Автор Тема:  sunshine след лечението  (Прочетена 72841 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен sunshine

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 710
  • генотип 3
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: sunshine след лечението
« Отговор #105 -: Януари 08, 2012, 19:53:06 »
Йо!

Имам питанка - след месец пътувам за Индия.
Знам, че никакви ваксинации за там не са задължителни, а само препоръчителни, и се чудя дали една доза Туинрикс ще успее да изгради някакъв имунитет за Хепатит А. За Б-то си имам имунитет от Енджерикс преди 2 години.

И дали не е добре да си нашаткам още някакви ваксини ??

Давайте акъл, моля.
 :book_read: :write: :chat:

ПС. И за много години! Да сте ми много здрави и все така прекрасни!!
 :love5: :flowers: :love5:

Неактивен anita

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
« Отговор #106 -: Януари 08, 2012, 20:06:35 »
Индия е малариен район. Задължително хапчета против малария. Започват да се пият преди посещението на района и няколко дни след напускането му. Поне аз така ги пих преди време. Сега може да има нови препарати.  Консултирай се с лекар. Едно време в ХЕИ-тата имаше такива специалисти.

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Публикации: 3200
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #107 -: Януари 08, 2012, 20:48:35 »
http://www.mfa.bg/bg/32/pages/view/630

Тук пише за ваксините  :love5:

И приятно изкарване  :turkeydance: :turkeydance: :turkeydance:
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен sunshine

• генотип 3
    • Профил
« Отговор #108 -: Януари 08, 2012, 22:23:01 »
Анитка, Силванка, бладораско за съветите и инфото! :girl_in_love: :girl_in_love: :girl_in_love:
Ще се обадя на джипито да видим и тя какво ще посъветва.  :girl_wink:

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #109 -: Януари 08, 2012, 22:45:58 »
Трябва ти някой специалист по заразни болести от Центъра по заразни и паразитни болести. Там са най-добрите специалисти по разни екзотични вируси и заразни болести. От такъв лекар ще научиш най-много и то от първа ръка.
Друг много полезен източник са блогове и сайтове на пътешественици. Тези пътешественици, които пътуват много по разни приключенски дестинациии, си правят много сериозна подготовка не само с разни ваксинации, а и с определени неща, които взимат в багажа си.
Книги от хора, които са били там, също могат да ти помогнат. Сещам се за тази на български: Никой не си тръгва от Индия завинаги, но не знам дали вътре пишат нещо за подготовката си преди заминаването. Но ако искаш да се задълбаеш по-сериозно, ти трябва някоя хубава и подходяща книга от www.amazon.com.
Успех и после да разказваш!  :good:

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен tetibulka

• Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #110 -: Януари 09, 2012, 18:25:43 »

Ще се обадя на джипито да видим и тя какво ще посъветва.  :girl_wink:

Ти пък.
Аз на джипки за един хепатит не се доверявам, а за болестите в Индия....

Дани
Hang in there.

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1558
    • Профил
« Отговор #111 -: Януари 10, 2012, 09:53:36 »
Една приятелка ходи в Индия, ще й поискам полезен съвет  :chat:

Неактивен blueline

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 40
    • Профил
« Отговор #112 -: Януари 10, 2012, 11:25:54 »
Привет Съншайн!
Радвам се за теб и малко ти завиждам за Индия. Прекрасна страна и много интересна. Пиши малко повече:къде планираш да ходиш за колко време и каде ще отседнеш. Ако отсядаш в хотели от висока класа - кадето и да се храниш в ресторантите - няма особена опасност да хванеш някоя местна амеба или вирус.
Бих искал да те питам за лечението: кога ще правиш (или може би вече си направила) изследване отново за ПСР и ти пожелавам да е отново негативно.
Поздрави и добро настроение.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #113 -: Януари 10, 2012, 13:47:19 »
Още две важни неща:
- трябва да пиеш само бутилирана вода и само от проверени места
- ако ядеш плодове, те трябва да са такива, които се белят
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1558
    • Профил
« Отговор #114 -: Януари 11, 2012, 09:30:52 »
Това, което ми казаха за Индия е следното:
Ако пътуваш с организирана екскурзия ти дават един огромен списък с неща, които да носиш и наставления за пътуването.
Най-същественото, от който е :
- Питейна вода само от магазини и ресторанти-бутилирана.
- Нищо от улицата за пиене и ядене да не се купува.
- Хубаво е да се сложи ваксина за хеп.А
Приятелката ми е пътувала в спален вагон и са ги посъветвали да си вземат катинар, като този за колелетата и да си вързват вечер куфара за ръката.

Неактивен sunshine

• генотип 3
    • Профил
« Отговор #115 -: Януари 11, 2012, 12:00:50 »
Много, много благодаря на всички за съветите и полезната информация!

Първите 10 дни от престоя ми там са организирана екскурзия с културна насоченост - т.е. самолети, индивидуален бус за групата ни, сносни хотели из градовете Делхи, Агра, Ришикеш, Харидвар, Варанаси, Джайпур. Втората част е една седмица в голям йога център на юг - до Бангалор, който се посещава от много хора от цивилизацията и предлагам всичко е съобразено с тях. С обществен транспорт не се предвижда да пътувам.

Аз направих едно масирано разследване тези дни:
1) Обаждах се в ХЕИ -  Имунизационния кабинет - няма задължителни ваксини, всички са само препоръчителни, профилактиката на малария е препоръчителна.

2) От сайта на Световната Здравна Организация и www.traveldoctor.co.uk стана ясно, че районите, в които ще се подвизавам не с висок риск от малария. Т.е. би трябвало да мине номера само с яко денонощно мазане с репеленти за тропически насекоми. Иначе профилактиката на малария трябва да се извърши с хлорохин (изкл. мн. странични ефекти) и проуганил. Реших че няма да ги пия, защото съм много чувствителна към такъв тип отрови и ще ми счернят живота. Пък и от малария не се умира (цитирам докторката от имунизационния кабинет)  :girl_wink:

3) Говорих с джипката - тя каза, че с оглед на неотдавнашното интерфероново лечение и съвсем скорошното ми едномесечно боледуване и 2 вида антибиотици, хич не е уместно да си шатна 4-5 ваксини едновременно и да хукна после към още милион други вируси. Ваксините се понасяли нелеко и вероятността да повлияят негативно общото ми здравословно състояние е голяма. Според нея, с оглед че няма да пребивавам във високорискови райони и да ям наслука квото ми падне, по-добре да се фокусирам върху подсилване на имунитета. От 15-ина дни пия имуномодулатори (моя любим Биозин) в терапевтични дози, като направя един месец ще почина 10 дни и после 2 месеца ще го пия в профилактични дози. Освен това - комплексни витамини.

4) За водата - в никакъв случай небутилирана. Ще си нося малка електическа кана даже.
Храната - само топлинно обработена и банани (плодове, които се белят).
Оттук смятам да се запася с доволно количество ядки, сушени плодове и други висококалорични храни (и без това съм алергична към люто, а всичко в Индия е люто  :pardon:, та съм далеч от мисълта, че отивам на гурме тур  :whistle:)

5) Ще нося цял арсенал от илачи - за температура, стомах, повръщане и т.н. и един тон антибактериални мокри кърпички и санитайзери.

6) В процес съм на разпитване на няколко човека, които са ходили из Индия. Ще се разровя и из форумите, както Ради съветва, те са много ценен източник на информация.

Тъй като Индия е мнооого голяма, най-трудното е да отсея релевантната за мен информация, ама мисля, че вече почвам да се ориентирам.

@Ванчето - рискът за Хеп А в Индия е същата степен като този за България според травъл доктора, което ме навежда на мисълта, че не е кой знае какъв (разбира се при спазвне на стриктна хигиена). Размишлявам още дали да си сложа ваксина или не...

@блулайн - реших да си пусна ПСР 2 години след края на лечението - т.е. тази година лятото.  :doubleup: С теб какво става?  :smile:

Това е засега!
Will keep you posted!
 :flowers:

Неактивен anita

• Публикации: 2988
    • Профил
« Отговор #116 -: Януари 11, 2012, 21:01:46 »
Аз нямам спомен какви хапчета пих профилактично за малария, но ги приемах в продължение на месеци и нямаха странични ефекти. Ако отново се окажа в Индия пак бих ги пила пред опаността да пипна малария. Верно,  че не се умира, но по-добре да не те хваща, хепатита ни е достатъчен. От ваксини няма нужда. Аз иначе си имам цял набор от ваксини за екзотични болести и  нямам грижи.  Най-важна за района е хигиената. Дано видите само хубавата част на Индия, че другата...... Толкова е ужасно и депресиращо, че аз лично съм се зарекла да не стъпвам повече там.  Тази гледка е в състояние да заличи всички красоти, по които си се прехласвал преди това.
 Джунглата на Шри Ланка обаче е друго нещо. Диви пауни - красота.

Между другото избрала си най-хубавия сезон за посещение. 

Неактивен blueline

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 40
    • Профил
« Отговор #117 -: Януари 12, 2012, 21:17:19 »
Съншайн, извинявам се за грешката - погрешно смятах че си приключила с лечението през 2011та и затова питах за ПСРа след 6те месеца. Радвам се чи си излекувана. Това е очарователно.
Програмата ви е много интересна и най-хубавото, че сте организирани и ще видите повече и ще се заповнаете с повече забележителности. Щом ще бъдете в хубави хотели не трябва да се притесняваш за храната, но въпреки това се пази от напитки с лед - защото може ледът да е направен от заразена вода. Много са вкусни скаридите, но те съветвам да не рискуваш
защото точно от тях се хващат най-лесно зарази като амеба, хепатит (разбира се А) и др. Освен ако си в Хилтън или Оберой - или друг 5звезден хотел. Иначе основното месо е пилешко - чикън масала в различни вариянти. Нищо на улицата, даже плодове. Щом си алергична към люто можеш да си поръчваш китайска кухня -на много места в ресторантите има различни видове кухня и много често китайска. На закуска обикновено не предлагат люти неща от индийска кухня - така че тогава можеш да се подкрепиш по-обилно. Наистина сезона за посещение на тази страна е точно сега, защото въпреки че ще ти бъде извънредно топло - като през нашето лято - това е най-приятното време, защото през лятото им температурите са с още 20-30 градуса повече.
Пази се от маларията - не че не се умира, но уврежда страхотн черния дроб. Лошото е че хапчетата не предпазват и според мен никой от българите живеещи в Индия не ги пият. Ако не ходите в рискови райони - гори, блата, джунгри и т.н. даже може да не се мажеш. В Агра съм бил за един ден, който в общи линии беше достатъчен за да се разгледа. Според мен там трябва човек да се пази от многобройните стада с маймуни, които направо налитат туристите, които им се радват, не знаейки за многобройните зарази които маймуните носят.
Има лекарства на билкова основа които подпомагат черния дроб - като "Лив 52" или нещо подобно - можеш да проучиш доколко са добри.
Много ти благодаря че ме попита как съм аз. Нещо което рядко ми се случва дори с близки хора. В момента съм 5 месеца след края на лечението и с обтегнати нерви от чакане. Предстои да направе ПСР в края на януари и дай-Боже на 17 февруари да получа добра новина. Така че, моля стискайте ми палци. Иначе съм напълно във форма след съсипващото лечение което при мен беше втори тур и продължи 72 седмици. Но вече е минало и не (искам) си спомням за него.
Приятен път. Наслаждавай се на невероятната култура. Непременно иди в храмовете - от всичките им религии: бахайци, джейнисти, хиндуисти и всичко, което няма да видиш никъде другаде.

Неактивен sunshine

• генотип 3
    • Профил
« Отговор #118 -: Януари 16, 2012, 20:14:25 »
Блу, благодаря ти за ценните съвети от първа ръка. :girl_in_love: :girl_in_love: :girl_in_love:
Няма да ходим по блата и джунгли,  така че мисля само да си набавя  (ако тук въобще се внася) Аутан Тропикал и да се парфюмирам щедро с него привечер.  :whistle: Няма да папкам много, тъкмо ще се вталя следпрезнично, хихихи! :wink3:

Твоята одисея с лечението наистина беше дълга и изтощителна, надявам се да се възстановяваш бързо и завинаги да си приключил войната! Стискам голееееми палци за ПСР-а!!!  :doubleup: :doubleup: :doubleup: :doubleup: :doubleup: :doubleup: :doubleup: :doubleup: :doubleup: :doubleup: :doubleup: :doubleup: :doubleup:

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007