Автор Тема:  ВАЖНО! ОТНОСНО ГЕНЕРИЦИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА HCV!  (Прочетена 19460 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Приятели,

Преди няколко седмици с нас се свърза  пациент, който е установил връзка с индийската фармацевтична компания Natcо, произвеждаща генерични лекарства за хепатит С. Неговото предложение бе станем партньори –  да рекламираме българския му сайт, чрез който пациентите да си купуват генериците, срещу 50% от печалбата му.

Ние отказахме, тъй като:
1.   Лекарства, които не са регистрирани по установения ред в Позитивен лекарствен списък в България се считат за нелегални. Търговията с тях също.
2.   Никога не сме и няма да рекламираме дадени медикаменти срещу заплащане.
3.   Няма как да се убедим в качеството и произхода на предлаганите продукти.

Въпреки многократните ни откази, преди няколко дни, без наше съгласие бе публикувана обява във форума ни за вече работещия сайт http://millionpharma.bg, която ние премахнахме. В следствие на това бяхме заплашени със съд, тъй като двамата собственици на сайта считат че ние нарушаваме техните права и ги дискриминираме.

Бихме искали да заявим ясно:
-   Ние не твърдим, че предлаганите от тях продукти са неефективни. Natco е една от фармацевтичните фирми, упълномощена от Gilead за производство и продажба на софосбувир в определени държави. България обаче не влиза в това споразумение и нямаме регистрирани генерици в Позитивен лекарствен списък, което означава, че те не могат да бъдат закупени легално. Вероятно генериците, продавани на http://millionpharma.bg са произведени от Natco, тъй като са качени техни сертификати на българския сайт, но липсва документ за сътрудничество между Natco и българските представители.
-   Ние отказваме сътрудничество, защото продажбата на генерици в България е противозаконна.
-   Наясно сме, че достъпът до безинтерферонови терапии по Здравна Каса е ограничен. Ето защо протестирахме през август, участвахме в множество тв и радио предавания, написахме десетки писма до Министерство на здравеопазването и НЗОК и всекидневно насърчаваме пациентите да търсят своите права.
-   Винаги сме се старали да предоставяме на пациентите актуална информация относно терапиите за хепатит В и С и разработките, които текат в момента. Още февруари месец публикувахме тази статия: http://www.hepactive.org/articles/science_journals_review/hcv_journal/2016/february

Ако обмисляте лечение с генерик, тук може да прочетете повече за успеваемостта при генериците и 3-те световни buyer‘s club: http://www.aidsmap.com/Generic-hepatitis-C-drugs-purchased-online-achieve-high-cure-rates/page/3094978/#item3094982

Надявам се, че сме ви били полезни с тази информация.

Поздрави,
Силвана
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Buba

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 302
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Неуспешно
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: ВАЖНО! ОТНОСНО ГЕНЕРИЦИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА HCV!
« Отговор #1 -: Декември 12, 2016, 21:45:24 »
Благодаря и за тази информация. Аз лично съм много предпазлива и едва ли бих прибегнала до лекарство, което не е официално одобрено, (ако не е въпрос на живот и смърт), но основно с оглед безопасността за здравето ми.  Все пак мисля, че много хора биха се решили и това може да ги излекува. Ако "нелегално" и "противозаконно" означава без да се наливат милиони левове и да се изцежда държавния бюджет за просперитета на две - три големи фармацевтични корпорации, то изобщо не ми пука, напротив - надявам се евтините еквиваленти да стават все повече и по-достъпни.

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #2 -: Декември 12, 2016, 23:54:24 »
Бубе,

Пациентите, ако искат да се лекуват с генерици, то има достатъчно информация как и от къде да го направят. Не крием и българския сайт,  всеки е свободен да постъпва както намери за добре, въпросът е че ние трябваше да изложим пред вас всички факти, защото така е честно. Ние не бихме правили реклама на медикаменти, камо ли нерегистрирани у нас, защото е противозаконно. Ако пациент ги поръча не носи отговорност пред властите или поне не в размера, в който ние носим.
Ще дойде ден, в който и оригиналите ще станат по 1000 $. За да стане това, държавите ще трябва да се ангажират с брой пациенти на година. Не е причината само у фарма компаниите за високите цени, а и у липсата на ангажимент от българските институции. В Румъния се лекуват годишно 6000 човека и там цената е смъкната до няколко хиляди лв.

Неактивен preslav1980

• Немедицинско лице
  • Публикации: 265
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #3 -: Декември 13, 2016, 19:18:56 »
И аз смятам, че цената ще пада. Конкуренцията е голяма, генериците натискат от Изток и големите играчи трябва да се съобразят с това. А и това е правилната политика която трябва да се следва. Пожелавам десетичната запетая на снимката по долу да се премести с 2 места наляво до година- две.

В момента лечението за по бедните държави е финансово непосилно. Затова и само по 300 човека на година. Големите фирми разбират, че няма да могат да поддържат тези цени още дълго време.

:smile: :smile: :smile:

Неактивен ralkataaaaaaa

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 577
    • Профил
  • Вид лечение: Боцепревир + пегилиран интерферон + рибавирин
« Отговор #4 -: Декември 13, 2016, 19:24:14 »
Преслав,как върви лечението ти,чернодробните ти ензими падат ли,как се чувстваш,надявам се,че всичко е наред :)  :flowers:
Животът - това е изкуството да се научиш да вървиш, въпреки стискащите обувки...

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #5 -: Декември 13, 2016, 19:28:01 »
Е, колко е хубаво да виждаме Харвони в ръцете на пациентите :)

Искам да направя едно важно уточнение- лечението на месец може да е 35 000, но това е официалната цена. Фарма фирмите са длъжни да направят отстъпка и то сериозна. Никой не знае точни цифри, но предполагам, че е наполовина. Здравната каса може да бие тъпана, че през 2016 г. е дала 16 милиона за хепатит, но това е крайната стойност. На края на годината поне 6-7 милиона ще им бъдат върнати обратно под формата на отстъпки. Реално цената сега е приблизително същата, каквато беше едно време с интерферона.

Неактивен preslav1980

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #6 -: Декември 13, 2016, 23:15:34 »
Още едно доказателство, че цените ще падат под натиска на конкурентите.

Статията е от The Wall Street Jurnal от 01.11.2016 и гласи:

Продажбите на Gilead на лекарствата  за хепатит С Harvoni и Sovaldi спадат под натиска на конкурентите.

Общата печалба на компанията пада до 3,33 млрд. $ през третото тримесечие на 2016 спрямо 4,60 млрд. $ за същия период на 2015г.

Gilead Sciences Inc. съобщава, че продажбите на Harvoni и Sovaldi не са постигнали очакванията и са спаднали през третото тримесечие на 2016 под натиска на конкурентни лекарства и ценовата политика на Gilead.

За последното тримесечие, Gilead отчита спад в продажбите на Harvoni с 44% до 1,86 млрд. $, докато продажбите на  Sovaldi спадат до $825 million. Анализатори са очаквали продажби от  2,32 млрд. $ за Harvoni  и $1.06 млрд. $ за Sovaldi. Спадовете бяха частично компенсирани от продажбите на лекарството Epclusa, което е с по ниска цена от Harvoni и Sovaldi и регистрира продажби от $640 million през последното тримесечие. За сравнение лекарството Epclusa през второто тримесечие на 2016 е само $64 million.

Gilead доминира на пазара за лекарства на хепатит С, а цените на скъпите медикаменти спадат заради конкуренцията на AbbVie Inc., който е производител на Viekira Pak и другият конкурент Merck & Co с нейният медикамент Zepatier.

Като цяло, Gilead докладва печалба от 3,33 млрд. $ през третото тримесечие на 2016. Цените на акциите обаче спадат като  от 3,06 $ през 2015 (3 тримесечие) спадат до $2.49 през 2016 (3 тримесечие).

ИЗТОЧНИК:  http://www.wsj.com/articles/gilead-sales-of-hepatitis-c-drugs-harvoni-and-sovaldi-slump-under-competitive-pressure-1478033265

Неактивен Buba

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #7 -: Декември 14, 2016, 18:45:11 »
Силве, разбирам мотивите на сдружението (общо взето) и пак ти благодаря за информацията, която ни дадохте и за тази, която „не ни дадохте” :)
А ако в Румъния се лекуват годишно 6000 човека, дори лекарството там да струва няколко хиляди лева, това означава, че Румъния плаща на година поне три пъти повече средства отколкото е платила България за лечението на хеп. С тази година. Това със сигурност не и излиза евтино, но поне ще има повече живи и здрави граждани.  А явно фармацевтичните компании са си изчислили желана чиста печалба от всяка държава, и са готови да свалят цената независимо на колко лева, стига чрез броя пациенти тя да им бъде гарантирана (тъй като очевидно реалната цена, производствените разходи и нормалната печалба от продажбата на лекарството на фирмата са далеч под тези стойности). Това не ми звучи нито хуманно, нито морално, затова няма да съжалявам ако конкуренцията ги отвее. И изобщо не съм сигурна, че само през Здравната каса трябва да се протестира, а не и пред офисите на тези фирми, макар, че там ще е още по-безполезно.
И особено в нашата държава е най-добре Гилеад и Абви и да свалят цените бързо, защото едва ли има друга страна, където някой по-безнаказано и без заплаха от санкции  да може да върши и продава каквото му хрумне,  така че тук трудно ще се преборят с генериците позовавайки се на някаква „законност” :)
Иначе като цяло, когато става въпрос за цени на лечения и лекарства и моралната страна на въпроса, винаги съм отвратена. Все се питам, след като явно лекарство за хеп. С може да се създаде, какви са тия учени, които няма да го открият заради спасението на човешки животи, но биха го разработили срещу перспективата да спечелят не просто много, но ужасно много милиони. И какви са тези държави, които вместо да инвестират средства в научни изследвания за нови лекарства, тъй като здравеопазването трябва да е основна държавна грижа, предпочитат да дават десетократно повече пари на частни компании за да купуват лечение за гражданите си. Мотивацията на фармацевтичните фирми изобщо не искам и да я коментирам. Но това са си мои разсъждения и отклонение от темата, за което се извинявам. 

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #8 -: Декември 15, 2016, 08:48:14 »
Не Бубе, не се отклоняваш от темата, радвам се че има с кого да водя подобен разговор. :)

Ще споделя нещо: аз съм присъствала на протест на испански пациентски организации - беше по време на медицинска конференция на която бяха и Абви и Гилеад. Бяха са събрали над 100+ пациента плюс десетки телевизии. Беше толкова емоционално, че за първи път разбрах какво е да имаш изявена гражданска и пациентска позиция и да не е срам от това, напротив, да си горд.
Тук правихме протест с 5 човека. Несъпоставимо е. Изключително ни е трудно да обясняваме на всички-медии, институции, че има стотици пациенти, които имат нужда от това лечение, когато почти никой не пожела да застане с мен пред Касата през август месец. Ако пациентите излезем на масиран протест, ако постоянно има натиск срещу институциите и фирмите, ако има интервюта, тогава можем да очакваме резултат. Но това не мисля, че скоро ще се случи. Имаше пациенти, които ми се обаждат, че чакат за лечение 4-5 м. и аз ги съветвам да пуснат жалби. Ами не искат, дори за нещо толкова елементарно.....трябва и на себе си да се сърдим, че сме го докарали до това дередже. Румъния не знам дали има повече пари за лечение на хепатит С, но вероятно нямат това безумие "4 дневна хоспитализация" , която източва милиони от здравната каса. Милиони, които могат да се дадат за лечение на хиляди хора.

Всичко е много комплексно-от една страна фирмите искат да избият вложенията по разработката на нов продукт (средна стойност 1 млрд.долара на разработка), от друга поддържат високи цени поради няколко причини:
1. защото знаят, че държавите нямат избор и щат не щат ще плащат. Но това беше преди 2 г.
2. защото не могат да дават различна цена в държави, които са в една "кошница". Ние трябва да имаме унифицирани цени с определени държави-Хърватска, Сърбия, Румъния и т.н. Не може в едната държава да е по-ниска цената от другата, защото ще започне реекспорт, както се случи миналата година с Виреад. Проблемът е и чисто юридически, защото ние сме длъжни да плащаме еднаква пределна цена.(цената, която е обявена в Позитивен списък, но не включва конфиденциалните отстъпки, които компаниите правят). Точно тук идва момента в който МЗ трябва да действа-да иска огромни отстъпки и "тайната" цена да намалее драстично. Повярвай ми, нашето не го прави. Специално за едната компания знам, че беше предложила страхотни неща на МЗ, но те не приеха.
4. ако ще трябва да се сравняваме с останалите държави по "кошница" с нас, мога да кажа, че в Сърбия нямат въобще безинтерфероново лечение, в Румъния лекуват 6000 но само с едната терапия (Абви), защото тяхното законодателство не позволява да има два подобни медикамента за едно заболяване. Представете си колко ограничаващо е това, пациентите с декомпенсирана цироза са обречени там.

Ситуацията обаче започва да се променя, защото излизат все повече медикаменти, и цените от само себе си ще се регулират. Да не забравяме, че имаме и генерици, с които можеш да се излекуваш за сравнително малко пари. Проблем е, че както казах, че  държавата не иска да поеме стабилен ангажимент да лекува повече хора сега, защото е по-лесно да лекуваш 300 човека вместо 1000, и да платиш за няколко трансплантации напред в бъдещето (най-вероятно при друго правителство). А и не е само стойността на лечението, отделно се правят 5 ПСР+други изследвания...сложи още няколко хилядарки разход на пациент, които ЗК не може да поеме. Става страшно. Но колкото и на моменти да ми изглежда отчайващо положението, все пак си припомням, че и другите държави не са цъфнали и вързали....Просто трябва да продължим да се борим. Аз със сигурност ще го направя.

Иначе няма как всяка държава сама по себе си да спонсорира разработки на лекарства, това означава че всички 200+ държави ще влеят огромен ресурс и ще загубят години, опитвайки се сами да си решат проблема с хепатита. Основните 4-5 фарма фирми разработват медикаменти за хепатит от 20 години, така че техния опит е безценен, но не би трябвало да струва толкова много...
Надявам се обаче тенденцията по сваляне на цените да продължи и след няколко години да сме излекували всичките си пациенти.
Мисля, че този път аз се отплеснах :) и трябва да се извиня за лиричното отклонение, но темата ми е наболяла и знам доста по нея.

Неактивен Buba

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #9 -: Декември 15, 2016, 18:58:08 »
Благодаря ти за дългия и интересен отговор, знам че нещата са по-сложни отколкото аз ги формулирах, а и правилата на пазарната икономика са нещо обективно, с което трябва да се съобразяваме. Знам колко усилия полагаш за да подпомогнеш достъпа до лечение за хепатитите в България и много добре те разбирам за липсата на на гражданска активност, нежеланието ни да се обединяваме за обща полза и всичките ни постоянни страхове като граждани и пациенти. Аз самата в работата си се сблъсквам постоянно с този проблем и понякога си казвам, че не получаваме по-малко от държавата,  отколкото заслужаваме, защото не смеем да воюваме за никое свое право или подобрение в обществото (или дори да го поискаме по-настоятелно) . Все пак има известен прогрес, но е мъчително бавен :). Никак не се учудвам и на неадекватните решения на държавната ни администрация в тази област, отказа от изгодни предложения, безумните процедури, излишните изследвания и харчове - според мен нивото на компетентност в администрацията ни постоянно и плащещо спада, но малко са тези, които виждат картинката в по-общ план и знаят точната информация като теб. Затова и аз искрено се надявам да не спираш да се бориш,  нито аз мисля да спра - информирането е първата стъпка за взимането на правилните решения. :)

Неактивен preslav1980

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #10 -: Декември 15, 2016, 22:26:02 »
Нещата наистина са комплексни. Но съм сигурен, че ако имаме хора в властта, който са навътре в проблема, запознати са с генерици, лечението, бъдещи спестявания от трансплантации, превенция и т.н. той може да се реши бързо и сравнително лесно.

Защо трябва за първо хапче да лежа 3 дена в болница. На първи месец пак. На трети също. Събират се едни 9 дена хоспитализации. Само лежането е 9 х 5,80= 52,20лв. Хайде аз имам ТЕЛК но някой пак плаща сметката в случая ЗК. Вместо да лежа и да бия кучето там може някой който наистина има проблем да му се помогне. На мен ако ми стане лошо или има проблем по време на лечението винаги може да се реагира адекватно. Или да я направят 2 дена хоспитализацията. И ако за първо хапче да кажем ОК е  3 дена- ся сичко става за 1 и за 3 месец ми е неясно за едни кръвни изследвания защо лежа 6 дена. Защо както коментирахме преди време не се правят задължителни  скрининги за хепатит Б и С всяка година при посещение на личния лекар. И дори не държавата а ние да си ги плащаме. Всяка година давам камара пари за, винетки, карнетки, данъци, ремонти по коли и какво ли не. Надали някой ще откаже веднъж в интерес за неговото здраве да даде 30лв. за преглед. А като знаем болните, като имаме статистиката, като кажем Иване, Кременке имаш хепатит и трябва да внимаваш да не заразиш роднини и близки- мисля, че тогава нещата ще се подобрят относно изкореняването на тази болест. Но колкото и да си чешем езиците истината е, че трябва желание от властимащите за промяна. А всяка промяна  на статуквото е трудна и кръвоприйна.

В финал една история от Phillip Smith за Gilead, Индия, генерици и лечение на хепатит С.

Как се сдобих с лекарство за хепатит С струващо $84,000 в САЩ за $1500 от Индия.

ДАТА: May 5, 2016

Когато отидох за годишния медицински преглед през 2011г., разбрах, че нещо не е наред когато асистент доктора, които обикновено ме преглеждаше реши да прехвърли прегледа на доктора. Това се случи, защото имах сериозен проблем които докторът по късно ми обясни. Моите кръвни резултати показваха, че съм заразен с вирусът на Хепатит С. Това е сериозно заболяване застрашаващо живота, като атакува черния дроб и причинява неговото омазняване и цироза. 1 от 5 човека заразени с вируса умират до 20г. Много хора са заразени в САЩ- между 3 и 7 милиона.

Когато бях диагностициран през 2011г. нямаше ефективно лечение. Интерферон базираното лечение беше успешно само при половината пациенти, а страничните ефекти сериозни. Но надежда се показваше на хоризонта. Фармацевтичните компании работят трескаво да създадът нови лекарства, които са по ефективни и с по малко неприятни странични ефекти. Gilead Science е първата компания  излизаща на пазара през 2014 с новите лекарства  за хепатит с  Harvoni и  Sovaldi. И те работят прекрасно: над 90 % от пациентите взимащи новите лекарства са излекувани от вируса след 3 месеца.

Но има един проблем: Gilead иска $1,000 за 1 хапче Harvoni при 12 седмичен курс на лечение или $84,000. В САЩ нищо не може да спре фармацевтичните компании да искат такава цена каквато те си искат и пазара би понесъл. Gilead печели тлъсто генерирайки милиарди продажби всяко тримесечие достигайки до 26 млрд. $ в края на 2015г. на  гърба на страдащите от хепатит С, застрахователните компании и щатските медицински пакети Medicaid.

За мен като един от милионите болни, купуването на хапчета беше невъзможно. Моята медицинска застраховка би покрила определена част от лечението, но само ако моя черен дроб е силно увреден. С други думи трябваше да оставя болестта да уврежда дроба ми до животозастрашаващо състояние за да може застраховката ми да плати за лечението. (През миналия месец под натиска на щатското правителство,  7 застрахователни компании в щата New York се съгласиха да покриват лечението на всички пациенти с хепатит С, а не само на тези с сериозно увреждане)

Обаче имаше още 1 проблем: поради ниско премиалната ми медицинска застраховка аз трябваше да доплатя $6,000 за евентуално лечение. Разбира се това беше теоретичен проблем, защото застрахователната ми компания искаше аз да имам сериозно увреждане на черния дроб преди да ми плати и цент. И ето ме мен, заразен с потенциално животозастрашаващ вирус, но неспособен да си позволя лечението, което да ме излекува. Бях в неизгодна позиция но и решителен да намеря решение. То дойде от Индия.

През 2015г. Gilead сключва споразумение с Индия което позволява на индийските фармацевтични компании да произвеждат генерици на лекарствата  Harvoni и Sovaldi и да ги продават в 101 ниско развити страни на значително намалени цени. Лекарствата са спешно необходими в тези страни, където 103 million страдат от хепатит С. Направих интернет проучване и открих, че Harvoni се произвежда под името Hepcinat LP от индииската компания Natco. Скоро открих и десетки  интернет сайта готови и нетърпеливи да ми продадат лекарството. Направих свойте запитвания и получих съответните си оферти, който бяха в интервала от $500 до $2,500. В крайна сметка реших да се пробвам с компанията  Care Exim, която ми предложи лекарствата за $1,500. ( Цената в момента е още по ниска. В момента на писането на статията получих оферти от 500$ за пълен курс на лечението. Care Exim ми предложиха цена от $1,050 за Hepcinat).

Въпреки всичко се чувствах несигурен. Имах си работа с неизвестен online доставчик на лекарства от другата страна на планетата. Те не приемаха кредитни карти- плащането става с банков трансфер и не изискваха рецепта. Те бяха повече от щастливи да изпратят лекарствата до САЩ  въпреки,че нарушаваха митническите регулации. Нещо повече- бяха много убедителни, че всичко ще мине без проблем.
Дали този сайт беше измама? Дали купувах фалшиви лекарства? Това бяха въпросите с който трябваше да претегля от едната страна, балансирайки с възможността  да се излекувам на цена която бих могъл да си позволя.

Платих парите и рискувах. Пакетът пристигна за 9 дни недокоснат от митницата. Вътре имаше наистина 3 шишенца с лекарства обозначени като Hepcinat LP  произведени от Natco. Дори имаше печати и информативна брошура с информация за лекарството. Вземах лекарството за 83 дни ( запазвайки 1 хапче за евентуални тестове ако нещо се обърка). Изчаках няколко седмици и отидох при доктора ми за кръвна проба. На следващата седмица той ми каза, че вирусното натоварване на вируса на Хепатит С е нула. Бях излекуван.

Бях много щастлив от това, но цялото преживяване остави в мен доста неприятно усещане за Здравната Система в САЩ и ролята на частните фармацевтични  компании в нея. Имах медицинска застраховка но тя се оказа безполезна. По дяволите дори бих летял до Индия, бих останал 3 месеца за да вземам лекарствата.  Дори тогава щях да платя по малко отколкото ако бях взел Harvoni през моята застрахователна компания, ако въобще тя плати цялото лечение и ако бях чакал разбира се първо черният ми дроб да е увреден достатъчно.

И ето ги тук  и сега Gilead. Те дори не са открили Harvoni. Те просто направиха бизнес решение да платят $11млрд.  На компанията която го откри. Бяха първи на пазара и сега наградата е $26 млрд.  Има нещо неприлично в това. 1 милиард $ печалба  би била доста приемлива като възвръщаемост на инвестицията, но Gilead взема повече, много повече, а всички ние плащаме за това по един или друг начин било през по високи застрахователни планове или високи разноски за Medicaid. А хора като мен без пари просто виждат как акционерите на Gilead удвояват дивидентите си.
Ако купите Hepcinat от Индия Gilead пак печели като част от нейното лицензионно споразумение, но тези печалби не са като нечестиво големите правещи се в САЩ с разрешението на правителството.
И вие спестявате хиляди долари и сте излекуван от Хепатит С.

ИЗТОЧНИК: http://www.alternet.org/personal-health/84000-hep-c-drug-only-1500

« Последна редакция: Декември 15, 2016, 23:13:16 от preslav1980 »

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #11 -: Декември 15, 2016, 23:34:51 »
Преслав,

ти за тия шест месеца ще се излекуваш и дано да не ти се налага никога повече хоспитализация. Обаче от такива като мен колко се печели...днес правих сметка: аз се лекувам от близо 7 години., т.е. около 30 влизания в Иван Рилски до момента. Това са 30 клинични пътеки по 1000 лв=30 000 лв. Ние сме 1700 човека на лечение с Виреад....което ще рече около 6-7 млн. на година за хоспитализации на здрави хора. Същия номер се прави с още редица заболявания....едни десетки, ако не и стотици милиони изтичат от Касата, а на никой не му дреме.
На всичкото отгоре Касата ми изисква куп изследвания, които не ми заплаща и трябва да си ги покрия сама. Е толкова ли няма измежду тия 6-7 милиона малко излишни пари, че да ми покрият поне всички изследвания?

Неактивен mravche_ot_gorata

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 132
  • Put another dime in the jukebox
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
« Отговор #12 -: Декември 28, 2016, 17:43:05 »
Здравейте, приятели

темата на милионфарма стоя твърде дълго  :laugh: Честно казано, разбирам позицията на сдружението и напълно я подкрепям. Така или иначе, всеки човек решава сам какво да прави, но сдружението има отговорности, които съвсем не са формални. Една дребна слабост - и върху организацията ще се стовари такава помия, че свят ще ни се завие. Веднага институции, медии и лекари ще забравят всичките хубави инициативи и постъпки на ХепАктив и ще го разкъсат.

Встрани от това, и съвсем без да ангажирам никого, аз лично не бих се поколебала да си купя генерик, хич не ми пука, че парите ще ги дам в чужбина, а не на нашите изедници (както правилно е отбелязала Буба). Това, че е "нелегално" е поредната подигравка на държавата с хората. То само да действа, все ми е тая, че било нелегално.  :carate:
Колкото и да ми се иска да съм лошо мравче,  :witch: иронията е, че моят генерик още не е произведен  :pardon:.

:flowers:
Весело посрещане на НГ! Повече излекувани, повече здрави!
... че трябва твърдост, кураж, постоянство,
че страхът е подлост,  гордостта - пиянство.

Неактивен snd242

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 118
  • Генотип 3
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
« Отговор #13 -: Март 02, 2017, 18:53:34 »
А може ли на рецепта да се напише активната съставка вместо търговското наименование? Приеха ли го това или пак имаме мафия?
Като чета Наредба №4 за отпускане на лекарствени продукти, вътре дават.
Чл. 8. (1) Лекарствените продукти се изписват четливо на латиница с международното непатентно или фармакопейно наименование на лекарственото им вещество или търговските им наименования.
Чл. 57. Български граждани и чужди граждани, постоянно и временно пребиваващи в страната и пътуващи извън Република България, могат да носят или да изнасят от и за трети страни следните видове лекарствени продукти:
1. лекарствени продукти, предназначени за лечението им, отпуснати по реда на Наредба № 34 от 2005 г. за реда за заплащане от републиканския бюджет на лечението на българските граждани за заболявания, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване;
2. лекарствени продукти, отпускани без лекарско предписание;
3. лекарствени продукти, отпускани по лекарско предписание.
Чл. 63. Лекарствените продукти по чл. 57, ал. 1, т. 3 могат да се пренасят от следните лица:
1. пациента, за чието лечение са предназначени предписаните лекарствени продукти;
2. лице, което притежава изрично пълномощно от пациента, за чието лечение са предназначени предписаните лекарствени продукти.
Чл. 64. (1) Лицата по чл. 63 удостоверяват правото си да носят или да пренасят лекарствените продукти по чл. 57, ал. 1, т. 3 със заверено от магистър-фармацевта копие на изпълнена рецепта от съответната аптека, предписана за конкретното лечение.
(2) Лицата по чл. 63 могат да носят или да изнасят лекарствени продукти, предназначени за лечението им, в количества, посочени цифром и словом в рецептата.

Например аз искам да ми напишат на рецептата: Sofosbuvir 400mg х 84, Daclatasvir Dihydrochloride 60mg х 84.

Ако някой с юридически познания може да коментира по темата.....
« Последна редакция: Март 02, 2017, 20:28:33 от snd242 »
Harvoni + Rebetol за 12 седмици
- старт 197 498 IU/ml
- на 4 седмица - няма го!
- на 12 седмица - няма го!
- на 12 седмица след края на лечиниието - абсолютно го няма! SVR12
- на 24 седмица след края на лечиниието - абсолютно го няма! SVR24

Даниил Андреев

• Гост
« Отговор #14 -: Март 02, 2017, 23:11:33 »
Да оставим на страна първо че нашите търгаши ще вземат по малко пари и комисионни, както и ще се развалят монополи, второ се чудиш и не може да разбереш, уж тези продукти са правят по този патент с даден лиценз от съответната компания, и се оказва че не можеш легално да ползваш тези патентовани лицензирани лекарства на други фирми производители  :angry3:, трето както писах наскоро, законите в нашата държава се пишат 15 мин преди да се гласуват, всеки си ги интерпретира както иска, лобисти бол, четвърто за да работи системата и статуктовото и трябва болен, глупав и зависим народ, пето предвид че лекарсвото лекува на почти на 100% ефективност, и втори път да се подложеш на терапия клони към нула, кърлежите няма да те пуснат тука така, има и шесто и седмо и.т.н,  може и да няма нещо юредическо от това което написах , но мисля че не е само до юристи , по-комплексно и сложно е като цяло, иначе просто казано си е капитализъм  :smile:

П.П. Честит 3-ти март на всички

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007