Автор Тема:  ЗДРАВОСЛОВНО: Новите лекарства за хепатит C: Разочарование или надежда?  (Прочетена 5018 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Силвана Лесидренска

 • Global moderator
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 3168
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
 • Резултати: Повторно лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
 Автор: Lucinda K. Porter, RN
Дата: 1 януари 2014
 
 
Миналият месец Агенцията за храни и лекарства (FDA) одобри най-новото лекарство за хепатит C- Sovaldi (софосбувир) е първият полимеразен инхибитор, одобрен за лечение на хепатит С. Sovaldi, комбиниран с рибавирин, стана първото лечение на хепатит С без интерферон, но изцяло пероралното приложение е за хора с генотип 2 или 3 и за специални случаи. Sovaldi с пегилиран интерферон и рибавирин е одобрен за пациенти с генотипове 1 и 4.
 
След като FDA обяви  одобрeнието, започнаха да пристигат съобщения от разтревожени пациенти. “@*#! Имам генотип 1 (или 4). Мислех, че FDA ще одобри изцяло перорални лечения.” Туитове и мнения във фейсбук изразяват сходни чувства. Един пациент попита дали FDA току-що е подписала смъртната му присъда.
 
Разбирам тази реакция. Вече повече от 15 години интерферонът е в основата на лечението на хепатит С. Лекарствата ставаха по-добри, в смисъл, че все повече хора биваха излекувани, но това излекуване има висока цена с нарастващите странични ефекти. Някои пациенти не могат или не трябва да взимат интерферон, всъщност това се отнася и до рибавирин. Пациентите трябва да правят рисков избор—да се надяват да не прогресират до цироза или да изтърпят потенциално изтощително лечение, което може дори да не подейства.  И двете са лош вариант.
 
Когато резултатите от клинични изпитвания показват висок процент на излекуване със схеми без интерферон, пациентите с хепатит С започват да се надяват. Големият въпрос е – ще бъдат ли тези лекарства тук скоро? Е, едно от лекарствата вече е тук, донякъде.  Нека да разгледаме на кого технически може да бъде предписан Sovaldi, ако лекарят се придържа към  етикета.
Sovaldi в комбинация с рибавирин и/или пегилиран интерферон  може да се предписва на почти на всеки пациент с хепатит С.  Няма значение дали това ще е първото ви лечение или предишно лечение ни ви е подействало. Единствените ограничения са обичайните такива, като например деца, кърмачки, бременни жени и мъже, чиито партньорки са бременни. Съществуват, също така, и обичайните предупреждения относно рибавирин и пегилиран интерферон. Обаче FDA отвори вратата за едно изцяло перорално лечение на пациенти с генотип 1, при които „интерферонът е неподходящ”.
 
 
Други специални популации, за които може да се използва Sovaldi:
 
·         Пациенти с хепатоцелуларен карцином (рак на черния дроб), които чакат за чернодробна трансплантация (изцяло перорална схема от Sovaldi и рибавирин/до 48 седмици или до чернодробната трансплантация)
·         Пациенти с цироза (не е изследвана безопасността при пациенти с декомпенсирана цироза)
·         HCV/ХИВ-1 ко-инфектирани пациенти
·         Пациенти с бъбречно увреждане
·         Възрастни на 65 или повече години
 
 
По-долу следва кратко резюме за Sovaldi....


Цялата тема може да прочетете на сайта на Сдружение ХепАктив: ЗДРАВОСЛОВНО: Новите лекарства за хепатит C: Разочарование или надежда?
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007