва това лекарство).

 

5
Здравейте на всички !!!
Прочетох една интересна статия по темата в едно немско научно списание и реших да преведа съдържимото и за вас. :book_read:
Цитирам: " Черният дроб е единствения човешки орган,който може напълно да се регенерира. Международен екип от изследователи по ръководството на Михаел Лезуртел от унив.клиника в Цюрих са открили, че хормона на щастието, наречен още серитонин, играе важна роля при този процес.Той прехвърля м/у другото сигнали към мозъка, но и се отделя от тромбоцитите, когато кръвоносен съд бива наранен. Учените са променили тромбоцитите при мишки, така че да не съдържат повече серотонин и след тази процедура са премахнали част от чернодробна тъкан. При друга група от мишки черният дроб също е бил наранен, но там не са били правени промени в тромбоцитите. При тази група черният дроб се бил възстановил много по-добре и много по-бързо.
Учените се надяват, че със своите открития би могло да бъде помогнато на алкохолици,техните тромбоцити съдържали по-малко серитонин. Една терапия с хормона би могло да предотврати да се развие чернодр. цироза или пък да се спре напредването на чернодр.увреждане."

Изводът - хормона на щастието явно ни прави по-силни, така че наблегнете на хубавите емоции и зиме, и лете! :dance:

6
От една моя далечна позната подочух,че Куба била разработила ефикасно лекарство против хепатит В, дори запознати с това си поръчвали по неофициални пътища лекарството,което се произвеждало само там и не се правило официален износ в други държави.
Вие чували ли сте за това, струва ли ви се реален този слух? Потърсих с Гугъл нещо по темата ,но нищо не намерих... :browse:

7
Замислих се над този въпрос? Откъде научихте,че има такъв форум?
Аз съм потребител в дир.бг и там случайно видях уеб-страницата на форума,написана от друг потребител в здравния форум там. А вие?

8
Диагностика / Моля за разяснение
« -: Май 05, 2008, 18:51:07 »
Здравейте !
Забелязвам, че из темите тук се появява определение за хроничен активен и хроничен пасивен хепатит В. Има ли точно обяснение кой е хронично активен и кой пасивен? Предполагам, че при хронично пасивния хепатит чернодробните стойности са в норма, докато при активния тип вирусът не "мълчи" и има по-сериозно възпаление на черния дроб. Така ли е или се бъркам?  :ashamed:

9
В Бг е традиционно салатката в домашна обстановка да се сервира в една обща чиния и всеки от членовете на семейството да си взема от нея. Замислих се доколко е вероятно взаимното заразяване на цялото семейство по този начин (при положение, че има един болен от хепатит В, силно заразен, но без да подозира за това, както е в повечето случаи).
Питам се над това, защото в моето семейство (2 сестри + родители) сме се заразили взаимно, без да знаем как... (Хепатитът ни не е по рождение). Доколкото съм чела е препоръчително при един носител на вируса на хепатит В в дадено семейство да се ваксинират и останалите, с които има ежедневен домашен контакт, тоест заразяването става по-лесно, отколкото се предполага (в това число най-вероятно влиза и ползване на едно червило, нокторезачка и т.нат.). Нали вируса на хепатит В е горе-долу 50 пъти по-инфекциозен от ХИВ-вируса...

Бих искала да чуя мнение по темата - дали е възможно според вас заразяване с консумация на храна от един съд. :-\

10
Моята история / Нова в клуба
« -: Април 12, 2008, 19:43:42 »
Здравейте!
Отскоро научих за този клуб. Аз съм с хроничен хепатит Б,който ми бе открит случайно преди 10 години горе-долу.Не съм била подлагана на терапия,тъй като положението е стабилно(дано и така си остане).Правя редовно контроли на стойностите си.
Преди 8-9 месеца ми бе правена биопсия на черния дроб,тъй като временно вирусната активност бе доста висока и решиха да проверят общото състояние на черния дроб(бях много притеснена).Резултатите бяха добри,терапия не се налага засега.Броени седмици след това броят на вирусите намаля драстично и допреди 3 месеца бяха само леко завишени.
В края на месеца съм отново на поредната контрола на кръвните стойности.
Това е ,накратко написано, моята хепатитна биография.
Радвам се,че този форум го има,определено би ми бил полезен. :D

11
Здравейте!  ;)
Аз съм нова тук с диагноза хроничен хепатит Б от поне 10 години(засега не се налага терапия,контролирам си стойностите си на всеки 3(или 6) месеца).Открих наскоро форума и бих искала да споделя опит с вас. :)
Преди няколко години,когато обсъждахме контролните ми изследвания с моята лекарка,тя ми препоръча да се ваксинирам с/у хепатит А като защитна мярка за черния дроб.Аз не живея в България,така че не знам каква в момента е практиката в страната(препоръчва ли се при нас тази ваксина),не видях това да се е коментирало в минали теми,затова и реших да го предложа на хепатитно болните тук.Само не ми е известно дали ваксината се бие и на хора,на които се налага терапия,тоест черния им дроб не е в добро състояние,но за това си има лекари,които могат да бъдат попитани. Иначе за информация тук,където съм, не се наложи да плащам за тази ваксина,здравната каса я поема в случаи като при мен. Предполагам,че в Бг трябва да си я платиш сам-мисля,че цената не е малка.
За съжаление няма ваксина с/у хепатит Ц ,иначе би било желателно и нея да си я сложа.

Извинете ме за заместването на някои букви с цифри,но просто липсват,а и качена кирилица нямам качена на РС-то. :ashamed:

Страници: [1]

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007