Автор Тема:  Здравейте - нов съфорумник с Хепатит С  (Прочетена 7385 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен mravche_ot_gorata

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 132
  • Put another dime in the jukebox
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Здравейте - нов съфорумник с Хепатит С
« -: Февруари 28, 2016, 18:44:07 »
Здравейте всички!

През ноември случайно ми откриха хепатит С. Минах през нормалните състояния, до скоро много плачех. Нямам представа кога и как съм се заразила, не съм била никога в т.нар. „рискови групи”, а в ежедневието този вирус уж трудно се предавал. Е, явно е намерил вратичка. Съпругът и детето ми още не са се изследвали, а аз съм стигнала до биопсия. Преди няколко дни правих изследванията за натоварване и генотип (да не се излагам с опит за точни наименования – още не съм навътре в терминологията) и след няколко седмици ще видим резултатите, после и биопсията. От докторите не мога да се оплача, не се държаха грубо или пренебрежително. Но не мога и да ги похваля – по 2-3 пациенти бяхме в кабинета, разказвах лични неща пред други хора, постоянно звъняха телефони и влизаха още хора. Накратко – опитът ми да споделя някакви оплаквания крушира, понеже не можах да кажа 3 изречения свързано без някой да ни прекъсне. А ако сте стигнали дотук в четенето, виждате какви са моите изречения.

Да ви кажа честно, много се чудих кога и дали да се включа тук. От началото на ноември прочетох много неща, почти всички статии, както и истории от форума. Естествено, форумът ме потиска ужасно на моменти. Казвам „естествено”, тъй като пишещите тук разказват тежки истории, които обикновено са за неуспехи. Тези, които се излекуват без релапс, не се връщат. Аз също съм била вече в такъв форум, когато не можех да забременея и когато най-после успях, дори не писах да съобщя, защото се страхувах, че може нещо да се обърка, а след това животът потече в друго русло. Тези разумни доводи си ги повтарям постоянно, защото много лесно изпадам в потиснатост. Не искам да казвам „депресия”, думата ме кара да се чувствам част от стереотип, а не ми се иска. Искам моята потиснатост да си е нещо уникално (тук с широка усмивка). Е, явно е какво съм решила за включването във форума.

Имам разни въпроси, на които не успях да намеря отговор в досегашните теми (или са толкова отдавна писани, че а) се съмнявам да са актуални, или б) не съм стигнала до тях понеже не съм изчела всичко написано). Ето ги тук, ще се радвам на мненията ви:

1. Прочетох изявлението на НЗОК за новото лечение от м.март. Не ми става ясно: интерфероновите терапии ще бъдат ли спрени, или ще се предлагат паралелно с новото лечение?

2. Моля, ако някой има като съпътващ симптом непоносимост към различни храни, да ми пише. Ако тази тема е повдигана някъде, моля да ме насочите към нея да прочета. Може да ми пишете и на лични, естествено.

3. Ако се окаже, че детето ми също е болно, кажете какво се случва с тези деца? Кога се лекуват? Как ги пазим в добро състояние?

4. Въпросът за „излекуването” е обсъждан многократно, но все ми убягва едно: Ако човек се излекува, кръвта му остава ли заразна и трябва ли да продължава да пази околните? Например, след хеп. А, който се излекува най-лесно и успешно, какво става? Пациентът зарАзен ли е за другите? Знам, че не ги приемат за кръводарители, но това от предпазливост ли е, или защото са заразни?

5. Тъй като повечето аналгетици вредят на черния дроб, какво можете да ми препоръчате срещу главоболие? Напоследък много често ме боли глава, и то така, че ми пречи на работата. Преди почти не се е случвало да пия хапче срещу болки, най-много 3-4 пъти в живота си, но от 1-2 години се налага.

Това е едно супер дълго представяне. Бих искала да мога да съм лаконична, страшно много харесвам лаконични изказвания. Но не съм.

Поздрави,
мравче от гората
... че трябва твърдост, кураж, постоянство,
че страхът е подлост,  гордостта - пиянство.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3181
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Здравейте - нов съфорумник с Хепатит С
« Отговор #1 -: Февруари 29, 2016, 10:00:03 »
Здравей Мравче,

Рисковите групи са леко погрешно понятие за мен, защото всеки, който ходи при мърлив зъболекар, попада автоматично под опасността да бъде заразен с хепатит В, С и каквото ти дойде на ум. Така че забрави за т.нар.''рискови групи".

Сега на въпросите ти:

1. когато видим критериите, ще знаем повече. От мъглявото изявление на НЗОК не можем да извлечем кой знае каква информация. Доколкото аз знам, интерферонът отпада, но това е неофициално. Нека да изчакаме критериите и новия гастро консенсус.

2. какво те интересува повече по темата ''непоносимост към храни''? Дай повече информация, за да мога да те насоча.

3. Децата при нужда се лекуват, стига да стигнат определена възраст и да имат нужда от лечение. Ако нямат увреждане, само се следят. Тук имахме едно дете на 15 г., което се излекува успешно с интерферон преди години.

4. От предпазливост. Хепатит А няма как да стане хроничен и там няма от какво да се притесняват властите. Хепатит В е сложен случай-може човек да се ''излекува'', но вирусът остава приспан в чернодробните клетки. При хепатит С няма такава опасност, но според мен не разрешават кръводаряване от предпазна гледна точка.

5. можеш да пиеш всичко, което не съдържа парацетамол.

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #2 -: Март 03, 2016, 09:01:13 »
Здравей Мравче,

2. какво те интересува повече по темата ''непоносимост към храни''? Дай повече информация, за да мога да те насоча.

Благодаря за отговорите, Силве,
по въпроса за непоносимостта - мислех, че е към лактоза, но вече нямам представа. Открих проблема, защото винаги почвах деня си с кофичка кисело мляко. След това цял ден съм подута, имам газове, болки, по сто пъти ходя до тоалетна. Като спрях кис. мляко, всичко това престана. Е, не веднага, минаха 2-3 дни. Но... дискомфортът се появява пак, въпреки, че ако приемам някакви млечни продукти, те са съвсем минимални. Освен това последната лекарка ми обясни, че в киселото мляко всъщност бактериите унищожават (не помня дали точно този глагол използва) "тази захар", затова според нея не може да е това. Каквото и да е, вече се чудя какво мога да ям. Не мога да изолирам това, което ми причинява дискомфорта. Понякога хвърлям вината върху ядките, особено бадемите. Друг път, върху супер сладките плодове, напр. грозде. Но почти нямам спокоен ден, или пък нощ.
А може би един пробиотик ще помогне...

Неактивен Buba

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 302
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Неуспешно
« Отговор #3 -: Март 04, 2016, 22:17:43 »
Здравей и от мен, въпреки че проблемите ти с храненето не са свързани с хепатита, пак вероятно са за гастроентеролог. Може да е нещо специфично, но може и да е обикновен остър колит (по-добре първо изключи най-простото - на ехограф се установяват раздути черва, ). Пиша ти защото и аз имам такъв и местния гастроентеролог ми каза да не ям именно ядки (с акцент на бадеми), повечето плодове (ягоди, череши и др. - най-любимите ми :) ) и повечето зеленчуци сурови (лук, чушки, домати..), естествено забранени са пържени и много мазни храни. Тези ограничения ми се сториха прекалени и не ги спазвам много стриктно ..
Относно хепатита - много хубаво, че си се справила с информацията и изследванията до тук сама, щом си стигнала до биопсия именно тя ще ти покаже колко ти е наложително лечението, но разбира се за депресия  няма място, особено с новите възможности. Вече съм го писала, но пак ще го повторя -  успешно излекуваните са повече от неуспешните, просто трябва да разровиш  по - старите теми, а много хора и никога не са писали във форума. След излекуване от хеп. А и С със сигурност кръвта ти не остава заразна, но не те допускат за кръводарител за да се презастраховат - при хеп. С не могат да правят ПСР на всяка кръв да установят има ли и вирус или само антитела.. Успех ти желая!

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #4 -: Март 05, 2016, 11:35:14 »
Здравей, Бубе,
много си мила, че отговаряш, и то така подробно. Благодаря ти и за подкрепата!

Относно храната - предполагам, че си съвсем права. Аз докато пишех втория си пост тук, в отговор на Силвана, осъзнах, че вероятно проблемът си е напълно отделен. Но това е хубавото на разговорите с приятели, както и на форумите - човек често докато задава въпроса си, сам си отговаря. Това, което казваш - бадеми, сладките плодове и суровите зеленчуци.... как ми прилича на тези, които мен  ме тормозят! Това е следващата ми стъпка, дори ще отида при същата ГЕ, защото когато ме гледа на ехографа, тя писа Синдром на раздразненото черво. Но тъй като бях отишла, заради повишени чернодробни ензими, фокусът ни се измести. При следващото ми посещение носех положителния резултат от Хеп С и вече за друго не сме говорили. Оттам нататък са си мои свободни интерпретации.

А за Хепатита - след около 2 седм ще излязат резултатите от ПСР и генотип. Ако нещо ме обърква в тях, ще ги постна в тема в другия раздел. Аз като цяло нямам симптоми, освен че като ходя по планините напоследък се уморявам като куче. Обаче те и младите, както и здравите се уморяват, затова изобщо не го споменавам. Все пак ходим 8 дни по 7-12 ч. с раница, на 1500-2500 м.н.р. Някак си е логично да си уморен  :wink3:

По отношение на депресиите - аз съм депресивна личност изобщо, от пубертета още. Вече съм свикнала и приемам лошите периоди като това, което са - лоши периоди, които ще отминат. Абсолютно винаги отминават.

И накрая - не мога да не забележа, че имам страхотен късмет и узнах за хепатита си, когато се появи и новото лечение. Е, няма да стигне за всички веднага, но е въпрос на време. Засега изглежда, че ще имам това време. Ами, то не останало място за униние.

Поздрави!

Неактивен alex gavrilov

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 18
  • Може би излекуван, но твърде късно от хеп С
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Неуспешно завършенo
« Отговор #5 -: Май 08, 2016, 01:07:05 »
Може да се пие всичко без аспирин. на мен лекариъе ми даваха да пия парацетамол, но не дълго време ъова е в сила за аналгина . Важно е да се чете листовката за пациента, сега е лесно д гугъл може да се намери всичко. добре е да се знае и причината за главоболието. Не се притеснявай най- вероятно ще се излекуваш, работи се много за нови лекарства и ефективността им вече е почти 99% никакви притеснения повече пази сили за гледане на внуци
Желая късмет и оздравяване на всички болни

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #6 -: Май 08, 2016, 08:49:37 »
 :smile: Здравей Алекс,

Благодаря за информацията. И аз горе-долу така се ориентирам. За щастие напоследък главата не се обажда  :yahoo: Кой знае? - Може да се е примирила, че ще има още да си пати  :fool3:

Дано нещата да ни се развият добре - на всички.  :carate:

мравчето

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007