Автор Тема:  Моля за мнение за резултати от ПСР - Хеп С  (Прочетена 58420 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен mravche_ot_gorata

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 132
  • Put another dime in the jukebox
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Здравейте, хора, колеги, приятели,

първо - отново благодаря, че ви има. :flowers:
Второ - честита първа пролет, дано да носи хубави вести за всички.

И сега към моите въпроси:
Днес си получих епикризата от изследванията и съм объркана. Мислех, че ще ми е по-ясно, когато ги видя, но, честно казано, не е така.

Това, което най-първо искам да попитам е, как разбирате следното (защото аз съм шокирана от това):

HCV – RNA (Генотип)  - RT-PCR (1b, 3a, 1a, 2, 4, 5a, 6): неполучен
т.е. - как "неполучен"? Някой разбира ли какво е това?

Другото интересно е: HCV – RNA (Вирусен товар)  - RT-qPCR: 1029 669 ед/мл;

макар че са разделили числото по този "свръхграмотен" начин, предполагам, че това е 1 029 669, т.е. - един милион и прочие.
Това много ли е? Какво означава? Четох, че това няма връзка със степента на увреждане на черния дроб, но пък май има връзка с това колко силно съм заразна.
Това "вирусен товар" същото ли е, на което тук често казвате "виремия"?

Ужасно е глупаво как са изредени стойностите от изследванията, без никакви референтни граници. Направо се чудя как са успели да ги въведат и дали не са сгрешили при въвеждането им. Ето и другите неща, които съм сигурна, че са важни:

АЛАТ: серум 81.0 Н
АСАТ: серум 56.0 Н
Алкална фосфатаза: 56.0
Билирубин общ: 13.0
ГГТ: серум 23.0

Има безброй други показатели, едва схващам резултатите. На места има -, което предполагам е "Отрицателно", а на други места има *, което не ми хрумва какво е. Има още едни АЛАТ и АСАТ, след изследванията на урината:
АЛАТ - серум: 82.0 Н
АСАТ - серум: 58.0 Н
(това Н може би е High)

Ако трябва, ще добавя и други, просто не знам кое е от значение.

Също така са ми писали да пия Карсил 110 мг: 3 х 2 табл до започване на антивирусната терапия.
Обсъждане: пациент с новооткрит Хеп С, подходящ за антивирусна терапия, след морфологично уточняване. (Това "уточняване" вероятно е биопсията.)

Този Карзил е в големи дози, какво мислите? Но най-вече - какво мислите? И за генотипа какво ще кажете?
Аз си мислех, че ще се ориентирам, а се обърках още повече. Някак си сякаш очаквах, че ще знам нещо.

Дано някой има търпение да прочете всичко това.

Благодаря отново,
мравчето
... че трябва твърдост, кураж, постоянство,
че страхът е подлост,  гордостта - пиянство.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3181
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за мнение за резултати от ПСР - Хеп С
« Отговор #1 -: Март 22, 2016, 10:44:16 »
Привет,

според мен "неполучен'' означава, че не са успели да ти определят генотипа.
Вирусен товар и виремия е едно и също.
Да, това са води висок резултат.
Това е стандартна доза на Карзил.
Чернодробните ти ензими (асат и алат) са над норма, независимо, че не са написали техните реф. граници; европейските норми са до 30.
Биопсията ще покаже дали ще се лекуваш тази година; за кога са ти я назначили?

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #2 -: Март 22, 2016, 21:43:30 »
Здравей, Силвана,
Благодаря за отговора.
Биопсията ще бъде на 26.04.

Тази висока виремия какво означава в ежедневието?

Също така, какво ще правя без генотип? Доколкото разбирам, той е много важен за лечението.  :sad3:

Ако някой има идея...
Отново благодаря  :flowers:

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #3 -: Март 23, 2016, 08:40:28 »
Ти беше в Света Марина, Варна, нали?
Ако има проблем с това да ти направят отново генотип, ми се обади 0988 722 988.
Високата виремия в дългосрочен план (години наред ако не се лекува, а се поддържа), уврежда ч.дроб. В ежедневието...не те разбирам?

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #4 -: Март 23, 2016, 18:50:44 »
Ти беше в Света Марина, Варна, нали?
Да, там съм.

Ако има проблем с това да ти направят отново генотип, ми се обади 0988 722 988.
Много ти благодаря за готовността да съдействаш. Дано не се стига дотам.

Високата виремия ... В ежедневието...не те разбирам?
В ежедневието имам предвид - дали трябва да засиля предпазването на хората около мен. засега съм си отделила четката за зъби и нокторезачката. Но дали да отивам по-далеч и да си отделя и прибори за хранене, както и чаши? Венците ми кървят редовно и предполагам, че така чрез слюнката вирусът може да стигне до приборите... Да отделям ли за себе си напр. кухненска кърпа? или това е параноя? Предполагам също, че презервативите стават задължителни... (тези убийци на семейно щастие  :pardon:)

А на някой друг да му се е случило това с генотипа? Да споделите опит, ако има някой.

Поздрави от
мравчето

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #5 -: Март 24, 2016, 09:19:55 »
И така неусетно ще стигнеш до момента, в който си се изолирала в една стая сама, че да не заразиш някого с дъха си :) Майтапя се, разбира се. Не е необходимо да правиш нещо специално, независимо че си с по-височка виремия. Следиш единствено да няма контакт на кръв с кръв. По отношение на секса- HCV се предава по сексуален път основно при мъже, правещи секс с мъже, защото там има разраняване на лигавицата и наличие на кръв и други секрети. При хетеросексуални двойки не знам да има опасност.

Неактивен tetibulka

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #6 -: Март 24, 2016, 21:58:15 »
Нашето дете расна с нас двамата в продължение на 14 години преди да разберем, че и двамата сме срещали вируса. Това беше преди 8 години. Сега таткото е с виремия в милионите, а аз нямам натоварване. През онези 14 години не сме знаели - споделяли сме всичко - от памперси до вилици без задръжки. След като разбрахме, наложихме правилото детето да си знае цвета на четката за зъби. Детето ни не е срещало вируса, според последните (поредни) изследвания. Така че спокоъно, не можеш да заразиш семейството си с поглед.
Hang in there.

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #7 -: Март 24, 2016, 22:36:54 »
 :bravo2:

благодаря ви момичета за окуражаването.

и аз си мисля, че не бива да подлудявам чак толкова. Той и мъжът ми все това вика: "До вчера не знаехме."
То и не може да се спази пълна стерилност, де. Просто е невъзможно в едно семейство.

Поздрави,
мравчето

Неактивен Buba

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 302
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Неуспешно
« Отговор #8 -: Март 25, 2016, 13:06:28 »
Здравей и от мен - 1 милилитър кръв е много малко количество - дали в него ще има 1000 или 1 милион единици вирус, не мисля че това ще направи кръвта повече или по-малко заразна и ще изисква някакви по-различни мерки за безопасност -  и една единица е достатъчна, важното е да не попада в чужда кръвоносна система :), но не знам за някого, при когото това е станало по битов път. Натоварването ти не е необичайно, напротив, единственото, което може да е индикация за протичащо увреждане са завишените ензими и особено АЛАТ, но мисля, че се приема, че дробът се уврежда по-интензивно при стойности над 100. Генотипът беше важен за предишното лечение - за новото, честно казано, не съм сигурна дали изобщо е от значение.

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #9 -: Март 25, 2016, 21:12:16 »
Бубе, благодаря ти за мнението

Това, което казваш за генотипа, ме изненада. Ами, надявам се все пак да ми направят пак изследването. Пък и съм любопитна  :book_read:

Днес ми излязоха новите АЛАТ и АСАТ, доста добри са. АЛАТ е 67, а АСАТ е 43.

Чак се чудя дали да пия Карзил. Почнах го днес, веднага почна да ме боли главата. Помня, че Оптихепана също ми причиняваше главоболие. Може и да не е било от него. Така или иначе полза няма голяма.

Но защо всъщност сваляме ензимите? Когато са високи, това говори за по-сериозно протичащо увреждане на ч.дроб ли? И съответно обратното? Но като ги свалим за известно време, това какво влияние оказва? А може би тези въпроси са неадекватни...

:love5:

За ваксината против Хеп В искам да ви питам. В няколко теми четох вече мнения, но може нещо да се е променило. Има ли няколко вида / марки? Кое да избера? Знам за комбинираната за Хеп А и В, но доколкото разбрах, препоръчително е да си направя само срещу В. Не разбрах причината, но не се чудя много, защото така или иначе искам да се предпазя от В най-вече.

Някой от варненските пациенти знае ли дали от Терапията се съгласяват в болничния след биопсията да не пишат Хеп С изрично?

май това ми хрумва засега

Поздрави,
мравчето

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #10 -: Март 25, 2016, 22:58:47 »
Генотипа има значение разбира се,от него се преценява кое лечение ще се назначи-на Гилеад или Абви или интерферон.
За ваксината-Енжерикс Б.

Неактивен Buba

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 302
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Неуспешно
« Отговор #11 -: Март 26, 2016, 00:12:36 »
Да  - прочетох най-накрая критериите, но след като писах тук - генотипът определено е от значение и е задължителен.  (Много други нещо по тези критерии обаче си ми останаха неясни). Мравче радвам се, че ензимите ти падат и са прилични като за носител на хеп. С. За Карзила не знам - никога не съм пила хепатопротектори, въпреки, че първия ми доктор за мое успокоение ми изписа Карзил, но се отказах като прочетох листовката, Трансметилът пък тогава ми се видя скъп и така .. но много хора пият и им помагат. Относно ензимите (те се съдържат в клетките на черния дроб и се отделят при тяхното разрушаване доколкото знам) - поне според моята лекарка точно те показвали протичащо увреждане на черния дроб, а не количеството вирус в кръвта, но разбира се и други фактори - най-малко времето от което протича увреждането.. Както и да е - нали ще ти правят биопсия,  тя ще ти даде най-вярната информация.
Относно болничния май и аз навремето имах такива притеснения, и накрая си взех 2 дена отпуск :).  Сега не бих го направила.

Неактивен Таня Митева-Димитрова

• Немедицинско лице
  • Публикации: 112
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #12 -: Март 26, 2016, 00:55:52 »
Нямам спомен да ми е пишело в болничния лист, че съм с хепатит Б. От работата ми не искат епикриза, а и в болничния няма къде да напишат чак толкова много. Колегите ми знаят, че съм с хепатит Б и че се "лекувам", но не виждам някой да е впечатлен. Бяха повече уплашени, когато една колежка се разболя от хепатит А. Тогава специално минахме инструктаж как да поддържаме лична хигиена на работното място :) Когато правихме тестове за хепатит Ц ме изслушаха любезно и толкова. Не се тестваха-къде от невежество, къде от страх да не им открият нещо, къде от незаинтересованост "на мен това не може да ми се случи". А отпускът не е решение за биопсията, защото след това от отделението дават и болничен за домашно лечение. Поне на мен ми дадоха още две седмици. Мисля, че е твое право да помолиш да не се споменава хепатитът в болничния лист.

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #13 -: Март 26, 2016, 14:15:22 »
Силве и Бубе, благодаря за уточненията, ясно - няма да мине без генотип.

Таня, това за болничния е ценна информация, от болницата не се престараха да ми обясняват. Дори питах изрично дали ще се наложи да оставам след биопсията. Казаха "Миии, май ги оставят... Да, остават след това." Но не можаха да ми кажат колко време. Значи да се подготвя за почивка и след изписването :girl_haha:

И още, Таня, за съобщенията да ти кажа, защото и аз случайно го открих, след като не можах да ти пратя лично. Отиваш в Съобщения -- Настройки -- Промяна на настройките.
там видях, че по под разбиране е настроено Получаваш съобщение от: "Само от администраторите". От падащото меню избрах "От всички" и така стана. Но в самото начало като се регистрирах, нямах време и търпение да разгледам всички настройки, най-вече тези за различните известявания, затова чак сега се светнах.

усмивки и  :flowers:
Мравчето

Неактивен ralkataaaaaaa

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 577
    • Профил
  • Вид лечение: Боцепревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #14 -: Март 27, 2016, 22:15:11 »
Здравей,сега видях,че си ми писала :) Да ти обясня за Варна,влизаш в болница за биопсия,първия ден ти правят всички изследвания,прегледи на ехограф и т.н.,за това гледай да не си яла нищо. Последно можеш да вечеряш към 6 вечерта и после май само вода.На сутринта като ти дойде реда за биопсията,идват да те викнат,влизаш в кабинета,събличаш се до кръста и лягаш на лявата си страна. Бият ти местна упойка и след това с една спринцовка те бодват между две ребра и с иглата вземат парченце от черния дроб.Изобщо не ме заболя мен,нищо не усетих.След това ме сложиха на количка,защото било забранено да вървя и ме занесоха до стаята.След това ме накараха да легна на дясната си страна точно върху мястото,от където са взели парченце и така задължително лежах така без да ставам около 2 или 3 часа.След това ме прегледаха пак и започнах да си ставам,лежах,почивах си и така. На третия ден те изписват и ти дават 14 дни болничен. Мен лично след това при рязко движение ме наболяваше около седмица и това беше. Нищо страшно не е,но и аз се бях притеснила,което е нормално. Ако има нещо питай.  :flowers:
Животът - това е изкуството да се научиш да вървиш, въпреки стискащите обувки...

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007