Здравейте, хора, колеги, приятели,
първо - отново благодаря, че ви има.
Второ - честита първа пролет, дано да носи хубави вести за всички.
И сега към моите въпроси:
Днес си получих епикризата от изследванията и съм объркана. Мислех, че ще ми е по-ясно, когато ги видя, но, честно казано, не е така.
Това, което най-първо искам да попитам е, как разбирате следното (защото аз съм шокирана от това):
HCV – RNA (Генотип) - RT-PCR (1b, 3a, 1a, 2, 4, 5a, 6): неполучен
т.е. - как "неполучен"? Някой разбира ли какво е това?
Другото интересно е: HCV – RNA (Вирусен товар) - RT-qPCR: 1029 669 ед/мл;
макар че са разделили числото по този "свръхграмотен" начин, предполагам, че това е 1 029 669, т.е. - един милион и прочие.
Това много ли е? Какво означава? Четох, че това няма връзка със степента на увреждане на черния дроб, но пък май има връзка с това колко силно съм заразна.
Това "вирусен товар" същото ли е, на което тук често казвате "виремия"?
Ужасно е глупаво как са изредени стойностите от изследванията, без никакви референтни граници. Направо се чудя как са успели да ги въведат и дали не са сгрешили при въвеждането им. Ето и другите неща, които съм сигурна, че са важни:
АЛАТ: серум 81.0 Н
АСАТ: серум 56.0 Н
Алкална фосфатаза: 56.0
Билирубин общ: 13.0
ГГТ: серум 23.0
Има безброй други показатели, едва схващам резултатите. На места има -, което предполагам е "Отрицателно", а на други места има *, което не ми хрумва какво е. Има още едни АЛАТ и АСАТ, след изследванията на урината:
АЛАТ - серум: 82.0 Н
АСАТ - серум: 58.0 Н
(това Н може би е High)
Ако трябва, ще добавя и други, просто не знам кое е от значение.
Също така са ми писали да пия Карсил 110 мг: 3 х 2 табл до започване на антивирусната терапия.
Обсъждане: пациент с новооткрит Хеп С, подходящ за антивирусна терапия, след морфологично уточняване. (Това "уточняване" вероятно е биопсията.)
Този Карзил е в големи дози, какво мислите? Но най-вече - какво мислите? И за генотипа какво ще кажете?
Аз си мислех, че ще се ориентирам, а се обърках още повече. Някак си сякаш очаквах, че ще знам нещо.
Дано някой има търпение да прочете всичко това.
Благодаря отново,
мравчето