Нещата наистина са комплексни. Но съм сигурен, че ако имаме хора в властта, който са навътре в проблема, запознати са с генерици, лечението, бъдещи спестявания от трансплантации, превенция и т.н. той може да се реши бързо и сравнително лесно.
Защо трябва за първо хапче да лежа 3 дена в болница. На първи месец пак. На трети също. Събират се едни 9 дена хоспитализации. Само лежането е 9 х 5,80= 52,20лв. Хайде аз имам ТЕЛК но някой пак плаща сметката в случая ЗК. Вместо да лежа и да бия кучето там може някой който наистина има проблем да му се помогне. На мен ако ми стане лошо или има проблем по време на лечението винаги може да се реагира адекватно. Или да я направят 2 дена хоспитализацията. И ако за първо хапче да кажем ОК е 3 дена- ся сичко става за 1 и за 3 месец ми е неясно за едни кръвни изследвания защо лежа 6 дена. Защо както коментирахме преди време не се правят задължителни скрининги за хепатит Б и С всяка година при посещение на личния лекар. И дори не държавата а ние да си ги плащаме. Всяка година давам камара пари за, винетки, карнетки, данъци, ремонти по коли и какво ли не. Надали някой ще откаже веднъж в интерес за неговото здраве да даде 30лв. за преглед. А като знаем болните, като имаме статистиката, като кажем Иване, Кременке имаш хепатит и трябва да внимаваш да не заразиш роднини и близки- мисля, че тогава нещата ще се подобрят относно изкореняването на тази болест. Но колкото и да си чешем езиците истината е, че трябва желание от властимащите за промяна. А всяка промяна на статуквото е трудна и кръвоприйна.
В финал една история от Phillip Smith за Gilead, Индия, генерици и лечение на хепатит С.
Как се сдобих с лекарство за хепатит С струващо $84,000 в САЩ за $1500 от Индия.ДАТА: May 5, 2016
Когато отидох за годишния медицински преглед през 2011г., разбрах, че нещо не е наред когато асистент доктора, които обикновено ме преглеждаше реши да прехвърли прегледа на доктора. Това се случи, защото имах сериозен проблем които докторът по късно ми обясни. Моите кръвни резултати показваха, че съм заразен с вирусът на Хепатит С. Това е сериозно заболяване застрашаващо живота, като атакува черния дроб и причинява неговото омазняване и цироза. 1 от 5 човека заразени с вируса умират до 20г. Много хора са заразени в САЩ- между 3 и 7 милиона.
Когато бях диагностициран през 2011г. нямаше ефективно лечение. Интерферон базираното лечение беше успешно само при половината пациенти, а страничните ефекти сериозни. Но надежда се показваше на хоризонта. Фармацевтичните компании работят трескаво да създадът нови лекарства, които са по ефективни и с по малко неприятни странични ефекти. Gilead Science е първата компания излизаща на пазара през 2014 с новите лекарства за хепатит с Harvoni и Sovaldi. И те работят прекрасно: над 90 % от пациентите взимащи новите лекарства са излекувани от вируса след 3 месеца.
Но има един проблем: Gilead иска $1,000 за 1 хапче Harvoni при 12 седмичен курс на лечение или $84,000. В САЩ нищо не може да спре фармацевтичните компании да искат такава цена каквато те си искат и пазара би понесъл. Gilead печели тлъсто генерирайки милиарди продажби всяко тримесечие достигайки до 26 млрд. $ в края на 2015г. на гърба на страдащите от хепатит С, застрахователните компании и щатските медицински пакети Medicaid.
За мен като един от милионите болни, купуването на хапчета беше невъзможно. Моята медицинска застраховка би покрила определена част от лечението, но само ако моя черен дроб е силно увреден. С други думи трябваше да оставя болестта да уврежда дроба ми до животозастрашаващо състояние за да може застраховката ми да плати за лечението. (През миналия месец под натиска на щатското правителство, 7 застрахователни компании в щата New York се съгласиха да покриват лечението на всички пациенти с хепатит С, а не само на тези с сериозно увреждане)
Обаче имаше още 1 проблем: поради ниско премиалната ми медицинска застраховка аз трябваше да доплатя $6,000 за евентуално лечение. Разбира се това беше теоретичен проблем, защото застрахователната ми компания искаше аз да имам сериозно увреждане на черния дроб преди да ми плати и цент. И ето ме мен, заразен с потенциално животозастрашаващ вирус, но неспособен да си позволя лечението, което да ме излекува. Бях в неизгодна позиция но и решителен да намеря решение. То дойде от Индия.
През 2015г. Gilead сключва споразумение с Индия което позволява на индийските фармацевтични компании да произвеждат генерици на лекарствата Harvoni и Sovaldi и да ги продават в 101 ниско развити страни на значително намалени цени. Лекарствата са спешно необходими в тези страни, където 103 million страдат от хепатит С. Направих интернет проучване и открих, че Harvoni се произвежда под името Hepcinat LP от индииската компания Natco. Скоро открих и десетки интернет сайта готови и нетърпеливи да ми продадат лекарството. Направих свойте запитвания и получих съответните си оферти, който бяха в интервала от $500 до $2,500. В крайна сметка реших да се пробвам с компанията Care Exim, която ми предложи лекарствата за $1,500. ( Цената в момента е още по ниска. В момента на писането на статията получих оферти от 500$ за пълен курс на лечението. Care Exim ми предложиха цена от $1,050 за Hepcinat).
Въпреки всичко се чувствах несигурен. Имах си работа с неизвестен online доставчик на лекарства от другата страна на планетата. Те не приемаха кредитни карти- плащането става с банков трансфер и не изискваха рецепта. Те бяха повече от щастливи да изпратят лекарствата до САЩ въпреки,че нарушаваха митническите регулации. Нещо повече- бяха много убедителни, че всичко ще мине без проблем.
Дали този сайт беше измама? Дали купувах фалшиви лекарства? Това бяха въпросите с който трябваше да претегля от едната страна, балансирайки с възможността да се излекувам на цена която бих могъл да си позволя.
Платих парите и рискувах. Пакетът пристигна за 9 дни недокоснат от митницата. Вътре имаше наистина 3 шишенца с лекарства обозначени като Hepcinat LP произведени от Natco. Дори имаше печати и информативна брошура с информация за лекарството. Вземах лекарството за 83 дни ( запазвайки 1 хапче за евентуални тестове ако нещо се обърка). Изчаках няколко седмици и отидох при доктора ми за кръвна проба. На следващата седмица той ми каза, че вирусното натоварване на вируса на Хепатит С е нула. Бях излекуван.
Бях много щастлив от това, но цялото преживяване остави в мен доста неприятно усещане за Здравната Система в САЩ и ролята на частните фармацевтични компании в нея. Имах медицинска застраховка но тя се оказа безполезна. По дяволите дори бих летял до Индия, бих останал 3 месеца за да вземам лекарствата. Дори тогава щях да платя по малко отколкото ако бях взел Harvoni през моята застрахователна компания, ако въобще тя плати цялото лечение и ако бях чакал разбира се първо черният ми дроб да е увреден достатъчно.
И ето ги тук и сега Gilead. Те дори не са открили Harvoni. Те просто направиха бизнес решение да платят $11млрд. На компанията която го откри. Бяха първи на пазара и сега наградата е $26 млрд. Има нещо неприлично в това. 1 милиард $ печалба би била доста приемлива като възвръщаемост на инвестицията, но Gilead взема повече, много повече, а всички ние плащаме за това по един или друг начин било през по високи застрахователни планове или високи разноски за Medicaid. А хора като мен без пари просто виждат как акционерите на Gilead удвояват дивидентите си.
Ако купите Hepcinat от Индия Gilead пак печели като част от нейното лицензионно споразумение, но тези печалби не са като нечестиво големите правещи се в САЩ с разрешението на правителството.
И вие спестявате хиляди долари и сте излекуван от Хепатит С.
ИЗТОЧНИК:
http://www.alternet.org/personal-health/84000-hep-c-drug-only-1500