Привет Радо
Доста ме заинтригува тази статия и искам да те попитам няколко хипотетични неща (с много ако-та и с ясното съзнание, че не си лекар ), просто за да съм сигурна, че съм разбрала правилно
1. Така Да кажем, че аз смятам, че съм се заразила скоро (най-вече защото така ми се иска). Ако имам симптоми, лекарят може да определи че хепатитът е остър, ако ли не - трябва да ми се направят много и най-вече скъпоструващи изследвания, които да потвърдят това. Дотук правилно ли съм разбрала?
Здравей,
ще се пробвам да отговоря на всеки от въпросите.
сравнително лесно се разбира кога хепатита е остър, просто имаш остра реакция на организма, пожълтяваш, урината потъмнява, чернодробните ензими са силно завишени. Реакцията е бурна и може да се хване лесно от лекар. Да, може да се направят и малко повече изследвания от нормалните кръвни, като ПСР например, за да сте сигурни, че имаш хепатит.
Ако си във фазата преди хепатита да стане хроничен, а няма прояви на "остър" хепатит, то единствения вариант да научиш за него, е да знаеш, че си се заразила. Именно затова се говори главно за медицински лица, защото те могат да разберат кога са се заразили, например при инцидентни случаи, докато обслужват болен с хепатит.
2. Вече е ясно, че имам АСН. Разговарям със специалист и му казвам, че съм склонна да започна лечение веднага - ако естествено състоянието ми позволява. Той хипотетично е съгласен. Естествено, няма как да изчакам да ми отпуснат безплатни лекарства.
Да, може лекаря хипотетично да се съгласи. Мисля, че в повечето случаи трудно ще се съгласи. Намирането на лекар няма да е толкова лесно, но все пак не е невъзможно.
3. Намирам отнякъде пари... (тук вече ми се изчерва въображението). Как стои въпросът с поръчването на лекарствата? И дали се плащат наведнъж или примерно на всяка отделна инжекция? Знам, че е твърде конкретен въпроса, но да питам все пак... А във форума всъщност има ли някой, който не се е занимавал с протоколи, а си е платил лечението?
Нямаш проблем с поръчването на лекарства, имат на склад и няма нужда да чакаш изобощо. Можеш да се свържеш директно с представителството на фармацевтичната компания, поризвеждаща съответния интерферон, който си си избрала и да ги помолиш за съдействие. Да, има хора, които са си купували лекарства, без да чакат да бъдат отпуснат от Здравната каса. Това не е проблем и няма защо да те притеснява.
4. Провеждам лечение според препоръките и под надзора на специалист.
Да, това е много важно! В никакъв случай не трябва да се прави на своя глава, без да те следи специалист.
5. Съответно - ако съм щяла така или иначе да се излекувам спонтанно - съм претоварила яко организма с отрови. Ако ли не - имам наистина голям шанс да оздравея. Почти 100 процента.
"Ако си щяла да се излекуваш спонтанно" - няма как да знаеш това. Именно това е целта на лечение, започваш лечение, когато шансовете са ти близки до 100%, а не когато станат 50%. Претоварване на организма с отрови не е точен израз, претоварваш организма, защото самото лекарство е много силно, но не мисля че наличието на вирус в организма и то в случаите на "остър" хепатит натоварва по-малко организма.
За мен лично излиза, че всичко е въпрос на навременно откриване и пари. А дори и да е станала някаква грешка (не знам каква) и всъщност през цялото време да не съм била с АСН, а с ССН - нали така или иначе е хубаво да се проведе лечение? Или има случаи, в които за хроничния хепатит не трябва да се лекува?
Знам, че трябва да говоря с лекар за тези неща, но ми се иска да чуя и мнение... и да разбера дали съм схванала най-вече
Да, въпрос на навременно откриване и пари е от една страна. От друга страна е въпрос на намиране на лекар, който ще се съгласи да проведете такова лечение. Намирането на правилния и добър лекар е първата стъпка - именно той ще може да ти каже и със сигурност дали в момента имаш "остър" хепатит, или вече хроничен. Ако си току-що заразена и нямаш симптоми, то начина изобщо да разбереш, че си във фазата преди хепатита да стане хроничен, е да знаеш, че си се заразила, и освен това да имаш някакви изследвания за хепатит, които да си правила сравнително скоро и те да са били отрицателни. Има твърде много "ако", но точно за това ти трябва много добър лекар.
Поздрави,
Радо